La región salvaje.
La región salvaje. ©

La région salvaje, Small wonders en Salome

De nieuwe oogst

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een vreemde film tot een sensuele opera.

1. Film: La region salvaje.

recensiespiegel

  • La region salvaje -

Regie Amat Escalante.

Seks die alle grenzen uitwist en dan ook nog eens met een niet bepaald menselijk wezen. Een octopus from outer space, eigenlijk. Een als een droom voelende ervaring levert deze film van de Mexicaanse regisseur Escalante op, waarin ook je eigen brein langzaam door diens monster wordt gepenetreerd.

Kevin Toma

Tekst gaat verder onder de video.

2. Film: It comes at night

recensiespiegel

  • It comes at night. -

Regie Trey Edward Shults.

Geraffineerde horrorfilm waarvoor regisseur Shults zich heeft laten inspireren door talloze genreklassiekers waarin angst en paranoia het vertrouwen decimeren binnen een geïsoleerd groepje mensen. Vooral de nachtscènes zijn fraai. Wat zich in het bos verstopt pulkt aan het laagje beschaving van de overlevers.

Berend Jan Bockting

Tekst gaat verder onder de video.

3. Beeldende kunst: Small wonders

recensiespiegel

  • Small wonders -

Rijksmuseum, Amsterdam, t/m 17 september.

Balletjes van buxushout die je kunt openen. Daarbinnen zit het wonderbaarlijke: een haarfijn, handgesneden bijbels tafereel met de complexiteit van een altaarstuk.

Het zijn devotionele sierobjecten uit de vijftiende en zestiende eeuw, zogenoemde gebedsnoten. En die devotie komt vanzelf weer, als je maar lang genoeg kijkt (+).

Stefan Kuiper

4. Fotografie: Andres Serrano - Revealing Reality

recensiespiegel

  • Revealing Reality -

Huis Marseille, t/m 3 september.

Fraai overzicht van het altijd omstreden werk van fotograaf Andres Serrano. Een aantal van zijn oude thema's komen langs, maar ook in recente series heeft hij niets aan kracht ingeboet. Neem zijn projecten over martelen en daklozen. Hij fotografeert daklozen in hun eigen omgeving; waarbij hij zijn mobiele studio bij zich heeft. Zie ook, en vooral, de wand met bordjes van daklozen: fascinerend.

Mark Moorman

5. Film: Manifesto

recensiespiegel

  • Manifesto -

Vele facetten

Cate Blanchett schittert in Manifesto in dertien verschillende rollen. Maar wie is zij zelf? (+)

Door Julian Rosefeldt, met Cate Blanchett. Casco, Amsterdam, Holland Festival, t/m 25 juni.

In een hal staan dertien filmschermen waarop korte films draaien, allemaal met Cate Blanchett in de hoofdrol. De steractrice speelt daarin uiteenlopende personages: een afgetobde werknemer in een afvalcentrale, een choreograaf, een poppenspeler, en meer. Het is een bijna verslavende ervaring steeds opnieuw naar een compleet andere Blanchett te kijken. Ook op esthetisch niveau zijn de films een genot.

Hein Janssen

Tekst gaat verder onder de video.

6. Opera: Salome

recensiespiegel

  • Salome -

Koninklijk Concertgebouworkest, Nationale Opera & Ballet, Regie Ivo van Hove, Holland Festival, t/m 5 juli.

De schandaalopera van Richard Strauss uit 1905 geeft vooral het orkest de kans te schitteren. Het beheerst de kunst om bezield en onstuimig te klinken en toch een woud aan details uit te lichten. In de regie van Ivo van Hove maakt het schandalige plaats voor het sensuele. En er staat geen decorstuk te veel.

Merlijn Kerkhof