De Volkskrant tv-selectie voor zondag 14 mei
© Avrotros

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 14 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kunstuur
NPO 2, 17.40 uur

Hij maakt klassieke olieverfportretten met licht en schaduw, bijna als Titiaan of Velázquez, maar hij is geboren in 1966. Urban Larsson portretteerde Wim Kok, Gerdi Verbeet en de koning en koningin ten voeten uit. Hoe komt zo'n portret tot stand?

Boeken
NPO 1, 11.20 uur

Tweedehands kleren reizen de hele wereld over. Driekwart van de wereldbevolking draagt afdragertjes. Ileen Montijn schreef over de geschiedenis van hergebruikte kleding, soms een noodzaak, soms is vintage juist kostbaarder dan nieuw. Ted van Lieshout is de andere gast. Na zijn boek over zijn omgang als kind met een pedofiele man, vroeg iedereen: 'Had die relatie invloed op je verdere leven?' Een eenduidig antwoord is er niet.

The mind of the universe
NPO 2, 21.05 uur

De mens verovert, wij zijn de heersers van de planeet. Tenminste... Onze grootste kleinste tegenstanders, de virussen, hebben we nog niet onder controle. Ze hebben al eerder grote delen van de mensheid weggevaagd. Maar viroloog Ron Fouchier denkt dat we binnenkort gevaarlijke virussen kunnen inzetten om mensen met kanker te genezen.

Amazing hotels life beyond the lobby
BBC 2, 20.00 uur

Het blijft een bijzonder hotel, het ijshotel in Zweeds Lapland, een iglo, gebouwd van reuzenijsblokken uit de bevroren rivier. Slapen omringd door ijs, met alleen je koude neus en wangen buiten de slaapzak, de geur van de rendierhuid waarop je ligt, heet bosbessensap om warm te blijven: het blijft indrukwekkend.

Kevin McCloud's Escape to the wild
Een, 22.15 uur

Op zoek naar Engelsen die alles achter zich hebben gelaten, spoelt Kevin McCloud na een reis van vijf dagen aan op een eilandje in Tonga, waar Karyn, Boris en hun drie jongens wonen, in een zelfgebouwd boomhuis. McCloud is er beduusd van. Is hij in de hemel? Het aquamarijnen water, de oranjeroze zonsondergang, het witte strand, bananen voor het plukken. Maar in de hemel blijkt het keihard werken.

G.I. Jane (Ridley Scott, 1997)
Net 5, 20.00 uur

Demi Moore was midden jaren negentig op de toppen van haar roem, nadat ze in 1990 haar werkgevers gelukkig had gemaakt met het kassucces Ghost. Onder meer Indecent Proposal (1993) en Disclosure (1994) volgden. Maar ze wilde meer en waagde zich aan een extreme vorm van methodacting. Vooral voor G.I. Jane trainde ze zich suf: in de Dave Letterman Show liet ze zien dat haar eenarmige push-ups niet fake waren. Maar in plaats van een succesvol vervolg was deze verandering van werkwijze (en uiterlijk) het begin van het einde: ze zou haar eerdere successen nooit meer evenaren.

Mommy (Xavier Dolan, 2014)
Arte, 20.15 uur

Alleen als er muziek is, is er even een moment van rust in het hoofd van hoofdpersoon Steve en in de film. Buiten die scènes is de vijfde speelfilm van de Canadees Xavier Dolan een kolkende poel van emoties, waarover Steve en zijn moeder Diane geen controle hebben. Hij heeft een ernstige en gevaarlijke vorm van ADHD, zij is een onvoldoende volwassen vrouw en alleenstaande moeder die tegenslag op tegenslag krijgt te verwerken. Hoofdrolspelers Antoine-Olivier Pilon en Anne Dorval schreeuwen zich de longen uit het lijf, maar Dolan stelt daar met zijn cameravoering en montage distantie en rust tegenover. Vooral daardoor ga je mee in zijn verhaal over twee mensen die intens van elkaar houden, maar voor wie het leven te groot, te moeilijk en te onleefbaar is.

Un héros très discret (Jacques Audiard, 1996)
TV5, 21.00 uur

De inmiddels alom bejubelde Franse regisseur Jacques Audiard (Un prophète, Deephan) maakte voor zijn internationale doorbraak een handvol intrigerende films, waaronder deze tragikomedie over een charlatan eerste klas, die na de Tweede Wereldoorlog een verzetsverleden bij elkaar liegt en tot zijn verbazing merkt dat zijn landgenoten in hun honger naar helden dat kritiekloos accepteren. Een extra dimensie krijgt de film doordat hij is doorsneden met ogenschijnlijk documentaire beelden. Winnaar van de scenarioprijs op het filmfestival Cannes en onderdeel van een selectie films die TV5 in mei uitzendt omtrent het festival.

Memento (Christopher Nolan, 2000)
BBC 2, 00.45 uur

Nooit voerde Christopher Nolan (Inception, Interstellar) zijn voorliefde voor ingewikkelde scenario's zo ver door als hier. Om de toeschouwer effectief deelgenoot te maken van het leven van de hoofdpersoon (Guy Pearce), een man die een geheugentrauma opliep en ongeveer elke tien minuten al het voorgaande vergeet, deelde Nolan zijn film op in scènes van tien minuten, die hij in chronologisch omgekeerde volgorde afspeelde. Knap lastig, aangezien de man zonder geheugen een film lang op zoek is naar de moordenaar van zijn vrouw. Misschien het meest opvallend: die constructie zit de voortgang van de film niet in de weg.