Het Rijnstad Vocaaltheater.
Het Rijnstad Vocaaltheater. ©

Theatergroep blut door graaiende penningmeester

'We zijn opgelicht door iemand die we vertrouwden', zegt Annelies Brouwer. De kas van haar Rijnstad Vocaaltheater uit Arnhem is zo goed als leeg, nadat de penningmeester jarenlang geld achteroverdrukte. Volgens de secretaris van de theatergroep zijn tienduizenden euro's zoek. 'Onze grote producties hebben we moeten afblazen. Er zijn geen enkele reserves meer.'

Het Rijnstad Vocaaltheater kwam al in februari achter de ingrijpende verduistering. Om eerst intern de boel op orde te krijgen, koos het bestuur ervoor om het slechte nieuws pas maanden later naar buiten te brengen. Dat gebeurde vrijdag, via een bericht op de eigen website. 'Dat hebben we voornamelijk gedaan om het publiek te laten weten dat onze grote productie volgend jaar niet doorgaat', zegt Brouwer.

Het afblazen van die show is geen kleine beslissing: de 45 actieve leden tellende theatergroep moet twee tot drie jaar sparen om zo'n geldverslindende grote productie te kunnen betalen. 'Alle voorbereidingen waren al getroffen' treurt de secretaris.

Brouwer zegt dat er vijf jaar lang geld is verduisterd. In al die jaren verdacht niemand binnen de gedupeerde theatergroep de penningmeester. Pas toen een betaling begin dit jaar mislukte, kwam de jarenlange fraude bloot te liggen.

Naderhand hebben experts ons op het hart gedrukt dat alles op zeer sluwe en slinkse wijze is gebeurd. Dat was toch een soort geruststelling voor ons. Blijkbaar zijn we niet helemaal gek

Dat het zo lang heeft moeten duren, komt niet door een gebrek aan interne controle, verzekert Brouwer. 'Onze kascommissie controleert alle boeken en stukken, en als bestuur doen wij dat ook eens per jaar. Alles leek gewoon te kloppen. Naderhand hebben experts ons op het hart gedrukt dat alles op zeer sluwe en slinkse wijze is gebeurd. Dat was toch een soort geruststelling voor ons. Blijkbaar zijn we niet helemaal gek.'

Het Rijnstad Vocaaltheater heeft aangifte gedaan tegen de penningmeester en de officier van justitie heeft de zaak inmiddels in behandeling genomen. De secretaris kan nog niet zeggen of de theatergroep zelf naar de rechter stapt om de schade op het bestuurslid te verhalen. 'Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk van het gestolen geld terug te krijgen, maar we hebben geen garantie dat dat lukt. Het is nu eerst wachten op de officier van justitie.' Of de penningmeester ook een verklaring voor zijn daad heeft gegeven, wil Brouwer niet zeggen.

Voor het terughalen van de gestolen tienduizenden euro's kan de theatergroep moed putten uit een uitspraak van de rechtbank in Almelo eerder deze week. Daar oordeelde de rechter dat een voormalig penningmeester van theatergezelschap Kameleon uit Lonneker 23.500 euro moet terugbetalen na een greep in de kas. Daarnaast veroordeelde de rechter het stelende oud-bestuurslid tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.