Cultuurblog - Netflix geeft opdracht voor film over Anders Breivik

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Netflix gaat film maken over Breivik

  Lone wolves

  Een socioloog sprak spreekt terroristen over drijfveren, motieven en achtergonden: 'Lone wolves voelen zich moreel superieur, zien zichzelf als helden.' (+)

  Netflix heeft de Britse regisseur Paul Greengrass gevraagd een film te maken over de 38-jarige Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, meldt Deadline. Greengrass schreef ook het script.

  Brevik vermoorde in 2011 in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen, waaronder veel jongeren van de Noorse sociaal-democratische partij. Regisseur Greengrass is vooral bekend van zijn Jason Bourne-films en zijn op waarheid gebaseerde films zoals Captain Philips, Flight 93 en Bloody Sunday. Nog dit jaar zou Greengrass willen beginnen met de opnames on Noorwegen.

  Breivik zei tijdens zijn strafproces dat hij een christelijke nationalist is, die de immigratie van moslims naar Europa wil bestrijden. Hij zag in de sociaal-democratische partij een gevaar voor de Noorse samenleving omdat deze zich niet hard genoeg opstelde tegen moslims en de islam. Breivik werd veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf.

 2. Pionier Duitse abstracte kunst overleden

  Karl Otto Götz, de Duitse pionier van de abstracte kunst is zaterdag op 103-jarige leeftijd in zijn woning in Niederbreitbach in Rijnland-Palts overleden. Dat heeft Joachim Missmann, de zaakwaarnemer van de K.O. Götz en Rissa-Stichting, maandag bekendgemaakt.

  Götz studeerde van aan de Kunstgewerbeschule in Aken en begon vanaf 1936 met zijn abstracte kunst en te experimenteren met film en fotografie. Dat werd hem echter al snel door de nazi's verboden. Hij werkte in het geheim door.

  Na de Tweede Wereldoorlog bracht Götz de Duitse kunst met zijn abstracte doeken echter weer onder de internationale aandacht. De Duitse kunstschilder was het enige Duitse lid van de internationale kunstenaarsgroep Cobra (Kopenhagen-Brussel-Amsterdam). Hij werkte mee aan publicaties en exposities en bracht Duitse kunstenaars in contact met de avant-gardebeweging. Maar in Götz’ werk is de daadwerkelijke invloed van Cobra niet al te groot geweest.

  Na de Cobra-periode richtte Götz de kunstenaarsgroep Quadriga op en werd een van de belangrijkste Duitse vertegenwoordigers van de informele schilderkunst, waartoe ook Gerhard Hoehme, Bernard Schultze of Fred Thieler behoorden. Daarnaast gaf hij ook 20 jaar lang les aan de kunstacademie van Düsseldorf. Zijn studenten Gerhard Richter en Sigmar Polke zijn wereldberoemd geworden.

  Tot op hoge leeftijd bleef Götz nog schilderen. Omdat hij bijna blind was geworden, deed hij dat met de hulp van zijn vrouw Rissa.

 3. Roxeanne Hazes nieuwe huisband DWDD

  Roxeanne Hazes is komend seizoen de huisband van De Wereld Draait Door. De zangeres zal met haar band elke laatste vrijdag van de maand in de uitzending van het populaire tv-programma spelen. De dochter van André Hazes volgt Sue the Night op, de huisband van het vorige seizoen. Eerdere huisbands van DWDD waren Roel van Velzen, Moke, Lucky Fonz III, Rigby, Go Back to the Zoo, Chef'Special, The Kik, Tangarine, Typhoon en Lucas Hamming.

  Vorige week bracht Roxeanne Hazes haar tweede single uit, In mijn bloed, de opvolger van haar debuut Ik was toch je meisje. Begin dit jaar was de 24-jarige zangeres ook te horen op Ballade van de moord van Thijs Boontjes Dans- en Showorkest.

  Roxeanne Hazes trad de afgelopen jaren geregeld op met liedjes van haar in 2004 overleden vader. Twee jaar geleden begon zij met het schrijven van eigen nummers. In mijn bloed is het titelnummer van haar gelijknamige debuutalbum dat begin september verschijnt. In oktober en november toert Roxeanne Hazes met haar de band door Nederland.

 4. Trump niet bij uitreiking kunstprijzen

  De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania slaan de uitreiking en andere evenementen gerelateerd aan de prestigieuze Kennedy Center Honors dit jaar over, heeft het Witte Huis laten weten. Trump en zijn vrouw willen de prijswinnaars over een paar maanden de kans geven ‘feest te vieren zonder enige politieke afleiding’.

  Het besluit komt na een lastige week voor Trump, die zich de woede van veel Amerikanen op de hals haalde met zijn uitspraken over de rellen in de plaats Charlottesville. Een extreem-rechtse demonstratie leidde tot geweld en een vrouw kwam om het leven toen een man op een groep linkse tegendemonstranten inreed. Volgens Trump hadden ‘beide kanten’ schuld. Alle zestien leden van Trumps adviesraad op het gebied van kunst en cultuur stapten hierna op. Ze maakten hun vertrek bekend in een kritische brief aan de president. Vrijdag verliet Trumps belangrijkste strateeg, Steve Bannon, het Witte Huis.

  De Kennedy Center Honors zijn oeuvreprijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan kunstenaars, muzikanten en artiesten. De uitreiking vindt plaats in december en gaat gepaard met meerdere evenementen. Een gala dat in het Witte Huis zou plaatsvinden ter ere van de prijswinnaars werd al eerder geschrapt, nadat meerdere winnaars lieten weten dat ze niet van plan waren om te komen. Dit jaar komt de prijs onder meer toe aan danser en choreograaf Carmen de Lavallade, muzikant en acteur LL Cool J, zanger Lionel Richie en schrijver Norman Lear.

  De Kennedy Center Honors bestaan dit jaar veertig jaar. In al die jaren is het slechts enkele malen voorgekomen dat een president niet bij de uitreiking aanwezig was, vanwege bijvoorbeeld een ontmoeting met een andere wereldleider of een crisissituatie. Een president heeft niet eerder afgezegd omdat zijn beleid af zou kunnen leiden van de feestvreugde.

  Deborah F. Rutter, hoofd van het Kennedy Center, zei zaterdag dat er overleg was geweest tussen het Witte Huis en de organisatie over de aanwezigheid van Trump. Het Kennedy Center heeft de president echter niet verzocht om thuis te blijven, aldus Rutter.

 5. Zaak tegen Polanski gaat door

  Slachtoffer

  Samantha Geimer is een 'dubbel slachtoffer', zei Roman Polanski in 2011: 'Van mij en van de pers.'

  Een rechter in Los Angeles heeft vrijdag een verzoek van het slachtoffer afgewezen om een slepende verkrachtingszaak tegen filmregisseur Roman Polanski verder te laten rusten. Rechter Scott Gordon bepaalde dat Polanski daarom een voortvluchtige verdachte blijft. Verder stelde hij dat hij de zaak niet kan laten vallen 'alleen omdat dat het beste is voor het slachtoffer'.

  Samantha Geimer, die als dertienjarig meisje door filmregisseur Roman Polanski werd verkracht, verzocht de rechter om de al veertig jaar lopende zaak te beëindigen. Zij heeft het de filmmaker, bekend van onder meer Chinatown en The Pianist, vergeven, zegt ze. Bovendien hebben zij en haar gezin last van de voortdurende aandacht van de media.

  Polanski (84) heeft toegegeven dat hij in 1977 in Los Angeles geslachtsgemeenschap met Geimer heeft gehad. Hij zat daarvoor 42 dagen in voorarrest, maar vluchtte het land uit voordat zijn zaak voorkwam. Polanski vreesde dat de rechter een akkoord tussen hem en het Openbaar Ministerie over een lichtere aanklacht in ruil voor een bekentenis zou afwijzen, en hij alsnog een zwaardere straf zou krijgen.

  Sindsdien is de regisseur voortvluchtig; hij verbleef onder meer in Zwitserland en Polen. Uitleveringsverzoeken werden niet gehonoreerd. Polanski woont inmiddels al jaren in Parijs. Hij trouwde in 1989 met de Franse actrice Emmanuelle Seigner, met wie hij ook samenwerkt. In 2013 speelde zij in zijn film Venus in Fur, naar het gelijknamige toneelstuk.

  Deze week kwam er een nieuwe beschuldiging aan het adres van Polanski naar buiten. Een 59-jarige vrouw zei dat ze in 1973 als 16-jarige seks had met Polanski. Hij was toen 40. De zaak is verjaard, maar de vrouw zei met haar verhaal naar buiten te komen omdat ze niet wil dat Polanski wegkomt met de verkrachting van Geimer.

 6. Britse entertainer Bruce Forsyth dood

  De Britse entertainer Sir Bruce Forsyth is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager namens de familie bekendgemaakt. Forsyth kampte al enige tijd met een zwakke gezondheid. Forsyth was onder meer presentator van de Britse tv-show Strictly Come Dancing, waarvan hij in 2014 afscheid nam.

  Hij begon zijn televisiecarrière in 1958 als presentator van Sunday Night at the London Palladium. Behalve als presentator was de duizendpoot ook bekend als acteur, zanger, danser en komiek. Bruce' dochter Julie Forsyth was lid van de Britse zanggroep Guys 'n Dolls en vormde later met haar man Dominic Grant het duo Grant & Forsyth.

  Zijn manager Ian Wilson zei dat Forsyth ondanks zijn zwakke gezondheid zijn goede humeur en humor nooit verloor. ‘Een paar weken geleden kreeg hij bezoek van een vriend die vroeg wat hij de laatste achttien maanden zoal had gedaan. Hij antwoordde met een twinkeling in de ogen 'Ik ben heel erg druk geweest...met ziek zijn'.’

 7. Daniel Craig nog één keer James Bond

  Daniel Craig keert nog één keer terug als James Bond. De Britse acteur maakte dat zelf bekend in de Amerikaanse talkshow The Late Show van Stephen Colbert.

  Het zal de laatste keer zijn dat Craig in de huid kruipt van de befaamde Britse spion. De acteur zegt op zijn hoogtepunt te willen stoppen. De volgende Bondfilm staat gepland voor november 2019 en wordt de vijfde film waarin Craig te zien is als 007. In 2006 maakte hij zijn debuut als James Bond in Casino Royale. Daarna volgden Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) en Spectre (2015).

  Het bleef lang onzeker of er nog een Bondfilm zou komen met Craig in de hoofdrol. Na het verschijnen van Spectre leek hij niet meer terug te willen keren als Bond. Toen hem in een interview werd gevraagd of hij de rol nog een keer op zich zou willen nemen zei hij: ‘ik snijd nog liever mijn polsen door’.

  In The Late Show vertelt Craig dat hij de vraag twee dagen na het afronden van de opnamen voor de laatste film kreeg. Hij legt uit dat hij zich daarom zo voelde en zegt dat het een ‘dom antwoord’ was. Craig vertelt Colbert dat hij altijd terug heeft willen keren als Bond, maar wel een pauze nodig had.

  De volgende Bondfilm wordt de 25e film in de reeks. De eerste, Dr. No, verscheen in 1962 met Sean Connery als James Bond. Connery speelde de Britse spion in vijf opeenvolgende films, waarna George Lazenby in de zesde film, On Her Majesty’s Secret Service, de rol één keer op zich nam. Connery keerde nog tweemaal terug als Bond in Diamonds are Forever (1971) en Never say never again (1983).

  Van 1973 tot 1985 speelde Roger Moore, die afgelopen mei overleed, in zeven Bondfilms de hoofdrol. Na Moore werd Bond twee keer gespeeld door Timothy Dalton, van wie Pierce Brosnan in 1995 het stokje overnam. Hij maakte vier Bondfilms voordat Daniel Craig in 2006 de titelrol kreeg. (Emilie de Bruin)

 8. DiCaprio zal Da Vinci gaan vertolken

  Acteur Leonardo DiCaprio zal kunstenaar en wetenschapper Leonardo Da Vinci gaan vertolken in een verfilming van Da Vinci’s leven. Deze film zal worden gebaseerd op een nieuwe biografie door best-sellerauteur Walter Isaacson, die oktober dit jaar verschijnt. Voor de filmrechten schijnt productiehuis Paramount miljoenen dollars te hebben geboden, om concurrent Universal af te troeven. De opnamen zijn nog niet begonnen.

  Acteur DiCaprio is vernoemd naar het Italiaanse genie. Het verhaal gaat dat zijn moeder de kleine DiCaprio voor het eerst in haar buik voelde schoppen terwijl ze in het Uffizi Museum in Florence een schilderij van Da Vinci bewonderde. Volgens DiCaprio zag zijn vader dit als een teken dat zijn zoon Leonardo moest heten. Intimi noemen de acteur overigens Leo, mogelijk zal in dit boek en in de film onthuld worden of dit ook het koosnaampje van Da Vinci was. De Amerikaanse auteur Walter Isaacson schreef eerder biografieën over Steve Jobs en Albert Einstein, die beide ook als verfilmingen (in film en tv-serie) succesvol waren.

  De acteur zal de komende tijd zijn baard dus laten staan (daar experimenteert hij al een tijdje mee) en moeten oefenen op het schilderen met links. De namen van beide Leonardo’s lijken al zo op elkaar dat Fox News presentator Shepard Smith de acteur en de schilder door elkaar haalde en het had over ‘Leonardo DiCaprio’s Mona Lisa’, zonder op te merken dat hij iets verkeerd deed. Voor hem zal deze biopic zeker interessante kost zijn.

 9. Schilderij van de Kooning opgedoken

  Een schilderij van de Nederlandse schilder Willem de Kooning is teruggevonden, 31 jaar nadat het werd gestolen uit een universiteitsmuseum in de Amerikaanse staat Arizona. Het doek met de naam Woman-Ochre werd destijds door een onbekende man uit de lijst gesneden, terwijl een vrouwelijke handlanger de suppoost afleidde.

  David van Auker, eigenaar van een meubel- en antiekzaak in de staat New Mexico, kocht het doek op als onderdeel van een inboedel. Het belandde in de etalage van zijn winkel, waarna verschillende klanten informeerden of het een schilderij van De Kooning betrof.

  Samen met zijn partner deed hij wat online onderzoek, waarbij hij stuitte op een artikel over het gestolen werk. Hij vergeleek foto’s met het schilderij in de winkel, en eenmaal overtuigd van de gelijkenis belde Van Auker het museum. De conservator stelde vervolgens vast dat het verdwenen schilderij inderdaad was teruggevonden.

  ‘Ik was er altijd erg optimistisch over dat we het schilderij op een dag zouden terugvinden, maar het is moeilijk in woorden te vatten hoe het voelt dat het nu weer thuis is,’ aldus de korpschef die tientallen jaren belast was met het onderzoek naar de diefstal.

  ‘Dit was voor ons het equivalent van een verloren portemonnee vinden en teruggeven,’ vertelt de eerlijke terugvinder aan The New York Times. De interim-directeur van het museum kan haar geluk niet op. Het doek past volgens haar precies in het canvas dat destijds achterbleef in de lijst, ‘als het glazen muiltje van Assepoester’. Het schilderij wordt maandag tijdens een persconferentie getoond, daarna zal het worden gerestaureerd.

  Woman-Ochre werd door de Kooning gemaakt in 1954 of 1955. Het olieverfschilderij maakt deel uit van een serie van zes vrouwportretten, genaamd Woman. Geschat wordt dat het teruggevonden doek tenminste 160 miljoen dollar waard is.

  De abstract-expressionist Willem de Kooning werd geboren in Rotterdam in 1904. Hij verhuisde in 1926 naar de Verenigde Staten, waar hij de rest van zijn leven woonde. De kunstacademie in Rotterdam is naar hem vernoemd.

 10. Marwan Kenzari speelt Jafar in Aladdin

  Marwan Kenzari gaat de rol van schurk Jafar spelen in de nieuwe verfilming van Aladdin. Dat bevestigt zijn agent. Het is de grootste rol voor een Nederlander in Hollywood sinds Rutger Hauer de rol van cyborg Roy Batty speelde in Blade Runner in 1982.

  Kenzari, een 34-jarige Nederlandse acteur van Tunesische komaf, kan daarmee definitief doorbreken in Hollywood. Eerder had hij rollen in de Amerikaanse films Ben Hur en The Mummy. Binnenkort is hij naast Johnny Depp te zien in Murder on the Orient Express. In Nederland speelde hij hoofdrollen in Rabat en Wolf, waarvoor hij het Gouden Kalf van beste acteur ontving.

  In de live-actionversie van Aladdin spelen ook Naomi Scott, Mena Massoud, die de titelrol vervult, en Will Smith, die de stem doet van de geest. De Disney-film wordt geregisseerd door de Brit Guy Ritchie, onder meer bekend van Snatch en Sherlock Holmes.

  De originele tekenfilm Aladdin stamt uit 1992 en was een van de grootste hits van Disney, met onder meer twee Oscars voor de muziek. De film leverde wereldwijd ruim 500miljoen dollar op. Het verhaal speelt zich af in de fictieve stad Agrabah en is gebaseerd op een Arabisch sprookje over een jongen die drie wensen mag doen bij een geest in een fles. Jafar, de grootvizier van de sultan van Agrabah, wil de geest gebruiken voor eigen gewin.

  Disney maakte de afgelopen jaren al succesvolle live-actionfilms van The Jungle Book en Beauty and the Beast.

  (Haro Kraak)