Cultuurblog- Actrice Lizzy Timmers een van de kanshebbers voor grootste podiumprijs

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nominaties grootste podiumprijs bekend

  In De Balie in Amsterdam zijn maandagavond de genomineerden bekendgemaakt van de nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs, met een geldbedrag van twee keer 60 duizend euro de grootste podiumprijs van Nederland. Een adviescommissie selecteerde vijf kanshebbers voor de prijs: hiphopchoreograaf Lloyd Marengo, schrijver en theatermaker Bright Richards, regisseur en actrice Lizzy Timmers, danser en choreograaf Niek Traa en componist Merlijn Twaalfhoven.

  Zij werden geselecteerd omdat ze, volgens een persverklaring, ‘vele podia bespelen: ze zijn te vinden op straat, in asielzoekerscentra én in theaters. Het zijn veelzijdige, getalenteerde makers met vernieuwende producties op hun naam.

  Tino Wallaart, directeur van het Gieskes-Strijbis Fonds, zegt over de kanshebbers: ‘De genomineerden voor de nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs zijn geëngageerde makers die grenzen durven verleggen. Doorzetters die niet bang zijn om het gebaande pad te verlaten.’ De winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2017 worden op 9 oktober bekend gemaakt.

 2. Jinek twee keer genomineerd

  Eva Jinek is twee keer genomineerd voor de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv-interview van 2017. De Varagids heeft maandag de longlist bekendgemaakt. Het interview dat Patricia Paay in Jinek gaf over haar sekstape, staat daarop vermeld, evenals het gesprek dat Jinek en Jeroen Pauw met Jan Roos voerden voor Pauw & Jinek.

  Ook Jeroen Pauw is met twee interviews in de race. Het gesprek dat hij met Diederik Samsom voerde voor 5 Jaar later, behoort volgens de VARAgids tot de tien beste interviews van het afgelopen jaar. Jinek en Pauw krijgen concurrentie van Stef Biemans, Kefah Allush, Matthijs van Nieuwkerk, Mariëlle Tweebeeke en Tijs van den Brink.

  Ook Janine Abbrings gesprek met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en het interview van Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander staan op de longlist. De Sonja Barend Award wordt uitgereikt op 19oktober door Sonja Barend tijdens DWDD.

 3. Frank Zappa op tournee als hologram

  Hij is al bijna een kwart eeuw dood. Toch gaat Frank Zappa weer op tournee - als hologram. De concertenreeks van de bekende Amerikaanse componist en muzikant gaat eind 2018 van start. De exacte tourdata worden volgend jaar bekendgemaakt.

  Tijdens de tournee, die Frank Zappa – Back on the Road gaat heten, zal het hologram worden bijgestaan door bekende Zappa-alumni als Steve Vai, Adrian Belew en Vinnie Colaiuta. De Zappa Family Trust die momenteel wordt geleid door Ahmet Zappa (de derde telg van de vier Zappa-kinderen) heeft het groene licht gegeven. Hij laat weten verrukt te zijn. Daarnaast spreekt hij de wens uit zijn broer Dweezil en zus Moon naast hun (hologram)vader te zien schitteren. Moon scoorde met haar vader in 1982 nog de Top 40-hit Valley Girl, de enige Amerikaanse Top-40 hit uit Zappa’s carrière.

  De kans om de kinderen naast het hologram van Zappa te zien lijkt echter klein. Toen na de dood van Zappa’s echtgenote Gail in 2015 bleek dat zij de Trust onevenredig onder haar kinderen had verdeeld – Ahmet en Diva kregen 60 procent; Moon en Dweezil 40 procent – raakten de gemoederen verhit. Dweezil, op 16, 17 en 18 oktober in Nederland te zien onder de noemer 50 Years of Frank: Dweezil Zappa Plays Whatever the F@%k He Wants, heeft op zijn Twitterpagina al laten weten part noch deel te hebben aan de hologramtournee.

  Zappa’s hologram zal overigens niet het eerste optredende hologram zijn, al is het feit dat hij direct op tournee gestuurd wordt opmerkelijk. Onder anderen Elvis, Michael Jackson en Tupac gingen hem voor. Naast de Back on the Road-tournee zijn er tevens plannen om de rockopera Joe’s Garage (1979), een van Zappa’s populairste platen, op de planken te brengen, waarbij Zappa’s hologram de rol van de ‘Central Scrutinizer’ zal vervullen, de stem die de nummers aan elkaar praat en het verhaal, over een muzikant die werkloos raakt omdat de overheid muziek heeft verboden, van continuïteit voorziet. (Jay Plaat)

 4. 400 jaar oude Rubens ontdekt

  In Schotland is een bijna 400 jaar oud schilderij ontdekt dat wordt toegeschreven aan de 17de-eeuwse Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640). De ontdekking werd gedaan door kunsthistoricus Bendor Grosvenor van het BBC-programma Britain’s Lost Masterpieces.

  Volgens de BBC gaat het om een kopstudie uit ongeveer 1625 van George Villiers, de eerste hertog van Buckingham. Het schilderij hangt in het museum Pollok House in de Schotse stad Glasgow. Van het schilderij werd altijd gedacht dat het was gemaakt door een latere schilder die zich op het werk van Rubens baseerde.

  Nadat overschilderingen en vuil waren verwijderd, werd een studie gedaan naar het hout waarop was geschilderd. Daaruit bleek dat het werk eerder was gemaakt dan altijd was verondersteld. Ook röntgenonderzoek van het haar op het schilderij wees naar Rubens zelf.

  Villiers, hertog van Buckingham (1592-1628), werd in 1614 voorgesteld aan het hof van de Engelse koning Jacobus. Hij werd zijn adviseur en er ontstond een langdurige vriendschap. In 1917 werd Villiers hertog van Buckingham. Hoewel Villiers getrouwd was en kinderen had, gingen er hardnekkige geruchten dat de koning en de hertog een liefdesrelatie hadden. Bij een renovatie van Apethorpe Hall, een van de favoriete verblijven van koning Jacobus, werd een geheime verbinding tussen de slaapkamers van de twee mannen ontdekt. In 1628 werd Villiers vermoord, drie jaar na de dood van koning Jacobus.

  Ben van Beneden, de directeur van het Rubenshuis in Antwerpen, heeft inmiddels bevestigd dat het om een authentiek schilderij van Rubens gaat. Hij noemde het een ‘zeldzame uitbreiding van het portrettenoeuvre van Rubens’. Het doek is inmiddels gerestaureerd. Op 27september wordt de aflevering van Britain’s Lost Masterpieces over de vondst uitgezonden op BBC 4.

  Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat George Villiers graaf van Buckingham was, die titel droeg hij vanaf 1617. De tekst is aangepast omdat Villiers in 1623 de hogere adelijke titel Hertog van Buckingham kreeg.

 5. Soulzanger Charles Bradley overleden

  De rock 'n'roll spat er vanaf

  'Weet je, bij het woord soulmuziek denk ik altijd aan iets van vroeger. Dames en heren in mooie pakken, heel netjes allemaal. En dat is precies wat ik niet wil zijn. Ouderwets en netjes. Ik hou ook van een lekkere portie vuige rock 'n' roll.' Aldus Curtis Harding in 2014 in een interview met Gijsbert Kamer. Lees het hier terug.

  Soulzanger Charles Bradley is op 68-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan leed al enige tijd aan kanker. ‘Hij was altijd een vechter, en heeft tegen kanker gevochten met alles wat hij had’, aldus het management van Bradley.

  De zangcarrière van Bradley nam pas een kleine tien jaar geleden een hoge vlucht. Hij was toen al jaren in New York actief als James Brown-imitator, onder de naam Black Velvet. Maar Gabriel Roth, de bassist van Sharon Jones & The Dap-Kings, zag wel iets in hem. Hij bood Bradley een contract aan bij zijn label onder zijn eigen naam.

  Bradley accepteerde het aanbod en bracht uiteindelijk in januari 2011 zijn allereerste eigen album uit, No Time for Dreaming. Hij was toen al 62. Een jaar later was hij het onderwerp van de documentaire Soul of America. In 2012 bracht Bradley het album Victim of Love uit, vorig jaar was daar dan zijn derde en laatste plaat, Changes. In 2016 werd ook voor het eerst kanker bij hem vastgesteld. Hij werd behandeld en leek genezen, maar onlangs bleek dat de kanker was teruggekeerd en was uitgezaaid naar zijn lever.

  'Het duurde 62 jaar voordat iemand mij ontdekte', zei hij in 2011, 'maar ik ben god dankbaar. Sommige mensen worden nooit gevonden.'

  Bradley trad de laatste jaren vaker in Nederland op. Zo was hij in 2014 van de partij op het North Sea Jazz Festival en stond de zanger vorig jaar nog op Down The Rabbit Hole.

 6. Nieuw entreegebied voor het Stedelijk

  Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft vanaf vandaag een nieuw entreegebied. Het oogt als een verademing. Een frisse, heldere, open ruimte, met een heuse koffiebar en zitjes in verschillende tinten groen, voor een afspraakje in de stad.

  Weg zijn de vaste kassa’s en de sta-in-de-weg-garderobe. De alsmaar uitdijende winkel is een halt toegeroepen. En eindelijk zien we de grote witte poten waarop de badkuip staat.

  Vanaf dag één, na de Grand Opening van de nieuwbouw in 2012, waren er al klachten over hoe je het museum binnenliep – of juist niet kon binnenlopen. De lange rijen voor de kassa verhinderden de voortgang van andere bezoekers; net als de elektronische entreepoortjes die moeilijker waren te bedienen dan gedacht. Op drukke dagen ontstonden er opstoppingen als tijdens de beruchte Zwarte Zaterdagen op de Franse snelwegen.

  Bovendien stond de ruimte vol met visuele obstakels, met dank aan de zwarte garderobe en de kassa’s die elk overzicht blokkeerden. Niemand wist hoe je precies naar de ondergrondse bibliotheek moest en waar je je kaartje kon afgeven op weg naar de eveneens ondergrondse museumzaal.

  Nu wordt de routing aangeven door elektronische borden. De garderobe is tegen de muur geplaatst, de boekhandel tegen het raam. De vrijgekomen ruimte lijkt na de ingreep, ook door de glazen pui, letterlijk in het verlengde van het Museumplein te liggen. Het zal de toegankelijkheid vergroten.

  Voordat je het weet sta je binnen, voor de koffie, een boek en, o ja, voor de kunst. Om vast in die kunstsfeer te komen hangt er een grootformaatscherm in het loungegedeelte waarop video’s en kunstfilms zijn te zien. Het is per slot van rekening wel een museum, niet? (Rutger Pontzen)

 7. Avrotros laat Nieuwsshow niet zomaar los

  Omroep Avrotros gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het populaire Radio 1-programma Nieuwsshow verhuist naar Omroep MAX. Dat zei Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van Avrotros, woensdag in De Telegraaf. Nijpels noemt het ‘onbestaanbaar’ dat MAX het huidige tijdblok en format van het programma gaat gebruiken. ‘We gaan door tot de hoogste instantie. Dat betekent in beroep gaan, bezwaar maken, dan moet de directie ernaar kijken’. Uiteindelijk, aldus Nijpels, ‘komen we uit bij de raad van toezicht van de NPO.’ Presentatoren Peter de Bie (67) en Mieke van der Weij willen Nieuwsshow in 2018 bij MAX voortzetten. Eerder leek De Bie te moeten stoppen omdat zijn contract bij Avrotros niet werd verlengd.

 8. Fusie Toneelgroep/Stadsschouwburg A'dam

  De fusie van Toneelgroep Amsterdam en de Amsterdamse Stadsschouwburg gaat door. Beide ondernemingsraden hebben positief advies uitgebracht over de plannen voor één grootstedelijke theaterinstelling onder leiding van een driekoppige directie, bestaande uit Ivo van Hove (nu directeur Toneelgroep Amsterdam), Wouter van Ransbeek (nu adjunct-directeur TA), en Dianne Zuidema, nu directeur van de Stadsschouwburg. De nieuwe Amsterdamse instelling moet een ‘pluriforme, maatschappelijk betrokken en toonaangevende plek’ worden, voor eigentijdse nationale en internationale podiumkunst.

  Het is een belangrijke volgende stap in de voorgenomen fusie, die al sinds 2006 de wens is van Ivo van Hove. Hij zei toen in zijn Staat van het Theater dat de schouwburgen in grote steden geleid zouden moeten worden door hun huisgezelschappen, naar Duits model. Vergelijkbare fusies zijn gaande of voltooid in Rotterdam en Den Haag.

  De vorige directeur van de Stadsschouwburg, Melle Daamen, was geen voorstander van dit model, omdat hij vreesde dat Toneelgroep Amsterdam te dominant zou worden in de programmering. Sinds Daamen weg is (hij vertrok naar Theater Rotterdam), en werd opgevolgd door Dianne Zuidema, leken alle seinen voor een fusie op groen te staan.

  Hoewel, in maart van dit jaar maakte de Amsterdamse Kunstraad nog een voorbehoud: ze was positief over de fusie, maar adviseerde om in het geval van een tweekoppige directie naast Van Hove een ‘sterke zakelijke directeur van buiten’ te werven. Aan dat advies is geen gehoor gegeven.

  Over de precieze taakverdeling en verantwoordelijkheden van de drie directeuren konden de woordvoerders nog geen uitspraken doen. Ook de Amsterdamse Kunstraad kon nog niet reageren.(Herien Wensink)

 9. Lady Gaga niet naar Ziggo Dome

  De Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft het Europese deel van haar wereldtournee afgezegd. Hierdoor gaat ook haar op 3 oktober geplande concert in de Ziggo Dome in Amsterdam niet door. Dat heeft concertorganisator Mojo bekendgemaakt. Een nieuwe datum voor het concert van Lady Gaga, artiestennaam van de 31-jarige Stefani Joanne Angelina Germanotta, is nog niet bekend.

  Lady Gaga kampt al enige tijd met ernstige pijnklachten door onder andere fibromyalgie, een vorm van reuma, en kan daardoor niet optreden. Eerder kondigde de zangeres van hits als Poker Face, Telephone, Just Dance en Bad Romance aan het even rustiger aan te willen doen vanwege haar posttraumatische stressstoornis (PTSS) die voor de continue pijn zorgt. Vorige week werd Lady Gaga opgenomen in een ziekenhuis om te worden behandeld.

  Het tweede deel van Lady Gaga's tour in de Verenigde Staten gaat vooralsnog wel door. Die begint op 5 november in Indianapolis. Het heeft op sociale media ertoe geleid dat sommigen suggereren dat de Amerikaanse zangeres haar gezondheidsproblemen zou hebben verzonnen om onder haar tournee uit te komen. ‘Als je mij kent, zou je weten dat dat niet verder van de waarheid kan zijn’, aldus Lady Gaga in een reactie op Twitter. ‘Ik ben een vechter. Ik gebruik het woord lijden niet alleen omdat trauma en chronische pijn mijn leven veranderd hebben, het weerhoudt me er ook van om een normaal leven te leven.’

  Ook in de documentaire Gaga: Five Foot Two, die onlangs in première ging op het Internationale filmfestival van Toronto en vanaf vrijdag te zien is op Netflix, vertelt Lady Gaga over haar gevecht met haar pijn. In de film van Chris Moukarbel zien we hoe de zangeres haar successen, zoals haar veelgeprezen halftime-show bij de Super Bowl, afwisselt met medische ingrepen en haar worsteling met lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

 10. Shortlist Jan Wolkers Prijs 2017

  In het NPO radio 1 programma Vroege Vogels is zondag de shortlist van de Jan Wolkers prijs bekend gemaakt. De laatste vijf boeken, die meedoen aan de strijd voor de Jan Wolkers Prijs 2017 voor het beste Nederlandse natuurboek, zijn: Wilde apen van Frank Berendse, Dieren met toekomst plannen, slim vooruitkijken in de natuur van Frans van der Helm, Veluwe, de Natuurgids van Dirk Hilbers, De kinderen van de Nacht, over wolven en mensen van Dik van der Meulen en Vogels op de cm2 van Peter Müller en Tom Loorij. De jury sprak van een ‘sterk natuurboeken-jaar’. De Jan Wolkers Prijs kan worden toegekend aan alle soorten natuurboeken: van wetenschappelijke werken, romans tot kinderboeken of veldgidsen.

  De winnaar wordt uiteindelijk aangekondigd op 15 oktober door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van Vroege Vogels.

  De prijs voor het beste natuurboek wordt voor de vijfde keer uitgereikt. De eerste winnaar in 2013 was Simon van der Geest voor het jeugdboek Spinder en in 2016 won De grutto van Albert Beintema.