Cultuurblog - Rechter laat verkrachtingszaak tegen Roman Polanski niet vallen

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Zaak tegen Polanski gaat door

  Slachtoffer

  Samantha Geimer is een 'dubbel slachtoffer', zei Roman Polanski in 2011: 'Van mij en van de pers.'

  Een rechter in Los Angeles heeft vrijdag een verzoek van het slachtoffer afgewezen om een slepende verkrachtingszaak tegen filmregisseur Roman Polanski verder te laten rusten. Rechter Scott Gordon bepaalde dat Polanski daarom een voortvluchtige verdachte blijft. Verder stelde hij dat hij de zaak niet kan laten vallen 'alleen omdat dat het beste is voor het slachtoffer'.

  Samantha Geimer, die als dertienjarig meisje door filmregisseur Roman Polanski werd verkracht, verzocht de rechter om de al veertig jaar lopende zaak te beëindigen. Zij heeft het de filmmaker, bekend van onder meer Chinatown en The Pianist, vergeven, zegt ze. Bovendien hebben zij en haar gezin last van de voortdurende aandacht van de media.

  Polanski (84) heeft toegegeven dat hij in 1977 in Los Angeles geslachtsgemeenschap met Geimer heeft gehad. Hij zat daarvoor 42 dagen in voorarrest, maar vluchtte het land uit voordat zijn zaak voorkwam. Polanski vreesde dat de rechter een akkoord tussen hem en het Openbaar Ministerie over een lichtere aanklacht in ruil voor een bekentenis zou afwijzen, en hij alsnog een zwaardere straf zou krijgen.

  Sindsdien is de regisseur voortvluchtig; hij verbleef onder meer in Zwitserland en Polen. Uitleveringsverzoeken werden niet gehonoreerd. Polanski woont inmiddels al jaren in Parijs. Hij trouwde in 1989 met de Franse actrice Emmanuelle Seigner, met wie hij ook samenwerkt. In 2013 speelde zij in zijn film Venus in Fur, naar het gelijknamige toneelstuk.

  Deze week kwam er een nieuwe beschuldiging aan het adres van Polanski naar buiten. Een 59-jarige vrouw zei dat ze in 1973 als 16-jarige seks had met Polanski. Hij was toen 40. De zaak is verjaard, maar de vrouw zei met haar verhaal naar buiten te komen omdat ze niet wil dat Polanski wegkomt met de verkrachting van Geimer.

 2. Britse entertainer Bruce Forsyth dood

  De Britse entertainer Sir Bruce Forsyth is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager namens de familie bekendgemaakt. Forsyth kampte al enige tijd met een zwakke gezondheid. Forsyth was onder meer presentator van de Britse tv-show Strictly Come Dancing, waarvan hij in 2014 afscheid nam.

  Hij begon zijn televisiecarrière in 1958 als presentator van Sunday Night at the London Palladium. Behalve als presentator was de duizendpoot ook bekend als acteur, zanger, danser en komiek. Bruce' dochter Julie Forsyth was lid van de Britse zanggroep Guys 'n Dolls en vormde later met haar man Dominic Grant het duo Grant & Forsyth.

  Zijn manager Ian Wilson zei dat Forsyth ondanks zijn zwakke gezondheid zijn goede humeur en humor nooit verloor. ‘Een paar weken geleden kreeg hij bezoek van een vriend die vroeg wat hij de laatste achttien maanden zoal had gedaan. Hij antwoordde met een twinkeling in de ogen 'Ik ben heel erg druk geweest...met ziek zijn'.’

 3. Daniel Craig nog één keer James Bond

  Daniel Craig keert nog één keer terug als James Bond. De Britse acteur maakte dat zelf bekend in de Amerikaanse talkshow The Late Show van Stephen Colbert.

  Het zal de laatste keer zijn dat Craig in de huid kruipt van de befaamde Britse spion. De acteur zegt op zijn hoogtepunt te willen stoppen. De volgende Bondfilm staat gepland voor november 2019 en wordt de vijfde film waarin Craig te zien is als 007. In 2006 maakte hij zijn debuut als James Bond in Casino Royale. Daarna volgden Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) en Spectre (2015).

  Het bleef lang onzeker of er nog een Bondfilm zou komen met Craig in de hoofdrol. Na het verschijnen van Spectre leek hij niet meer terug te willen keren als Bond. Toen hem in een interview werd gevraagd of hij de rol nog een keer op zich zou willen nemen zei hij: ‘ik snijd nog liever mijn polsen door’.

  In The Late Show vertelt Craig dat hij de vraag twee dagen na het afronden van de opnamen voor de laatste film kreeg. Hij legt uit dat hij zich daarom zo voelde en zegt dat het een ‘dom antwoord’ was. Craig vertelt Colbert dat hij altijd terug heeft willen keren als Bond, maar wel een pauze nodig had.

  De volgende Bondfilm wordt de 25e film in de reeks. De eerste, Dr. No, verscheen in 1962 met Sean Connery als James Bond. Connery speelde de Britse spion in vijf opeenvolgende films, waarna George Lazenby in de zesde film, On Her Majesty’s Secret Service, de rol één keer op zich nam. Connery keerde nog tweemaal terug als Bond in Diamonds are Forever (1971) en Never say never again (1983).

  Van 1973 tot 1985 speelde Roger Moore, die afgelopen mei overleed, in zeven Bondfilms de hoofdrol. Na Moore werd Bond twee keer gespeeld door Timothy Dalton, van wie Pierce Brosnan in 1995 het stokje overnam. Hij maakte vier Bondfilms voordat Daniel Craig in 2006 de titelrol kreeg. (Emilie de Bruin)

 4. DiCaprio zal Da Vinci gaan vertolken

  Acteur Leonardo DiCaprio zal kunstenaar en wetenschapper Leonardo Da Vinci gaan vertolken in een verfilming van Da Vinci’s leven. Deze film zal worden gebaseerd op een nieuwe biografie door best-sellerauteur Walter Isaacson, die oktober dit jaar verschijnt. Voor de filmrechten schijnt productiehuis Paramount miljoenen dollars te hebben geboden, om concurrent Universal af te troeven. De opnamen zijn nog niet begonnen.

  Acteur DiCaprio is vernoemd naar het Italiaanse genie. Het verhaal gaat dat zijn moeder de kleine DiCaprio voor het eerst in haar buik voelde schoppen terwijl ze in het Uffizi Museum in Florence een schilderij van Da Vinci bewonderde. Volgens DiCaprio zag zijn vader dit als een teken dat zijn zoon Leonardo moest heten. Intimi noemen de acteur overigens Leo, mogelijk zal in dit boek en in de film onthuld worden of dit ook het koosnaampje van Da Vinci was. De Amerikaanse auteur Walter Isaacson schreef eerder biografieën over Steve Jobs en Albert Einstein, die beide ook als verfilmingen (in film en tv-serie) succesvol waren.

  De acteur zal de komende tijd zijn baard dus laten staan (daar experimenteert hij al een tijdje mee) en moeten oefenen op het schilderen met links. De namen van beide Leonardo’s lijken al zo op elkaar dat Fox News presentator Shepard Smith de acteur en de schilder door elkaar haalde en het had over ‘Leonardo DiCaprio’s Mona Lisa’, zonder op te merken dat hij iets verkeerd deed. Voor hem zal deze biopic zeker interessante kost zijn.

 5. Schilderij van de Kooning opgedoken

  Een schilderij van de Nederlandse schilder Willem de Kooning is teruggevonden, 31 jaar nadat het werd gestolen uit een universiteitsmuseum in de Amerikaanse staat Arizona. Het doek met de naam Woman-Ochre werd destijds door een onbekende man uit de lijst gesneden, terwijl een vrouwelijke handlanger de suppoost afleidde.

  David van Auker, eigenaar van een meubel- en antiekzaak in de staat New Mexico, kocht het doek op als onderdeel van een inboedel. Het belandde in de etalage van zijn winkel, waarna verschillende klanten informeerden of het een schilderij van De Kooning betrof.

  Samen met zijn partner deed hij wat online onderzoek, waarbij hij stuitte op een artikel over het gestolen werk. Hij vergeleek foto’s met het schilderij in de winkel, en eenmaal overtuigd van de gelijkenis belde Van Auker het museum. De conservator stelde vervolgens vast dat het verdwenen schilderij inderdaad was teruggevonden.

  ‘Ik was er altijd erg optimistisch over dat we het schilderij op een dag zouden terugvinden, maar het is moeilijk in woorden te vatten hoe het voelt dat het nu weer thuis is,’ aldus de korpschef die tientallen jaren belast was met het onderzoek naar de diefstal.

  ‘Dit was voor ons het equivalent van een verloren portemonnee vinden en teruggeven,’ vertelt de eerlijke terugvinder aan The New York Times. De interim-directeur van het museum kan haar geluk niet op. Het doek past volgens haar precies in het canvas dat destijds achterbleef in de lijst, ‘als het glazen muiltje van Assepoester’. Het schilderij wordt maandag tijdens een persconferentie getoond, daarna zal het worden gerestaureerd.

  Woman-Ochre werd door de Kooning gemaakt in 1954 of 1955. Het olieverfschilderij maakt deel uit van een serie van zes vrouwportretten, genaamd Woman. Geschat wordt dat het teruggevonden doek tenminste 160 miljoen dollar waard is.

  De abstract-expressionist Willem de Kooning werd geboren in Rotterdam in 1904. Hij verhuisde in 1926 naar de Verenigde Staten, waar hij de rest van zijn leven woonde. De kunstacademie in Rotterdam is naar hem vernoemd.

 6. Marwan Kenzari speelt Jafar in Aladdin

  Marwan Kenzari gaat de rol van schurk Jafar spelen in de nieuwe verfilming van Aladdin. Dat bevestigt zijn agent. Het is de grootste rol voor een Nederlander in Hollywood sinds Rutger Hauer de rol van cyborg Roy Batty speelde in Blade Runner in 1982.

  Kenzari, een 34-jarige Nederlandse acteur van Tunesische komaf, kan daarmee definitief doorbreken in Hollywood. Eerder had hij rollen in de Amerikaanse films Ben Hur en The Mummy. Binnenkort is hij naast Johnny Depp te zien in Murder on the Orient Express. In Nederland speelde hij hoofdrollen in Rabat en Wolf, waarvoor hij het Gouden Kalf van beste acteur ontving.

  In de live-actionversie van Aladdin spelen ook Naomi Scott, Mena Massoud, die de titelrol vervult, en Will Smith, die de stem doet van de geest. De Disney-film wordt geregisseerd door de Brit Guy Ritchie, onder meer bekend van Snatch en Sherlock Holmes.

  De originele tekenfilm Aladdin stamt uit 1992 en was een van de grootste hits van Disney, met onder meer twee Oscars voor de muziek. De film leverde wereldwijd ruim 500miljoen dollar op. Het verhaal speelt zich af in de fictieve stad Agrabah en is gebaseerd op een Arabisch sprookje over een jongen die drie wensen mag doen bij een geest in een fles. Jafar, de grootvizier van de sultan van Agrabah, wil de geest gebruiken voor eigen gewin.

  Disney maakte de afgelopen jaren al succesvolle live-actionfilms van The Jungle Book en Beauty and the Beast.

  (Haro Kraak)

 7. Jacksons Thriller in 3D in Venetië

  Michael Jackson die in 3D in een weerwolf (of preciezer: een weerkatachtige) verandert: het zal voor het eerst vertoond worden op de 74ste editie van het Filmfestival van Venetië. Aldaar beleeft de gerestaureerde versie van de veertien minuten durende videoclip bij Jacksons hit Thriller (1983) haar wereldpremière. De destijds revolutionaire, minihorrorfilm die als een speelfilm overkwam, is niet alleen digitaal opgeschoond, maar ook geconverteerd naar 3D. Dit hebben de erven van Jackson maandag bekendgemaakt.

  De supervisie over het project wordt gevoerd door John Landis, die de clip destijds regisseerde en Jackson niet alleen tot weerkat maar ook tot guur kijkende zombie liet transformeren. ‘Alle op dit moment beschikbare kopieën van Thriller zijn versleten. Dat maakte me gek’, zei Landis tegen entertainmentsite Billboard.com.

  Landis, die door Jackson werd benaderd nadat hij zijn weerwolfklassieker An American Werewolf in London (1981) had gezien, met toen baanbrekende transformatie-effecten, sleutelde drie jaar aan de 3D-restauratie. Die sluit volgens hem nauw aan bij Jacksons eigen wensen. De in 2009 gestorven popicoon wilde altijd al dat Thriller in het filmtheater te zien was. Hij zou de 3D-techniek naar verluidt hebben willen inzetten bij zijn nooit gerealiseerde Londense This Is It-concertreeks.

  De Thriller-clip, die in Venetië samen met de making-of van Thriller zal draaien, blijkt vol potentiële 3D-treffers te zitten. Weerkat Michael die naar de camera klauwt; zijn bloedrode jack tegen de mistig blauwe achtergrond; de ingenieuze cameratruc waarmee Jacksons date achterwaarts lijkt te zweven wanneer ze ziet dat hij gezombificeerd is: ze lijken gemaakt om te zien met dieptewerking. (Kevin Toma)

 8. Sony aangeklaagd om Baby Driver

  Rolan Feld, de zoon van de Britse T-Rex-zanger Mark Feld alias Marc Bolan (1947-1977), heeft film- en platenmaatschappij Sony aangeklaagd. In de soundtrack van de Sony-film Baby Driver is het klassieke T-Rex-liedje Debora opgenomen, en daarvoor is de erfgenamen en dus rechthebbenden van Marc Bolan volgens zoon Rolan geen toestemming gevraagd.

  De zaak is opmerkelijk, omdat de film Baby Driver een echte soundtrackfilm is, met liedjes van bijvoorbeeld Queen en The Beach Boys. Ook omdat de film wordt gedistribueerd door Sony, een groot platenlabel, mocht worden verondersteld dat de auteursrechten goed geregeld zouden zijn. Volgens Rolan Feld is dat niet het geval. Er is volgens de nabestaanden geen enkele poging ondernomen de rechthebbenden om toestemming te vragen het lied te gebruiken.

  Baby Driver, van regisseur Edgar Wright, gaat over een bestuurder van een vluchtauto bij bankovervallen, die zijn ontsnappingen laat begeleiden door liedjes van Beck en Barry White tot de Nederlandse bands Golden Earring en Focus. Sony heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd, en volgens Rolan Feld ook geen excuses aangeboden. Of de aanklacht gevolgen heeft voor de soundtrack-cd, is nog onduidelijk.

  (Robert van Gijssel)

 9. Despacito meest bekeken op YouTube

  De clip van de zomerhit Despacito van de Puerto Ricaanse muzikanten Luis Fonsi en Daddy Yankee is vrijdag de meest bekeken video ooit op YouTube geworden. Het is ook de eerste video die vaker dan 3 miljard keer werd aangeklikt. Het filmpje heeft ook een recordaantal likes: ruim 17 miljoen.

  Despacito had midden juli al een streamingrecord van Justin Bieber gebroken, toen het liedje in totaal 4,6 miljard aangeklikt was via verschillende streamingdiensten. In de video bij Despacito die het wereldwijde YouTube-record verbrak, is Justin Bieber niet te zien. De Canadese hitzanger is wel te horen op de remix van het Spaanstalige liefdesliedje. Die versie voert in meerdere landen de hitlijsten aan en werd 470 miljoen keer beluisterd via YouTube.

  De vorige recordhouder op de videowebsite was ook al een muziekclip: See You Again van Wiz Khalifa en Charlie Puth, de soundtrack bij Furious 7. Die clip staat voorlopig op ruim 2,99 miljard views. Daarvoor stond Gangnam Style van het Zuid-Koreaanse fenomeen Psy lange tijd boven aan het klassement.

  Nederlandse hitlijsten
  Despacito in de remix van Justin Bieber voert in Nederland deze week voor de tiende week de Single Top 100 aan. Daarmee scoort Justin Bieber zijn grootste hit in Nederland. Bieber bereikte al eerder de hoogste plek van de Single Top 100, maar stond nooit eerder tien weken op nummer 1. Tot nu was Love Yourself, dat eind 2015 verscheen, zijn succesvolste single in de Nederlandse hitlijst. Love Yourself ging negen weken op rij aan kop. Dat lukte Despacito niet. Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin moesten de afgelopen weken meermaals plaatsmaken voor Krantenwijk van Lil' Kleine en Boef. De rappers staan deze week, net als vorige week, op de tweede plek.