Leuke dierenvideo's

NIEUW
02:49
Geselecteerd Speelt nu af

Wat maakt de eenhoorn zo onweerstaanbaar?

Flink gestuwd door Instagram en films als Despicable Me, is de eenhoorn weer razend populair. En niet alleen bij meisjes onder de dertien. Wat maakt het dier, dat we in Nederland ook gewoon lekker 'unicorn' noemen, zo onweerstaanbaar? Uit deze kleine geschiedenis van de eenhoorn blijkt dat het dier niet altijd het knuffelbare regenboogdier is geweest zoals we het nu kennen.

NIEUW
03:09
Geselecteerd Speelt nu af

Op zoek naar evolutie in de stad

Duiven in de stad hebben donkerdere vleugels, omdat ze op die manier zware metalen beter af kunnen scheiden. En de duif is niet het enige dier dat zich aanpast aan de door mensen gemaakte stad. We gingen op stadssafari met bioloog Menno Schilthuizen, en zagen dat die stadsevolutie wel heel snel kan gaan.

NIEUW
02:55
Geselecteerd Speelt nu af

Zo leer je een Border Collie schapen drijven

Een beetje vreemd is het en vooral heel erg Brits: schapen drijven als sport. Maar vergis je niet, Nederland spreekt een geducht woordje mee. Zozeer, dat het WK voor het eerst in Nederland wordt gehouden. We gingen langs bij een voormalig wereldkampioen.

NIEUW
02:46
Geselecteerd Speelt nu af

Pandamania in Rhenen

Met de komst van reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in het vooruitzicht vullen bamboeburgers, pandabrood en pandabeddengoed de etalages in Rhenen.

NIEUW
03:39
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe redden we de bij (en ons eten)

Het gaat slecht met de bij en dat is heel erg, horen we vaak. Maar wat is er nu precies aan de hand en waarom is het diertje zo belangrijk?

NIEUW
02:30
Geselecteerd Speelt nu af

De meerkoet is een fantastische rotzak

Als je even niet oplet slopen ze iets, maar eigenlijk zijn meerkoeten vooral koddig. Wist je bijvoorbeeld dat hij veertig keer per dag seks kan hebben? Oké, het zijn sessies van een paar seconden, maar het paren kan ‘m flink bezighouden. We gingen op pad met een meerkoetkenner, die ons alles leerde over de eend, of vogel?

Video's waarin we iets uitleggen

NIEUW
02:40
Geselecteerd Speelt nu af

Op zoek naar leefruimte op extreme planeten

Nu we bijna vierduizend planeten hebben ontdekt, hebben we vooral geleerd dat we blij moeten zijn dat we niet op een planeet wonen waar het van opzij gesmolten glas regent. We maken een tour langs de meest extreme en bijzondere bestemmingen in de kosmos.

NIEUW
04:01
Geselecteerd Speelt nu af

Expert in 4 minuten: zo werkt de quantumcomputer

Heel fijn natuurlijk, dat computers telkens weer sneller worden. Maar aan die constante vooruitgang zit een grens, en die is bijna bereikt. Enter de quantumcomputer, die kan zorgen voor een ware revolutie. Maar hoe?

NIEUW
02:19
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom wetenschappers een mens-varken willen maken

Een combinatie tussen een varken en een mens kan de wachtlijsten voor donoren wegnemen. Maarten Keulemans legt in deze video uit hoe deze ‘mensvarkens’ leveranciers van onze organen kunnen worden.

NIEUW
02:29
Geselecteerd Speelt nu af

Met koeienmest en kunst wereldproblemen te lijf

Een jurk van koeienmest, een kogelwerende huid van synthetische spinnenzijde: we zijn in BioArt Village, dat een broedplaats moet worden van jonge mensen die werken op de crossovergebieden van biotechnologie, biologie en creativiteit met natuur als uitgangspunt. ‘Die natuur, daar kunnen we nog zo veel van pikken, leren en in ontdekken.’

NIEUW
02:13
Geselecteerd Speelt nu af

Vaccinatie: de truc die levens redt

Voor iedereen die het even vergeten is of niet meer weet hoe het precies zit: bekijk hier hoe vaccineren ons beschermt tegen gevaarlijke ziektes als polio, rode hond en tyfus.

NIEUW
03:24
Geselecteerd Speelt nu af

Zo beïnvloeden medicijnfabrikanten jouw arts

Geneeskunde is big business en belangenverstrengeling ligt altijd op de loer. Wie krijgt geld van de farmaceutische industrie? Hoeveel? En waarom? De Volkskrant legt het krachtenspel bloot.

Leerzaam en behapbaar: populaire wetenschap

NIEUW
04:23
Geselecteerd Speelt nu af

De 8 meest bijzondere filmpjes uit de wetenschap van 2018

In 2018 leerde de lamme lopen, zagen we het leven groeien en begonnen robots te praten. Je geloofde je ogen niet, maar het was echt waar. Dit zijn de acht meest bijzondere filmpjes uit de wetenschap van 2018.

NIEUW
03:49
Geselecteerd Speelt nu af

Kun je vrienden worden met een chatbot?

Mitsuku, dat is naam van de allerbeste chatbot ter wereld. Wetenschapsredacteur Niels Waarlo chatte maar liefst drie weken met haar en hij kan bevestigen: ze is best wel goed. Voor een robot, dan. Want een boel van de gesprekken die hij had, waren toch nog vrij ongemakkelijk.

NIEUW
01:57
Geselecteerd Speelt nu af

Het gevaar van de Nederlandse zebrapadcultuur

Oversteken op een zebrapad is gevaarlijker dan je denkt. Vorig jaar zijn er 13 mensen dood gegaan en honderden mensen gewond geraakt bij aanrijdingen op een zebrapad. Kan dat niet veiliger?

NIEUW
02:45
Geselecteerd Speelt nu af

Wat zwarte gaten ons kunnen leren

Er is maar één natuurfenomeen waarbij een orkaan wat vernietigingskracht betreft verbleekt tot een briesje: een zwart gat. Maar wat is het? Hoe ziet het er uit? En wat kunnen ze ons leren? Een spoedcursus zwarte gaten in minder dan drie minuten.

NIEUW
01:36
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe gevaarlijk is trampolinespringen?

Kinderen kunnen urenlang trampolinespringen. Maar is al dat op en neer stuiteren eigenlijk wel zo gezond? Er zijn namelijk mensen die er snel misselijk van worden of hoofdpijn krijgen.

NIEUW
02:12
Geselecteerd Speelt nu af

Wat te doen tegen de post-vakantiedip?

De stress slaat toe, je doet geen oog dicht. Nog voor je weer begint met werken is het vakantiegevoel helemaal weg. Wat kun je doen aan de post-vakantiedip?

Klopt dit wel?

NIEUW
02:42
Geselecteerd Speelt nu af

‘Veel appen is goed voor je taalgebruik’ – Klopt dit wel?

Pure taalverloedering, dat verwijt hoor je nogal vaak over mensen die veel chatten op bijvoorbeeld WhatsApp. Toch is volgens taalonderzoeker Lieke Verheijen juist het tegendeel waar: wie veel appt, zou beter spellen. Maar klopt dit wel?

NIEUW
01:51
Geselecteerd Speelt nu af

‘Bakfietseigenaren stemmen GroenLinks’ - Klopt dit wel?

Wie een bakfiets heeft, stemt op GroenLinks. Het vervoermiddel en de politieke partij worden vaak met elkaar in verband gebracht. Wat blijkt: VVD’ers houden minstens zo veel van de bakfiets.

NIEUW
01:41
Geselecteerd Speelt nu af

Wat hoor je nu écht op Mars?

Wat hoor je als je op Mars staat? Dankzij de nieuwe marsverkenner InSight kunnen we het voor het eerst horen. Maar, ontdekte Maarten Keulemans, er is iets geks aan de hand. InSight heeft namelijk helemaal geen microfoons...

NIEUW
03:14
Geselecteerd Speelt nu af

Ook Sinterklaas slachtoffer van nepnieuws

Niemand hecht meer aan de werkelijkheid dan Sinterklaas. Des te onverteerbaarder vindt de oude weldoener het wanneer onzin over hem wordt verspreid.

NIEUW
02:04
Geselecteerd Speelt nu af

Vrachtwagens zijn even milieuonvriendelijk als een openhaard

Wat is de overeenkomst tussen zes vrachtwagens en één knapperend haardvuurtje? Nou, ze zouden evenveel fijnstof uitstoten. Maar klopt dit wel?

NIEUW
02:02
Geselecteerd Speelt nu af

Een harde klap, ja, maar hóé hard precies?

In de prehistorie stortte vlakbij de Noordpool een grote meteoriet op aarde. Een inslagkrater van wel 31 kilometer breed is het bewijs. De kracht moet enorm geweest zijn. Gelijk aan die van wel 700 atoombommen, wordt gezegd, of 5 miljoen atoombommen, ook gehoord. Maar wat klopt er nu?

Bard test spullen

NIEUW
02:10
Geselecteerd Speelt nu af

Niels test spullen: Nuraphone

Niels test spullen: Nuraphone

NIEUW
01:38
Geselecteerd Speelt nu af

Zo krijg je kinderen de deur uit

Met een potje lasergame krijg je zelfs de meest doorgewinterde luilakken en bankhangers de deur uit. Twee Volkskrant-redacteuren gingen de straat op met laserpistolen waarvoor ze net een beetje te oud zijn. En dat haalde het kind in hen naar boven.

NIEUW
02:42
Geselecteerd Speelt nu af

Bard test Spullen: 3D-geluidsapparatuur

Heb je je koptelefoon op of oortjes in? Zo niet, pak ze erbij en luister. Lijkt het niet net alsof dat vliegtuig pal over je heen vliegt? Dat is nou 3D-geluid. Daarvoor is geen ingewikkelde software nodig zoals Dolby Atmos of 5.1: verslaggever Bard van de Weijer nam het op met speciale koptelefoon met ingebouwde microfoons in je oren. Een techniek die er steeds meer toe doet nu vr-brillen steeds populairder worden en virtual reality een vlucht neemt in film en games.

NIEUW
02:28
Geselecteerd Speelt nu af

Bard test spullen: de Somnox

Hij ademt zachtjes, zijn buikje gaat langzaam op en neer. Een beetje zoals een poes die 's avonds bij je op bed ligt. Je neemt zijn ademritme over, en zo sukkel je langzaam in slaap. Zo werkt slaaprobot Somnox.

NIEUW
02:15
Geselecteerd Speelt nu af

Bard test spullen: de Fleshlight

Verandert virtual reality de manier waarop we seks beleven? Fabrikanten doen in ieder geval flink hun best met allerlei slimme speeltjes. Zoals deze interactieve masturbator, compleet met VR-bril en bewegingen die worden gesynchroniseerd met de acteurs in de pornofilm die je kijkt. Ziedaar: de Fleshlight Launch.