Techblog - Oplopend verlies Snap, onbegrijpelijke app en onverkoopbare brillen

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Schutter in Destiny 2 valt op mannen

  Het is een primeur voor de Destiny-gamesreeks, waarvan deel 2 een week geleden verscheen, een primeur voor de Amerikaanse ontwikkelstudio Bungie en een zeldzaam verschijnsel in computerspellen: een homoseksueel personage.

  Dat Devrim Kay op mannen valt, moeten we volgens de website Eurogamer opmaken uit het feit dat hij af en toe hardop mijmert over een zekere 'Mark'. De website Destinypedia onthult welke verzuchtingen dat precies zijn: 'Hot cocoa, homemade Fuan cheese, baked clams... oh, I do miss you, Mark.' En: 'My dear Mark, I am toasty warm, I assure you. Though, uhm, you might send me more tea.'

  Destiny 2 is een futuristisch schietspel waarin de mensheid vecht voor zijn voortbestaan, tegen een overmacht van kwaadsappige aliens. Niet een context waarin je een pleidooi verwacht, hoe omfloerst ook, voor LHBT-relaties. Homoseksualiteit is een onderwerp dat gamemakers alleen met de grootste omzichtigheid te berde brengen en dat zich meestal beperkt tot bijrollen, zoals blijkt uit het Wikipedia-lemma over dit onderwerp.

  Zover bekend hebben de makers van Destiny 2 nooit eerder een homoseksueel personage opgevoerd in hun spellen. Bungie staat vooral bekend vanwege de HALO-science-fiction-games die het tot 2007 bouwde voor Microsoft. Er is wel eens gespeculeerd over de geaardheid van de held uit HALO, een anonieme supersoldaat die met Master Chief wordt aangeduid. Maar de aanwijzingen waren te mager.

  Andere grote recente games met homoseksuele en lesbische personages zijn onder meer Mass Effect: Andromeda (2017), Overwatch (2016) en Fallout 4 (2015). Een uitgesproken lesbische verhouding is te vinden in Life is Strange uit 2015, tussen hoofdpersonages Max Caulfield en Chloe Price.

  Devrim Kay is overigens behalve een Mark-en-thee-liefhebber óók een uitmuntende sluipschutter, die vijanden zonder al te veel scrupules omlegt. (PvA)

 2. Europese miljoenen voor gratis wifi

  De Europese Unie maakt 120 miljoen euro vrij voor gratis wifi op minstens zesduizend locaties in Europa. Per aanvrager is vanaf volgend jaar eenmalig 20.000 euro beschikbaar. Ziekenhuizen, bibliotheken of andere publieke plekken moeten het systeem vervolgens wel op zijn minst drie jaar zelf in de lucht houden. Het Europees Parlement gaf dinsdag in Straatsburg met ruime meerderheid (582 tegen 98) groen licht voor het project. Volgens het CDA is er in Nederland veel belangstelling.

  De Europarlementariërs Esther de Lange en Annie Schreijer-Pierik zien het als ‘een goed instrument om de aantrekkelijkheid van dorpskernen te vergroten en krimp en leegstand op het platteland tegen te gaan'. Kritiek is er ook, volgens de Vlaamse Europarlementariër Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is het project geldverspilling, waarmee burgers worden ‘omgekocht'.

 3. De Apple bingokaart

  Apple presenteert straks in Cupertino de nieuwe iPhone. Al heel wat gewijzigde elementen en noviteiten zijn uitgelekt, zoals Laurens Verhagen hier twee blogposts lager beschrijft. Het volledig overzicht hebben we in een handige bingokaart ondergebracht. Uitprinten en aankruisen wat van toepassing blijkt. 'And one more thing...' De live-uitzending van Apple's productpresentatie begint om 19.00 uur Nederlandse tijd en is via internet te volgen. (PvA)

 4. PewDiePie gaat opnieuw in de fout

  De best betaalde vlogger op YouTube, PewDiePie, heeft zijn excuses aangeboden voor een racistische uitlating afgelopen zondag tijdens een livestream van een potje PlayerUnknown’s Battlegrounds, een van de populairste online-games van dit moment.

  De woorden ’What a fucking nigger…Sorry, but what the fuck’, waren eruit voor hij er erg in had, aldus de Zweedse vlogger in een videoboodschap die hij dinsdag online zette op zijn YouTube-kanaal. ‘Ik ga geen excuses aanbieden voor waarom ik het deed, want er zijn geen excuses voor. Op het heetst van de strijd floepte ik de ergste verwensing eruit die ik kon bedenken.’

  ‘Ik ben gewoon een idioot. Het spijt me verschrikkelijk als ik iemand heb gekwetst, beledigd of teleurgesteld met dit allemaal. Iemand in mijn positie zou beter moeten weten.’

  Dat laatste bevat een waarheid als een koe, want PewDiePie - bij de burgerlijke stand in Zweden beter bekend als de 27-jarige Felix Kjellberg - veroorzaakte in februari ook al een rel, toen hij beelden uitzond van twee mannen die een bord ophielden met ‘Dood aan alle joden’. PewDiePie had het tweetal voor 5 dollar ingehuurd via het crowdfundingsplatform Fiverr. De Zweed zei dat hij bij wijze van experiment had willen zien hoe ver mensen gaan voor een schijntje.

  Niet iedereen heeft de verontschuldigingen van PewDiePie willen afwachten of accepteren. De gamestudio Campo Santo heeft de toestemming aan de vlogger ingetrokken om beelden uit hun spellen te gebruiken voor zijn YouTube-kanaal. De ontwerpers maken daarvoor gebruik van de digital millennium copyright act (DMCA), waarmee auteursrechtschendingen op internet kunnen worden aangepakt. Campo Santo Games is de studio achter de bekroonde game Firewatch.

  PewDiePie heeft 56 miljoen volgers op YouTube. Na de rel in februari verloor de Zweed lucratieve contacten met onder andere Disney. (PvA)

 5. Dit weten we al over de nieuwe iPhones

  De hoogmis in het Californische Cupertino moet nog beginnen, maar dankzij een groot en voor Apple pijnlijk lek ligt al het nieuws over de nieuwste producten van Apple al op straat. Het belangrijkste? De nieuwe iPhone X. Want zo gaat-ie heten, blijkt uit de stukken.

  Veel geruchten en bijbehorende vragen doen al een hele tijd de ronde. Gaat het nieuwe toestel nou iPhone 8 of X heten? Wat gaat hij kosten? En hoe zit het nou met de vingerafdrukscanner? Eindelijk lijkt er duidelijkheid te zijn, daags voor de officiële lancering. Twee bekende sites met Apple-nieuws – 9to5mac en MacRumors – hebben van iemand binnen Apple de broodnodige informatie gekregen. Apple zelf zwijgt in alle talen, maar algemeen wordt aangenomen dat dit lek doelbewust is, wellicht afkomstig van een gefrustreerde werknemer.

  Voor Apple is het lek – het grootste uit zijn geschiedenis – pijnlijk, want er is het softwarebedrijf alles aan gelegen tijdens zijn evenement met groot nieuws te komen. 'One more thing!', is de door Steve Jobs bedachte leus om de belangrijkste aankondiging van presentaties in te leiden.

  Dit jaar is het evenement vanuit de Apple-thuishaven bovendien extra belangrijk. Niet alleen markeert de nieuwe iPhone X het tienjarig jubileum van het toestel, ook is het voor het eerst dat topman Tim Cook alle nieuwtjes vanuit het gloednieuwe Apple Park doet, de gigantische Apple-campus in Cupertino. De presentatie van Cook gebeurt in het Steve Jobs-theater, een uit glas opgetrokken atrium dat plaats biedt aan meer dan duizend belangstellenden.

  Wat er inmiddels (bijna) zeker is:

  1. Het belangrijkste nieuws is de nieuwe iPhone. Die gaat dus iPhone X heten, zo blijkt uit de broncode van het nieuwe besturingssysteem iOS11 waarover 9to5mac en MacRumors de beschikking kregen. Het toestel krijgt een groot 5,8 inch oled-scherm dat bijna het hele toestel beslaat. De duurste variant gaat 1.200 dollar (1.000 euro) kosten, fors meer dan de duurste iPhone van het moment.

  2. Omdat er op het scherm geen plek meer is voor een fysieke homeknop, komt er een andere manier voor biometrische herkenning: Face ID. Dit moet de veilige manier zijn om telefoons te ontgrendelen of om bijvoorbeeld aankopen te doen.

  3. Naast de geheel nieuwe iPhone X komt er ook een iPhone 8 en een iPhone 8+. Deze borduren voort op de huidige iPhone 7-toestellen en zullen verder weinig verrassingen kennen.

  4. Er komt een nieuwe Apple Watch met ingebouwde internetmogelijkheden.

  5. De draadloze oordopjes AirPods worden licht aangepast zodat het voortaan ook aan de buitenkant van het doosje duidelijk is als ze worden opgeladen.

  6. Voor de liefhebbers van emoji lanceert Apple zogenoemde Animoji: bewegende 3d-figuurtjes die, gebruikmakend van de gezichtsherkenningssoftware, reageren op het gezicht, de bewegingen en emoties van de afzender.

  De officiële presentatie van al het Apple-nieuws vindt dinsdagavond om zeven uur (Nederlandse tijd) plaats. (LV)

 6. #Ophef over South Park-game

  Controverse is de Amerikaanse animatieserie South Park niet vreemd. Er is zelfs een compleet lemma in Wikipedia gewijd aan alle politieke, religieuze en moralistische heisa die de serie heeft veroorzaakt in de afgelopen twintig jaar.

  Maar nu is er ook online-ophef (op de altijd lichtgeraakte interwebs) over de komende game rond Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman en Kenny 'My God - They Killed Kenny' McCormick - met de titel South Park: The Fractured But Whole.

  Waarom? Omdat de website Eurogamer bij een rondje proefspelen heeft ontdekt dat de game zich moeilijker laat spelen als je een personage kiest met een donkere huidskleur. Je personage verdient minder geld en ook de omgang met andere figuren in de game verloopt anders. De speler wordt ook gewaarschuwd als hij bij het personaliseren van zijn avatar de schuifregelaar op een donkere huidskleur zet, door Eric Cartman zelve:

  "Don't worry, this doesn't affect combat. Just every other aspect of your whole life." ("Maak je geen zorgen, dit heeft geen effect op hoe goed je kunt vechten. Alleen maar op ieder aspect van je leven.")

  Discriminatie! roept de ene helft van het internet. Satire! roept de andere twitteraar. Alle anderen kunnen vanaf 17 oktober oordelen. Dan is South Park: The Fractured But Whole te koop voor pc's en de spelcomputers PlayStation 4 en Xbox One. En zoals de animatieserie bedoeld is voor volwassen tv-kijkers heeft de game een leeftijdspredicaat van 18 jaar of ouder gekregen. (PvA)

 7. Albelli lijft concurrent in

  Het Nederlandse Albelli - dat gebruikers fotoboeken en kalenders laten maken van hun digitale kiekjes - heeft zijn eveneens Nederlandse concurrent ReSnap ingelijfd. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Albelli was al marktleider in Nederland, terwijl het in 2013 opgerichte ReSnap zich specialiseerde in kunstmatige intelligentie waarmee het samenstellen van een online fotoboek sneller en gemakkelijker moet gaan. Bij Albelli werken 290 mensen. (LV)

 8. Nieuwe Nederlandse cryptomunt

  Koers bitcoin-broertje ethereum steeg met 4.500 procent: moet ik daar al mijn spaargeld in stoppen?

  Van 7,50 euro naar bijna 350 euro in nog geen half jaar? Geen wonder dat er opwinding is over de cryptomunt ethereum. Maar dit bitcoin-alternatief, dat allerlei toepassingen mogelijk maakt, is een riskante belegging.

  De nieuwe cryptomunt van Nederlandse bodem CombiCoin heeft in een week tijd meer dan 1 miljoen dollar weten op te halen. Met dit bitcoin-alternatief wil het Nederlandse bedrijf Triaconta de risico’s van beleggen in cryptogeld verminderen. De waarde van de munt is gebaseerd op de top-30 van cryptomunten met de hoogste marktwaarde, zoals de ether, bitcoin en litecoin. Momenteel zijn er al duizend cryptomunten op de markt die samen meer dan 150 miljard dollar waard zijn. De CombiCoin is daarbij niet de eerste Nederlandse cryptomunt; de gulden (what’s in a name) ging hem al voor.

  De waarde van de bitcoin steeg in een half jaar tijd van 1.000 naar 4.000 dollar, terwijl de ethereum in zes maanden tijd zelfs van 8 naar 400 dollar ging, om daarna weer hard te dalen. In het eerste half jaar van 2017 steeg de gezamenlijke waarde van de top-30 van cryptomunten met 1.200 procent. Alle munten maakten begin deze week overigens een grote koersval, na berichten dat de centrale bank in China zogenoemde ico’s wil verbieden. Bij een ico (initial coin offering) halen start-ups geld op met de uitgifte van een nieuwe munt, buiten de controle van de toezichthouders. Ook Triaconta is bezig met zo’n ico, die nog tot en met 30 september loopt. Doel is om 2 miljoen dollar op te halen en dan de munt daadwerkelijk te lanceren. Lukt dat niet, dan krijgt iedereen zijn geld terug. (LV)

 9. Drive in plaats van torrents

  Nu de een na de andere torrentsite met linkjes naar illegaal aanbod van films, muziek en boeken verdwijnt, lijkt oudgediende The Pirate Bay zo’n beetje alleen over te blijven. Acties van rechthebbende partijen om die sites uit de lucht te halen zijn zeer succesvol - The Pirate Bay bestaat nog.

  Piraten hebben intussen al een tijdje hun toevlucht genomen tot andere manieren om een waar te verspreiden. Vooral Google Drive blijkt een zeer populaire plek, blijkt uit cijfers van Gadgets 360.

  Alleen al de afgelopen maand zou Google bijna 5000 verzoeken hebben gekregen vanuit de entertainmentindustrie om bestanden offline te halen. Dat is veel meer dan andere partijen. Belangrijkste reden? De opslag van Google is gratis én lekker gebruiksvriendelijk. Linkjes naar de films of e-books worden vooral via fora of besloten Facebookgroepen gedeeld. Overigens is Google wel degelijk actief met pogingen om illegale spullen automatisch op te sporen. (LV)

 10. Hackers in energiecentrales?

  Hackers zouden zijn binnengedrongen in energiebedrijven in Turkije, Zwitserland en de Verenigde Staten. Ze kunnen systemen overnemen en saboteren als ze dat willen. Deze waarschuwing komt van beveiliger Symantec. De aanval wordt toegeschreven aan de groep Dragonfly, die al sinds 2011 actief is. Eind 2015 zou de huidige campagne zijn begonnen. Symantec sluit niet uit dat de criminelen ook in in andere landen hebben toegeslagen. Nederland wordt niet genoemd. Het beveiligingsbedrijf weet niet wie er precies achter Dragonfly zit, maar denkt wel dat de groep door een staat wordt gesteund. Ook heeft Symantec Russische sporen aangetroffen, al wil dat nog niet per definitie zeggen dat Rusland achter de groep zit.

 11. Pas op met camera bij zonsverduisterin

  Tijdens een zonsverduistering is het goed niet alleen je ogen te beschermen met een goedgekeurde eclipsbril, ook camera’s moeten worden behoed voor direct invallend zonlicht. Daarvoor waarschuwde een Amerikaans bedrijf dat camera’s verhuurt. Maak je foto’s van de eclips, schroef dan een filter op je objectief, vertelden werknemers klanten. Niet iedereen hield zich aan het advies, waarop het bedrijf diverse objectieven en camera’s terugkreeg met zonneschade. LensRentals uit Tennessee heeft een aantal foto’s van gesmolten sluitergordijnen en diafragma’s online gezet. De nevenschade van de eclips blijkt overigens best fotogeniek. (BvdW)

 12. Computer maakt album

  Computers die schrijven, schilderen en musiceren

  Dat computers op veel gebieden beter en slimmer zijn dan de mens, soit. Dat de computer onlangs 's werelds beste go-speler versloeg, is minder goed te verkroppen. Gelukkig hebben we de kunst nog. Toch? Nou nee: ook op het creatieve vlak roert de computer zich.

  Het moet het eerste muziekalbum zijn dat van a tot z met behulp van kunstmatige intelligentie is gemaakt: I AM AI van YouTube-ster Taryn Southern. Het eerste liedje staat inmiddels op Spotify. De zangeres gebruikt de open source-software Amper Music (nu nog in beta) om haar te helpen bij het maken van haar muziek. Teksten en melodieën doet ze nog zelf, Amper de rest, zoals de harmonieën en complete muzikale invulling. Southern, die alleen wat piano kan spelen, vertelt de software nog wel hoe snel een liedje moet zijn en wat voor instrumenten ze het liefst hoort. Dat is genoeg.

  Deze inspanningen staan niet op zichzelf. Zo legt ook Sony’s dochteronderneming Flow Machines zich toe op met maken van muziek met zelflerende netwerken. En ook hier gebeurt dat in samenwerking met een menselijke muzikant. Muzikant Benoît Carré hoopt snel met een eerste plaat te komen die met Flow Machines is gemaakt. (LV)

 13. Slimme Sonos-praatpaal

  Sonos was lange tijd trendsetter met zijn wifi-speakers, maar krijgt de laatste tijd de kritiek dat het achter begint te lopen. Dit omdat een slimme spraakspeaker in het aanbod van Sonos ontbreekt. Google en vooral Amazon maken nu de dienst uit met speakers die rechtstreeks met spraakcommando’s worden bediend. Sonos zal in oktober ook met een slimme spraakspeaker komen. Het is nog onduidelijk hoe de nieuwe speaker precies zal werken en met welke bestaande praatassistenten (Siri van Apple, Google Assistant en Alexa van Amazon) hij zal kunnen communiceren. Vorig jaar maakte Sonos al bekend Alexa te willen ondersteunen. Het wordt een drukke markt, want ook Apple en Samsung komen met slimme praatpalen.

  Vorige week kwam Sonos negatief in het nieuws wegens zijn nieuwe privacyvoorwaarden, waarin ook wordt gerept van spraakbediening. Als gebruikers deze niet accepteren, zullen hun speakers in de toekomst niet meer functioneren, waarschuwde de fabrikant. Dit leidde tot felle kritiek. (LV)

 14. Waymo bouwt complete stad na

  Waymo, de divisie van Google die werkt aan zelfrijdende auto’s, heeft volgens een fantastische reportage in The Atlantic een complete stad nagebouwd om zijn voertuigen te kunnen testen. De aanleiding voor de aanleg van een teststad was onder meer een tweebaansrotonde in Austin, Texas. Die was zo complex, dat Googles autonoom rijdende Chrysler Pacifica volledig van zijn stuk raakte. Van de ‘echte’ (en ook de bijna-echte) wereld van Waymo bestaat ook een virtuele versie: Carcraft, waarin het bedrijf virtuele zelfrijdende auto’s virtuele ritjes laat maken onder virtueel lastige omstandigheden.

  Dagelijks worden nu 13 miljoen gesimuleerde kilometers afgelegd, om de software verder te trainen. In de ‘echte’ stad, Castle genaamd, rijden autonome Lexus’en, Toyota’s en Chryslers rond. Er hangt een spoor Manhattan Project in de lucht (waar in de Tweede Wereldoorlog in het diepste geheim de atoombom werd ontwikkeld), zo schrijft de verslaggever over de plek. In Castle worden de rijvaardigheden van de autonome auto’s van Waymo zwaar op de proef gesteld: ze worden afgesneden, moeten op hoge snelheid invoegen en moeten een noodstop maken als een ‘voetganger’ ‘per ongeluk’ een basketbal de weg op gooit. [BvdW]

 15. 'Tesla negeerde zorgen over AutoPilot'

  Raket- en autofabrikant Elon Musk heeft waarschuwingen van medewerkers van Tesla in de wind geslagen, die stelden dat AutoPilot niet in staat is auto's van het Amerikaanse merk zelfstandig te laten rijden. Musk had afgelopen herfst juist verklaard dat zijn auto's dankzij een software-update 'volledig autonoom' kunnen navigeren. Toen de ondernemer de term ‘volledig autonoom’ bleef herhalen (de woorden zijn op diverse plaatsen op de website terug te vinden), zijn enkele hoge medewerkers van het ontwikkelteam opgestapt, aldus de Wall Street Journal. Een jaar eerder was ook al een ontwikkelaar opgestapt nadat die zijn zorgen had geuit over het systeem. Deze medewerker had het over ‘roekeloze besluitvorming die mogelijk het leven van klanten in gevaar heeft gebracht’, aldus de Wall Street Journal [registratie noodzakelijk] op basis van bedrijfsdocumenten die de krant in handen kreeg. Tesla wijst in een reactie op een verklaring op zijn website, waarin een disclaimer staat dat AutoPilot nog in ontwikkeling is.

  Nieuws op het vrachtwagenfront is er ook: Tesla's elektrische truck, die volgende maand wordt gepresenteerd, krijgt een actieradius van ruim 300 tot 500 kilometer op een acculading, aldus Reuters. [BvdW]

 16. De autonome auto van Apple

  Officieel was het nooit, maar insiders hebben het al een tijdje over de auto van Apple die de autowereld totaal op zijn kop gaat zetten. Het bleef al die tijd echter bij geruchten. Apple-baas Tim Cook had het in een over dit onderwerp spaarzaam interview tegenover Bloomberg in juni over een ‘focus op autonome systemen’. Dat klinkt al een stuk minder spannend. The New York Times heeft nu op basis van gesprekken van anonieme werknemers van Apple naar boven gehaald hoe de vlag precies hangt.

  Inderdaad is er voorlopig geen sprake van een ‘next big thing’ op autogebied. Wel komt er een zelfrijdende shuttle-bus op de Apple-campus. Dit is echter geen bus van Apple-makelij, maar een gekocht busje van een ander merk. In dit busje wil Apple dan zijn eigen technologie voor autonoom rijden testen. In de Amerikaanse krant klagen de werknemers over de onduidelijke visie en onrealistische deadlines die een tijdlang rondom het autoproject hingen. Vandaar dat de ideeën inmiddels een stuk minder ambitieus zijn. De Einddisruptie zal nog even op zich laten wachten. (LV)

 17. Estland overweegt uitgifte eigen bitcoin

  Estland ('E-Stonia') bevestigt zijn koploperpositie op techgebied door de uitgifte van een eigen virtuele munt te overwegen. Een officiële overheids-bitcoin, zeg maar. Dat klinkt op het eerste gehoor wat vreemd: was de bitcoin niet juist bedoeld om elke officiële centrale bemoeienis te omzeilen? Volgens de Esten is het een volkomen logisch vervolg op de al eerder geïntroduceerde e-Residency voor buitenlandse ondernemers, waarmee een grenzeloze digitale natie wordt beoogd met zo min mogelijk gedoe. Voordat de Estcoin daadwerkelijk op de markt komt, wil het agentschap, dat ook verantwoordelijk is voor dit digitale burgerschap, eerst onderzoeken hoeveel belangstelling er daadwerkelijk is voor zo'n munt.

  Mocht het zover komen, dan is Estland het eerste land ter wereld die een eigen cryptomunt lanceert. Estland, de bakermat van onder andere Skype, denkt in ieder geval dat de tijd er rijp voor is. (LV)

 18. 'Franse diesels zijn het smerigst'

  De smerigste dieselauto’s komen niet uit Duitsland, maar uit Frankrijk. Dat bericht (misschien niet geheel toevallig) het Duitse autoblad Autobild op basis van metingen door de Adac, de Duitse ANWB. Tientallen moderne diesels werden onderzocht. Met name modellen van Renault scoren slecht: het merk en dochter Dacia zijn verantwoordelijk voor zeven van de tien grootste vervuilers. De dieselversie van de Renault Talisman, de Dacia Duster en de Grand Scenic, stoten gemiddeld ruim tien keer meer uit dan de 80 milligram per kilometer die de norm stelt. Duitse merken blijken volgens de test, die deels op de weg is uitgevoerd, het schoonst, met gemiddeld 150 milligram per kilometer. Uitblinker is de Mercedes-Benz E 220d, die gemiddeld 24 milligram per kilometer uitstoot en daarmee ver onder de norm blijft, aldus Autobild. In Nederland stapt Milieudefensie naar de rechter om schonere lucht af te dwingen. [BvdW]

 19. Nieuwe versie Android heet Oreo

  De koekjesfabriek bij Google draait op volle toeren: na Android Kitkat is er nu Android Oreo, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor smartphones. Volgens de website The Tech Crunch is Android Oreo ‘waarschijnlijk een van de minst opwindende updates in de recente geschiedenis van besturingssystemen’. De site besteedt welgeteld één alinea aan de aankondiging van het nieuwe systeem (en, eerlijk is eerlijk, verderop nog enkele stukjes).

  Dat het besturingssysteem naar een koekje is vernoemd, is dus niet nieuw. Het is zelfs 'traditie': Google vernoemt elk besturingssysteem naar zoetigheden. Zo was er eerder Nougat. Het technologieconcern heeft naar eigen zeggen niet betaald voor de naam. Volgens een woordvoerster in de Washington Post gaat het om een 'co-branding partnership'.

  Google onthulde de achtste versie van zijn besturingssoftware maandagavond tijdens de zonsverduistering. De beveiliging van het systeem is verbeterd en er zijn nu betere mogelijkheden voor gebruikers om meldingen te beheren. Zo kan vermeld worden welk type waarschuwing de nachtstand mag negeren. Ontwikkelaars kunnen aangeven hoe belangrijk hun bericht is op een schaal van nul tot vier (aan standje elf wordt gewerkt). Daarnaast kunnen gebruikers met de functie wifi-aware onderling chatten, ook als er geen wifistation in de buurt is.

  Oreo is vermoedelijk eerst beschikbaar op de nieuwe telefoons van Google zelf. Wanneer andere telefoonfabrikanten volgen, zoals Samsung en HTC, is nog niet duidelijk. 'Binnenkort' vat de meeste antwoorden het beste samen. [BvdW]

 20. Eindelijk: het VW-busje rookt niet meer

  We kunnen ons geen auto herinneren die vaker is aangekondigd: het ‘nieuwe’ Volkswagenbusje. Al in 2001 werd de opvolger van de ‘iconische hippiebus’ uit de jaren zestig aangekondigd. Hij werd geannuleerd, weer tot leven gewekt en wederom opgedoekt, maar dit keer gaat het echt gebeuren: de hippiebus is terug en hij wordt elektrisch. In 2022 moet hij op de markt komen en krijgt een accu die groter is dan die van de grootste Tesla nu, waarmee het busje verder dan 400 kilometer komt op één lading. Of de accu van 111 kWh ook een elektrische douche aandrijft, is nog niet bekend; wel dat het busje vanaf 2025 autonoom wordt. De elektrische VW-bus is ook een Wiedergutmachung voor het dieselschandaal, zegt VW-topman Herbert Diess. De elektrische versie moet de Amerikaanse liefde voor het merk Volkswagen nieuw leven in blazen, vertelt hij in het persbericht. [BvdW]