Techblog - Vliegende Nederlandse auto's 'nu te koop'

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Vliegende auto's uit Nederland

  Er wordt al ruim honderd jaar van gedroomd, maar nu is de eerste commerciële vliegende auto ter wereld een feit. Dat zegt althans zijn Nederlandse maker, PAL-V. Volgens topman Robert Dingemanse voldoet de vliegende driewieler aan alle bestaande veiligheidsstandaarden en regels. De prijzen zijn al bekend. Het goedkoopste model kost 299 duizend euro.

  Hiervoor krijgt de koper een voertuig dat over de grond 160 kilometer per uur kan. En daarnaast natuurlijk kan vliegen, waarvoor overigens wel gewoon een vliegbrevet nodig is. Het ‘nu te koop’ dient nog met een korrel zout te worden genomen: de echte levering staat niet voor eind 2018 op het programma. Een Tsjechische concurrent, Aeromobil, zag zijn eerste vlucht overigens in 2015 mislukken. (LV)

 2. Google maakt chocola van blokjesfoto's

  Het kunstmatige intelligentie-team van Google Brain heeft wat leuks: sterk verpixelde foto’s kunnen zodanig worden aangepast dat er een scherpe foto uitkomt. Iets wat normaliter alleen in politiefilms en -series te zien is. De foto van de boef gaat door de machine, even wachten en voilà: een min of meer heldere foto. Google maakt gebruik van neurale netwerken die de ontbrekende informatie opvullen op basis van de informatie van andere foto’s. Het netwerk gokt dus hoe de foto er vermoedelijk uitziet. En dat gaat verrassend goed. Een grofkorrelige foto van acht bij acht pixels krijgt met deze techniek een meer dan acceptabel uiterlijk. (LV)

 3. Twitter maakt werk van het voornemen om het eigen netwerk veiliger te maken. Veiliger wil in dit geval zeggen: zich ontdoen van pestkoppen, trollen, racisten, stalkers en ander tuig.

  Vorige week werd het al eenvoudiger om aangifte te doen en deze week komen er nog eens drie maatregelen bij. Allereerst moet het voor geblokkeerde gebruikers lastiger worden om gewoon weer een nieuw account aan te maken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is onduidelijk. Twitter zegt ‘stappen te ondernemen om mensen te kunnen identificeren’. Het gaat hierbij om mensen die als enig doel hebben om anderen te beledigen.

  Andere maatregelen zijn ‘veilig zoeken’ waarbij ongewenste tweets niet getoond worden en het inklappen van beledigende tweets of tweets van ‘lage kwaliteit’. Ook hier is nog niet duidelijk hoe Twitter dit precies gaat doen. De komende weken moeten de maatregelen zichtbaar worden. De stappen volgen op de aanhoudende kritiek dat Twitter te weinig zou doen om haat aan te pakken. (LV)

 4. EU heft grenzen streamingsdiensten op

  Gebruikers van streamingdiensten als Netflix en Spotify kunnen vanaf 2018 in de hele EU hun eigen aanbod zien of horen. Nu is een Nederlands Netflixabonnement in Frankrijk of Spanje maar beperkt te gebruiken doordat de rechten van series en films veelal per land zijn geregeld. De Europese Unie verwijdert begin 2018 deze barrières per land.

  Nu nog is een Nederlandse serie bijvoorbeeld wel in Nederland te zien, maar zodra je op vakantie gaat naar een ander land, gaat het scherm op zwart. Straks krijg je in heel Europa het aanbod te zien wat je thuis ook hebt.

  Het Europees Parlement, de Europese lidstaten en de Europese Commissie hebben dinsdag een overeenkomst bereikt over het verwijderen van deze belemmeringen voor online media-abonnementen. Daarmee is één digitale Europese markt een stap dichterbij.

 5. Handigheidje voor Netflix

  Netflix maakt veel werk van zijn algoritmen die ervoor moeten zorgen dat zijn abonnees zo interessant mogelijke films en series krijgen aangeraden, toegesneden op de persoonlijke interesses. Dat werkt goed. Maar er zijn ook mensen die meer grip op de verborgen categorieën willen krijgen om hier zelf door te struinen. Dat kon al langer met behulp van lijsten met nummers die vervolgens handmatig in de adresbalk moesten worden geplakt. Veel gedoe. Inmiddels is er een handige Chrome-extensie. Wie na installatie op het Netflix-icoontje klikt, krijgt op zijn browser direct toegang tot al die categorieën. Diepzeehorror bijvoorbeeld, of Filmhuisromantiek. (LV)

 6. Google Home reageert op commercial

  Het was een nogal interactief spotje dat Google tijdens de Super Bowl uitzond en waarin zijn thuisassistent Home in het zonnetje werd gezet. U weet wel: het cilindervormige apparaatje waartegen je kan praten. ‘Oké Google, zet de verlichting aan’ bijvoorbeeld. Of: ‘Oké Google, zet een nummer van Underworld op.’

  In de commercial komen dergelijke voorbeelden ook voorbij. Met als gevolg dat de Google Homes bij Amerikaanse huishoudens spontaan in actie kwamen, zo meldden diverse twitteraars. Sommige apparaten werden uitgeschakeld, andere begonnen terug te praten. Techblog the Verge voorziet een trend: ‘Er komt een punt dat de een of andere advertentie-eikel met een ‘Oké Google’ komt waarna iedereen wordt gedwongen Nickelback te luisteren.’ (LV)

 7. Techbedrijven tegen inreisverbod

  Grote Amerikaanse techbedrijven als Google, Microsoft, Facebook, Apple en Twitter hebben zich in een juridisch document uitgesproken tegen het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden dat is ingesteld door president Donald Trump. Volgens de techreuzen is het verbod discriminerend. Daarnaast heeft het een negatief effect op het bedrijfsleven.

  Het document, een 'amicus-brief', is gestuurd naar de rechtbank waar een zaak dient die de staten Minnesota en Washington hebben aangespannen. De techbedrijven geven hun visie op de kwestie, ook al zijn ze geen partij in de rechtszaak. Hoewel een lagere rechtbank het inreisverbod eerder van tafel heeft geveegd, loopt het beroep tegen die uitspraak nog. Trump zelf was afgelopen weekeinde ongekend fel in zijn reactie op de uitspraak. Hij hekelde de rechter en zwoer het inreisverbod te herstellen.

  Eerder al heeft de groep bedrijven zich uitgesproken tegen het decreet van Trump. De techbedrijven wijzen erop dat hun personeel direct wordt geraakt door het inreisverbod. Zij vinden dat er al strenge immigratieregels zijn en zijn van mening dat een strenger immigratiebeleid het voor bedrijven duurder en lastiger maakt om gekwalificeerd personeel te vinden. Ze wijzen ook op de grote bijdrage die immigranten leveren aan de Amerikaanse techindustrie. 'De ervaring en de energie van mensen die naar ons land komen om een beter leven voor zichzelf en hun kinderen te zoeken - om de Amerikaanse Droom na te jagen - zijn verweven in het sociale, politieke en economische leven van de Verenigde Staten', staat te lezen in de brief.

  Opvallend is dat een aantal techbedrijven de brief niet heeft ondertekend: Amazon, Oracle, IBM, SpaceX en Tesla. De baas van Oracle is adviseur van het team van Trump, Elon Musk van SpaceX en Tesla zit in de adviesraad van Trump en Jeff Bezos van Amazon heeft zich weliswaar kritisch opgesteld ten aanzien van de verkiezing van Trump, maar heeft zich niet uitgesproken over het immigratiebeleid.

 8. IT-beveiligers overdrijven hackersgevaar

  Ian Levy, een van Engelands meest vooraanstaande specialisten op het gebied van ict-beveiliging, heeft een knuppel in het hoenderhok gegooid.

  Het hoenderhok: de bedrijven die software verkopen om hackers, virussen en spam buiten de deur te houden. De knuppel: die industrie overdrijft het vermogen van hackers om overal maar in te breken. En niet een beetje ook.

  Dr. Ian Levy is de technisch directeur van het National Cyber Security Centre, een overheidsdienst die de Britse netwerken veilig houdt. Het centrum is overigens ook onderdeel van Government Communications Headquarters (GCHQ), een van 's werelds grootste en omstreden afluisterdiensten. Levy zit dus dicht bij het vuur.

  Volgens de Brit overdrijven beveiligingsbedrijven de hackerdreiging om hun verkopen te stuwen. De firma's mogen graag claimen dat zij als enige een antwoord hebben op de hackersaanvallen, met speciale hardware die Levy vergelijk met een 'magisch amulet', zo noteert de BBC.

  'Het is net middeleeuwse tovenarij', aldus Levy. Het is zorgelijk dat 'we bedrijven die daar baat bij hebben de publieke perceptie van het probleem laten bepalen'. (PvA)

 9. Reddit sluit twee extreemrechtse subfora

  Bij het immens populaire online forum Reddit mag vrijwel alles. Toch zijn er twee grote extreemrechtse subfora gesloten: r/altright en r/alternativeright. Deze zogenoemde subreddits worden beheerd door vrijwilligers die niet onder de officiële staf vallen. De twee fora grossierden in extreemrechtse, racistische en neofascistische praatjes. Maar dat was volgens Reddit niet de reden. Dat was het plaatsen van persoonlijke informatie over bepaalde mensen, zoals adressen en telefoonnummers. Dat gaat zelfs Reddit, dat het bekende internetadagium ‘vrijheid boven alles’ huldigt, te ver. En nu is er gedoe. Uiteraard.

  Moderatoren complottheoretiseren tegenover the Daily Beast dat de stekker eruit is getrokken omdat ze te populair werden en onaangename waarheden over de Verenigde Staten zouden verspreiden. Van racisme wil een moderator niets weten: ‘Altright vertegenwoordigt gewoon de tientallen miljoenen nette witte Amerikanen die hun buurten, scholen, instituten en land terugwillen.’

  In 2015 besloot Reddit zijn regels al aan te scherpen en virtueel geweld harder aan te pakken. Als direct gevolg hiervan werd vlak daarna een aantal racistische haat-fora gesloten. Eind vorig jaar kwam het forum veelvuldig in het nieuws na ‘pizzagate’. (LV)

 10. Twitterbaas heeft spijt

  Dick Costolo was tussen 2010 en 2015 de hoogste baas van Twitter. En hij heeft spijt dat hij in de jaren dat hij aan het roer stond de toenemende agressie op zijn platform niet heeft aangepakt. Fortune schrijft over een openhartige toespraak die de ex-CEO deze week hield. Letterlijk zegt hij: ik zou willen dat ik de tijd kon terugdraaien. Costolo memoreert diverse voorvallen waarbij Twitteraars werden weggepest nadat ze herhaaldelijk online te grazen werden genomen door zogenoemde trollen. Dit is precies de kritiek die Twitter de afgelopen tijd voor zijn kiezen krijgt: trollen kunnen vrijelijk hun gang gaan.

  Twitter heeft inmiddels nieuwe maatregelen genomen tegen agressieplegers. Het is nu ook mogelijk een melding te maken van personen die je hebben geblokkeerd. Dat kon eerst niet. (LV)