O'G3NE schittert, door naar finale Eurovisie Songfestival

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival vond vanavond plaats in Kiev. Voor Nederland kwamen de drie zussen van O'G3NE succesvol in actie: ze wisten een plekje in de finale van aanstaande zaterdag te behalen. De Volkskrant keek live mee en deed verslag van alle acts.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Naar bed

  Wij sluiten dit liveblog af. Lees hieronder rustig nog eens na wat de Volkskrant van de acts van vanavond vond. Fijne avond!

 2. O'G3NE schitterde

  O'G3NE staat zaterdag in de finale van het Eurovisiesongfestival in het Oekraïense Kiev. De drie zusjes eindigden donderdagavond tijdens de tweede halve finale zoals verwacht bij de laatste tien. Ze vertegenwoordigen Nederland op het liedjesfestijn met het nummer Lights and Shadows, een eerbetoon aan hun ongeneeslijk zieke moeder. Het bleef tot het einde spannend, want Nederland werd als negende land bekendgemaakt.

  De zangeressen waren als zesde aan de beurt. In hun zwarte glitteroutfits schitterden ze 'zelfverzekerd als altijd', zei commentator Jan Smit, die er direct na het optreden vanuit ging dat een finaleplek 'in the pocket' was. Lisa, Amy en Shelley gaven vooraf aan weinig last te hebben van zenuwen, maar de ontlading was desondanks groot toen duidelijk werd dat ze door waren naar de eindstrijd. Aan de tweede halve finale deden achttien landen mee. Daarvan plaatsten ook onder meer Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Israël en Roemenië zich voor de finale van de 62e editie van het songfestival.

  Smit en mede-commentator Cornald Maas vergeleken de bekendmaking van de uitslag met de spannende Europa League-wedstrijd donderdagavond van Ajax tegen Olympique Lyon, waarbij de Amsterdamse club toevalligerwijs scoorde tijdens het optreden van O'G3NE. De prestaties werden woensdagavond al beoordeeld door de vakjury's. Die bepaalden de helft van de puntenverdeling. De stemmen van de tv-kijkers in de deelnemende landen telden donderdag voor de andere helft mee.

 3. O'G3NE door naar de finale

  Deze landen zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival.

  Bulgarije
  Wit-Rusland
  Kroatië
  Hongarije
  Denemarken
  Israël
  Roemenië
  Noorwegen
  Nederland
  Oostenrijk


 4. Israël: laatste act van vanavond

  IMRI zingt I Feel Alive voor Israël.

  IMRI, net als INRI (Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum) met vier hoofdletters, bevindt zich qua uiterlijk halverwege je geile vakantievriendje en Sipke Jan Bousema. Muzikaal probeert hij je te laten geloven dat je nachtvlindert door het hitsige mediterrane clubcircuit, maar nét als je het gelooft, word je weer wakker op een bedrijventerrein in Tel Aviv, in een kille muziekstudio, naast, ja, Sipke Jan. Waterige beats, trancewatervallen uit een lauw tweeliterpak en een verschraalde melodie zijn debet aan het gebrek aan opwinding.

  Cijfer: 5

 5. Estland: John Ewbank van songfestival

  Koit Toome & Laura – Verona

  In Estland schijnt Sven Lõhmus een John Ewbank-achtige status te genieten. Hij schreef al vier keer een koningslied voor het Eurovisiesongfestival, waaronder deze ballade voor Koit Toome en Laura. Zij kwamen op hun beurt allebei al eens voor Estland uit. Nu zijn ze verdwaald in Verona, maar dat is vermoedelijk niet wat er gaat gebeuren wanneer Italië - zoals ons aller bookmakers voorspellen - volgend jaar het festijn organiseert.

  Cijfer: 5

 6. Litouwen: dieptepunt van de avond

  Fusedmarc - Rain of Revolution

  Een van de dieptepunten van het jaar of, waarschijnlijker nog, hét dieptepunt. Niet dat we er ooit zijn geweest, maar we belanden ergens in de jaren negentig op een maandagavond in een nagenoeg lege discotheek in Vilnius waar de dienstdoende dj er met de moed der wanhoop het beste van probeert te maken. Dat mislukt. Hier is geen enkele revolutie voor bedoeld.

  Cijfer: 3

 7. Bulgarije: pas 17 jaar

  De Bulgaarse Kristian Kostov zingt Beautiful Mess. Het panel vindt het vooral een 'mess'.

  Of de Europese Raad voor de Kinderbescherming even een oogje wil toeknijpen: het wemelt van de kinderarbeid dit jaar. Zijn donkere stem klinkt ouder, maar dat is slechts vermomming: Kristian Kostov is pas 17 jaar. Type boybandlid, met zwarte kuif en een spleet tussen de tanden waar Rob de Nijs in zijn jeugd een moord voor zou hebben gepleegd. Zijn Beautiful Mess is zo'n gelijkmatig rommeltje, dat we daar geen woorden aan vuil maken.

  Cijfer: 4

 8. Wit-Rusland: aanstekelijk

  Naviband - Story of My Life

  Het is allemaal best aanstekelijk: het opzwepende ritme, het gebeuk op de mandoline, de enthousiaste en tweestemmige zang van Artem (bijnaam: 'calm reasonable') en Ksenia ('a bullet'). Het is alleen ook volstrekt onverstaanbaar, alsof je naar het themaliedje van de gastheer van het EK-voetbal luistert. In het eerste couplet zingt Navinband bijvoorbeeld: 'Kocki dzion, kocki spatkanniac Novyja vobrazy i harady Šerah padziej nas pakidaje U sercy trymajem, idziem daliej.' En dat zal ook zeker zo zijn, maar toch.

  Cijfer: 6

 9. Zwitserland: hysterisch geel

  Zwitserse Timebelle zingt Apollo.

  We moeten het eerst hebben over de jurk van Timebelle's Miruna Manescu. Die is geel, felgeel zelfs. Nu hoeft er niet veel mis te zijn met die kleur, maar hier is een jurk ontworpen op het snijvlak van Belle & het Beest en RuPauls Drag Race. Het lijkt gewoon alsof stof- en fourniturenzaak De Tulekoning op het laatste moment is leeggeroofd om er nog een paar meter aan te hangen en wat veren over het lijfje te draperen. Dit alles moet verhullen dat het liedje uitblinkt in SkyRadioheid en uiteindelijk dus helemaal nergens in uitblinkt.

  Cijfer: 5

 10. Noorwegen: 'up-to-date' electronisch

  De Noorse electronische act JOWST pakt hun moment, maar krijgt weinig lof van het Volkskrant panel.

  Aleksander Walmann, naast drie gemaskerde synth-beroerders zanger en gezicht van JOWST, zou je graag achter de klachtenbalie treffen bij het energiebedrijf, maar dat is helaas ook zo'n beetje het spanningsniveau dat dit nummer heeft: deëscalerend. Zelf omschreven ze, alarmerend genoeg, hun mix van electronicastijlen dan ook weinig sexy als 'up-to-date'. En als het even wél spannend wordt, op het moment dat ze het zichzelf moeilijk maken door in een break met de pitch te rommelen, klinken ze als het moment in eighties-sciencefictionfilms: dat de androïde robot kortsluitingsverschijnselen vertoont. Drie mannen achter een futuristisch masker maken nog geen Daft Punk.

  Cijfer: 5