Na tocht van 1.700 kilometer is kudde olifanten bijna weer thuis

De avonturen van veertien wilde olifanten die dwars door verstedelijkt gebied trekken, is een kijkcijferhit van jewelste in China. De beelden van de kudde wekken vertedering en verbazing op.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Nog 200 kilometer lopen, dan zijn ze weer thuis. Een kudde Aziatische wilde olifanten heeft een trektocht van 1.700 kilometer gemaakt door Chinese steden en dichtbevolkte landbouwgebieden. Nu zijn ze op de terugweg naar hun oorspronkelijke habitat in Xishuangbanna in het uiterste zuiden van Yunnan.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Daar vertrokken zestien dieren in december: enkele olifanten bleven achter in een nabijgelegen theestadje, veertien olifanten trokken naar het noorden. Dat er steeds meer theeplantages, stadjes en snelwegen worden aangelegd in de tropische jungles waar de naar schatting driehonderd wilde Aziatische olifanten leven, is de meest waarschijnlijke verklaring voor deze ongekende olifantenmigratie.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Drones

De ecologische aftakeling van hun leefgebied kreeg tijdens hun maandenlange trektocht wel wat aandacht, maar vertedering en verbazing overheersten bij de vele miljoenen Chinezen, die elke stap van de kudde konden volgen. De olifanten werden permanent met drones gefilmd. Daar kwamen opnames van beveiligingscamera's bij en filmpjes van mensen die de olifanten vanuit hun flatje door hun straat zagen banjeren. De beelden werden 24 uur per dag op een speciale livestream op de staatstelevisie uitgezonden.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Hoogtepunt: een dutje in de zon, de geboorte van een kalf en een inbraak in een bejaardentehuis met behulp van een slurf, op zoek naar lekkernijen.

Suikerriet en fruit

Even werd het spannend toen de olifanten Kunming bereikten: zouden ze die provinciehoofdstad van zeven miljoen mensen binnenlopen? Met 250.000 politiemensen, 1500 voertuigen en gigantische hoeveelheden suikerriet en fruit werden de olifanten richting een speciaal voor hen uitgezette route gelokt. Dertig Chinese biologen waren dag en nacht in touw om de dieren terug naar de tropische jungle in het zuiden te loodsen.

null Beeld  Reuters
Beeld Reuters

Dat is gelukt. Maandag liepen de olifanten netjes over een brug bij het sigarettenstadje Yuxi. Daarmee hebben ze het meest verstedelijkte gebied achter zich gelaten. Schrikdraad en lekkere hapjes moeten voorkomen dat ze niet opnieuw afdwalen tot ze in het reservaat zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden