De Opruim Challenge

03:17
Geselecteerd Speelt nu af

De Opruim Challenge: uitmesten van de kledingkast

Sta je soms voor je kast en denk je: 'ik heb niks om aan te trekken', ‘niks past me’ of 'Wat moet ik aan?' Dan wordt het tijd om je kledingkast uit te mesten. Geen zorgen: er is hulp ingeschakeld.

De ochtendspits

05:44
Geselecteerd Speelt nu af

De ochtendspits met Tommie Christiaan

Hoewel de structuur in zijn leven momenteel ver te zoeken is, verloopt de ochtend van zanger en acteur (en tevens nachtdier) Tommie Christiaan aardig op rolletjes. Terwijl dochter Lily braaf haar eigen bordje uit de kast pakt, smeert vader de bammetjes. De grootste dwarsligger is kat Pleun, die het niet kan laten om op tafel te springen.

LIVE
Geselecteerd Speelt nu af

De ochtendspits met Fidan Ekiz

Journalist en presentatrice Fidan Ekiz is een nachtmens en dus valt de vroege ochtend haar zwaar. Hoe hard ze ook door het huis rent, ze arriveert steevast met haar zoontje vijf minuten te laat op zijn school. 'Ik heb alles geprobeerd. Broodjes klaarleggen, fruit klaarleggen. Ik moet mezelf echt opnieuw uitvinden om op tijd te komen.'

03:46
Geselecteerd Speelt nu af

De ochtendspits met Ionica Smeets

Eén kind nog in pyjama, de ander achter zijn stripboek: hoe krijg je ’s ochtends iedereen op tijd de deur uit? Dat lukt wetenschapsjournalist Ionica Smeets lang niet altijd. ‘Soms zijn we net iets te laat op het schoolplein.’ Hoe ze het drukke gezinsleven volhoudt? ‘Veel slapen en het scheelt dat je weet dat dit de zwaarste jaren zijn.’

03:59
Geselecteerd Speelt nu af

De ochtendspits met Jan Heemskerk

Journalist en schrijver Jan Heemskerk is tegenwoordig een ECHT ochtendmens. Hoe ziet het ritueel van zijn gezin eruit op de vroege uurtjes? ‘Eerst koffie, koffie, koffie. Anders lukt het echt niet.’ En verder? ‘Er is geen ritueel, er is gewoon een soort blinde paniek.’

LIVE
Geselecteerd Speelt nu af

De ochtendspits met Selwyn Senatori

Met een lekker kopje koffie en de krant is kunstenaar Selwyn Senatori dik tevreden op de vroege ochtend. Maar de baby krijgt tandjes, poes Peer is hongerig én zijn twee oudere kinderen moeten de deur uit voor school. Hoe houdt hij het hoofd koel?

03:06
Geselecteerd Speelt nu af

De ochtendspits met Rachel van Sas

Opstaan, aankleden, ontbijten: het is zonder kinderen al een opgave om op tijd de deur uit te komen. Maar met kinderen is het ochtendritueel mogelijk nog hectischer. In de nieuwe videoserie De Ochtendspits kun je volgen hoe andere gezinnen het doen. Deze week YouTuber Rachel van Sas (De Huismuts) en haar man Willem en peuter Pip. Daar ontbijten ze met 'smoothie bowls' en gaat het eigenlijk jaloersmakend soepel allemaal.

Nadia Zerouali kookt

03:07
Geselecteerd Speelt nu af

Nadia Zerouali kookt: geroosterde fruitpakketjes

Groente en vlees heb je vast al eens geroosterd op de barbecue, maar heb je al weleens aan fruit gedacht? Nadia Zerouali laat zien hoe je in de buitenlucht pakketjes geroosterd fruit met saffraankaramel en amandelkruim maakt.

02:58
Geselecteerd Speelt nu af

Nadia Zerouali kookt: gepofte banaan met sfouf

Een banaan zoals je hem nog nooit gegeten hebt: wat anijs erin en met schil en al zo op de barbecue. Nadia Zerouali laat je zien hoe je een banaan poft en die serveert ze vervolgens met dadelroom en sfouf, een verkruimeld koekje dat nooit een koekje is geweest. Zo zet je pas een verrassend mediterraans nagerecht op tafel.

03:33
Geselecteerd Speelt nu af

Nadia Zerouali kookt: BBQ harissa-kool

Wie wil er nog vlees als je rode kool hebt? Nadia Zerouali niet. Ze maakt een harissa-kool op de barbecue, geïnspireerd op canned chicken: kip gegaard op blikjes bier. Maar Nadia is niet van het bier en niet van de chicken, dus ze doet het met gingerbeer en rode kool.

03:12
Geselecteerd Speelt nu af

Nadia Zerouali kookt: couscoussalade

Hoe lekkerder de basisingrediënten zijn, hoe lekkerder het gerecht wordt. Zo simpel kan koken zijn, laat Nadia Zerouali zien met deze couscoussalade die barst van de ingemaakte groenten en verse kruiden.

03:55
Geselecteerd Speelt nu af

Nadia Zerouali kookt: Charmoula groentespiesjes

De barbecue draait overuren met dit lekkere weer. Kun je geen hamburger, stokbrood met kruidenboter of satéspiesje meer zien? Probeer deze Charmoula groentespiesjes eens. Nadia Zerouali legt uit hoe je dit Marokkaanse kruidenmengsel met koriander, knoflook en citroensap maakt.

03:27
Geselecteerd Speelt nu af

Nadia Zerouali kookt: platbrood met feta-labne

De geur van versgebakken brood doet Nadia Zerouali denken aan de Marokkaanse keuken van mama. Om het een beetje makkelijk te houden, maakt ze platbrood - samen met een dip van labne en witte kaas dé start van een heerlijk buitenmaal.

De beste recepten, de grootste onzin: over eten

02:56
Geselecteerd Speelt nu af

Nederland aan het zeewier: wildknippen in Zeeland

Je plukt geen zeewier, je knipt het. Want anders groeit de zeedelicatesse niet meer terug. Dat zou zonde zijn, want je kunt er in de keuken alle kanten mee op.

03:34
Geselecteerd Speelt nu af

Vegabiefstuk versus echte biefstuk

Een nepbiefstuk met bietenbloed als vervanger van je stukje vlees, is het een beetje te pruimen? Ons testpanel schippert nog een beetje tussen 'erg lekker' en 'een schijf van sojavezels die smaakt naar Griekse spiesjes van gekleid gehakt'.

03:35
Geselecteerd Speelt nu af

Het ultieme kopje koffie

Foto's van werkelijk volmaakte kopjes espresso en andere coffee porn staan met duizenden op internet. Hoe bereik je die perfectie? De gelauwerde barista Lex Wenneker helpt een handje. Voor bij u thuis.

05:40
Geselecteerd Speelt nu af

20 jaar restaurantrecensies van Mac van Dinther

Al twintig jaar recenseert Mac van Dinther restaurants voor de Volkskrant. Onder het genot van een goed smakend stukje vlees legt hij in deze video uit hoe hij te werk gaat. Én – chef-koks opgelet – wat zijn lievelingsgerecht is.

Zien en gezien worden: mode en stijl

02:12
Geselecteerd Speelt nu af

Geel leert ons hoe mode tot stand komt

Van citroenprintjes tot de inmiddels klassieke regenjas: dit seizoen is alles ineens geel. Lekker fris, vrolijk zonder hysterisch te worden en een kleur waarmee je zegt: hier ben ik. Maar wie bepaalt eigenlijk dat geel ineens bon ton is?

02:55
Geselecteerd Speelt nu af

De kleerscheur is de provocatie voorbij

Op konten, op knieën, op dijen, vandaag zie je ze overal: scheuren in boeken, t-shirts en truien die eruitzien alsof een mot een feestmaal heeft gehad. Maar aks je dacht dat gaten in kleren nu pas 'hot' zijn heb je het mis. In de Middeleeuwen waren gaten in kleren al cool en werd er zelfs mee geprovoceerd.

03:09
Geselecteerd Speelt nu af

Op zoek naar De Festivaloutfit op BKS

Halve tuinbroeken, ananas-tasjes en Nibbit-kettingen: Wendy van der Waal struinde de camping af op Best Kept Secret Festival op zoek naar de typische festivaloutfit.

02:13
Geselecteerd Speelt nu af

Kledingmaten strelen vooral de ijdelheid

‘Ik zou echt een maatje kleiner proberen!’ Leuk toch, als de verkoper dat tegen je zegt? Helaas betekent dat niet altijd dat je bent afgevallen. Er kan sprake zijn van ‘vanity sizing’: modemerken passen de maten aan, want dan koop je meer.

02:23
Geselecteerd Speelt nu af

Curlpower!

Urenlang in de weer met vet en stijltangen? Helemaal verkeerd, vindt krullengoeroe Irina Silva Fortes. Verslaggever Nadia Ezzeroili laat zich knippen door krullenfluisteraar Irina Silva Fortes

de Volkskeuken

03:05
Geselecteerd Speelt nu af

Volkskeuken: wilde eend met bloedworst

Goed nieuws voor de vleesliefhebbers: het jachtseizoen is weer begonnen. Dus spoedt Volkskok Marcus Huibers naar de poelier voor een lekker wild eendje, dat hij bereidt met bloedworst. Hij laat zien hoe je de filets van het karkas verwijdert, en van de botjes een lekkere jus maakt.

02:30
Geselecteerd Speelt nu af

Volkskeuken: bloedworst op z'n Aziatisch

Volkskok Onno Kleyn bereidt bloedworst met een Aziatisch tintje. Dat betekent: lekker veel chili, munt en taugé erbij. Vergeet vooral de pompoen niet, want die bakt zo lekker in de oven. En verdraaid, deze combinatie werkt verrassend goed.

03:48
Geselecteerd Speelt nu af

De Sunshine Bombe, een koninklijke fruitexplosie

Een samenspel van wortel en ananas uit blik. Toegegeven, het klinkt niet heel smakelijk. Maar vergis je niet: de Sunshine Bombe is een frisse, en bovendien koninklijke, smaakexplosie met veel vers fruit.

02:31
Geselecteerd Speelt nu af

Volkskeuken: vegetarische Turkse pizza

Zelfs de meest luie kok kan uit de voeten met dit recept. Een vegetarische Turkse pizza kun je namelijk heel makkelijk zelf maken. Je gooit het in de oven, en je bent klaar!

03:05
Geselecteerd Speelt nu af

Volkskeuken: een zomerse jardinière de légumes

Wat zullen we eens eten vanavond? Om de start van de zomer in te luiden, maakt Volkskeukenchef Sake een Franse groenteschotel met gesmoorde sla.

03:02
Geselecteerd Speelt nu af

Volkskeuken: Rettichmie

Volkskok Pay-Uun Hiu kan niet zonder haar geliefde gietijzeren wokpan. Die is weliswaar loodzwaar maar doet, eenmaal goed heet, alles wat ze wil. Vandaag maakt ze er een miegerecht mee, boordevol groenten.

V-vlogs van Lisa Koetsenruijter

04:11
Geselecteerd Speelt nu af

V-vlog: verlevendiging van de Tachtigjarige Oorlog

Grote kans dat ook jij tijdens geschiedenisles de nodige feitjes over de Tachtigjarige Oorlog hebt moeten stampen. Als je nu denkt: lang geleden, whatever, breng dan eens een bezoekje aan de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog in het @Rijksmuseum. Daar ziet V-vlogger Lisa hoe belangrijk deze oorlog was voor het ontstaan van het huidige Nederland.

03:20
Geselecteerd Speelt nu af

V-vlog: Tattoo artists op servies in Leeuwarden

Wat gebeurt er als je een stel tattoo artists loslaat op een servies? V-vlogger Lisa, trotse tattoodraagster en sinds kort begonnen aan een cursus pottenbakken, toog naar culturele hoofdstad Leeuwarden om te zien hoe tattookunstenaars keramiek van kunstige illustraties voorzien.

03:28
Geselecteerd Speelt nu af

V-vlog: De mismaakte koppen van Da Vinci

Lelijkheid is vaak interessanter dan schoonheid, ontdekte V-vlogger Lisa, en geen ander die dat beter in beeld kon brengen dan Leonardo da Vinci. Ze bezocht de tentoonstelling van de grootmeester in het Teylers Museum te Haarlem

04:07
Geselecteerd Speelt nu af

V-vlog: spontane genezing van geldzucht

Ze zijn rijk, mooi, en vooral niét gelukkig. Geen sportauto is snel genoeg en geen handtas duur genoeg voor ‘Generation Wealth’, nu te zien in het Fotomuseum Den Haag. V-vlogger Lisa ontdekte waarom veel mensen hoofdschuddend naar de foto’s kijken.

03:11
Geselecteerd Speelt nu af

V-vlog: klederdracht als inspiratie voor mode van nu

In het Klederdrachtmuseum in Amsterdam hangen moderne ontwerpen die door traditionele kostuums geïnspireerd zijn. Verder zie je er gehaakte mutsjes uit Spakenburg waar meer dan honderd uur handwerk inzit. Want: iedere vrouw had een eigen patroontje.

03:20
Geselecteerd Speelt nu af

V-vlog: een kijkje in het hoofd van Rubens

Schetsen, niet van potlood op papier maar van olieverf op doek. V-vlogger Lisa Koetsenruijter nam een kijkje bij Pure Rubens in museum Boijmans van Beuningen. Eigenlijk zijn deze voorproefjes van de barokke meester de enige werken die helemaal van zijn hand zijn: de ‘echte’ schilderijen zijn grotendeels door assistenten geschilderd.

Reizen

04:23
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom Rwanda zo spic en span is

‘Meneer, Rwanda is een van de schoonste landen ter wereld, schoner dan uw land.’ Dat kreeg reisredacteur Noël van Bemmel te horen toen hij zich verwonderde over hoe spic en span het daar was. Wat bleek: in Rwanda gaat iedere inwoner de laatste zaterdag van de maand verplicht de straat op om het land schoon te houden.

03:11
Geselecteerd Speelt nu af

Wat je van een elektrische fiets kunt leren

Elke dag zestig kilometer fietsen? Verslaggever Arno Haijtema doet het. Op een speedpedelec, oftewel elektrische fiets, trotseert hij elke dag het weer en trapt hij zijn zorgen weg - en ja, hij is er warempel een beetje een ander mens van geworden. Hij trok er twaalf lessen uit. Zoals: de wind komt altijd uit het zuidwesten, en wat de weervoorspellers ook beweren: het regent bijna nooit.

04:23
Geselecteerd Speelt nu af

Caspar Janssen wandelt met lezers

Al ruim een jaar lang loopt journalist Caspar Janssen gestaag door Nederland, om zo veranderingen in het landschap te observeren én op te schrijven. En wat is er nu leuker dan je trouwe lezers zelf eens mee op pad te nemen tijdens een van je wandeltochten? ‘Caspar is goed in het beschrijven van de samenhang tussen natuur en menselijk ingrijpen.’

01:52
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom je op wintersport in Japan moet

Op het eiland Hokkaido valt gemiddeld 15 meter poedersneeuw per jaar

04:38
Geselecteerd Speelt nu af

Zeilen zonder ervaring, kan dat?

Als onervaren kapitein met twee waardeloze, maar trouwe matrozen een weekje zeilen op een jacht in Kroatië. Bij voorbaat een slecht plan of een uitstekend alternatief voor een vakantie in Cherso?

Alledaagse technologie

03:14
Geselecteerd Speelt nu af

Deze peperdure bril brengt je in een leuke wereld

De augmented-realitybril van Magic Leap is een van de meest gehypte gadgets in jaren. Nu hij eindelijk is uitgebracht, overheerst de teleurstelling. Terecht? Tech-redacteur Laurens Verhagen testte de in Nederland nog niet verkochte bril.

01:53
Geselecteerd Speelt nu af

Van gemalen ijskast tot Moma designstoel

Ontwerper Dirk van der Kooij is nu nog vooral bekend in kleine kring, maar let op: zijn 3D-geprinte meubels staan binnenkort overal

03:37
Geselecteerd Speelt nu af

Een beetje encryptie bestaat niet

We willen natuurlijk zoveel mogelijk privacy, maar ook geen terrorisme. Misschien moeten we daarom toch maar accepteren dat geheime diensten, heel gericht uiteraard, onze WhatsApp-gesprekken kunnen aftappen. Helaas: in deze video leggen we uit waarom dat geen optie is.

03:49
Geselecteerd Speelt nu af

Het cassettebandje is terug als hebbedingetje

"Weet u het nog? Omdraaien als kant A afgespeeld was, met een pen terugspoelen en jawel de radio opnemen. Het cassettebandje is pure nostalgie voor iedereen die voor de eeuwwisseling is geboren. Tijd voor de geluidsdrager om terug te komen en aan een tweede leven te beginnen.

01:22
Geselecteerd Speelt nu af

Laurens_T_shirt

[...]

02:06
Geselecteerd Speelt nu af

Bezorgers op de fiets: hoe zit dat?

Je ziet tegenwoordig overal bezorgers met van die grote kubusvormige rugtassen je voorbij sjezen. Hoe gaat dat nu precies in z'n werk, al die bezorgdiensten?

Foodvlogs van Mooncake

04:49
Geselecteerd Speelt nu af

Foodvlog: lekkere vleesvervangers bestáán dus gewoon

Goeie kans dat je bij het woord ‘vleesvervanger’ aan de troosteloze nepworsten uit de supermarkt denkt. Maar lekkere vleesvervangers bestáán dus gewoon, ondervond foodvlogger Mooncake tijdens een bezoekje aan Chinees-vegetarisch restaurant De Oude Plek in Rotterdam dat Pekingeend, inktvis en babi pangang serveert! ‘Neem je vleesetende vrienden mee, zeg niks en kijk of ze iets merken.’

04:31
Geselecteerd Speelt nu af

Foodvlog: Fenomenaal Palestijns eten in Nazareth in Drachten

Fenomenaal, was het eten in een Palestijns restaurant in Nazareth, herinnert foodvlogger Mooncake zich. Dus wat doe je als je hoort dat er in Drachten een Palestijns restaurant zit dat nog Nazareth heet ook? Precies, alles achter je laten en je te buiten gaan aan makdous, malfouf, maqloubah en kunafeh.

06:06
Geselecteerd Speelt nu af

Foodvlog: het geheim van een goede thali

Wie zich laat leiden door zijn neus, komt vanzelf bij één van de weinige vegetarische Indiase restaurants van Nederland terecht: Krishna Vilas. Foodvlogger Mooncake NL kreeg hun vegetarische thali voorgeschoteld en ontdekte waarom mensen hier graag een paar uur voor in de auto zitten.

04:56
Geselecteerd Speelt nu af

Foodvlog: Indonesische koeienhuid

Koeienhuid, dat kreeg Mooncake voorgeschoteld toen ze in Amsterdam op pad ging voor een bakso-soep – Indonesische soep met ballen, zeg maar. Het was even wennen, maar ze begreep goed waarom mensen omrijden voor die authentieke rudjak cingur.

04:35
Geselecteerd Speelt nu af

Pierogi, Poolse dumplings

In een partycentrum in Giesbeek zit zomaar een heel bijzonder restaurant verstopt. Foodvlogger Mooncake eet er Poolse dumplings, gevulde rollade en gebakken schapenkaas met cranberryjam - en wil pas weer naar buiten als de winter voorbij is.

05:05
Geselecteerd Speelt nu af

Foodvlog: Koreaanse hotpot

Een veganistische Koreaanse hotpot met kleefrijst, kimchi en krokant zeewier. Mooncake schoof aan bij EunJee die een feestmaal op haar traditionele Koreaanse tafel toverde.