Nieuws & Achtergrond

Zijn waar het gebeurt: van onze correspondent

3:54

China heropent fabrieken, maar de coronavrees is niet over

Sussende woorden van China moeten de wereld ervan overtuigen dat het ergste achter de rug is: bedrijven gaan weer open. Maar in industriestad Dongguan weten ze beter: veel werknemers zijn er niet en de productie gaat maar mondjesmaat.

7:00

Deze 'Aziatische' stad verkeert midden in de Huawei-clash

Vancouver bevindt zich met het verblijf van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in het hart van een geopolitieke storm: aan de ene kant willen de Amerikanen dat Canada haar uitlevert, aan de andere kant is er hevig verzet merkbaar vanuit Beijing. China-correspondent Marije Vlaskamp zoekt de confrontatie op in de meest Aziatische stad buiten Azië.

10:02

Noiva do Cordeiro: een dorp waar vrouwen de hoofdrol spelen

Het ‘vrouwendorp’, zo is het Braziliaanse Noiva do Cordeiro bekend komen te staan. Veel belangrijke functies worden er door vrouwen uitgevoerd, en dat is in Brazilië vrij bijzonder. In deze video vertellen de inwoners zelf hoe dit ontstaan is.

3:25

Ontspullen? Koop liever betere spullen

16.000 kilo aan spullen. Zo veel komt er wekelijks binnen bij Kringloopwinkel De Arm. En daar zijn ze eigenlijk helemaal niet zo blij mee. Een steeds groter deel eindigt namelijk bij het afval. Gesorteerd, dat dan weer wel.

7:22

Huh, is dit Niger? Dankzij lokale boeren bloeit de woestijn

De Sahel in Afrika staat vanouds voor droogte en hongersnood, maar grote delen zijn tegenwoordig schitterend groen en vruchtbaar. Buitenlandredacteur Ben van Raaij vertelt hoe de lokale boeren dit voor elkaar hebben gekregen.

3:02

Hiske Versprille: Altijd zin om uit eten te gaan

Wat als uit eten gaan je werk zou zijn? Het klinkt als een droombaan en Hiske Versprille heeft 'm. In augustus nam ze het stokje over van Mac van Dinther als restaurantcriticus van de Volkskrant. We reden met haar mee naar haar eerste doelwit: Restaurant De Bloemkool in Bergen op Zoom.

Mensen op drift: alles over migratie

4:37

De Asielzoekmachine

Medewerkers uit de asielketen komen niet vaak in de publiciteit. In dit filmpje vertellen hoor- en beslismedewerkers hoe het eraan toegaat tijdens verhoren.

Dagkoersen: Nederlandse politiek

5:00

Özturk over de lijkenverstopper

Uploaded by MyChannels

10:24

Baudet vs Asscher

Baudet vs Asscher over homeopathische verdunning

Embedded video's

0:28

Factcheck - Mordvitsjev

Factcheck - Mordvitsjev

0:11

Factcheck - BBC Arabia

Factcheck - BBC Arabia

0:17

Factcheck - Persco Poetin

Factcheck - Persco Poetin

0:43

Factcheck - Fragment Lavrov

Factcheck - Fragment Lavrov

0:14

Factcheck - Fragment VN

Factcheck - Fragment VN

0:23

Factcheck - Fragment Buitenhof 01

Uploaded by MyChannels

Video's waarin we iets uitleggen

1:05

F1 video 7 jun

Uploaded by MyChannels

4:23

Hoe is het nu met...

Terror Jaap, Charlie Lownoise, Baas B, Abel, de 'Dikke BMW'-mevrouw – hoe zou het nu met ze gaan? Thomas Hogeling werd semi-constant geplaagd door die vraag, betreffende een breed scala aan BN’ers, kindsterren en oud-viralsensaties, en besloot op zoek te gaan naar antwoorden.

2:52

Waarom Rembrandt Nederlands grootste schilder is

Met talloze tentoonstellingen en nieuwe boeken is 2019 omgedoopt tot het jaar van Rembrandt. In een land dat veel getalenteerde schilders rijk is, staat hij bekend als de grootste. Wat maken de kunstwerken van Rembrandt dan zo uniek?

0:08

Eikenprocessierups

Uploaded by MyChannels

4:36

Hoe het omstreden internationaal strafrecht is ontstaan

Misdaden tegen de mensheid: hoe werkt het internationaal strafrecht eigenlijk? Dat het internationaal strafhof in Den Haag zetelt, weten we vast wel, maar dat het internationaal berechten van misdadigers best uniek is, misschien niet. Het internationaal strafrecht is namelijk een relatief jonge uitvinding én tegelijkertijd zeer omstreden. Waarom dat zo is, dat zie je in dit filmpje.

3:26

De lente maakt het voedselbos lawaaiig

Het is het seizoen van snelle veranderingen en uitbundige groei. Vroeg in de ochtend en laat in de avond is het een kakofonie van tegen elkaar opbiedende vogels. Ze hebben het moeilijk en sterven uit in ons land, maar zijn nu teruggekeerd van hun overwintering in Afrika. ‘Het is een drukte van belang.’

0:10

Strandbeesten van Theo Jansen

Ruim dertig jaar al werkt kunstenaar Theo Jansen aan zijn strandbeesten en nog steeds staat hij verbaasd over de ontdekkingen die hij daarbij doet. In het Kunstmuseum in Den Haag mogen bezoekers ermee spelen.

0:35

Fakkeloptocht in de Groningse binnenstad

Uploaded by MyChannels

0:40

Prokofiev

.

0:12

PC Franeker 2

Uploaded by MyChannels

0:57

PC Franeker 1

Uploaded by MyChannels

0:48

Peter R de Vries

‘Peter R de Vries neergeschoten’

De Voedselzaak

4:15

Voedselbos: Een schatkamer aan eetbare planten

Met bakjes en zakjes trekt chef-kok Emile van der Staak naar voedselbos Ketelbroek. Wat hij daar oogst, belandt op het menu van zijn restaurant. De cheesecake en tempé zijn gemaakt van kastanje. En de bouillon? ‘Getrokken van een boom. Dat is gewoon waanzinnig.’

3:05

Alleen stoere planten groeien door in winters voedselbos

Wat tien jaar geleden nog een kale maisakker was, is veranderd in een bos dat dient als een vruchtbare plek voor landbouw. Hazelnoten, rode bessen en look: je vindt het allemaal in een voedselbos. Zélfs in de winter groeien er uit een aantal stoere planten eetbare bladeren, toont onze fanatieke gids.

2:19

Hoe de vis verdwijnt van de eettafels in West-Afrika

De oceaan bij Mauritanië is het visparadijs van West-Afrika. Maar sinds de Chinese kotters er rondvaren, gaat de vis als diervoer naar Azië. In Senegal blijven de borden leeg. Hoelang gaat dit nog door?

5:03

Hij stond aan de basis van China's eenkindpolitiek

We kunnen wel stoppen met vlees eten, nooit meer met de auto gaan of vliegtuigen afschaffen, maar het beste voor het milieu is om ons niet meer voort te planten. Of zoals in China: de eenkindpolitiek. Maar wie zorgde (per ongeluk) voor dit beleid?

6:19

Elfie kookt haar urine in om kunstmest te maken

Onze poep en plas zit vol met fosfaat, de belangrijkste grondstof voor kunstmest. Omdat de wereldwijde voorraad opraakt, moeten we fosfaat gaan winnen uit onze uitwerpselen. Elfie Tromp probeert het voor de Voedselzaak in de keuken, en kijkt hoe op grote schaal fosfaat uit poep en plas wordt gefilterd bij de rioolzuivering in Amsterdam.

7:12

Eten we in de toekomst alleen nog vloeibaar?

Eten we in de toekomst een maaltijdshake met alle benodigde voedingsstoffen in plaats van een sappige karbonade met sperzieboontjes? Elfie Tromp probeerde het een weekend voor ons uit – en is verre van overtuigd van het ‘vloeibare karton’. Wie wel enthousiast is, is filmmaker Matthijs Diederiks. Zijn overstap naar vloeibaar voedsel was zelfs zo ingrijpend dat hij zijn verjaardag verplaatste naar de dag dat hij met zijn poederdieet begon.