Techblog - Ook revolutionair: de autonome graafmachine

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Iedereen zegt dat het de autonome auto is die de wereld gaat veranderen (ik zal dat niet ontkennen), maar misschien ontspruit de ware ontwrichting wel bij apparaten die een stuk minder sexy zijn. Zoals campers. Of graafmachines. Wired beschrijft een robotgraver van het jonge bedrijfje Built Robotics, die dankzij zeer nauwkeurige gps en lidar (zie het bericht hieronder) geheel autonoom gaten graaft en geulen trekt. Een uitkomst voor de bouwwereld. Prettig is bovendien dat de machine werkt op afgesloten en omheinde bouwterreinen, waardoor de makers zich minder zorgen hoeven te maken om voetgangertrollen en andere grapjassen die autonome voertuigen tot stilstand plagen. [BvdW]

 2. De Wending

  Het bedrijf dat de ogen fabriceert van de autonome auto’s van onder meer Google en Ford, maakte vroeger subwoofers. The Verge heeft een mooi portret van de man achter Velodyne, David Hall, die telkens als hij zich verveelt, iets nieuws uitvindt. [BvdW]

 3. Googe Photo herkent huisdier

  Wie Google Photo gebruikt, weet waarschijnlijk dat deze software automatisch mensen kan herkennen. Waar de georganiseerde amateurfotograaf in vroeger tijden omslachtig in de weer moest met handmatige labels, daar doet tegenwoordig kunstmatige intelligentie dat vervelende werk. Ook kan Google Photo al langer voorwerpen of dieren herkennen. Wie 'honden' intikt, ziet dan alle honden voorbijkomen, ook die van de buren. En soms ook een vos, omdat die er zo op lijkt. Feilloos is het dus nog niet, maar het wordt steeds beter.

  Inmiddels heeft Google zijn software verfijnd. Net als bij mensen kunnen nu namelijk ook specifieke huisdieren worden herkend, zodat je alleen je eigen huisvriend voorbij ziet komen. De nieuwe huisdieroptie zit in de laatste update van Google Photo. (LV)

 4. Datavrije muziek T-Mobile

  T-Mobile mag bundels blijven aanbieden waarbij het streamen van muziek niet ten koste gaat van het datategoed. Dat is niet in strijd met Europese regels die voorschrijven dat internetaanbieders alle dataverkeer gelijk moeten behandelen, ook wel netneutraliteit genoemd.

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dat bepaald. De toezichthouder stelde eerder nog vast T-Mobile met zijn datavrije muziek de Nederlandse wet overtrad. Maar in april oordeelde de rechter dat de regels in ons land in strijd zijn met een Europese verordening die een soepelere uitleg toestaat van het begrip netneutraliteit.

  De ACM heeft de zaak opnieuw onderzocht en concludeert dat datavrije muziek wel toegestaan is volgens die Europese richtlijn. De dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en beperkt de keuzemogelijkheden voor consumenten niet, aldus de concurrentiewaakhond.

  Bits of Freedom, een stichting die strijdt voor onder meer vrijheid van communicatie, laat weten het besluit van de toezichthouder aan te zullen vechten. 'Door nu niet strikt te handhaven zet de ACM aan tot het verzwakken van de bescherming van netneutraliteit in heel Europa', aldus Rejo Zenger van de belangenorganisatie.

  'Door te bepalen wat precies een muziekdienst is, bepaalt T-Mobile welke diensten in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling', vindt Bits of Freedom. 'Bovendien kunnen of willen niet alle diensten voldoen aan T-Mobile's eisen. Dat betekent dat slechts een beperkte groep muziekdiensten een voorkeursbehandeling krijgt.' (ANP)

 5. Meer cyberhygiëne of meer zero days?

  ‘De overheid speelt een pervers spel met zero days’

  Overheden doen actief mee met handel in zero days. Zo helpt ze die economie in stand te houden. ‘Ze spelen een pervers spel’, zegt Bibi van den Berg (+), universitair hoofddocent veiligheid van de Universiteit Leiden en lid van de Cyber Security Raad.

  Zo, het regeerakkoord ligt op tafel. En, ja, er staan ook Digitale Dingen in. Zo wordt een ‘ambitieuze cybersecurityagenda’ opgesteld met onder meer standaarden voor Internet-of-things-apparaten en het stimuleren van bedrijven veiliger software te maken via softwareaansprakelijkheid. Dat eerste is niet zo heel spannend: Europa is hier ook al mee bezig. Het tweede is een stuk lastiger. Software moet veiliger worden, vindt het kabinet. Niet alleen door bedrijven aansprakelijk te stellen bij gebrekkige software, maar ook door cybersecurityonderzoek te stimuleren en via ‘voorlichtingscampagnes op het gebied van cyberhygiëne’.

  Daar wringt de schoen. Want tegelijkertijd laat het akkoord zich in nogal omfloerste termen uit over zogenoemde zero days, softwarelekken die nog niet bij de fabrikant bekend zijn en dus voor zowel criminelen als geheime diensten zeer interessant zijn. Én het dagelijkse digitale leven onveiliger maken. Opsporingsdiensten mogen die zero days slechts in ‘specifieke zaken’ inkopen. En: ‘Leveranciers van dergelijke software worden gescreend door de AIVD en verkopen niet aan dubieuze regimes’, zo staat in het akkoord. Na twee jaar wordt deze wet geëvalueerd. Daarna zou het gebruik van zero days alsnog aan banden kunnen worden gelegd, waarna diensten alleen reeds bekende lekken kunnen gebruiken. Kortom: de overheid zelf houdt zich de komende twee jaar een klein beetje minder aan de door haar gepropageerde cyberhygiëne. Dat u het weet. (LV)

 6. Windows Mobile officieel dood

  We wisten al dat ex-Microsofttopman Bill Gates tegenwoordig een Samsung-telefoon met Android gebruikt. Wat ook al bekend was: het marktaandeel Windows is op mobiele toestellen tot het nulpunt genaderd. En ook dat Microsoft vorig jaar al zo’n beetje zijn afdeling voor mobiele telefonie ontmantelde. Maar nu is het doodvonnis officieel getekend. Microsoft-topman Joe Belfiore liet dit weekend weten dat Windows Phone alleen nog de strikt noodzakelijke veiligheidsupdates krijgt. Verder hoeft de consument niets meer te verwachten: ‘nieuwe dingen maken heeft niet onze aandacht’. iOS en Android mogen dus de eindbuit verdelen. (LV)

 7. Google-spul niet in Nederland

  Zoals gebruikelijk was alles al uitgelekt, dus echt een verrassing is het allemaal niet, waarmee Google woensdagavond (Nederlandse tijd) naar buiten is gekomen. De meeste aandacht gaat uit naar de nieuwe Pixel-telefoons. De kleine variant gaat 799 euro kosten, terwijl de Pixel 2 XL 939 kost. Telefoons in het topsegment dus, ook wat betreft specificaties trouwens. Net als de eerste generatie Pixel-telefoons komen ze niet naar de Benelux. Voorlopig niet althans. Hetzelfde geldt voor de 2-in-1-Pixelbook.

  De nieuwe slimme speakers dan met Google Assistant? Nee, ook voorlopig niet in Nederland. Voordat we tegen Google’s apparaten kunnen aanpraten is het sowieso wachten op de Nederlandse versie van Assistant. Een nieuwe camera en bluetooth-oortjes tot slot: alleen in de Verenigde Staten. Nederlanders zullen geduld moeten hebben, maar de trend is duidelijk. Hardware wordt steeds belangrijker voor Google, dat na Apple inziet dat de combinatie van hard- en software in eigen huis erg aantrekkelijk is. (LV)

 8. Technostalgie

  De een na de andere oude computer en spelconsole komt weer op de markt. In semi-authentiek oud jasje en vergezeld van 16 bits-games. Denk aan de Nintendo, dat net de miniversie van de Super Nintendo spelcomputer uit 1992 op de markt heeft gebracht, de SNES. Met de legendarische Commodore 64 uit de jaren tachtig gebeurt nu iets vergelijkbaars: Retro Games komt volgend jaar met een miniversie met 64 spelletjes. En ook de Atari-spelcomputer krijgt een wedergeboorte in de vorm van de Ataribox.

  De retrotrend beperkt zich uiteraard niet tot hardware. Wie bijvoorbeeld terugverlangt naar Windows 95, kan dat gewoon weer oproepen in zijn browser. Ook leuk is de browserversie van WinAmp. Dit was voor veel mensen de eerste muziekspeler waarmee ze op hun computer mp3’tjes afspeelden. Dit programma wordt al een tijdje niet meer doorontwikkeld. Tot slot heeft Netflix deze week een game van Stranger Things uitgebracht op Android en iOS. Het spelletje is in retrostijl gemaakt, net als de serie, waarvan binnenkort het tweede seizoen uitkomt. (LV)

 9. AI met laag IQ

  Singulariteit, superintelligentie: als we denkers als Nick Bostrom en Raymond Kurzweil moeten geloven zullen machines over niet al te lange tijd de mens overvleugelen op alle intelligentiegebieden of hem vervangen. Wie deze technologische variant op de dag des oordeels vreest, kan wellicht nog even opgelucht ademhalen.

  Volgens recent onderzoek hebben de bekende kunstmatige intelligentie-systemen een IQ vergelijkbaar met een kind van zes. Die van Google komt uit op 47, Bing van Microsoft op 32 en Apple’s Siri zelfs op een schamele 24. Wel constateren ze dat het IQ van kunstmatige intelligentie in rap tempo stijgt. Zo kwam Google in 2014 nog niet verder dan 26. En hoe zit het dan met het puikje van de kunstmatige intelligentie? Onlangs versloeg Google’s AlphaGo nog ’s werelds beste go-speler. Dat was indrukwekkend, maar kan nog niet vertaald worden naar een hoog IQ. Een exacte meting geeft de studie niet, maar de onderzoekers zeggen wel dat ook het IQ van AlphaGo lager is dan dat van mensen. Lager dan 100 dus.

  Ondertussen heeft Google's AI-dochter DeepMind een speciale afdeling opgericht die zich met ethische kwesties rondom kunstmatige intelligentie gaat bezighouden. 'Technologie is niet neutraal en technologen moeten verantwoordelijkheid nemen voor de ethische en maatschappelijke gevolgen van hun werk', verklaart DeepMind. Volgens het bedrijf 'moeten mensen de baas blijven over alle toepassingen van kunstmatige intelligentie en moeten ze gebruikt worden voor nuttige doelen.' (LV)

 10. #Hennisdebat populair in Rusland

  De vooral door Nederlanders op Twitter gebruikte hashtag #Hennisdebat, naar aanleiding van het aftreden van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, is plots de populairste hashtag in een netwerk van pro-Russische twitteraccounts. Dit blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Hamilton 68 dashboard, een online initiatief van de Amerikaanse nationale veiligheidsgroep Alliance for Securing Democracy (ASD). De hashtag over de VVD-politica is daarmee populairder dan 'gun control', 'US', 'Isis', 'Assad', 'Jimmy Kimmel' en zelfs de 'lasvegasshooting'.

  Het Hamilton 68 dashboard volgt een netwerk van zeshonderd twitteraccounts die betrokken zijn bij pro-Russische invloedsoperaties. Het gaat om een netwerk van twitteraccounts die informatie verspreiden met anti-Europese en anti-Amerikaanse thema's, complottheorieën, desinformatie. Het netwerk promoot daarnaast regelmatig extremisme en verdelende politieke onderwerpen in Westerse landen, aldus het ASD.

  De lijst van zeshonderd accounts is samengesteld op basis van drie verschillende netwerken: openlijke pro-Russische gebruikers, gebruikers die onderdeel waren van Russische desinformatie media-campagnes en geautomatiseerde twitteraccounts (bots).

  Dat Hennis plots populair blijkt in dit pro-Russische netwerk, betekent overigens niet per se dat haar aftreden in een van de pro-Russische categorieën valt. Volgens het ASD houdt het pro-Russische twitternetwerk zich ook vaak bezig met populaire, maar minder relevante content met het simpele doel om hun bereik te vergroten. (Joost Mollen)