Zijn waar het gebeurt: van onze correspondent

NEW
03:02
Geselecteerd Speelt nu af

Hiske Versprille: Altijd zin om uit eten te gaan

Wat als uit eten gaan je werk zou zijn? Het klinkt als een droombaan en Hiske Versprille heeft 'm. Vanaf deze week neemt ze het stokje over van Mac van Dinther als restaurantcriticus van de Volkskrant. We reden met haar mee naar haar eerste doelwit: Restaurant De Bloemkool in Bergen op Zoom. Vanaf deze week neemt Hiske Versprille het stokje over van Mac van Dinther als restaurantcriticus van de Volkskrant. We reden met haar mee naar haar eerste doelwit: Restaurant De Bloemkool in Bergen op Zoom.

NEW
00:51
Geselecteerd Speelt nu af

Gekkenhuis in Moskou

Na afloop van de wedstrijd tegen Spanje fietste correspondent Tom Vennink dwars door een feestend Moskou naar huis. Bekijk hieronder zijn verslag.

NEW
03:45
Geselecteerd Speelt nu af

Achter de schermen van het volkscongres in China

Van ‘bloemenvazen’ (Chinese parlementariërs die niet zoveel doen maar wel mooi zijn) tot selfiesticks en vooral veel in de rij staan: correspondent Marije Vlaskamp is bij het Chinese Volkscongres. 'Dichter dan dit kom je niet op de Chinese politiek'.

NEW
04:10
Geselecteerd Speelt nu af

Met de Chinese overheid naar Tibet

Buitenlandse correspondenten mogen slechts naar Tibet op uitnodiging van de Chinese overheid, die Tibet als een provincie beschouwt. Een batterij toezichthouders brengt elke journalist die een poging tot zelfstandig loslopen doet, vriendelijk doch beslist terug naar de groep. Er zijn immers interviews geregeld. “Een week van te voren beginnen we met de voorbereiding. We vinden gewone mensen, we zorgen dat ze aanwezig zijn. We compenseren ze daar financieel voor, want als ze worden geinterviewd kunnen ze niet werken,” legt Jimy Wangtso uit, directeur-generaal voorlichting van de Tibetaanse Autonome Regio. Zaterdag 3 oktober in De Volkskrant schrijft correspondente Marije Vlaskamp over de nieuwe partij-elite die China in Tibet kweekt. Hier laat ze zien hoe het is om als journalist door de Chinese overheid te worden rondgetroond. ‘Het pijnlijkst vind ik de huisbezoekjes.’

NEW
02:44
Geselecteerd Speelt nu af

Wat doen Chinese katholieken met kerst

De katholieke boeren in China doen niet aan dure kerstcadeau’s of sjieke diners. Die zijn vooral met hun geloof bezig. Correspondent Marije Vlaskamp viert Kerstmis in een katholiek gehucht.

NEW
03:53
Geselecteerd Speelt nu af

Tom Vennink rent met een Russische burgemeester

Tom Vennink loopt hard met de laatste burgemeester van Rusland die niet van Poetins partij is.

Mensen op drift: alles over migratie

NEW
04:37
Geselecteerd Speelt nu af

De Asielzoekmachine

Medewerkers uit de asielketen komen niet vaak in de publiciteit. In dit filmpje vertellen hoor- en beslismedewerkers hoe het eraan toegaat tijdens verhoren.

Embedded video's

NEW
00:40
Geselecteerd Speelt nu af

ADE Impressie

(...)

NEW
02:37
Geselecteerd Speelt nu af

Scootmobiel

Scootmobielen in actie.

NEW
01:29
Geselecteerd Speelt nu af

Toiletspionnen Zuid-Korea (compilatie)

Compilatie van beelden uit de campagne tegen de Zuid-Koreaanse 'spiedporno', en beelden van toiletinspecteurs aan het werk.

NEW
02:23
Geselecteerd Speelt nu af

Vrouwenveiligheidsinspecteurs in Zuid-Korea

Dit zijn geen schoonmaaksters, maar zogenoemde 'vrouwenveiligheidsinspecteurs'. En die hebben ze hard nodig in Zuid-Korea.

NEW
00:30
Geselecteerd Speelt nu af

Leidsche Rijn

(..)

NEW
01:35
Geselecteerd Speelt nu af

Sulawesi: satellietbeelden voor en na de ramp

Satellietbeelden voor en na de ramp in Indonesië (AP)

Video's waarin we iets uitleggen

NEW
04:23
Geselecteerd Speelt nu af

Vrijhandel onder vuur

Vrijhandel is niet meer weg te denken uit onze wereldeconomie. Ruim 160 landen zijn lid van de World Trade Organization, en dan hebben we het nog niet eens over de handelsverdragen die landen onderling met elkaar sluiten. Toch klinkt er nu vanuit linkse én rechtse hoek flinke kritiek op vrijhandel. Wij leggen je uit hoe dat zit.

NEW
01:45
Geselecteerd Speelt nu af

Nederlands enige échte filmster blufte zich Hollywood in

Jetta Goudal werd geboren in een orthodox-joods gezin in Amsterdam, maar had geen zin in het streng gelovige leven dat haar ouders voor ogen hadden. Ze vluchtte in 1917 per boot naar de VS, deed zich voor als katholieke Française, blufte zich Hollywood binnen en schitterde in vele stomme films in de jaren 20. Ze is de enige Nederlandse met een ster op Hollywood Boulevard.

NEW
02:29
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom we kunstgras uit de Eredivisie moeten verbannen

Dat amateurs op kunstgras voetballen, vooruit. Maar betaald voetbal moet worden gespeeld op écht gras, vinden grote clubs en hun spelers. Sportjournalist Willem Vissers legt uit waarom kunstgras liever vandaag dan morgen uit de Eredivisie moet worden verbannen.

NEW
03:28
Geselecteerd Speelt nu af

Zo verovert Korea de popwereld

De grootste boyband ter wereld komt niet uit de VS of Engeland, maar uit Korea. De 900 duizend kaarten voor de #BTSworldtour2018 waren in een paar minuten uitverkocht.

NEW
02:35
Geselecteerd Speelt nu af

De belangrijkste controverses rond de Nobelprijs

.

NEW
03:02
Geselecteerd Speelt nu af

Is dit de laatste dalai lama?

De belangrijkste figuur binnen het Tibetaans boeddhisme: de Dalai Lama. Maar als hij overlijdt, wie wordt het dan? Zelf zegt de Dalai Lama dat hij misschien wel helemaal niet reïncarneert of wel reïncarneert buiten China.

Nieuws

NEW
02:47
Geselecteerd Speelt nu af

Wat is humor? Actrice Nazmiye Oral ontleedt de grap

Moeten we voorzichtig zijn met onze grappen, om niemand voor het hoofd te stoten? Natuurlijk niet, vindt actrice Nazmiye Oral. Maar de intentie moet wel correct zijn. ‘De cartoonwedstrijd die de PVV wilde houden ging niet over de beste grap, maar was een poging tot machtsvertoon’, zegt ze. Bekijk haar gesproken column bij Nieuwe Maan.

NEW
00:20
Geselecteerd Speelt nu af

S4

[...]

NEW
00:16
Geselecteerd Speelt nu af

S2

[...]

NEW
00:12
Geselecteerd Speelt nu af

S3

[...]

NEW
01:45
Geselecteerd Speelt nu af

De Amerikaanse congresverkiezingen: wie krijgt de macht?

Op 6 november kiezen de Amerikanen wie de macht krijgt in het Congres. Nu zijn beide kamers in Republikeinse handen. Maar als dat verandert, wordt regeren een stuk moeilijker voor Trump.

NEW
02:49
Geselecteerd Speelt nu af

Het belang van het Supreme Court

De heisa rond Brett Kavanaugh is er met een reden. Hij staat op het punt om voor de rest van zijn leven een van de machtigste personen van de VS te worden. Het Supreme Court heeft in het verleden bijvoorbeeld al doorslaggevende beslissingen genomen over abortus en het homohuwelijk.

De Voedselzaak

NEW
05:03
Geselecteerd Speelt nu af

Hij stond aan de basis van China's eenkindpolitiek

We kunnen wel stoppen met vlees eten, nooit meer met de auto gaan of vliegtuigen afschaffen, maar het beste voor het milieu is om ons niet meer voort te planten. Of zoals in China: de eenkindpolitiek. Maar wie zorgde (per ongeluk) voor dit beleid?

NEW
06:19
Geselecteerd Speelt nu af

Elfie kookt haar urine in om kunstmest te maken

Onze poep en plas zit vol met fosfaat, de belangrijkste grondstof voor kunstmest. Omdat de wereldwijde voorraad opraakt, moeten we fosfaat gaan winnen uit onze uitwerpselen. Elfie Tromp probeert het voor de Voedselzaak in de keuken, en kijkt hoe op grote schaal fosfaat uit poep en plas wordt gefilterd bij de rioolzuivering in Amsterdam.

NEW
07:12
Geselecteerd Speelt nu af

Eten we in de toekomst alleen nog vloeibaar?

Eten we in de toekomst een maaltijdshake met alle benodigde voedingsstoffen in plaats van een sappige karbonade met sperzieboontjes? Elfie Tromp probeerde het een weekend voor ons uit – en is verre van overtuigd van het ‘vloeibare karton’. Wie wel enthousiast is, is filmmaker Matthijs Diederiks. Zijn overstap naar vloeibaar voedsel was zelfs zo ingrijpend dat hij zijn verjaardag verplaatste naar de dag dat hij met zijn poederdieet begon.

NEW
06:59
Geselecteerd Speelt nu af

Slopen mijn boodschappen de wereld

Drank zorgt voor 14% van de klimaatbelasting van voedingsmiddelen. Rijst zorgt voor een achtste van de methaanuitstoot. En wil je per se een avocado uit Peru naar Nederland laten komen, laat ‘m dan rijpen in de fruitschaal. Elfie Tromp komt tot deze (en meer) ontnuchterende conclusies wanneer ze haar boodschappen onderzoekt met duurzaamheidsexpert Loethe Olthuis voor De Voedselzaak (volkskrant.nl/voedselzaak).

NEW
01:42
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050

Over dertig jaar zijn we met 10 miljard mensen op dit knusse planeetje. Hoe gaan we iedereen in 2050 in vredesnaam voeden? De Volkskrant gaat de komende maanden video’s, reportages, podcasts en dataverhalen maken over dit enorm belangrijke vraagstuk.