Riemer van der Velde.
Riemer van der Velde. © Pro Shots

'Van der Velde stelt ons willens en wetens in kwaad daglicht'

Riemer van der Velde is zijn baan als scout van sc Heerenveen kwijt. De 72-jarige Fries heeft dat deze week te horen gekregen van technisch directeur Johan Hansma, zo zegt Van der Velde vandaag in diverse media.

Van der Velde was van 1983 tot 2006 voorzitter van de Friese club, daarna zat hij enkele jaren in de raad van commissarissen. De erevoorzitter was de laatste tijd nog als scout en klankbord voor de directie actief voor Heerenveen.

De woordvoerster van Heerenveen was onbereikbaar voor commentaar.

Project
Het rommelt al maanden bij Heerenveen, mede vanwege de teleurstellende prestaties van het eerste elftal. Onder leiding van oud-bondscoach Marco van Basten staan de Friezen momenteel 13de in de eredivisie, ver verwijderd van de posities die recht geven op Europees voetbal. De leiding van Heerenveen publiceerde vandaag een open brief op de website onder de kop 'sc Heerenveen heeft jou nodig. Juist nu!'. Voorzitter Robert Veenstra en Wino de Jong (rvc) benadrukken daarin dat ze bezig zijn met een project om de club duurzaam gezond te maken.

Beschadigen
Later vanmiddag plaatste Heerenveen een nieuwe verklaring op zijn website. Daarin schrijft de Friese club dat Van der Velde zelf zijn werkzaamheden heeft neergelegd. De directie van de club schrijft onder meer: 'Johan Hansma heeft Riemer van der Velde inderdaad woensdagochtend laten weten dat de scoutingsreis naar La Manga door van der Velde dit jaar niet door gaat. (...) Van der Velde is al geruime tijd bezig door zijn negatieve uitlatingen met het beschadigen van sc Heerenveen. Ook richt hij zijn negatieve kritiek op de beleidsbepalers, toezichthouders, technische staf en overige medewerkers bij de club. In deze context hebben wij dan ook geen behoefte aan zijn aanwezigheid op deze scoutingsreis.

Dat dit alles zo gelopen is, betreuren wij ten zeerste. Het is buitengewoon triest te moeten constateren dat onze erevoorzitter er willens en wetens voor kiest onze club en de mensen die daaraan dagelijks werken in een kwaad daglicht te stellen. Wij constateren hiermee dat de geschiedenis zich, sinds het aftreden van Riemer van der Velde, herhaalt. Voor al het goede dat de afgelopen jaren is bereikt, heeft hij geen enkele waardering.'

Reorganisatie
De clubleiding heeft de afgelopen maanden flink gereorganiseerd en gesaneerd om de wankele financiële positie van Heerenveen te verbeteren. 'Een club die financieel niet gezond is, daar kun je niet op bouwen. Er is dus gereorganiseerd. Ook wij beseffen heel goed dat er maatregelen zijn genomen die pijn doen', schrijven Veenstra en De Jong. 'Maar wij hebben dat altijd zorgvuldig, correct en naar behoren gedaan.'

Een groep invloedrijke sponsoren pleitte onlangs voor een onafhankelijk onderzoek naar de handelwijze van het bestuur, maar daar voelen Veenstra en De Jong niets voor. Zij wijzen naar het beleidsplan dat 2 jaar geleden in samenspraak met sponsoren, supporters en personeel is opgesteld. 'Dat plan geldt voor de periode 2011-2014. We zitten dus midden in de uitvoering.' De clubleiding vindt de kritiek 'veel te vaag' om een onderzoek te rechtvaardigen.