Eredivisiekaartjes relatief goedkoop in Europa
© UNKNOWN

Eredivisiekaartjes relatief goedkoop in Europa

Kaartjes en seizoenskaarten voor wedstrijden in de eredivisie zijn relatief goedkoop in vergelijking met de topcompetities van Europa. Alleen in Duitsland kun je voor minder naar een voetbalwedstrijd.

In Nederland bieden PEC Zwolle en VVV-Venlo de goedkoopste kaartjes aan. Die kosten 10 euro. Toch is dat een stuk duurder dan een kaartje voor Werder Bremen (6,96 euro) of Wolfsburg (8,12 euro) in Duitsland en het Italiaanse Palermo (8,12 euro). De gemiddelde prijs voor de goedkoopste tickets bij de oosterburen is maar een kleine 12 euro. Dat is ongeveer twee derde van wat er gemiddeld moet worden neergelegd voor een eredivisiepotje.

De positie op de ranglijst zegt niets over de prijs voor de kaartjes in Nederland. Zo kost het goedkoopste ticket bij NEC, dat momenteel op de 7e plaats staat, 10 euro minder dan een kaartje voor AZ (11e). Voor een goedkoop kaartje bij Willem II (18e en laatste) betalen fans bijna evenveel als voor een goedkoop kaartje bij regerend kampioen Ajax, dat op dit moment tweede staat (beide ongeveer 18 euro).

Niet alleen de wedstrijdkaartjes in Nederland zijn goedkoop, ook de seizoenskaarten. Gemiddeld kosten de scherpst geprijsde seizoenskaarten 191 euro. In de Duitse Bundesliga en de Spaanse Primera División betaal je gemiddeld 5 tot 8 tientjes meer. In de Premier League (Engeland) kost het goedkoopste seizoenskaartje gemiddeld zelfs 543 euro. Dat is aanmerkelijk meer dan de gemiddelde prijs van de duurste seizoenskaarten in Nederland: 387 euro.

De Spaanse en Engelse competitie strijden om welke het duurst is. Daarbij hangt het er vooral om of iemand een goedkoop of duur kaartje wil met bijbehorend zicht op het veld. De duurste club wat betreft dagkaartjes in Europa is in ieder geval Real Madrid met bijna 500 euro voor het duurste (vip-)kaartje. In Nederland springt PSV eruit, ook al is de prijs voor de beste plek in het Philips Stadion (62 euro) nog vrij billijk.

De uitschieter in Europa is overigens het Engelse Arsenal. De goedkoopste seizoenskaart daar kost ruim 1100 euro. Dat steekt schril af bij PEC Zwolle (93 euro). Bayern München zou misschien een nog betere keuze zijn met 77,72 euro voor de goedkoopste seizoenstickets.