Bosch Dreams.
Bosch Dreams. © Per Morten Abrahamsen

Bedwelmend schouwspel door mix van psychedelische invloed

Circustheater - Bosch Dreams

De Deens-Canadese circusvoorstelling mixt de psychedelische invloed van het oeuvre van Bosch tot een bedwelmend schouwspel. Zo raakt een wiel los van de beroemde Hooiwagen om live te verschijnen als Cyr Wheel met cirkelende acrobaat.

Bosch Dreams

Circustheater
****
Bosch Dreams door Les 7 Doigts (Montréal) & Theatre République (Kopenhagen).
23/9, Theater De Leest, Waalwijk; tournee t/m 4/11.

Kijk, daar stapt Salvador Dalí uit een bewegend schilderij van Hieronymus Bosch. Curieus? Nou, ook weer niet. Er bestaan overeenkomsten tussen Dalí's surrealisme in diens schilderij The Great Masturbator en een rotsformatie in Bosch' beroemde meesterwerk De Tuin der Lusten, zo benadrukt een ratelende hoogleraar tijdens scènewisselingen. Grappig dat Dalí eerder al opdook op het podium, jonglerend met zeven ballen, in een middeleeuws schouwspel met magiërs, uilen en lepelaars (herkenbare Boschiaanse figuren).

En die hoogleraar, behept met een obsessie voor morele vraagstukken bij Bosch, maar zelf gescheiden van vrouw en dochter, is ook de goochelende tovenaar met balletje-balletje-act. En hij speelt de schilder, ijlend op zijn sterfbed. Terwijl hij als professor weer de spot drijft met het kunsthistorisch onderzoek naar het handschrift van bepaalde schilderijen. En dan duikt ook nog een acrobaat op, verkleed als Jim Morrison, leadzanger van rockband The Doors. Natuurlijk, die band zong over The Ship of Fools naar het Narrenschip van Bosch. Morrison heeft tijdens zijn studie zelfs een scriptie geschreven over De Tuin der Lusten. Die joint in zijn mond had niet gehoeven. Maar hij zweeft wel stoer in de nok, aan een hemelpoortsleutel.

In een theater kom je niet voor film

Zo mixt de circustheatervoorstelling Bosch Dreams, van het Canadese circusgezelschap Les 7 Doigts en het Deense Theatre République, de psychedelische invloed van het oeuvre van Bosch tot een bedwelmend schouwspel met video-animaties, (lucht)acrobatiek, theaterscènes en optochten. De animaties duren soms wat lang - in een theater kom je niet voor film. Maar ze camoufleren behendig het veilig installeren van circusmateriaal.

En je blijft gebiologeerd door details waarmee cineast Ange Potier taferelen van Bosch in beweging heeft gezet. Zo raakt een wiel los van de beroemde Hooiwagen om live te verschijnen als Cyr Wheel met cirkelende acrobaat. En wanneer een dokter een schedel licht, hangt daar een punttrechter boven, als dromenvanger.