Robert Veenstra.
Robert Veenstra. © anp

Voorzitter sc Heerenveen voert schrikbewind

Werknemers van sc Heerenveen maken zich zorgen over de toekomst van de Friese voetbalclub. Dat schrijven ze in een brief aan de raad van commissarissen. Ze hebben vooral kritiek op de werkwijze van directievoorzitter Robert Veenstra, die volgens hen een schrikbewind zou voeren bij Heerenveen.

'Omdat onze zorgen dusdanig grote vormen aannemen en wij ons afvragen in hoeverre u allen op de hoogte bent en werkelijk doordrongen van de ernstige interne situatie van de club, voelen wij ons verantwoordelijk dit met u allen te delen', schrijft de ondernemingsraad. 'Wij maken ons samen met veel andere stakeholders grote zorgen over het voortbestaan van wat altijd een gemoedelijke en integere Friese club was.'

De brief van de ondernemingsraad uit december 2012, is niet de enige die aan de raad van commissarissen werd verstuurd. 'Medewerkers zijn bang, wantrouwen elkaar en denken zelfs dat er afluisterapparatuur hangt zodat zij gecontroleerd kunnen worden', schrijft een medewerkster op persoonlijke titel aan de rvc. Die lezing wordt door tal van mensen bij de club tegenover de Volkskrant bevestigd.

Veenstra, die in 2010 aantrad als voorzitter van Heerenveen, heeft de afgelopen jaren keihard moeten saneren om de club financieel gezond te maken. Hij maakte de organisatie efficiënter en schrapte onder meer 40 fte's. In januari promoveerde de KNVB de club naar de categorie van de financieel gezondste verenigingen.

De onvrede vloeit niet alleen voort uit de reorganisatie. Medewerkers beschrijven een sfeer van onderling wantrouwen en sponsors hekelen de onpersoonlijke ambiance sinds het aantreden van Veenstra. 'De keuze om het roer om te gooien was een paar jaar geleden misschien noodzakelijk, maar de huidige aansturing maakt vele mensen ongelukkig en verziekt het imago van de club', schrijft de ondernemingsraad.

Er is in januari een gesprek geweest tussen de ondernemingsraad, Veenstra en de raad van commissarissen. De uitkomst daarvan wordt door de betrokken partijen anders geïnterpreteerd. De voorzitter van de raad van commissarissen, Wino de Jong, zegt niet inhoudelijk te willen reageren omdat zijn functie dat niet toelaat. Robert Veenstra distantieert zich in een reactie van de beschuldigingen.

Lees meer in de Volkskrant. De digitale Volkskrant is alleen vandaag nog gratis te lezen.