Jan Groenteman en Kiki Jaski.
Jan Groenteman en Kiki Jaski. © David Eeles

Welkom in ons Ecodorp is muzikaal feelgoodoptreden zonder cynisme

Theater - (Golden Palace)

Welkom in ons Ecodorp is een lieve en gezellige 'voorstelling'. Er volgt geen ironische kanttekening of cynisch commentaar. Bij dit warme jarenzeventigbad moet je je verwachtingen over een voorstelling bijstellen.

Je bent nog maar net van de Ring Amsterdam - je hoort de snelweg nog in de verte - of je belandt in de goed verstopte ecologische enclave NoordOogst, met voedselbos, moestuin en zelfs jonge wijngaard. Daar, tussen de scharrelvarkens en de kringlooptoiletten, strijkt een groep acteurs van Golden Palace neer om voor de duur van Over het IJ Festival een utopische voorstelling te spelen met als belangrijkste boodschap: 'leef in het nu en geef de aarde heilzaam door'.

Muzikaal feelgoodoptreden

Welkom in ons Ecodorp, Theater, Door: Golden Palace. Regie: Ingrid Kuijpers. 10/7, Over het IJ Festival, Amsterdam.

De term 'voorstelling' is misschien een groot woord voor dit muzikale feelgoodoptreden, waarbij de toeschouwers zelf een groot deel voor hun rekening neemt. Afwachtend achteroverleunen is niet aan de orde bij Welkom in ons Ecodorp. Voor je het weet, doe je mee aan een bewegingsworkshop over 'leven, liefde, aarde en mensen', formuleer je toekomstwensen of sta je gezamenlijk groenten te snijden voor de soepsteensoep (naar de Ierse parabel over soepsteen en voedseldeling).

De acteurs en muzikanten hebben zich andere namen aangemeten. Dat is een van de weinige theatrale zetten; er volgt geen ironische kanttekening, geen cynisch commentaar of absurde uitvergroting. Het is lief en het blijft lief, harmonieus en gezellig. Regisseur Ingrid Kuijpers, in lange kleurige rok, stelt zich voor als Ingeborg. Kiki Jaski en Jan Groenteman (what's in a name) zingen lieve, opgewekte liedjes als de Elly en Rikkert van de ecologie. Iemand vertelt over het voedselbos en de te adopteren meters in de prille wijngaard met de naam NO-Chateau (naar NoordOogst). David Eeles gaat voor in een woeste cirkeldans over de dis-harmonieuze houding van de moderne mens.

Het is een warm jarenzeventigbad waarin de spelers het publiek laten pootjebaden

Verwachtingen bijstellen

Het is een warm jarenzeventigbad waarin de spelers het publiek laten pootjebaden. Een gebatikte jurk en blote voeten helpen zeker. En vooral je verwachtingen over een theatervoorstelling bijstellen.

Welkom in ons Ecodorp past bij Over het IJ in Amsterdam-Noord, dat 'duurzaamheid en ecologie' hoog in het vaandel voert. Het festival streeft naar zo min mogelijk vervuiling en omarmt initiatieven op het gebied van stadsecologie. Eén daarvan is dus dit zelfvoorzienende stadslandbouwproject NoordOogst. Je moet een hart van steen hebben om niet even harmonieus mee te knorren.