Beeldvormers

NIEUW
02:20
Geselecteerd Speelt nu af

Een eerbetoon aan 50 jaar openhaardtelevisie

Vijftig jaar geleden kwam de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets met het eerste haardvuurtje op een televisie. Nu zie je het op zo veel plekken waar de ambiance wel een oppepper kan gebruiken, dat we rustig kunnen stellen dat de uitvinding van Dibbets als een lopend vuurtje is rondgegaan.

NIEUW
04:39
Geselecteerd Speelt nu af

Melania Trump vs. de premier van Nieuw-Zeeland

Hoe bepaalt een foto onze kijk op de werkelijkheid? Dat onderzoeken we in de rubriek Beeldvormers, waarin het dit keer gaat over de ‘Really don’t care, do u’-jas van Melania Trump én een foto van Jacinda Ardern, de net bevallen premier van Nieuw-Zeeland. Wat blijkt: er loopt een heel dun lijntje tussen positieve en negatieve beeldvorming. Jacinda Ardern heeft de wind mee en Melania Trump, tja, die kan het eigenlijk niet goed doen.

Wat moet je zien en hoe: film en tv

NIEUW
03:08
Geselecteerd Speelt nu af

Spoilers irritant? Tijd voor spoileretiquette

Er is weinig irritanter: een vriend of vriendin die per ongeluk (of erger: bewust!) het einde van een film of serie verklapt. In deze video leggen we uit waar de spoiler(-alert) vandaan komt én wat een goede spoileretiquette is

In onze archiefkast

NIEUW
03:40
Geselecteerd Speelt nu af

Marc van der Holst speelt live in onze archiefkast

Marc van der Holst is deze week te gast in onze podcast Met Groenteman in de kast. Luister de hele aflevering via iTunes, Spotify of SoundCloud.

NIEUW
02:11
Geselecteerd Speelt nu af

Yentl en de Boer spelen Spijkertje in onze archiefkast

‘Precies daar waar jij je schilderij wilt hangen, heeft al eens een schilderij gehangen.’ Kijk en luister naar het muzikale cabaretduo Yentl en De Boer, die het nummer ‘Spijkertje’ van hun nieuwe album ‘Morph’ in onze archiefkast spelen.

NIEUW
02:11
Geselecteerd Speelt nu af

Jan Rot speelt Geef me liefde in onze archiefkast

Hij is inmiddels 60, maar oud worden bevalt hem niet. Daarom een nieuwe plaat, een nieuwe tournee en een nieuwe band. Jan Rot vaart mee op de golven van het leven, vertelt hoe hij zijn interesse in jongens kreeg én weer kwijtraakte, en over zijn gezinsleven als vader van vier. Aan Gijs Groenteman, in de nieuwe aflevering van onze podcast Met Groenteman in de kast.

NIEUW
04:59
Geselecteerd Speelt nu af

Tangarine speelt Cracks in onze archiefkast

De tweelingbroers van Tangarine zijn terug met een nieuw album. Ze waren te gast in onze podcast Met Groenteman in de kast om over de lastige totstandkoming daarvan te praten. Na afloop speelden ze deze kleine toegift: Cracks - een nummer van het nieuwe album.

NIEUW
03:11
Geselecteerd Speelt nu af

Tim Knol zingt Polaroids in onze archiefkast

Bij ons op de redactie speelt Tim Knol Polaroids - een nummer van zijn nieuwe album.

NIEUW
02:26
Geselecteerd Speelt nu af

Marnix Dorrestein in onze archiefkast

Marnix Dorrestein in onze archiefkast.

Achter de muziek

NIEUW
05:04
Geselecteerd Speelt nu af

Het geheim van Stille Nacht: de grootste kersthit ooit

Hoewel het een melodie is van likmevestje, ontdekt de scherpe luisteraar wel degelijk een slimme compositie. Juist de eenvoud maakt van Stille Nacht een kerstnummer waar ruimte is voor veel emotie. Luister maar.

NIEUW
02:16
Geselecteerd Speelt nu af

Remko Vrijdag in de Archiefkast

Hij werd bekend met cabarettrio De Vliegende Panters, speelde tal van tv-rollen, en staat nu weer in de theaters met Martine Sandifort: Remko Vrijdag. In onze podcast praat hij over zijn jeugd op de vrije school én hij trakteerde ons natuurlijk op een liedje uit zijn nieuwste show.

NIEUW
02:10
Geselecteerd Speelt nu af

Het uniform van cabaretier Alex Ploeg

Gewoon een broek en een shirt, het podiumpak van cabaretier Alex Ploeg. Maar wel een pak waar over is nágedacht. Want dat streepje op de schouder komt dus mooi wel terug in zijn broek. En herkennen we nou onze nationale kleuren in dit tenue? Dat sluit dan weer mooi aan op zijn nuchtere Hollandse mentaliteit – die broek strijkt hij immers zelf backstage.

NIEUW
02:53
Geselecteerd Speelt nu af

Moet house gesloopt worden?

Volgens de populaire dj The Black Madonna staat de housescene aan de rand van een eigen Disco Demolition. Daarmee wil ze zeggen dat het maar eens klaar moet zijn met die dresscodes en onbetaalbare feestjes, hoog tijd dat house weer te horen is in donkere kelders in plaats van megastadions. Maar wat betekent Disco Demolition precies?

NIEUW
02:41
Geselecteerd Speelt nu af

Lopen we vast in een smaakfuik?

Heb je nog een eigen smaak of laat je die bepalen door Spotify en Netflix? Deze video legt uit hoe juist het enorme aanbod je lui maakt.

NIEUW
02:14
Geselecteerd Speelt nu af

Bizzey: de man die de hitlijsten kaapt

Het rauwe en hitsige geluid van Bizzey slaat in als een bom, bom, bom, bom. Hij deed inspiratie op in Zuid-Amerika en maakte er in Nederland een eigen stijl van, die inmiddels links en rechts flink gekopieerd wordt. Daarover maakt hij zich trouwens maar weinig zorgen.

Oog voor detail

NIEUW
04:41
Geselecteerd Speelt nu af

Wintertijd betekent overwerk voor deze restaurator

Denk je dat het een hoop gedoe was om het klokje van je magnetron bij te stellen nu de wintertijd weer begonnen is? We gingen op pad met Paul Born, die als restaurator doorlopend bezig is met het bijstellen en opwinden van oude uurwerken. En die kunnen meer dan je denkt: vertellen wanneer het nieuwe maan is, bijvoorbeeld, zodat je ongezien de schemering in kunt.

NIEUW
06:03
Geselecteerd Speelt nu af

Met deze trucjes haal je meer uit je museumbezoek

Opmerkzaamheid kun je trainen en musea zijn daarvoor de perfecte plek. Maar musea kunnen overweldigend zijn. Soms weet je niet waar je moet beginnen met kijken en sta je alleen maar informatiebordjes te lezen. Wieteke van Zeil geeft in deze video praktische tips hoe je slimmer en bewuster kunt kijken naar kunstwerken en daardoor veel meer gaat zien en beleven.

NIEUW
03:37
Geselecteerd Speelt nu af

Eerst een kikker baren, dan een kind

'Er is een land in Europa waar vrouwen als ze kinderen krijgen éérst een kikker baren. Als een vrouw níét eerst een kikker baart, heeft ze dus al een kind van een andere man gehad.' Dit fabeltje vond Wieteke van Ziel in de fantastische tentoonstelling Magische miniaturen. En nu kun je natuurlijk denken, het is een verháál, maar ooit werd het geloofd: het moest de goede van de slechte vrouwen scheiden, de nuttige van de lastige.

NIEUW
03:37
Geselecteerd Speelt nu af

Een goede vrouw baart eerst een kikker

-

NIEUW
03:15
Geselecteerd Speelt nu af

Oog voor Detail: De Gek

‘Ronddraaien als een gek’, dan denk je misschien aan je veel te drukke neefje of een wild kattenfilmpje. Maar de oorsprong van deze uitdrukking vind je op het dak, waar schoorstenen ronddraaien, met - jawel - een ‘gek’ erop. Ras-Amsterdammer, Italiaan en zesde generatie schoorsteenveger Ramon Vittali legt uit hoe dat zit (en laat zien hoe mooi zijn ambacht eigenlijk is).

Kantoortuin Concerten

NIEUW
27:25
Geselecteerd Speelt nu af

Muzikale dialoog met Erik Bosgraaf

Erik Bosgraaf, een van de beste blokfluitisten ter wereld, maakt samen met livegeluidskunstenaar Jorrit Tamminga muziek die je eigenlijk niet in een hokje kunt stoppen. Of eigenlijk is het helemaal niet klassiek. Het is namelijk nog nooit eerder gemaakt. Sterker nog: op het moment zelf weten ze niet eens wat ze gaat maken.

NIEUW
29:31
Geselecteerd Speelt nu af

Kantoortuin Concerten: Jungle By Night

Het swingende collectief Jungle By Night kwam langs in onze kantoortuin voor een concert tussen het koffiezetapparaat en de printer. Kijk en luister mee! ...

NIEUW
30:44
Geselecteerd Speelt nu af

Kantoortuin Concerten: Togo All Stars

Ze komen uit Lomé, de hoofdstad van Togo: de Togo All Stars. De band speelde in de zomer van 2018 op heel wat festivals en bezochten op een bloedhete zomermiddag ook de Volkskrant-redactie waar ze hun funky voodoomuziek, gemixt met highlife en afrobeat, lieten horen.

NIEUW
23:01
Geselecteerd Speelt nu af

Kantoortuinconcerten: Leon Bridges

Soulzanger Leon Bridges speelde eerder op het verjaardagsfeestje van Barack Obama, tijdens een aflevering van The Graham Norton Show en bezocht de redactie voor een intiem concert voor de North Sea Jazz-editie van de Volkskrant Kantoortuin Concerten.

NIEUW
22:40
Geselecteerd Speelt nu af

Kantoortuin Concerten: Courtney Marie Andrews

Country-fenomeen Courtney Marie Andrews wordt vaak vergeleken met grootheden als Emmylou Harris en Dolly Parton - en dat terwijl ze pas 27 jaar oud is. Ze bracht een bezoek aan de Volkskrant en betoverde de redactie met een paar nummers van haar nieuwe album May Your Kindness Remain.

NIEUW
27:36
Geselecteerd Speelt nu af

Kantoortuinconcerten: Nordmann

De band Nordmann werd al getipt voor Lowlands en North Sea Jazz, maar kwam eerst naar de redactievloer van de Volkskrant. Tussen de bureaus en de pantry speelden zij een paar nummers. Kijk mee!