'Tesla kost 70.000 euro subsidie' – Klopt dit wel?

8 november 2018

‘Dure Tesla slurpt subsidie’, zo kopt De Telegraaf. Een rekensommetje leert dat de wakkerste krant van Nederland misschien wat overdrijft, maar dat er zeker efficiëntere manieren zijn om in duurzaamheid te investeren.

Alle afleveringen

02:57

'Tesla kost 70.000 euro subsidie' – Klopt dit wel?

‘Dure Tesla slurpt subsidie’, zo kopt De Telegraaf. Een rekensommetje leert dat de wakkerste krant van Nederland misschien wat overdrijft, maar dat er zeker efficiëntere manieren zijn om in duurzaamheid te investeren.
02:10

Jongeren zijn narcistischer dan ooit – klopt dit wel?

Vloggers, talentenjachten, selfies, het lijkt wel alsof jongeren tegenwoordig veel narcistischer zijn dan vroeger. Een wetenschappelijke studie lijkt deze constatering te onderschrijven. Maar wie beter kijkt, ziet er dat er iets heel anders aan de hand is.
03:08

Kunnen vaccins daadwerkelijk gevaarlijk zijn?

Vaccins doen meer kwaad dan goed. Kinderen krijgen autisme van de met kwik en aluminium gevulde vaccinaties. Maar hebben de anti-vaxxers een punt met dit soort claims? Experts zeggen van niet.
02:20

Nog even over Barack Obama en zijn ‘fuck Trump’-shirt

Barack Obama met een ‘fuck Trump’-shirt, acteur Morgan Freeman die Trump een zak stront noemt en, welja, een komiek die op de walk of fame-ster van Trump plast: beroemd Amerika loopt te hoop tegen de Amerikaanse president. Nouja, zo lijkt het. Totdat je even wat beter gaat kijken.
02:08

#kloptditwel? - 500.000 dieren

Als we allemaal een dag geen vlees eten, sparen we een half miljoen dieren in de vee-industrie. Hiermee roept Wakker Dier ons op om vlees een keer over te slaan. Maar redden we écht zo veel dieren? Een simpel rekensommetje wijst iets anders uit.
01:37

Van lachen leef je langer – Klopt dit wel?

Wereldkampioen lachen Belachew Girma kan uren schateren, ook als er niets grappigs te beleven valt. BBC Africa zette hem afgelopen week kort in de schijnwerpers. Daaruit blijkt dat Girma lachen nogal serieus neemt: ‘Uit onderzoek blijkt dat lachen het lichaam stimuleert om pijnstillende endorfines aan te maken. Zo leef je een langer, gezonder leven.’ ...maar klopt het?
01:43

De robot is nep, de wereld echt

Heb je 'm gezien, dat griezelige filmpje van die robot die door een soort spookstad wandelt? Hij lijkt levensecht, maar niets is minder waar, factcheckt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans.
02:03

Klopt dit wel: moeten we vagina voortaan 'voorgat' noemen?

Media pikten het massaal op: het bericht dat een Amerikaanse gezondheidssite het woord vagina door ‘voorgat’ wil vervangen. Maarten Keulemans ontdekt dat het anders ligt.
02:00

Klopt dit wel: Heeft die baby nou écht rodehond?

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond bij een artikel over vaccinatie-angst een foto van een baby met rodehond. Dat is een besmettelijke ziekte, dus het is gek dat de arts de baby met blote handen vast heeft. Of klopt er iets niet aan deze foto?

Vergelijkbare shows