Techblog - Twitter schrapt 300 duizend profielen vanwege terreurverheerlijking

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Twitter schrapt 300 duizend profielen

  Twitter heeft in de eerste helft van dit jaar bijna 300 duizend profielen afgesloten omdat de twitteraars terroristisch gedachtengoed verheerlijkten. Kunstmatige intelligentie wordt daarbij steeds belangrijker: 95 procent van de opgeschorte Twitterprofielen werd opgespoord door algoritmes. In de tweede helft van 2016 was dat nog 74 procent. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gemeld in een transparantierapport. Elfhonderd van de verwijderde profielen verdwenen na een verzoek vanuit een overheid. Ook ontvangt Twitter regelmatig verzoeken van overheden om informatie over accounts te leveren. Wereldwijd gebeurde dat in de eerste helft van 2017 meer dan zesduizend keer. Vanuit Nederland werd informatie opgevraagd over 51 profielen. Twitter ging op iets minder dan de helft van die verzoeken in.

 2. QR-code in het landschap

  Om het toerisme een impuls te geven heeft een plaats in het noorden van China een gigantische QR-code gemaakt door bomen en struiken in een parkachtig landschap vakkundig te snoeien. De zijdes van het vierkant zijn 227 meter lang. Het resultaat vanuit de lucht is indrukwekkend: techsite Mashable slaagde erin de code daadwerkelijk te ontcijferen. Deze leidt naar de officiële toerismesite van de stad. Missie geslaagd. (LV)

 3. Aanpak van cybercrime

  Om zich te weren tegen de grote stijging van het aantal cyberaanvallen, moeten de EU-landen veel nauwer gaan samenwerken. De Europese Commissie presenteerde dinsdag plannen om de digitale veiligheid te waarborgen. 'Geen land kan de uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid alleen aan', zei vicevoorzitter Andrus Ansip (Digitale Markt). Datadiefstal, gijzelingssoftware en fraude met creditcards en digitale betaalmiddelen komen steeds vaker voor en moeten harder worden aangepakt als het aan Brussel ligt. Schattingen over de schade van digitale misdaad lopen op tot 265 miljard euro per jaar.

  Enisa, het Europese agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging op Kreta, wordt daarom versterkt en omgevormd tot een dienst die de Europese cyberveiligheid robuust moet maken. Dit agentschap voor cyberbeveiliging moet kennis uitwisselen maar ook zorgdragen voor certificaten voor veilige apparaten, zodat consumenten weten of bijvoorbeeld hun internetbroodrooster wel veilig is.

  Ondertussen trekt ook Nederland meer geld uit voor cyberveiligheid, zo werd duidelijk tijdens de troonrede. Het gaat om structureel 25 miljoen extra. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de aanpak van cybercriminaliteit door politie en Openbaar Ministerie. (LV)

 4. Hall of Fame van internet

  De Nederlandse internetpionier Jaap Akkerhuis is opgenomen in de Internet Hall of Fame. Deze in 2012 opgerichte oeuvreprijs wordt toegekend aan individuen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en vooruitgang van het Internet. Tot de eerdere – in totaal 91 - gelauwerden behoren onder meer Vint Cerf, Tim Berners-Lee en Linus Torvalds, kortom de internetgrootheden van deze wereld. Akkerhuis speelde een belangrijke rol bij het leggen van de eerste dataverbindingen in Nederland en bij NLnet, de eerste internetaanbieder. Hier is hij nog steeds werkzaam.

  Al eerder werden zijn voormalige collega's bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica en NLnet Daniel Karrenberg en Teus Hagen, samen met SURFnet-kopstukken Kees Neggers en Erik Huizer in de eregalerij opgenomen. (LV)

 5. Justitie VS neemt Equifax op de korrel

  Het Amerikaanse ministerie van Justitie is samen met de FBI een onderzoek gestart naar de hackaanval bij kredietbureau Equifax. Bij die cyberaanval kregen hackers toegang tot de persoonlijke gegevens van 143 miljoen Amerikanen. Equifax ontdekte de hack naar eigen zeggen eind juli bij een intern onderzoek, maar bracht het nieuws pas op 7 september naar buiten. Cybercriminelen kregen toegang tot bijvoorbeeld BSN-nummers, creditcardgegevens, huisadressen en geboortedata.

  De hackers maakten gebruik van een lek in de opensourcesoftware Apache die Equifax gebruikte. Voor dit lek was al in maart een patch beschikbaar. Equifax heeft deze echter niet geïnstalleerd, zo stelt de Apache Foundation. Waarom dit niet is gebeurd, is onduidelijk. Verantwoordelijken zijn inmiddels de laan uit gestuurd.

  Naar verluidt wordt Equifax ook onderzocht vanwege een verdachte aandelentransactie. Topbestuurders van Equifax, waaronder de financieel directeur, hebben namelijk aandelen verkocht voordat het nieuws over de datalek naar buiten was gebracht. Mogelijk hebben ze toen met voorkennis gehandeld. Equifax ontkent dit. (LV)

 6. iPhone 8 duurst voor de Braziliaan

  Schitterend, die nieuwe iPhones - inclusief een poep-emoji die je gezichtsuitdrukking kan nabootsen - maar wat kosten ze? Relatief weinig, als je in de Verenigde Staten woont. Veel, als je vaste woon- en verblijfplaats in Brazilië is.

  Een en ander is uitgerekend door Prisync, een Turks bedrijf dat voor bedrijven in realtime (in het hier en nu) signaleert welke prijzen concurrenten rekenen voor hun producten. Die data van Prisync kunnen onder andere webwinkels à la minute gebruiken om nét onder de prijs van hun rivalen te gaan zitten, maar net zo goed om de prijzen in hun eigen webwinkel te verhogen - als zou blijken dat ze daarmee nog steeds tot de goedkopere aanbieders behoren.

  Qua nieuwe iPhones - de 8, de 8 Plus en het topmodel X (uit te spreken als 'tien') keek Prisync naar de prijzen voor een 64 GB iPhone 8 in 31 landen. In niet alle landen heeft Apple de prijzen al vastgesteld: daar is Prisync uitgegaan van publicaties in de media. Een Amerikaan is het minst kwijt: 699 dollar. Een Braziliaan 1259 dollar. Een Hollander 963 dollar (809 euro). Het verschil wordt onder meer veroorzaakt door importtarieven, toeslagen en BTW.

  Toch hoeft een Braziliaan niet al te hard te treuren: verdient hij het minimumloon, dan hoeft hij 'maar' 963 uur (zo'n 120 dagen van 8 uur) te werken voor hij de nieuwe iPhone 8 kan kopen. De Amerikaan 89 uur (dik tien dagen). De Nederlander 83 uur. De Mexicaan daarentegen moet 1650 uur (danwel 206 dagen) zwoegen voor hij met een iPhone 8 de Apple Store uitloopt.

  Dit soort vergelijkingen gaat er gemakshalve wel van uit dat die Braziliaan, Amerikaan, Hollander en Mexicaan zijn nederige inkomen nergens anders aan hoeft te besteden. Misschien dat Apple-baas Tim Cook daarom in een recent interview met het zakenblad Fortune onlangs beweerde dat de iPhone niet alleen een product voor de rijken is.

  Vanaf morgen kan die 'betaalbare' iPhone worden voorbesteld. (PvA)

 7. Schutter in Destiny 2 valt op mannen

  Het is een primeur voor de Destiny-gamesreeks, waarvan deel 2 een week geleden verscheen, een primeur voor de Amerikaanse ontwikkelstudio Bungie en een zeldzaam verschijnsel in computerspellen: een homoseksueel personage.

  Dat Devrim Kay op mannen valt, moeten we volgens de website Eurogamer opmaken uit het feit dat hij af en toe hardop mijmert over een zekere 'Mark'. De website Destinypedia onthult welke verzuchtingen dat precies zijn: 'Hot cocoa, homemade Fuan cheese, baked clams... oh, I do miss you, Mark.' En: 'My dear Mark, I am toasty warm, I assure you. Though, uhm, you might send me more tea.'

  Destiny 2 is een futuristisch schietspel waarin de mensheid vecht voor zijn voortbestaan, tegen een overmacht van kwaadsappige aliens. Niet een context waarin je een pleidooi verwacht, hoe omfloerst ook, voor LHBT-relaties. Homoseksualiteit is een onderwerp dat gamemakers alleen met de grootste omzichtigheid te berde brengen en dat zich meestal beperkt tot bijrollen, zoals blijkt uit het Wikipedia-lemma over dit onderwerp.

  Zover bekend hebben de makers van Destiny 2 nooit eerder een homoseksueel personage opgevoerd in hun spellen. Bungie staat vooral bekend vanwege de HALO-science-fiction-games die het tot 2007 bouwde voor Microsoft. Er is wel eens gespeculeerd over de geaardheid van de held uit HALO, een anonieme supersoldaat die met Master Chief wordt aangeduid. Maar de aanwijzingen waren te mager.

  Andere grote recente games met homoseksuele en lesbische personages zijn onder meer Mass Effect: Andromeda (2017), Overwatch (2016) en Fallout 4 (2015). Een uitgesproken lesbische verhouding is te vinden in Life is Strange uit 2015, tussen hoofdpersonages Max Caulfield en Chloe Price.

  Devrim Kay is overigens behalve een Mark-en-thee-liefhebber óók een uitmuntende sluipschutter, die vijanden zonder al te veel scrupules omlegt. (PvA)

 8. Europese miljoenen voor gratis wifi

  De Europese Unie maakt 120 miljoen euro vrij voor gratis wifi op minstens zesduizend locaties in Europa. Per aanvrager is vanaf volgend jaar eenmalig 20.000 euro beschikbaar. Ziekenhuizen, bibliotheken of andere publieke plekken moeten het systeem vervolgens wel op zijn minst drie jaar zelf in de lucht houden. Het Europees Parlement gaf dinsdag in Straatsburg met ruime meerderheid (582 tegen 98) groen licht voor het project. Volgens het CDA is er in Nederland veel belangstelling.

  De Europarlementariërs Esther de Lange en Annie Schreijer-Pierik zien het als ‘een goed instrument om de aantrekkelijkheid van dorpskernen te vergroten en krimp en leegstand op het platteland tegen te gaan'. Kritiek is er ook, volgens de Vlaamse Europarlementariër Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is het project geldverspilling, waarmee burgers worden ‘omgekocht'.

 9. De Apple bingokaart

  Apple presenteert straks in Cupertino de nieuwe iPhone. Al heel wat gewijzigde elementen en noviteiten zijn uitgelekt, zoals Laurens Verhagen hier twee blogposts lager beschrijft. Het volledig overzicht hebben we in een handige bingokaart ondergebracht. Uitprinten en aankruisen wat van toepassing blijkt. 'And one more thing...' De live-uitzending van Apple's productpresentatie begint om 19.00 uur Nederlandse tijd en is via internet te volgen. (PvA)

 10. PewDiePie gaat opnieuw in de fout

  De best betaalde vlogger op YouTube, PewDiePie, heeft zijn excuses aangeboden voor een racistische uitlating afgelopen zondag tijdens een livestream van een potje PlayerUnknown’s Battlegrounds, een van de populairste online-games van dit moment.

  De woorden ’What a fucking nigger…Sorry, but what the fuck’, waren eruit voor hij er erg in had, aldus de Zweedse vlogger in een videoboodschap die hij dinsdag online zette op zijn YouTube-kanaal. ‘Ik ga geen excuses aanbieden voor waarom ik het deed, want er zijn geen excuses voor. Op het heetst van de strijd floepte ik de ergste verwensing eruit die ik kon bedenken.’

  ‘Ik ben gewoon een idioot. Het spijt me verschrikkelijk als ik iemand heb gekwetst, beledigd of teleurgesteld met dit allemaal. Iemand in mijn positie zou beter moeten weten.’

  Dat laatste bevat een waarheid als een koe, want PewDiePie - bij de burgerlijke stand in Zweden beter bekend als de 27-jarige Felix Kjellberg - veroorzaakte in februari ook al een rel, toen hij beelden uitzond van twee mannen die een bord ophielden met ‘Dood aan alle joden’. PewDiePie had het tweetal voor 5 dollar ingehuurd via het crowdfundingsplatform Fiverr. De Zweed zei dat hij bij wijze van experiment had willen zien hoe ver mensen gaan voor een schijntje.

  Niet iedereen heeft de verontschuldigingen van PewDiePie willen afwachten of accepteren. De gamestudio Campo Santo heeft de toestemming aan de vlogger ingetrokken om beelden uit hun spellen te gebruiken voor zijn YouTube-kanaal. De ontwerpers maken daarvoor gebruik van de digital millennium copyright act (DMCA), waarmee auteursrechtschendingen op internet kunnen worden aangepakt. Campo Santo Games is de studio achter de bekroonde game Firewatch.

  PewDiePie heeft 56 miljoen volgers op YouTube. Na de rel in februari verloor de Zweed lucratieve contacten met onder andere Disney. (PvA)