Titelaspiraties lankmoedig Feyenoord ijskast in na blamage
© ANP

Titelaspiraties lankmoedig Feyenoord ijskast in na blamage

PEC Zwolle heeft Feyenoord voor schut gezet. De laagvlieger zegevierde met 3-2 over de lankmoedige Rotterdammers, die vooral verdedigend fout op fout stapelden. De prille aspiraties op de titel kunnen in Rotterdam-Zuid daardoor weer de ijskast in.

Het onherkenbare Feyenoord keek in het IJsseldelta Stadion binnen 6 minuten tegen een sensationele achterstand van 2-0 aan.

De Rotterdamse defensie rammelde in het openingsoffensief van het gretige PEC Zwolle aan alle kanten. Na amper 1 minuut was de verdedigende organisatie bij de eerste hoekschop van de wedstrijd ver te zoeken. In de algehele chaos, met doelman Erwin Mulder opnieuw in een passieve rol, tikte uiteindelijk Graziano Pellè de bal in het eigen doel, 1-0. In de 6de minuut was het alweer raak voor de onstuimige thuisploeg. Uit een fraaie pass van de zwervende middenvelder Arne Slot tikte Darryl Lachman beheerst in, 2-0.

Een afweer met louter internationals mag natuurlijk nooit zo zwak aan een wedstrijd beginnen, besefte ook de boze trainer Ronald Koeman aan de zijlijn maar al te goed. Na de bliksemstart bleef PEC Zwolle het spel dicteren. De manschappen van de vertrekkende trainer Art Langeler toonden veel technisch vermogen. Met name Wiljan Pluim en Youness Mokhtar tikten er lustig op los.

Door de aanvallende speelwijze gaf PEC Zwolle achterin echter nogal wat ruimte weg. De zwakke Wesley Verhoek verzuimde in de 25e minuut de eerste grote kans voor het wakker geschrokken Feyenoord te verzilveren. Dankzij Pellè gingen de bezoekers toch nog met een gelijke stand de rust in. De Italiaan scoorde als een ware spits met een omhaal en een kopbal: 2-2.

Met Ruud Vormer voor Jordy Clasie begon Feyenoord vol revanchegevoelens aan de tweede helft. Tonny Vilhena liet in de 47e minuut een droomkans op 2-3 liggen. Dat deed Denni Avdic aan de andere kant 10 minuten later. Mulder redde bekwaam. Met Ruben Schaken voor Verhoek trachtte Koeman alsnog de winst in Zwolle binnen te halen. Uit een voorzet van Schaken kopte Pellè in riante positie echter over de lat.

Een kwartier voor tijd strafte Avdic opnieuw de povere dekking bij Feyenoord uit een hoekschop af: 3-2. De missers van Bruno Martins Indi en Lex Immers konden er nadien voor Feyenoord, dat 31 jaar geleden voor de eerste en laatste keer in Zwolle verloor, op de faliekant mislukte middag nog wel bij.