Opinie & Discussie

NIEUW
03:32
Geselecteerd Speelt nu af

Het is van cruciaal belang dat we leren hoe te praten

In Nederland leven we in vrede en vrijheid. Toch wordt een acteur met Marokkaanse roots bedreigd omdat hij een homo heeft gespeeld. Hoe ongevoelig zijn wij voor ons eigen virtuele geweld, vraagt Nazmiye Oral zich in De Nieuwe Maan af.

NIEUW
03:48
Geselecteerd Speelt nu af

‘Je bent toch wel vóór een boerkaverbod?’

‘Je bent toch wel vóór een boerkaverbod?’ Die vraag kreeg Nazmiye Oral, columnist van De Nieuwe Maan, van haar vriend. Haar antwoord was voorzichtig en dat zette haar aan het denken: ze is het niet eens met de boerka, dus is ze misschien niet te voorzichtig om dat dan ook te zeggen?

NIEUW
02:57
Geselecteerd Speelt nu af

‘Onze enge maatschappij is zich aan het verengen'

‘We moeten onze beschaving niet verkwanselen’, stelt actrice Nazmiye Oral. Van haar ouders moest ze tegen haar wil in trouwen. Toen ze dankzij een Twentse paragnoste haar vrijheid kreeg, snakte ze naar een land waar de rede heerst. ‘Maar die vrije maatschappij is aan het verengen’, zegt ze. Bekijk haar gesproken column bij Nieuwe Maan.

NIEUW
05:18
Geselecteerd Speelt nu af

Max Pam vindt het geluk in Leidsche Rijn

Columnist Max Pam neemt ons mee naar het Utrechtse Leidsche Rijn, de oudste vinexwijk van Nederland, waar de mensen heel gelukkig schijnen te zijn. We maken onder meer kennis met de grootste verzameling puntdaken van Nederland en een hoop baksteen - waarachter overigens gewoon beton zit. ‘Ja, dat is façade. Dat is toch helemaal niet erg? Het hele leven is tenslotte een grote façade. Waarom deze huizen niet?’

NIEUW
01:44
Geselecteerd Speelt nu af

‘Niet te veel, niet te weinig, je bent gewoon genoeg mens’

.Schrijver en theatermaker Babs Gons herkent onze dagelijkse onzekerheden. Zijn het deze sproeten? Is het deze buik? Is mijn nek niet lang genoeg? Mens, je bent precies goed.

NIEUW
03:26
Geselecteerd Speelt nu af

Column Nazmiye Oral: ‘Wat moet ik doen om erbij te horen?’

‘Waar kom je vandaan?’ In de Nieuwe Maan legt Nazmiye Oral uit waarom zij die vraag niet meer wil horen. In haar geval is het antwoord Hengelo, maar dat is niet het antwoord waarnaar wordt gezocht. ‘De vernedering is niet dat je telkens de afstand tussen ons benadrukt. Voor mij is de vernedering dat ik telkens pogingen doe om dichterbij te komen. En dat jij zegt: je bent al dichtbij genoeg.’