Klopt dit wel? - #Freetommy

16 juni 2018

Maarten Keulemans kijkt eens goed naar de berichtgeving rondom #freetommy. Want… hoe groot was de demonstratie bijvoorbeeld?

Alle afleveringen

02:20

Nog even over Barack Obama en zijn ‘fuck Trump’-shirt

Barack Obama met een ‘fuck Trump’-shirt, acteur Morgan Freeman die Trump een zak stront noemt en, welja, een komiek die op de walk of fame-ster van Trump plast: beroemd Amerika loopt te hoop tegen de Amerikaanse president. Nouja, zo lijkt het. Totdat je even wat beter gaat kijken.
02:08

#kloptditwel? - 500.000 dieren

Als we allemaal een dag geen vlees eten, sparen we een half miljoen dieren in de vee-industrie. Hiermee roept Wakker Dier ons op om vlees een keer over te slaan. Maar redden we écht zo veel dieren? Een simpel rekensommetje wijst iets anders uit.
01:37

Van lachen leef je langer – Klopt dit wel?

Wereldkampioen lachen Belachew Girma kan uren schateren, ook als er niets grappigs te beleven valt. BBC Africa zette hem afgelopen week kort in de schijnwerpers. Daaruit blijkt dat Girma lachen nogal serieus neemt: ‘Uit onderzoek blijkt dat lachen het lichaam stimuleert om pijnstillende endorfines aan te maken. Zo leef je een langer, gezonder leven.’ ...maar klopt het?
01:43

De robot is nep, de wereld echt

Heb je 'm gezien, dat griezelige filmpje van die robot die door een soort spookstad wandelt? Hij lijkt levensecht, maar niets is minder waar, factcheckt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans.
02:03

Klopt dit wel: moeten we vagina voortaan 'voorgat' noemen?

Media pikten het massaal op: het bericht dat een Amerikaanse gezondheidssite het woord vagina door ‘voorgat’ wil vervangen. Maarten Keulemans ontdekt dat het anders ligt.
02:00

Klopt dit wel: Heeft die baby nou écht rodehond?

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond bij een artikel over vaccinatie-angst een foto van een baby met rodehond. Dat is een besmettelijke ziekte, dus het is gek dat de arts de baby met blote handen vast heeft. Of klopt er iets niet aan deze foto?
01:57

Relaxen op eerste vakantiedag is levensgevaarlijk

Zon, zee, strand: vakantie is hét moment om alle werkstress achter je te laten en eens goed te ontspannen. Maar: kan je vakantie ook dodelijk zijn? Vanuit een stressvolle situatie plotseling ‘hard’ relaxen is levensgevaarlijk, beweert Belgische arts Luc Swinnen. Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans zoekt uit hoe het echt zit, zodat je met een gerust hart aan het strand kunt liggen.
01:32

Ghostcrashes

Een video met bovennatuurlijke auto-ongelukken gaat op dit moment viral. Reden voor wetenschapsredacteur Maarten Keulemans om die zogenaamde ‘ghost crashes’ eens wat beter te bestuderen. Want een op lucht botsende auto, dat kan toch helemaal niet?
01:55

Filewet: Meer asfalt leidt altijd tot… méér files?

Meer asfalt leidt tot meer files. Dat feitje stond althans laatst op De Correspondent. Als je meer asfalt aanlegt, gaan meer mensen rijden en ontstaan er meer files. Dus willen we van de files af, dan moeten we gewoon wegen afsluiten. Toch? Nou, zo werkt het toch ook weer niet. Maarten Keulemans legt uit hoe het nou komt dat files ontstaan en wat we kunnen doen om files te verminderen.

Vergelijkbare shows