Techblog - met Google 32 jaar terug in de tijd

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 32 Jaar terug met timelapse van Google

  In 32 jaar tijd kan er veel veranderen. Google maakt dit inzichtelijk door satellietbeelden vanaf 1984 te combineren. Op de Google Timelapse-site kan je natuurlijk je eigen woonplaats opzoeken, maar spectaculairder is het aanschouwen van het smelten van ijskappen in Alaska, de groei van Las Vegas of het verdwijnen van het Aralmeer bij Kazachstan. Meer video's staan hier. (LV)

 2. Offline Netflix kijken

  Je favoriete Netflix-serie kijken zonder internetverbinding? Ja, dat kan. In de app zit vanaf vandaag een downloadknop, zo meldt Netflix. Video’s kunnen hiermee worden opgeslagen in normale of hd-kwaliteit. De downloadfunctie werkt bij een beperkt aantal series en films. Eerder deze maand kwam concurrent Videoland ook al met een offlinemodus. (LV)

 3. Naam bij nummers-app in opspraak

  Apps die je telefoonnummers laten opzoeken van mensen die je niet kent blijken op grote schaal de contactgegevens op te slaan die ze op de toestellen van gebruikers vinden en ze doorzoekbaar te maken. Dit alles zonder toestemming vooraf, zo meldt de BBC. Het gaat onder meer om drie apps die al een tijdje verkrijgbaar zijn: Truecaller, Sync.ME en CM Security.

  De apps zijn normaal bedoeld voor het blokkeren van spam en het opzoeken van mensen (namen) bij telefoonnummers die niet in een contactlijst staan. Sommige van deze apps claimen een- tot twee miljard nummers te hebben opgeslagen.

  De BBC vond onder meer de gegevens van oud-premier David Cameron, de oppositieleider Jeremy Corbyn, de minister van verkeer Chris Grayling, de Olympische sporter Tom Daley en muziekproducent Pete Waterman.

  Veel van deze mensen lijken geen toestemming te hebben gegeven. Rik Ferguson, een onderzoeker van de cyberbeveiligingsfirma Trend Micro, zei dat hij Truecaller nooit heeft gebruikt of geïnstalleerd, terwijl zijn naam wel in de database van deze app staat.

  Het bedrijf Truecaller zegt de Zweedse en Europese privacyregels na te leven. (Peter van Ammelrooy)

 4. Spiegel of iPhone?

  Het ziet er uit als het ultieme kerstcadeau: een spiegel die werkt als een iPhone. Precies het soort toepassing dat we allemaal kennen van films die in de nabije toekomst spelen.

  Ontwerper Rafael Dymek had geen zin om te wachten tot het moment dat Apple zelf eindelijk met zijn next level-spiegel op de proppen komt, maar maakte er gewoon zelf een. We moeten dus nog even geduld hebben… (LV)

 5. Tesla besturen op denkkracht

  Hou toch op met die zelfrijdende auto. Breinknutselaars maakten een Tesla die rijdt op denkkracht. 'Remmen! Remmen! Goed, we zijn doodsbang, maar oké.' [bvdw]

 6. Facebook koopt emotiespecialist

  Facebook heeft de start-up FacioMetrics overgenomen. Het bedrijf ontwikkelt techniek die emoties van mensen kan detecteren, waarmee Facebook zijn Snapchat-achtige filters wil gaan verbeteren.

  FacioMetrics is de maker van IntraFace, een app die zeven verschillende emoties kan herkennen en die gebruikt kan worden voor agumented reality. Zo laat een demonstratievideo zien hoe er realtime make-up gesimuleerd kan worden op een persoon.

  Tegenover TechCrunch zegt Facebook dat de techniek ingezet gaat worden voor zijn selfiefilters. Facebook biedt in zijn camera-app filters aan die maskers over gezichten heen leggen. Met emotiedetectie kunnen dergelijke filters verbeterd worden. (TweakersNet)

 7. Minder, minder: iPhones en Samsungs

  Het derde kwartaal van dit jaar zijn er wereldwijd 5,4 procent meer smartphones verkocht, blijkt uit cijfers van Gartner. Samsung begon goed, maar zag zijn verkopen na het drama rondom de ontploffende toestellen hard achteruit kachelen. Het marktaandeel zakte van 23,6 naar 19,2 procent. De nummer twee Apple wist echter niet te profiteren en zakte van 13 naar 11,5.

  Gekeken naar besturingssystemen is Android oppermachtig met een (groeiend) aandeel van 87,8 procent verkochte toestellen. Apple’s iOS heeft 11,5 en de kruimels zijn voor Windows en BlackBerry. (LV)

 8. Post-digitale luxe

  Leven zonder smartphone

  De smartphone ligt eeuwig onder handbereik, we zijn altijd bereikbaar én nieuwsgierig. Kan het ook een tijdje zónder? Ja dat kan. Ianthe Sahadat beschreef hoe. (+)

  Het kost 99 euro, maar dan heb je volgens de Amsterdamse makers ook wat: een metalen kooi waar je je mobiel in kan doen waardoor die niet meer werkt. En jij weer aandacht voor je omgeving hebt. ‘Post-digitale luxe’, noemt Block - maker van deze zeshoekige cilinder - dit.

  'We hebben meer balans nodig tussen analoge en digitale bezigheden’, zo zegt Sidney Vollmer, een van de initiatiefnemers. ‘Block helpt de productiviteit te verhogen, de rust, maar vooral het samenzijn.’ Maar dan kan je toch ook gewoon je telefoon uitzetten? Nee, zegt Block, dat helpt niet. Mensen hebben daar volgens hem domweg de wilskracht niet voor.

  Ook de apps (zoals Break Free of Moment) die inspelen op de zogenoemde disconnect-trend, zijn volgens hem geen oplossing. De telefoon blijft immers voor het grijpen. Block hoopt dat bijvoorbeeld restaurants de hippe cilinders gaan kopen, als extra service aan klanten. Block werd met hulp van T-Mobile in elf maanden tijd ontwikkeld.

  Overigens zijn eerder al eens vergelijkbare persoonlijke Faraday-kooitjes ontwikkeld, maar Block heeft de aandacht weten te krijgen van het populaire Amerikaanse techblog Techcrunch. (LV)

 9. Het hongerige beest Google

  Toegang tot al uw digitale foto’s gaat Google niet ver genoeg: de gratis cloudopslag Google Photo wil nu ook oude analoge kiekjes omzetten naar digitale beelden. Hiervoor is een nieuwe app beschikbaar: PhotoScan.

  Het werkt heel simpel: de gebruiker wordt gevraagd met zijn mobiel een paar opnames te maken van een foto. De app maakt van deze opnames één nieuwe foto, ontdaan van spiegelingen en andere onvolkomenheden. En bovendien mooi uitgesneden. Hiermee is de gratis app vooral handig voor mensen die heel snel en eenvoudig een scan willen maken, zonder gedoe met een high end-scanner en fotobewerkingssoftware.

  Dat is leuk voor de fotobezitter, maar vooral voor Google. Want Google is een hongerig beest dat constant op zoek is naar meer. Vooral meer beeld. Met deze beelden traint Google zijn zelflerende Deep Learning-netwerken. En deze staan vervolgens weer aan de basis van bijvoorbeeld software voor gezichtsherkenning. (LV)

 10. Sites nepnieuws verliezen advertenties

  Aanbieders van verzonnen nieuws worden binnenkort verbannen van Adsense. Volgens de Wall Street Journal past Google de voorwaarden voor zijn reclamediensten zodanig aan, dat sites die bedrieglijk nieuws aanbieden er geen gebruik meer van kunnen maken. Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen in de VS, werd veel zorg uitgesproken over het groeiende aantal sites dat onwaar nieuws verspreidt.

  Met name Facebook kwam onder vuur te liggen omdat het sociaal medium volgens critici niet genoeg deed om nepnieuws tegen te houden. Mark Zuckerberg reageerde afgelopen weekend op aantijgingen dat zijn bedrijf een cruciale rol heeft gespeeld in de verkiezing van Donald Trump. In een statement op zijn eigen pagina zei de CEO dat 99 procent van de berichten op Facebook wel degelijk authentiek is.

  Vijf van zijn medewerkers vertelden echter aan Buzzfeed dat ze een werkgroep zijn gestart die moet onderzoeken hoeveel nepnieuws er daadwerkelijk op Facebook is verspreid tijdens de presidentiële campagne. (ANP)