Cultuurblog - Kendrick Lamar wint als eerste hiphopartiest een Pulitzer Prize

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Leider Scapino Ballet geridderd

  Na afloop van de première van Scala, de nieuwe grote dansvoorstelling van Scapino Ballet Rotterdam, is artistiek leider Ed Wubbe (60) gelauwerd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Te midden van zijn dansers en de musici van het Combattimento kreeg hij de versierselen opgespeld door de wethouder cultuur van Rotterdam. Wubbe was duidelijk ontroerd en verrast; hij schoof direct zijn dansers naar voren voor een ovationeel slotapplaus. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn zilveren jubileum als artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam en zijn betekenis voor de maatschappelijke impact van dans.

 2. Musical The Color Purple op NDSM-werf

  Vanaf april zal de NDSM-werf in Amsterdam-Noord tijdelijk een nieuw theater rijker zijn. In dit pop-up theater zal de musical The Color Purple op de planken gebracht worden.

  The Color Purple is oorspronkelijk een roman van de Amerikaanse auteur Alice Walker. Het boek gaat over 3 zwarte vrouwen in het zuidelijke Amerika van begin 20e eeuw. Walker won hiermee in 1983 de Pulitzer Price. In 1985 verfilmde Steven Spielberg het boek met Whoopi Goldberg in de hoofdrol. De film ontving 11 Oscarnominaties. Goldberg nam eveneens de hoofdrol op zich in de musicalbewerking die op Broadway te zien was.

  De musical zal voor het eerst in Nederland te zien zijn en wordt geproduceerd door OpusOne, die eerder onder andere Nederlandse versies van Kiss of the Spider Woman en Sweeney Todd op de planken bracht. Naomi van der Linden gaat de hoofdrol op zich nemen. De regie wordt gedaan door Koen van Dijk, die tevens verantwoordelijk is voor de vertaling. Het tijdelijke theater zal gebouwd worden in een van de oude loodsen van de NDSM-werf. Hier zal plaats zijn voor een kleine 500 bezoekers.

  The Color Purple gaat 12 april in première en zal tot half mei te zien zijn. Vooralsnog zijn er geen plannen om daarna andere producties in het pop-up theater op te voeren, laat de producent desgevraagd weten

 3. Beste Nederlandstalige toneeltekst

  Dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft voor zijn toneelstuk De advocaat de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 gekregen. 'De advocaat balanceert magistraal op het dunne koord tussen tragedie en komedie, realistisch drama en metabeschouwing, slapstick en ontroering', aldus de jury.

  De Taalunie Toneelschrijfprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen seizoen. Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. De jury koos het stuk van Pfeijffer, geschreven voor Toneelgroep Maastricht, uit 37 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen.

  De twee andere genomineerden waren Find me a boring stone van Rik van den Bos (Theater Rotterdam) en De schaar van de tsaar van de Vlaamse schrijver Freek Mariën (Het Kwartier).

  Vorig jaar won toneelschrijver Magne van den Berg de Taalunie Toneelschrijfprijs voor haar stuk Ik speel geen Medea.

 4. Friends bingen, het kan

  Het is misschien wel de populairste Amerikaanse tv-serie ooit: Friends. De sitcom rond een groep twintigers die in New York aan hun carrière werken, samenwonen, trouwen, scheiden en vooral elkaars beste vrienden zijn. Friends liep van 1994 tot 2004 en betekende de grote doorbraak van de acteurs Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc en David Schwimmer.

  Maar zelfs na tien seizoenen en 235 afleveringen kon ook het Nederlandse publiek nooit echt afscheid nemen van Friends. Vooral dankzij de eindeloze reeks herhalingen op zenders als Veronica, Yorin, RTL5 en Comedy Central bleven Monica, Chandler, Phoebe, Ross, Rachel en Joey mateloos populair. En altijd was er onder fans de stille hoop op een mogelijke nieuwe reeks op televisie of een Friends-film in de bioscoop.

  Lisa Kudrow, die in Friends de rol van Phoebe speelde, liet eerder dit jaar na een reünie van de cast echter weten dat ze een reboot van de populaire serie niet snel zag gebeuren. ‘Het was leuk omdat een groep 20-plussers een eigen familie vormden maar nu zouden ze allemaal een eigen familie hebben. Dus waar zouden we dan naar moeten kijken?’ Collega Matthew Perry vertelde zelfs dat hij een comeback in zijn rol als Chandler Bing als een nachtmerrie beschouwde. ‘Weet je wat het is: we hebben het zo mooi beëindigd. Daar kunnen we niet meer tegenop. Waarom zouden we het dan nog een keer doen?'

  Netflix lijkt nu de pijn van de teleurstelling wat te verzachten. ‘We'll be there for you, 'cause you're there for us too', citeert de streamingdienst vandaag op Twitter uit de wereldberoemde openingstune van de serie (dat later een hit werd voor The Rembrandts). Het blijkt de bevestiging van een hint van Netflix afgelopen weekeinde op de komst van Friends. In een tweet van de streamingdienst was toen een vriendschapsverzoek van zes mensen te zien.

  Vandaag kwam dus de bevestiging: vanaf 1 januari zijn alle seizoenen van Friends beschikbaar voor Netflix-abonnees in Nederland. In andere landen was de sitcom, dat ooit Insomnia Cafe en later Friends Like Us zou heten, al langer beschikbaar.

 5. Nieuwe curator Metropolitan Museum

  Karen Van Godtsenhoven is de nieuwe Associate Curator van de modeafdeling van het Metropolitan Museum in New York, ook wel The Met. De Belg is specialist op het gebied van 20ste en 21ste-eeuwse mode. De afgelopen acht jaar werkte ze voor het ModeMuseum in Antwerpen. Ze organiseerde ruim vijftien tentoonstellingen, waarvan de meest recente, over ontwerper Olivier Theyskens, nog tot medio maart 2018 te zien is.

  The Met is een van de grootste kunstmusea ter wereld. De modeafdeling, ook wel het Costume Institute, herbergt 35 duizend kledingstukken en accessoires. Van Godtsenhoven gaat nauw samenwerken met Andrew Bolton, hoofdcurator van de modeafdeling. Bolton is toonaangevend in zijn vakgebied: wat hij doet, wordt vaak gekopieerd.

  Met haar overstap maakt Van Godtsenhoven, een nuchtere Belg die zich verzet tegen het oppervlakkige imago van mode, ook haar entree in de Amerikaanse high society. Het jaarlijkse Met Gala, een benefietavond waarop geld wordt ingezameld voor de modeafdeling, wordt steevast bezocht door Hollywoodsterren en modekopstukken.

 6. Architectuurprijs Rijkskantoor Den Haag

  Gele roltrappen, weinig kleur en transparantie: zo vernieuwde OMA het voormalig VROM-gebouw
  Hoe stop je drie organisaties in het voormalig ministerie van VROM? Ellen van Loon van architectenbureau OMA bracht helderheid in 10 kilometer gang met werkcellen. (+)

  Het schiet nog helemaal niet op met het duurzame bouwen
  Het schiet helemaal nog niet op met het duurzame bouwen. Césare Peeren, jurylid van de Arc17 Awards, trekt uit 170 inzendingen een sombere conclusie.

  Bezuinigingsdrift Rutte leidt tot tekort aan bureaus voor diplomaten
  Flexplekken beginnen de norm te worden in het Nederlandse kantoorwezen. Maar de aparte subcultuur van de Haagse ambtenarij moet er nog aan wennen. Zeker bij Buitenlandse Zaken. (+)

  Het verbouwde rijkskantoor aan de Rijnstraat in Den Haag, een ontwerp van het architectenbureau OMA, is de belangrijkste winnaar van de ARC17 Awards. De jury van de belangrijke Nederlandse architectuurprijs noemde het rijkskantoor in Den Haag de 'perfecte renovatie'.

  Door gebruik te maken van de bestaande betonstructuur en puien wist OMA de carbon footprint van het gebouw - het voormalige ministerie van VROM - te reduceren.

  De ARC17 Awards worden georganiseerd door het tijdschrift De Architect. In de categorie innovatie was er een prijs voor het oude Tropicana zwembad in Rotterdam. Dit project van Superuse Studios werd geprezen door de jury vanwege zijn 'toekomst bestendige visie.'

 7. Pearl Jam terug op Pinkpop

  Pearl Jam keert voor het eerst sinds 2000 terug op Pinkpop. De organisatie van het populaire festival was naar eigen zeggen al jaren bezig de Amerikaanse rockband weer terug naar Landgraaf te halen. Pearl Jam, bekend van hits als 'Alive' en 'Jeremy', sluit de eerste dag van Pinkpop op 15 juni af.

  Het optreden volgend jaar wordt het derde optreden van Pearl Jam op Pinkpop. De eerste keer was in 1992. Tijdens dat memorabele optreden klom frontman Eddie Vedder in een televisiekraan om vervolgens in het publiek te springen.

  Pinkpop maakte eerder al bekend dat de Foo Fighters, met frontman Dave Grohl, en Bruno Mars, bekend van hits als 'Just the way you are' en 'Uptown Funk', op respectievelijk zaterdag 16 juni en zondag 17 juni de grootste namen op het programma zijn.

 8. Deventer stadhuis wint architectuurprijs

  Michiel Riedijk heeft de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 gewonnen. Hij ontving de prijs van 50 duizend euro dinsdag in het Rijksmuseum in Amsterdam voor zijn ontwerp van het stadhuis van Deventer. Volgens de jury is het gebouw ‘een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt’.

  Architect Riedijk (1964) studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Hij richtte in 1992 samen met Willem Jan Neutelings het architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten op. Riedijk ontwierp de nieuwbouw die naast het monumentale Deventer stadhuis is verrezen. Opvallend element zijn de ramen van kunstenaar Loes ten Anscher, waarin ruim 2.200 vingerafdrukken van inwoners van Deventer zijn verwerkt.

  Andere genomineerden waren Koen van Velsen voor zijn openbaarvervoerterminal in Breda, Tom Frantzen voor het houten woon/werkgebouw Patch22 in Amsterdam en Marco Vermeulen voor het Biesbosch Museumeiland in Werkendam.

  Met de uitreiking van de prijs wil de organiserende Bonnema-stichting de kwaliteit van de architectuur in Nederland stimuleren. Naamgever is de Friese architect Abe Bonnema (1926-2001).

 9. Jay-Z grootste kanshebber Grammy's

  Bijna een jaar nadat echtgenote Beyoncé negen nominaties in de wacht sleepte voor Lemonade, maar tot ieders verbijstering de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen aan de Britse zangeres Adele moest laten, is Jay-Z de grootste kanshebber bij de Grammy Awards. De Amerikaanse rapper is acht keer genomineerd in verschillende categorieën.

  Jay-Z maakt met zijn veelvuldig bewierookte plaat 4:44 onder meer kans op de prijs voor het beste album van het jaar, het beste nummer van het jaar en beste rap-album. Collega-rapper Kendrick Lamar maakt kans op zeven verschillende beeldjes. Bruno Mars sleepte met 24K Magic zes nominaties in de wacht. Zangeres Sza is de meest genomineerde vrouwelijke artiest met vijf nominaties, onder meer voor beste nieuwe artiest.

  De 60ste editie van de Grammy Awards worden op 28 januari 2018 in New York uitgereikt. Er zijn maar liefst 84 categorieën. Late night-host James Corden, bekend van onder meer het razend populaire Carpool Karaoke, zal opnieuw de show rond de uitreiking van de Grammy’s presenteren.

 10. Muzikale aftellijstjes weer van start

  Het is de week van de bekende hitlijstjes vol muzikale herinneringen. Zowel Radio Veronica als NPO Radio 5 tellen deze week af in respectievelijk de Top 1000 Allertijden en de Evergreen Top 1000. Vrijdag geven onder meer radio-dj’s Gerard Ekdom en Frank van ’t Hof in het Drenste Beilen weer het startsein voor de stemweek van die andere populaire 'lijst der lijsten': de Top 2000 van NP0 Radio 2.

  Of de Radio 2-luisteraars Bohemian Rhapsody van Queen opnieuw bovenaan de Top 2000 zetten (tot nu toe gebeurde dat in 14 van de 18 edities), weten we officieel pas op Oudejaarsavond. Muziekliefhebbers bij Radio Veronica hebben dit jaar in elk geval wel een nieuwe nummer 1 gekozen: Viva La Vida van Coldplay. Het nummer van de Britse band eindigde in 2016 nog op de tweede plaats in de Top 1000 Allertijden, maar heeft dit jaar van de luisteraars de voorkeur gekregen boven November Rain van Guns N' Roses (plaats 2), U2’s One (plaats 3) en Bohemian Rhapsody, dat vlak voor Michael Jacksons Thriller op de vierde plaats is geëindigd.

  Maar Queens klassieker uit 1975 heeft de top 10 van de Evergreen Top 1000 van NPO 5 niet gehaald. De plaat waarmee zanger Freddie Mercury destijds 'stiekem uit de kast zou zijn gekomen' reikte tot slechts de veertiende plaats. Wel heeft Bohemian Rhapsody een spectaculaire sprong van plek 953 naar nummer 14 gemaakt, waarmee één van de succesvolste popnummers aller tijden de snelste stijger ooit in deze lijst van NPO Radio 5 is.

  Bovenin verandert er weinig aan de Evergreen Top 1000. Het Dorp van Wim Sonneveld staat dit jaar opnieuw op de eerste plaats. De klassieker waarin de weemoed doorklinkt over de vooruitgang van het dorp Deurne, staat voor de zevende keer op nummer 1. Alleen Elvis Presley met Are You Lonesome Tonight (in 2008), The Beatles met Yesterday (2010) en The Blue Diamonds’ Ramona (2012) genoten ooit de voorkeur onder de Radio 5-stemmers.

  De top vijf van de Evergreen Top 1000 dit jaar wordt gecompleteerd door Hotel California van The Eagles (plaats 2), Voor haar van Frans Halsema, Du van Peter Maffay en God Only Knows van de Beach Boys. Led Zeppelin's Stairway To Heaven is op nummer 37 de hoogste nieuwe binnenkomer in de hitlijst van NPO Radio 5. Bij Veronica’s Top 1000 Allertijden is die eer weggelegd voor Castle On The Hill van Ed Sheeran, op nummer 36. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

 11. Janneke de Bijl wint Cameretten

  Cabaretière Janneke de Bijl is zaterdagavond door de jury uitgeroepen tot winnares van de 52e editie van het Cameretten Festival in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Behalve de juryprijs sleepte De Bijl ook de publieksprijs in de wacht.

  De persoonlijkheidsprijs werd toegekend aan Andries Tunru. De derde finalist was Mark Waumans. Volgens de jury laat De Bijl weliswaar vooral sombere gedachten horen, maar ‘is haar toon juist erg fris en het materiaal bijna continu van een hoog niveau'.

  Eerder wonnen onder anderen Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt, Daniël Arends en Patrick Laureij de juryprijs van het festival voor talenten in de cabaretwereld. Vorig jaar mocht Pieter Verelst deze prijs in ontvangst nemen. (Joris Henquet)

 12. Robby de Robot duurste filmobject ooit

  Robby de Robot, een van de ­beroemdste robots uit de film­geschiedenis, heeft deze week een wereldrecord op zijn naam geschreven als het duurste filmobject aller tijden. Het ruim twee meter hoge robotpak, de afstandbedieningen en het voertuig waarin Robby rondreed, zijn op een veiling in New York voor 4,5 miljoen euro verkocht aan een onbekend gebleven koper. Hiermee is de legendarische filmrobot aanzienlijk duurder dan andere bekende filmobjecten die eerder voor forse bedragen onder de hamer gingen: een beeldje van een valk uit The Maltese Falcon (3,3 miljoen euro), de witte jurk van Marilyn Monroe uit The Seven Year Itch (3,8 miljoen) en de ­Batmobile uit 1966 (3,8 miljoen).

  Robby de Robot werd door filmmaker en verzamelaar ­William Malone van de hand gedaan. De bekende robot verscheen voor het eerst op het witte doek in de klassieke ­sciencefictionfilm ­Forbidden ­Planet uit 1956. Hij viel vooral op door zijn droge humor en oplichtende lichtjes als hij sprak. Nadien maakte de robot ook zijn opwachting in een hele reeks andere films en televisie­series, zoals The Twilight Zone en The Man from U.N.C.L.E. Robby de Robot verscheen voor het laatst in 2014 op tv, in een aflevering van de Amerikaanse sitcom The Big Bang Theory.

 13. Dmitri Hvorostovski overleden

  Compleet onverwacht stond hij in mei dit jaar weer op het podium van de Metropolitan Opera in New York, Dmitri Hvorostovski, de internationaal gevierde bariton uit Siberië die toen al twee jaar werd behandeld voor een hersentumor. Het was de 183ste en laatste keer dat hij optrad in de ‘Met’ – dit keer met een aria uit Rigoletto die het publiek tot tranen toe bewoog. Woensdag overleed hij op 55-jarige leeftijd in zijn woonplaats Londen.

  Hvorostovski was één van de grootste operazangers van zijn generatie, die op de podia stond van ’s werelds beroemdste operahuizen. Hij ontwikkelde zich tot een geliefd specialist in Verdi-rollen en zette een uitzonderlijke Eugene Onegin neer in de gelijknamige opera van zijn landgenoot Tsjaikovski. Zijn fluwelen stem, waarin hij met hetzelfde gemak melancholie als vrolijkheid legde, ‘was de mooiste van alle mooie stemmen’, aldus operalegende Renée Fleming in The New York Times.

  De aanloop naar zijn carrière als operazanger was nogal onwaarschijnlijk. Hvorostovski werd in 1962 geboren in de voor buitenlanders ontoegankelijke stad Krasnojarsk in Siberië. Zijn werkende ouders, een ingenieur en een arts, zag hij alleen in het weekend. Dmitri werd opgevoed door zijn grootmoeder en bij een alcoholverslaafde stiefgrootvader. Zijn vader stond erop dat hij muzieklessen ging volgen, maar op 14-jarige leeftijd gaf Dmitri er de brui aan. Hij begon te drinken en sloot zich aan bij een straatbende. Dankzij zijn vader kwam hij later alsnog terecht op het conservatorium.

  In de late jaren tachtig vestigde hij zijn naam buiten Rusland met het winnen van de Cardiff Singer of the World Competition van de BBC wat het startsein was voor succesvolle optredens in onder meer Wenen, Londen, Milaan en Amsterdam. In 1995 debuteerde hij in de New Yorkse Met. Eind jaren negentig begon alcohol hem opnieuw parten te spelen, totdat hij de wodkafles in 2001 voorgoed terzijde schoof. Hvorostovski gaf vaak recitals met Russische liederen, maar trad nooit op in het Moskouse Bolsjoi Theater. Het Kremlin noemde hem woensdag in een reactie op zijn dood ‘een juweel, niet alleen voor de Russische, maar ook voor de wereldcultuur’. (Nell Westerlaken)

 14. Vrouwelijke dj presenteert Top 2000

  Voor het eerst in de geschiedenis van de Top 2000 zal overdag een vrouwelijke dj te horen zijn. Annemieke Schollaardt presenteert van Eerste Kerstdag tot en met Oudejaarsavond dagelijks tussen 14.00 en 16.00 uur de ‘lijst der lijsten’ op NPO Radio 2. Tot nu toe bestond de line-up van dj's vooral uit mannen en was het handjevol vrouwelijke dj’s slechts in de nachtelijke uitzenduren te horen.

  Vorig jaar maakten de vrouwelijke dj's Evelien de Bruijn en Marisa Heutink hun debuut in die nachtelijke uren, dit nadat in 2015 grote kritiek klonk over het feit dat het presentatieteam van de Top 2000 al sinds het ontstaan ervan in 1999 uit alleen maar mannen bestond.

  Ook dit jaar zal Evelien de Bruijn in de nacht te horen zijn, van middernacht tot 2.00 uur. Marisa Heutink, die vorige week is bevallen van haar eerste kind, keert dit jaar niet terug. Wel heeft Cielke Sijben een plekje in de nacht gekregen (van 02.00 uur tot 04,00 uur). Schollaardt heeft sinds september een vaste plek in de programmering van Radio 2, tussen 14.00 en 16.00 uur. Ze nam deze plek over van Rob Stenders, maar die keert in het nieuwe jaar weer terug. Vanaf januari delen ze de uitzenduren: Stenders van maandag tot en met donderdag, Schollaardt van vrijdag tot en met zondag.

  Stenders ontbreekt op het lijstje voor de Top 2000. Wel te horen zijn Gerard Ekdom, Gijs Staverman, Ruud de Wild en Wouter van der Goes, de bekendste namen van de goedbeluisterde en drukbezochte uitzendingen vanuit het Top 2000 Café bij het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Stefan Stasse, Bart Arens, Frank van 't Hof en Jan-Willem Roodbeen maken het team van elf presentatoren compleet.

  Stemmen voor de Top 2000 kan van 1 tot en met 8 december. Op Tweede Kerstdag beginnen de uitzendingen, die vervolgens 24 uur per dag doorgaan tot Oudejaarsavond; vlak voor middernacht wordt de nummer 1 gedraaid. Tot nu toe stond in 14 van de 18 edities Bohemian Rhapsody van Queen bovenaan de lijst. Ook afgelopen jaar stond het nummer uit 1975 - waarmee volgens Freddie Mercury’s biograaf Lesley-Ann de Queen-zanger destijds stiekem uit de kast zou zijn gekomen - op de eerste plaats. Alleen Avond van Boudewijn de Groot (in 2005) Hotel California van de Eagles (2010 en 2014) en Imagine van John Lennon (2015) wisten ooit Bohemian Rhapsody van de nummer 1-positie in de populaire eindejaarslijst te houden. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

  Presentatieschema Top 2000 editie 2017
  06.00 – 09.00 uur: Gerard Ekdom
  09.00 – 12.00 uur: Bart Arens
  12.00 – 14.00 uur: Gijs Staverman
  14.00 – 16.00 uur: Annemieke Schollaardt
  16.00 – 18.00 uur: Ruud de Wild
  18.00 – 20.00 uur: Wouter van der Goes
  20.00 – 22.00 uur: Stefan Stasse
  22.00 – 00.00 uur: Jan-Willem Roodbeen
  00.00 – 02.00 uur: Evelien de Bruijn
  02.00 – 04.00 uur: Cielke Sijben
  04.00 – 06.00 uur: Frank van ’t Hof

 15. Woutertje Pieterse Prijs voorlopig gered

  Lees ook

  De nummer één van de Top 2000 mag tot vervelens toe Bohemian Rhapsody zijn, de formule van de eindejaarslijst is ijzersterk. Geestelijk vader Kees Toering weet waarom.

  Een getroffen artiest heeft er natuurlijk nog maar weinig aan, maar bij de bekendmaking van de Top 2000 mag het toch best eens worden geconstateerd: overlijden doet de positionering in onze 'lijst-der-lijsten' bepaald geen kwaad.

  De Woutertje Pieterse Prijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek, blijft voorlopig bestaan. Dankzij steun van De Versterking, het Lira Fonds en het Nederlands Letterenfonds kan de grootste jaarlijkse kinderboekenprijs van Nederland ook in 2018 worden uitgereikt.

  Nadat voormalig sponsor Bruna afgelopen voorjaar liet weten het sponsorcontract niet te verlengen, was de toekomst van de Woutertje Pieterse Prijs onzeker geworden. Met de steun van de genoemde drie partijen is de komende editie van de prijs, inclusief het prijzengeld van 15.000 euro voor het winnende boek, voorlopig veilig gesteld. De bijdragen van het Nederlands Letterenfonds en het Lira Fonds zijn eenmalig, Het bestuur van de kinderboekenprijs is daarom nog met diverse partijen in gesprek over structurele sponsoring.

  Dit jaar won de 54-jarige Gerda Dendooven de Woutertje Pieterse Prijs. De Vlaamse tekenaar werd voor haar prentenboek Stella geëerd met de belangrijkste prijs in de categorie van jeugdboeken. Stella is het verhaal van een outsider die zich staande moet houden. Ze wordt als drenkeling uit de zee opgevist en in een pleeggezin opgenomen. Alles gaat goed totdat Stella iedereen boven het hoofd groeit en de directe omgeving steeds vijandiger op haar reageert.

  Wie de Woutertje Pieterse Prijs 2018 wint, wordt op donderdag 5 april bekendgemaakt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. De kinderboekenprijs wordt sinds 1988 uitgereikt en is vernoemd naar Woutertje Pieterse, de Amsterdamse jongen uit een roman van Multatuli.

 16. SSBA krijgt nieuw festival over herkomst

  De Stadsschouwburg Amsterdam organiseert een nieuw festival in een poging een groter deel van de 180 culturen uit de hoofdstad binnen de muren van het theater te krijgen.

  Vanaf Valentijnsdag 2018 staat het pand tien dagen in het teken van voorstellingen waarin herkomst op meerdere manieren een rol speelt. De titel van het festival wordt 'Lieve stad, …' als verwijzing naar de dit jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan en zijn streven er te zijn voor alle Amsterdammers.

  Het festival opent met de voorstelling Beytna van de Vlaamse Koen Augustijnen, de Libanees Omar Rajeh, Anani Sanouvi uit Togo en Hiroaki Umeda uit Japan. Rajehs moeder kookt tijdens de voorstelling voor 600 toeschouwers.

  René van der Pluijm, hoofd programmering van de SSBA, maakte dit bekend, tijdens een diversiteitsdebat over 'kunsten in tijden van globalisering' op de openingsavond van het Explore Festival, dat internationaal geprezen voorstellingen uit landen als Chili, China en Marokko naar twaalf theaters in Nederland haalt. Het Explore Festival duurt nog tot 2 december en speelt zich af in Den Haag, Breda, Amsterdam, Heerlen, Kerkrade, Utrecht, Groningen en Rotterdam.

 17. Hollands Hoop krijgt derde seizoen

  Dit schreven we eerder over Hollands Hoop 

  Het tweede seizoen van Hollands Hoop schakelt naar een nóg hogere versnelling. Het werd een grootse, lange en moeizame productie, vertellen makers Dana Nechushtan en Franky Ribbens

  Seizoen twee van Hollands Hoop opent geheel volgens de 'op-hol-geslagen-camper-in-de-woestijn'-methode van Breaking Bad, een serie waar Hollands Hoop wel meer mee gemeen heeft. Lees hier wat onze recensent van het tweede seizoen vond.

  De veelgeprezen dramaserie Hollands Hoop, de ‘Nederlandse Breaking Bad’ genoemd, krijgt een derde seizoen. Dat hebben BNNVara en de makers afgesproken. Franky Ribbens schrijft wederom het scenario en de regie is opnieuw in handen van Dana Nechushtan.

  ‘Geweldig dat we een derde seizoen mogen maken. We zijn nog lang niet uitverteld en alle personages die het dit seizoen overleven, mogen uiteraard weer mee naar de ‘High North’, zo hebben Ribbens en Nechushtan vrijdag in een verklaring laten weten.

  Hollands Hoop vertelt over Fokke Augustinus, een forensisch psychiater met een burn-out die verhuist naar de Groningse boerderij van zijn vader. Deze bleek de spil te zijn in een internationale wietorganisatie, een taak die Fokke besluit over te nemen. De rol van Fokke wordt gespeeld door Marcel Hensema. Andere hoofdrollen worden vertolkt door Kim van Kooten, Gaite Jansen en Hadewych Minis. Hollands Hoop, waarvan op dit moment het tweede seizoen wordt uitgezonden, trekt op de zaterdagavonden veel kijkers op NPO2. De serie won eerder een Gouden Kalf voor beste televisiedrama en werd onlangs onderscheiden met de Kees Holierhoek Scenarioprijs, de belangrijkste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied. Volgens de jury heeft Hollands Hoop ‘een spannend, slim en stuwend scenario dat even kundig is als origineel'.

  Het nieuwe seizoen wordt vanaf 2018 opgenomen.

 18. Nederland: piloot 'Terror' onschuldig

  Het Nederlandse toneelpubliek verklaart majoor Lars Koch in de voorstelling Terror overwegend onschuldig. Terror is een theaterproductie in de vorm van een rechtbankzitting. Het publiek moet beslissen over gevechtspiloot Koch, gespeeld door Jeroen Spitzenberger, die een gekaapt KLM-toestel neerschiet en daarmee 148 passagiers opoffert voor 54.000 toeschouwers in de Amsterdam Arena.

  Heeft majoor Koch goed gehandeld of niet? Offer je 148 mensenlevens op voor een vol stadion? De officier van justitie (Johanna ter Steege) acht Koch in de voorstelling schuldig aan meervoudige moord, zijn advocaat (Khaldoun Elmecky) pleit hem op morele gronden vrij. Het publiek mag vervolgens beslissen. Terror heeft nu in Nederland 37 opvoeringen beleefd. Daarvan werd 35 keer in meerderheid door het publiek het onschuldig uitgesproken.

  Alleen in Laren en in Emmen dachten ze er tijdens de voorstelling anders over. Hoofdelijk gestemd bleken er ook elders toch nogal wat mensen het ‘schuldig’ uit te spreken: 7387 stemmen voor onschuldig en 4728 voor schuldig.

  Terror van de schrijvende Duitse advocaat Ferdinand von Schirach, dat begin oktober in Den Haag in Nederlandse première ging, maakt wereldwijd de tongen los. In Duitsland had het theaterstuk zo’n impact dat de voorstelling ook live op televisie werd uitgezonden. In Nederland volgen nog ruim twintig voorstellingen.

  Lees ook:
  Offer je 148 mensenlevens op voor een vol stadion? Theaterpubliek beslist wat moreel juist is - Interview met theatermakers Peter de Baan en Chiara Tissen

  Terror is een college strafrecht, een denkoefening en leerzaam theater ineen (****) - lees hier de recensie.

 19. Omroep MAX haalt Jeroen van Inkel

  Jeroen van Inkel is de nieuwe MAX-presentator op NPO Radio 5. Hij is vanaf dinsdag 2 januari te horen in het ochtendprogramma Wekker-Wakker!. Directeur Jan Slagter van MAX zegt ‘een topper' te hebben binnengehaald.

  Volgens Van Inkel krijgt hij de gelegenheid om ‘echt op gevoel’ een ochtendprogramma te doen met het nieuws van die dag en muziek om bij wakker te worden. De 56-jarige dj was begin dit jaar nog te horen op Radio Veronica. De laatste maanden zat hij echter thuis. Eerst werd hij geveld door een licht hartinfarct. Vervolgens bleek Radio Veronica niet bereid zijn tot augustus lopend contract bij de zender te verlengen. Van Inkel besloot daarop na zijn herstel niet meer terug te keren en naar een nieuwe werkgever te zoeken.

  Van Inkel begon zijn loopbaan begin jaren 80 bij de piratenzenders Hofstad Radio en Radio Decibel. Van Inkel maakte daarna snel naam met programma's als Curry en Van Inkel (met Adam Curry), Rinkeldekinkel en Het foute uur bij radiostations als Veronica en Qmusic.

  Van Inkel gaat de plek invullen die vrijkwam nadat vorige week bekend was geworden dat Wekker-Wakker!-presentator Henk Mouwe aan het eind van dit jaar met pensioen gaat. Co-presentator Manuëla Kemp schuift door naar de avond. Samen met Henkjan Smits gaat ze Tijd voor MAX Radio maken, elke werkdag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Radio 5.

  Lees ook:
  Wat was het geheim van een van de succesvolste radioduo's van Nederland? - Van Inkel & Curry: lang leve de lol.

  'Je weet pas wat je hebt als je het níét meer hebt' - Interview Jeroen van Inkel.

 20. Gould en Sylbing maken balans op

  Documentairemakers Ester Gould en Sarah Sylbing maken een jaar na de veelbesproken en bewierookte tv-serie Schuldig de balans op in een zesdelige podcast op de site van omroep Human. Samenvattingen daarvan worden op NPO Radio 1 uitgezonden.

  Vanaf 25 november blikken Gould en Sylbing terug en kijken hoe het de hoofdrolspelers in hun serie nu vergaat. Zowel de bewoners van de Amsterdamse Vogelbuurt als de professionals die de bewoners proberen te helpen, komen aan het woord. Zo komen Dennis - die een zieltogende dierenwinkel runt - hulpverlener Paul en deurwaarder Ed voorbij. Ook bekijken Gould en Sylbing in hoeverre in Nederland iets veranderd is in het denken over schulden; in de politiek, de hulpverlening en het beleid.

  Schuldig was eind 2016 te zien bij Human op NPO 1 (hier terug te kijken) en maakte veel los. De pers was lovend en een miljoen kijkers leefden wekelijks mee met de bewoners uit de Amsterdamse Vogelbuurt. De documentaireserie won ook prestigieuze prijzen als de Zilveren Nipkowschrijf en de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs. Ook werden makers Gould en Sylbing en uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2016.