Video's waarin we iets uitleggen

Direct kijken

Alle afleveringen

1:05

F1 video 7 jun

Uploaded by MyChannels

4:23

Hoe is het nu met...

Terror Jaap, Charlie Lownoise, Baas B, Abel, de 'Dikke BMW'-mevrouw – hoe zou het nu met ze gaan? Thomas Hogeling werd semi-constant geplaagd door die vraag, betreffende een breed scala aan BN’ers, kindsterren en oud-viralsensaties, en besloot op zoek te gaan naar antwoorden.

2:52

Waarom Rembrandt Nederlands grootste schilder is

Met talloze tentoonstellingen en nieuwe boeken is 2019 omgedoopt tot het jaar van Rembrandt. In een land dat veel getalenteerde schilders rijk is, staat hij bekend als de grootste. Wat maken de kunstwerken van Rembrandt dan zo uniek?

0:08

Eikenprocessierups

Uploaded by MyChannels

4:36

Hoe het omstreden internationaal strafrecht is ontstaan

Misdaden tegen de mensheid: hoe werkt het internationaal strafrecht eigenlijk? Dat het internationaal strafhof in Den Haag zetelt, weten we vast wel, maar dat het internationaal berechten van misdadigers best uniek is, misschien niet. Het internationaal strafrecht is namelijk een relatief jonge uitvinding én tegelijkertijd zeer omstreden. Waarom dat zo is, dat zie je in dit filmpje.

3:26

De lente maakt het voedselbos lawaaiig

Het is het seizoen van snelle veranderingen en uitbundige groei. Vroeg in de ochtend en laat in de avond is het een kakofonie van tegen elkaar opbiedende vogels. Ze hebben het moeilijk en sterven uit in ons land, maar zijn nu teruggekeerd van hun overwintering in Afrika. ‘Het is een drukte van belang.’

3:09

Hoe (on)democratisch de Europese politiek is

In theorie is de Europese Unie hartstikke democratisch. Een overdreven vrolijk voorlichtingsfilmpje is zo gemaakt (en dat deden we dan ook). Toch heeft de EU niet een al te best imago. Hoe kan dat? Onwetendheid? Vast. Onoverzichtelijke besluitvorming? Dat ook.

4:07

Hoe het omstreden internationaal recht is ontstaan

Het volkenrecht en het idee om oorlogsmisdadigers te bestraffen vanwege ‘misdaden tegen de menselijkheid’ zijn eigenlijk vrij nieuwe uitvindingen. Ook het Internationaal Strafhof van de VN in Den Haag bestaat nog maar sinds 2002. Waarom? En waarom doen landen als de VS, Rusland en sommige Afrikaanse landen niet mee?

3:41

Hoe redden we de bij (en ons eten)?

Het gaat slecht met de bij en dat is heel erg, horen we vaak. Maar wat is er nu precies aan de hand en waarom is het diertje zo belangrijk?

4:05

Hoe YouTube rechtse radicalisering in de hand werkt

Ook als je er niet naar op zoek bent, kun je via YouTube heel makkelijk bij haatdragende, rechts-radicale video’s belanden. We maakten zelf een video waarin we uitleggen hoe dat werkt.

3:42

Waarom je moet stoppen met alles fake news noemen

Je hoort de term nepnieuws of fake news overal. Maar we moeten niet alles fake news noemen, want hoe meer we de term gebruiken, hoe minder die waard wordt.

1:30

Wat betekent een ‘ruimer kinderpardon’?

Asielprocedures duren vaak jaren. Het kinderpardon regelt dat ‘gewortelde kinderen’ in Nederland mogen blijven, maar slechts een paar procent van de aanvragen wordt gehonoreerd.

Meer video's

Gerelateerde series