Beeld uit De eersten
Beeld uit De eersten © Maartje Strijbis

Onversneden sciencefiction in een theater niet eens zo heel ver, ver van u vandaan

Theater - De eersten

De eersten combineert een klassiek scifi-idee met maatschappijkritiek en geestige persiflage. Tot voor kort was Nederland geen sciencefictionland, maar ik zeg nu: ga naar het theater!

De eersten

Theater
Van: Spinvis
Door: De Hollanders
Regie: Joost van Hezik.

25/3, Theater Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 17/5.

Nederland is geen sciencefictionland: er worden geen films gemaakt die zich afspelen in sterrenstelsels hier ver, ver vandaan. Op tv was tot voor kort, bij hoge uitzondering, de komedie Missie Aarde te zien, een lollige persiflage op Star Trek. Maar dat was het wel. Het theateraanbod stemde jarenlang al even somber. Maar dat is nu voorbij.

Ik kan nu zeggen: sciencefictionvrienden, ga naar het theater! Vorig seizoen kwam regisseur Davy Pieters met het prachtige Re-enactment of the Now, een grimmige toekomstvisie op Nederland na de klimaatverandering. Onlangs maakten Jan Hulst en Kasper Tarenskeen het hoogdravender, Philip K. Dick-achtige Buut, de naderende dood! En nu speelt acteurscollectief De Hollanders hun biosfeerdrama De eersten.

Het voortbestaan van de mensheid rust op hun schouders. Door twijfel, breekt de pleuris uit

De tekst is van Spinvis (Erik de Jong), met wie De Hollanders eerder samenwerkten. De regie is in handen van Joost van Hezik, bekend als regisseur van de buitenissige Circus Treurdier-werelden. Zulk absurdisme en muzikaliteit zijn ook in De eersten terug te zien.

Het verhaal: het is de 23ste eeuw, drie 'bionauten' (Thomas Höppener, Imke Smit en David van Uuden) leven in een afgesloten biosfeer als de zevende generatie. Het voortbestaan van de mensheid rust op hun schouders. Door twijfel, breekt de pleuris uit.

De eersten combineert een klassiek scifi-idee (groepje overlevers moet een nieuw samenleving opbouwen) met maatschappijkritiek en geestige persiflage, vooral in de gesprekjes met de stoïcijnse boordcomputer. De plotwending op het einde is obligaat, maar mag er wezen. Ook zingt het drietal een prachtige Stabat Mater. Kortom, onversneden sciencefiction in een theater niet eens zo heel ver, ver van u vandaan.