Cultuurblog - Avrotros wil Nieuwsshow niet zomaar laten gaan

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Avrotros laat Nieuwsshow niet zomaar los

  Omroep Avrotros gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het populaire Radio 1-programma Nieuwsshow verhuist naar Omroep MAX. Dat zei Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van Avrotros, woensdag in De Telegraaf. Nijpels noemt het ‘onbestaanbaar’ dat MAX het huidige tijdblok en format van het programma gaat gebruiken. ‘We gaan door tot de hoogste instantie. Dat betekent in beroep gaan, bezwaar maken, dan moet de directie ernaar kijken’. Uiteindelijk, aldus Nijpels, ‘komen we uit bij de raad van toezicht van de NPO.’ Presentatoren Peter de Bie (67) en Mieke van der Weij willen Nieuwsshow in 2018 bij MAX voortzetten. Eerder leek De Bie te moeten stoppen omdat zijn contract bij Avrotros niet werd verlengd.

 2. Fusie Toneelgroep/Stadsschouwburg A'dam

  De fusie van Toneelgroep Amsterdam en de Amsterdamse Stadsschouwburg gaat door. Beide ondernemingsraden hebben positief advies uitgebracht over de plannen voor één grootstedelijke theaterinstelling onder leiding van een driekoppige directie, bestaande uit Ivo van Hove (nu directeur Toneelgroep Amsterdam), Wouter van Ransbeek (nu adjunct-directeur TA), en Dianne Zuidema, nu directeur van de Stadsschouwburg. De nieuwe Amsterdamse instelling moet een ‘pluriforme, maatschappelijk betrokken en toonaangevende plek’ worden, voor eigentijdse nationale en internationale podiumkunst.

  Het is een belangrijke volgende stap in de voorgenomen fusie, die al sinds 2006 de wens is van Ivo van Hove. Hij zei toen in zijn Staat van het Theater dat de schouwburgen in grote steden geleid zouden moeten worden door hun huisgezelschappen, naar Duits model. Vergelijkbare fusies zijn gaande of voltooid in Rotterdam en Den Haag.

  De vorige directeur van de Stadsschouwburg, Melle Daamen, was geen voorstander van dit model, omdat hij vreesde dat Toneelgroep Amsterdam te dominant zou worden in de programmering. Sinds Daamen weg is (hij vertrok naar Theater Rotterdam), en werd opgevolgd door Dianne Zuidema, leken alle seinen voor een fusie op groen te staan.

  Hoewel, in maart van dit jaar maakte de Amsterdamse Kunstraad nog een voorbehoud: ze was positief over de fusie, maar adviseerde om in het geval van een tweekoppige directie naast Van Hove een ‘sterke zakelijke directeur van buiten’ te werven. Aan dat advies is geen gehoor gegeven.

  Over de precieze taakverdeling en verantwoordelijkheden van de drie directeuren konden de woordvoerders nog geen uitspraken doen. Ook de Amsterdamse Kunstraad kon nog niet reageren.(Herien Wensink)

 3. Lady Gaga niet naar Ziggo Dome

  De Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft het Europese deel van haar wereldtournee afgezegd. Hierdoor gaat ook haar op 3 oktober geplande concert in de Ziggo Dome in Amsterdam niet door. Dat heeft concertorganisator Mojo bekendgemaakt. Een nieuwe datum voor het concert van Lady Gaga, artiestennaam van de 31-jarige Stefani Joanne Angelina Germanotta, is nog niet bekend.

  Lady Gaga kampt al enige tijd met ernstige pijnklachten door onder andere fibromyalgie, een vorm van reuma, en kan daardoor niet optreden. Eerder kondigde de zangeres van hits als Poker Face, Telephone, Just Dance en Bad Romance aan het even rustiger aan te willen doen vanwege haar posttraumatische stressstoornis (PTSS) die voor de continue pijn zorgt. Vorige week werd Lady Gaga opgenomen in een ziekenhuis om te worden behandeld.

  Het tweede deel van Lady Gaga's tour in de Verenigde Staten gaat vooralsnog wel door. Die begint op 5 november in Indianapolis. Het heeft op sociale media ertoe geleid dat sommigen suggereren dat de Amerikaanse zangeres haar gezondheidsproblemen zou hebben verzonnen om onder haar tournee uit te komen. ‘Als je mij kent, zou je weten dat dat niet verder van de waarheid kan zijn’, aldus Lady Gaga in een reactie op Twitter. ‘Ik ben een vechter. Ik gebruik het woord lijden niet alleen omdat trauma en chronische pijn mijn leven veranderd hebben, het weerhoudt me er ook van om een normaal leven te leven.’

  Ook in de documentaire Gaga: Five Foot Two, die onlangs in première ging op het Internationale filmfestival van Toronto en vanaf vrijdag te zien is op Netflix, vertelt Lady Gaga over haar gevecht met haar pijn. In de film van Chris Moukarbel zien we hoe de zangeres haar successen, zoals haar veelgeprezen halftime-show bij de Super Bowl, afwisselt met medische ingrepen en haar worsteling met lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

 4. Shortlist Jan Wolkers Prijs 2017

  In het NPO radio 1 programma Vroege Vogels is zondag de shortlist van de Jan Wolkers prijs bekend gemaakt. De laatste vijf boeken, die meedoen aan de strijd voor de Jan Wolkers Prijs 2017 voor het beste Nederlandse natuurboek, zijn: Wilde apen van Frank Berendse, Dieren met toekomst plannen, slim vooruitkijken in de natuur van Frans van der Helm, Veluwe, de Natuurgids van Dirk Hilbers, De kinderen van de Nacht, over wolven en mensen van Dik van der Meulen en Vogels op de cm2 van Peter Müller en Tom Loorij. De jury sprak van een ‘sterk natuurboeken-jaar’. De Jan Wolkers Prijs kan worden toegekend aan alle soorten natuurboeken: van wetenschappelijke werken, romans tot kinderboeken of veldgidsen.

  De winnaar wordt uiteindelijk aangekondigd op 15 oktober door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van Vroege Vogels.

  De prijs voor het beste natuurboek wordt voor de vijfde keer uitgereikt. De eerste winnaar in 2013 was Simon van der Geest voor het jeugdboek Spinder en in 2016 won De grutto van Albert Beintema.

 5. Acteur Harry Dean Stanton overleden

  De Amerikaanse acteur Hearry Dean Stanton is op 91-jarige leeftijd overleden. Zijn agent maakte vrijdagavond (lokale tijd) bekend dat hij 'rustig is ingeslapen in een ziekenhuis in Los Angeles'. Een eenzame man in een leeg landschap. Dat is de beklijvende herinnering aan Harry Dean Stanton, schrijft Bart Jungmann. Lees hier de necrologie over de eenzelvige bijrolacteur die indruk maakte.

 6. Carrey weer terug op televisie

  Na 23 jaar keert acteur Jim Carrey terug op televisie. Hij gaat de hoofdrol spelen in een serie van regisseur Michel Gondry, met wie Carrey eerder samenwerkte voor de indie-klassieker Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

  De serie, Kidding genaamd, wordt ontwikkeld door betaalzender Showtime. Er wordt in eerste instantie één seizoen gemaakt met tien afleveringen van dertig minuten, aldus The Hollywood Reporter. Carrey speelt Jeff, die miljoenen verdiende als kindertelevisie-icoon Mr. Pickles. De serie volgt Jeff terwijl zijn leven en zorgvuldig opgebouwde imago uit elkaar binnen te vallen. Wanneer de Kidding te zien zal zijn, is nog niet bekend.

  Carrey was voor het laatst op televisie te zien in het sketchprogramma In Living Color in de jaren 90. Hij deed daar vijf seizoenen aan mee, en legde zich vervolgens toe op acteren in films. Wel produceerde hij onlangs, ook voor Showtime, de serie I’m Dying Up Here, over een komiek in de jaren 70. Die serie heeft groen licht gekregen voor een tweede seizoen.

 7. Deiverse scenario's Game of Thrones

  Na zeven seizoenen van spoilers, gelekte afleveringen en hacks hebben de makers van Game of Thrones besloten niks aan het toeval over te laten bij de grote finale van de razendpopulaire serie. Daarom komt HBO volgens Casey Bloys, hoofd programmering bij de zender, met een creatieve, maar prijzige oplossing om de allerlaatste aflevering van het achtste seizoen geheim te houden. Er worden meerdere scenario’s gefilmd zodat tot op het allerlaatst voor niemand duidelijk is hoe de strijd om de IJzeren Troon echt afloopt.

  Bij een eventueel lek, of als HBO per ongeluk een aflevering van Games of Thrones eerder online zet - zoals afgelopen seizoen in Spanje gebeurde - is dus niet zeker of dat het daadwerkelijke einde is. Ook de acteurs en filmcrew van de succesvolle serie, die in 2011 startte, zullen niet weten wat de uitkomst is van alle verwikkelingen in Westeros. Ze zullen naar de laatste aflevering moeten kijken om te zien voor welk scenario is gekozen.

  Game of Thrones is niet de eerste populaire serie waarbij op deze manier het einde wordt gemaakt, ook de makers van de hitseries Breaking Bad en The Sopranos kozen voor eenzelfde aanpak.

  Fans van Game of Thrones zullen nog even moeten wachten op seizoen 8. Het script ligt klaar, maar er zal pas vanaf oktober worden gefilmd. De makers verwachten in augustus 2018 klaar te zijn en pas ergens in 2019 zullen kijkers getuige kunnen zijn van de apotheose rond de verwikkelingen rond Jon Snow, Daenerys Targaryen en Cersei Lannister. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

 8. Sopranos-acteur Frank Vincent overleden

  Acteur Frank Vincent, bekend van zijn rol als Phil Leotardo in The Sopranos, is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. Naast zijn acteerwerk in The Sopranos speelde hij vele andere gangster-rollen. Vincent debuteerde naast Joe Pesci in Death Collector van Ralph DeVito in 1975.

  Regisseur Martin Scorsese gaf hem vervolgens een rol in Raging Bull (1980). De acteur had een Italiaanse achtergrond en speelde maffia-rollen in films als Goodfellas (1990) en Casino (1995). Van 2004 tot 2007 speelde hij in The Sopranos de gangster Phil Leotardo, de tegenstander van Tony Soprano. Naast zijn carrière als acteur leende hij zijn stem aan de videogameserie Grand Theft Auto.

  Vincent was daarnaast muzikant, producent en schreef het boek 'A Guy's Guide to Being A Men's Man'. De Amerikaan stierf woensdag aan complicaties bij een openhartoperatie in een ziekenhuis in New Jersey.

 9. 12 miljoen voor slachtoffers orkanen

  Een stoet aan Amerikaanse artiesten en filmsterren heeft tijdens een benefietavond voor de slachtoffers van orkanen Harvey en Irma ruim 14,5 miljoen dollar (12 miljoen euro) opgehaald. Aan de actie Hand In Hand, die op bijna alle Amerikaanse televisiezenders en via sociale media werd uitgezonden, nam een indrukwekkende sterrenparade deel. Onder meer Oprah Winfrey, Al Pacino, Robert DeNiro, George Clooney en Justin Bieber bemanden de telefooncentrale om donaties van kijkers aan te nemen.

  Vanuit Los Angeles, New York en Nashville eerden onder meer Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Nicole Kidman, Cher, Julia Roberts en Selena Gomez in korte toespraken de mensen die zich in de rampgebieden hebben ingezet om te helpen. Orkaan Harvey, die later afzwakte tot een tropische storm, kostte in Texas aan ruim zeventig mensen het leven. Het dodental als gevolg van de doortocht van Irma in Florida, Georgia en South-Carolina ligt al op ruim veertig.

  Diverse artiesten traden op tijdens de benefietavond. Stevie Wonder opende de avond met een gospelversie van Lean on me. Usher en Blake Shelton zongen Stand by me, Demi Lovato bracht met onder meer Brad Paisley en CeCe Winans het Beatlesnummer With a little help from my friends ten gehore en Despacito-zanger Luis Fonsi coverde met Tori Kelly het liedje Hallelujah.

  Sommige artiesten grepen de benefietavond ook aan om kritiek te leveren op de Amerikaanse president Trump. Met name diens klimaatbeleid, verscherpte immigratieregels en optreden na de extreemrechtse onlusten in Charlottesville werden door enkele sterren onder vuur genomen. Zo liet Stevie Wonder weten dat ‘iedereen die gelooft dat er niet zoiets bestaat als het opwarmen van de aarde blind moet zijn’.

  Rapper Drake verklaarde dat het volgen van het nieuws tegenwoordig ‘behoorlijk overweldigend’ is, terwijl Beyoncé opmerkte dat ‘het onmogelijk is om naar het nieuws te kijken zonder geweld of racisme in dit land te zien’. Daarnaast zei de zangeres, zelf afkomstig uit de zwaar getroffen Texaanse stad Houston, dat ‘natuurrampen niet discrimineren’. ‘Ze zien niet of je een immigrant bent, zwart of wit, Latino of Aziatisch, joods of moslim, rijk of arm.’

  In Nederland wordt vrijdag een nationale radio- en tv-actiedag gehouden voor de slachtoffers van Irma op Sint Maarten. Op giro 5125 was dinsdag 3,2 miljoen binnengekomen voor het Rode Kruis.

 10. Jenkins tekent voor Wonder Woman 2

  Wonder Woman

  De geschiedenis van superheldin Wonder Woman: in tiara en sexy strijdpak vechten voor vrede (+)

  Patty Jenkins heeft getekend voor het script en de regie van een sequel van haar hitfilm Wonder Woman. Volgens Variety maakt deze deal van haar de bestbetaalde vrouwelijke regisseur ooit.

  De onderhandelingen begonnen vrij snel na de release van Wonder Woman in juni, toen bleek dat de film een groot succes was. Wonder Woman heeft tot nu toe wereldwijd meer dan 800 miljoen dollar (bijna 670 miljoen euro) opgeleverd.

  Hoewel studio Warner Bros geen bedragen heeft bekendgemaakt, melden bronnen van Variety dat het salaris van Jenkins voor de vervolgfilm tussen de 7 en 9 miljoen dollar zal liggen. Dit salaris ligt op dezelfde lijn als dat van mannelijke topregisseurs als Steven Spielberg. Bovenop haar salaris krijgt Jenkins een deel van de opbrengst van de sequel bij. Voor het eerste deel kreeg ze zo'n 1 miljoen dollar.

  Hoofdrolspeler Gal Gadot tekende eerder al voor de vervolgfilm, die rond de kerst van 2019 moet uitkomen.