Songfestival: tien landen door naar finale, België is er één van

Dinsdagavond waren alle 18 inzendingen van de eerste halve finale van het songfestival live te bewonderen. Nederland deed nog niet mee, maar een goeie buur (België, onze Volkskrant-vakjury gaf een 8,5) is ook wat waard. Ze zijn dan ook door naar de finale aanstaande zaterdag. Welk land viel nog meer op in Kiev?

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Wij sluiten dit liveblog hier nu af. Donderdag 11 mei melden we ons weer om 21.00 uur. Die avond weten we ook of de zusjes van O'G3NE de finale zullen halen.

 2. En de finalisten zijn...

  De volgende landen zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival (met tussen haakjes de cijfers van de Volkskrantspecialisten).

  Moldavië (3)
  azerbeidzjan (8)
  Griekenland (5)
  Zweden (7)
  Portugal (4)
  Polen (6,5)
  Amenië (6,5)
  Australië (7)
  Cyprus (5)
  België (8,5)

 3. Winnares 2016: protestlied

  De Oekraïense winnares van het Eurovisie Songfestival, Susana Jamaladinova met de artiestennaam Jamala heeft net een optreden gegeven voor het publiek in Kiev. Haar lied van vorig jaar gaat over de deportatie van de circa 200.000 Krim-Tataren door het schrikbewind van de toenmalige dictator van de Sovjet-Unie, Josef Stalin.

  Het nummer met de titel '1944' begint in het Engels met de tekst: 'Als er vreemdelingen komen, en ze komen naar je huis, en ze vermoorden je en zeggen: 'Wij zijn onschuldig.' De rest van het nummer is in het Tataars. Lees hier meer over haar winnende lied

 4. Graham Norton: vals en vertrouwd

  Graham Norton, de talkshowpresentator die voor de BBC het commentaar verzorgt tijdens het Eurovisie Songfestival, heeft de reputatie om flauwe grappen en commentaren te leveren tijdens de optredens. Maar ook in zijn tweets kan hij het af en toe niet laten de optredens op de hak te nemen.

 5. Letland: Een prima afsluiter

  Het laatste nummer alweer. Triana Park met Line.

  Je houdt van Triana Park of je houdt niet van Triana Park. De band doet iets wat in recensentenjargon caleidoscopisch genoemd wordt, wat meestal van alles en nog wat betekent. Line barst van de onverwachte wendingen en het einde komt als een verrassing - want nogal plotseling. Zangeres Agnese Rakovska is het boegbeeld van Triana Park (pluspunt één). We kunnen ons vergissen, maar volgens ons is dit de enige deelnemer in de geschiedenis van het Songfestival ooit die te zien was op Eurosonic Noorderslag in ons eigen Groningen (2015, pluspunt twee).

  Cijfer: 7

 6. Slovenië: schreeuw om hulp!

  De schreeuw van Edvard Munch, maar dan erger: Omar Naber zingt On My Way.

  Dit is dinsdag het ideale moment om het raam open te zetten en om hulp te schreeuwen. On My Way is de reden dat er een fles alcohol op tafel staat en je vrienden hebt uitgenodigd, want gedeelde smart. Het liedje knalt van de ene euforische versnelling in de andere dramatische uithaal, maar Omar Naber kan het met zijn Robbie Williams-achtige bereik (geen compliment) gewoon met geen mogelijkheid bijhouden. Aan het eind is iedereen uitgeput.

  Cijfer: 4

 7. Rik heeft iets ontdekt

  Voormalig NOS-presentator Rik van de Westelaken was zo afgeleid door alle glitter en glamour (en misschien nog wel door andere dingen) dat hij er nu pas achter komt dat de presentatoren Engels spreken.

 8. Armenië: Madonna in haar midlifecrisis

  Met een hele juwelierszaak aan zilver om haar vingers zingt Artsvik het nummer Fly With Me.

  Herinnert u zich Madonna's midlifecrisis nog? Toen onder het mom van Frozen plotseling alles zwart en henna was? En daarna Ray of Light, toen we het zo mooi vonden dat ze opzettelijk vals zong? De Armeense Artsvik is schatplichtig aan die fase, maar voegt daar de toorn van hindoeïstische goden aan toe. Het liedje begint best fijn - in ieder geval voor degenen die ook weleens stiekem wat Bollywood-moves oefenen voor de spiegel. Een halve minuut voor het einde worden de goden echt boos en dan kunt u beter met oordoppen in onder de bank kruipen.

  Cijfer: 6,5

 9. Cyprus: bombastisch en eentonig

  Hovig - Gravity.

  Niet-Hongaren die zich de Hongaarse inzending van vorig jaar nog kunnen heugen, zijn waarschijnlijk op één hand te tellen, maar speciaal voor dit zeer selecte clubje mensen: Hovig uit Cyprus heeft het schreeuwzangstokje van de Hongaar Freddie overgenomen. 'Ik kan een held zijn/ik kan je fantasie zijn/Oh, ik kan het medicijn zijn/yeah, laat me je remedie zijn.' Vriendelijk bedankt.

  Cijfer: 5

 10. Tsjechië: klinkt als een klok

  Op Twitter vinden ze haar lijken op een astronaut, maar de Volkskrant vindt Martina Bárta best goed. Op naar de sterren en daar voorbij met het nummer My Turn.

  Sky Radio op televisie. Een vleugje Rihanna (Stay), een snufje Colbie Caillat (Bubbly), het smachtende en tegelijk jazzy My Turn klinkt zo bekend in de oren, dat het een wonder zou zijn wanneer deze niet doorgaat naar de finale. Het promofilmpje is een raadselachtige mêlee van semi-blote lijven, die het midden houdt tussen modern ballet en een parenavond van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming midden jaren zeventig. Maar zangeres Bárta klinkt als een klok, dat moet gezegd.

  Cijfer: 8