Techblog - Obama probeerde Facebook te waarschuwen voor nepnieuws

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Obama waarschuwde voor nepnieuws

  Het moest een wake up-call worden, het gesprek dat toenmalig president Obama vorig jaar met Facebook-baas Zuckerberg had. Obama maakte zich zorgen. Zorgen over de invloed van nepberichten op Facebook op de uitslag van de verkiezingen. Zuckerberg had zich kort voor dit gesprek nog luchtigjes uitgelaten over dergelijke berichten: ‘onzin’ vond hij het.

  Het gesprek in november haalde niets uit, zo schrijft the Washington Post in een reconstructie op basis van gesprekken die de krant met betrokkenen had. Achteraf wilde het Obama-kamp dat ze meer hadden gedaan om het echec te voorkomen. Inmiddels heeft Facebook natuurlijk wel actie genomen, maar volgens critici komt dit te laat. Een hoogleraar noemt het tegenover the Washington Post zelfs een ‘systematisch gebrek aan verantwoordelijkheid’. (LV)

 2. Apple en Google hoogste merkwaarde

  De merkwaarde van Apple is het afgelopen jaar met 3 procent gestegen tot ruim 184 miljard dollar (155 miljard euro). Die van Google steeg nog harder: met 10 procent tot bijna 142 miljard. En Microsoft neemt nu de derde plek in, ten koste van Coca-Cola. Microsoft steeg zelfs met 10 procent. Dit blijkt allemaal uit het jaarlijkse onderzoek Best Global Brands van Interbrand, ’s werelds grootste merkadviesbureau. Het is sowieso tech wat de klok slaat: ook Amazon (plus 29 procent), Samsung (plus 9 procent) en Facebook (plus 48 procent) zitten in de toptien. Hoogste binnenkomer is Netflix, dat nu de 78ste plek bezet. (LV)

 3. Uber-baas maakt excuses in open brief

  Ubers nieuwe baas Dara Khosrowshahi heeft in een open brief aan de Londenaren publiekelijk excuses gemaakt voor alle fouten die zijn bedrijf heeft gemaakt. Aanleiding is het nieuws van vrijdag dat toezichthouder Transport for London (TfL) in Londen de licentie van Uber niet wil verlengen. Uber verklaarde hierop direct dat het hiertegen in beroep gaat en dat het bereid is tot concessies.

  Nu gaat Khosrowshahi nog een stap verder: ‘We hebben de manier waarop mensen in steden in de hele wereld rondreizen radicaal veranderd, maar tegelijkertijd hebben we in dat proces fouten gemaakt. Namens iedereen bij Uber verontschuldig ik me daarvoor.’ De Londense burgemeester Sadiq Khan gooide ondertussen meer olie op het vuur met de mededeling dat Uber oneigenlijke druk op TfL zou uitoefenen via zijn leger aan bedrijfsjuristen. Khan is ook bestuursvoorzitter van de TfL, maar zou niet betrokken zijn geweest bij de beslissing. (LV)

 4. Uber bereid tot concessies

  Het Amerikaanse taxibedrijf Uber is bereid concessies te doen om de beslissing tot intrekking van de vergunning in Londen ongedaan te maken. Het bedrijf zegt toe om meer aandacht te besteden aan de veiligheid van passagiers en om de arbeidsomstandigheden van chauffeurs te verbeteren, zoals het beperken van de werktijden.

  De toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad, Transport for London (TfL), trok vrijdag de vergunning in omdat men vindt dat het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan. Ook zou Uber software gebruiken die toezichthouders om de tuin leidt; zo kan het bedrijf blijven rijden in gebieden waar dat eigenlijk niet mag.

  Uber ging in beroep tegen die beslissing. Zolang die zaak loopt, kan het nog door blijven werken in Londen. Het bedrijf is sinds 2012 actief in de Britse hoofdstad.

  De vervoerder heeft binnen iets meer dan een dag al een half miljoen handtekeningen verzameld tegen het intrekken van zijn vergunning voor het taxivervoer in Londen. De ondertekenaars van de petitie doen een oproep aan burgemeester Sadiq Khan, die ook voorzitter is van de toezichthouder, het besluit ongedaan te maken.

  Er rijden circa 40.000 chauffeurs voor Uber in de Britse hoofdstad, aldus het bedrijf zelf. Zo'n 3,5 miljoen Londenaren maken gebruik van de app. Daarmee zou het definitieve verlies van de vergunning een zware slag zijn voor het Amerikaanse bedrijf.

 5. Tor is deze week vijftien jaar oud

  'Het onion-routingnetwerk is functioneel en ontplooid. Het is nog niet verschrikkelijk divers, maar hé, het is nu nog slechts voor de show.'

  Dat schreef de Amerikaanse computerwetenschapper Roger Dingledine in 2002 toen de anonieme communicatiesoftware Tor voor het eerst online ging. Tor is daarmee deze week vijftien jaar oud. De voormalig MIT-student maakte Tor samen met medestudent Nick Mathewson in opdracht van het Amerikaanse Naval Research Laboratory.

  Tor stelt de gebruiker in staat om anoniem op het internet te browsen en berichten te ontvangen en versturen. Tevens kan een gebruiker van Tor websites bezoeken die gebruikers van reguliere webbrowsers niet kunnen zien; het zogenoemde dark web.

  Tor is de afgelopen vijftien jaar geregeld het onderwerp van discussie in kwesties over privacy, criminaliteit en vrijheid van meningsuiting. De anonimiteit die Tor biedt, kan namelijk voor zowel voor legale als illegale doeleinden worden gebruikt. Het biedt toegang tot onlinemarktplaatsen waar bijvoorbeeld drugs, wapens en kinderporno worden verkocht, maar biedt ook een anoniem communicatiemiddel voor journalisten, politieke activisten en critici in landen met strenge censuur en een autoritaire overheid. Daarnaast is Tor een platform voor mensen met gevoelige informatie, die willen voorkomen dat zij worden gearresteerd. Zo gebruikte  bijvoorbeeld de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in 2013 het platform om geheime informatie van de Amerikaanse overheid te lekken naar de media.

  Tor wordt dagelijks meer dan 100 duizend keer gedownload en dagelijks door meer dan twee miljoen mensen gebruikt. (LV)  Ross Ulbricht zit een levenslange celstraf uit. Samen met handlanger Blake B. (ook opgepakt) beheerde hij de anonieme digitale drugsmarktplaats Silk Road. Hoe ging die te werk? En wat moest de FBI doen om deze digitale slimmeriken achter slot en grendel te krijgen?

 6. Wel wifi, geen Flappy Bird

  En zo is er toch nog wat commotie rondom Apples grote software-update van deze week. Wat blijkt? Het nieuwe bedieningspaneel in iOS 11 blijkt wifi en bluetooth niet daadwerkelijk uit te zetten als je op de knoppen drukt. In de praktijk worden alleen veel van de huidige verbindingen verbroken, terwijl andere gewoon blijven werken. Denk hierbij aan de verbinding met een Apple Watch, of AirDrop voor het makkelijk delen van bestanden. Dat is handig natuurlijk, maar soms willen mensen écht alle wifi en bluetooth uitschakelen, bijvoorbeeld om de batterij te sparen. Wie dit wil, zal in de instellingen moeten duiken en daar de knoppen moeten schuiven.

  Is dat alles? Nee, de liefhebber kan met iOS 11 geen Flappy Bird meer spelen. (LV)

 7. Nest komt met deurbel

  Nest, maker van slimme thermostaten en rookalarms, heeft woensdagavond in San Francsico een onlinedeurbel annex bewakingscamera gepresenteerd. De smartphone van de huiseigenaren dient als centraal communicatiemiddel; wanneer een bezoeker aan de deur staat, gaat er geen bel af, maar wordt een alert naar de smartphone verstuurd. Via een app kan vervolgens met de bezoeker worden gecommuniceerd voor er wordt open gedaan.

  Nest, dat in 2011 is opgericht, werd drie jaar geleden gekocht door Google voor 3 miljard dollar. Het bedrijf ontwikkelt apparaten voor het slimme huis, zoals een zelflerende thermostaat en rookmelders die in gewone taal vertellen wat er aan de hand is in huis. Ook heeft het diverse beveiligingscamera’s voor binnen en buiten in het assortiment.

  De nieuwe slimme deurbel heet Nest Hello en komt in november op de Amerikaanse markt. Europa volgt later dit jaar, aldus Nest. De deurbel werkt samen met de andere beveiligingscamera’s van het concern, die in een pakket worden verkocht als Nest Secure. Met een dongel kan het systeem worden geactiveerd als de bewoner zijn huis verlaat. Het systeem kan ook met een code op een toetsenbord worden ingeschakeld of gedeactiveerd. Nest Secure wordt volgend jaar op de Europese markt gebracht. Prijzen zijn hier nog niet bekend. [BvdW]

 8. Je eigen berg projecteren

  De veranderingen in iOS op een rij

  Apple gaf in juli al een publieke bètaversie van zijn nieuwe besturingssysteem voor mobieltjes en tablets vrij, maar nu is iOS 11 beschikbaar voor iedereen. Vooral de iPad is daarmee ineens een heel ander apparaat (+) geworden.

  De grote iOS11-update van deze week heeft tot weinig grote problemen geleid. Zo’n 190 duizend verouderde 32 bit-apps (zoals de game Infinity Blade) werken niet meer en er is een dingetje met Microsoftmail in het nieuwe systeem van Apple. Kunnen we ons concentreren op de leuke dingen. Een daarvan is 'augmented reality'. Door gebruik te maken van Apples AR-gereedschapskist komen ontwikkelaars nu met leuke nieuwe apps die telkens virtuele objecten in de echte wereld plaatsen.

  Die van Ikea bijvoorbeeld (binnenkort in de Nederlandse appstore), die meubels uit de catalogus in je woonkamer plaatst. Een andere is Fitness AR. Deze (betaalde) app maakt gebruik van de populaire fietsapp Strava. Gereden trajecten worden in 3D geprojecteerd op bijvoorbeeld een tafel. Zo kan nog meer indruk gemaakt worden met dat ritje naar de top van de Alpe d’Huez. Meer nieuwe AR-apps voor iPhones en iPads bij the Verge. (LV)

 9. Avril Lavigne + free mp3

  De carrière van Avril Lavigne heeft weleens een stijgender lijn gekend. Maar, niet getreurd, de Canadese zangeres prijkt weer eens bovenaan een lijst. McAfee houdt jaarlijks bij welke zoekopdracht op Google het meeste kans maakt om uiteindelijk op dubieuze sites te komen waar cybercriminelen rommel op uw pc of mobiel willen plaatsen. De zoekopdracht ‘Avril Lavigne + free mp3’ is volgens McAfee het riskantst.

  De reden achter deze twijfelachtige nummer 1-positie? Lavigne komt dit jaar met een nieuwe plaat uit. En verder wijst McAfee er fijntjes op dat een hardnekkige samenzweringstheorie melding maakt van het vermeende feit dat de echte Avril dood is en is vervangen door een nieuwe mevrouw Lavigne. Een soort Paul McCartney dus. En ook dat levert veel zoekopdrachten op, iets wat cybercriminelen haarfijn doorhebben. (LV)

 10. Nog een slimme bril

  Amazon wil een slimme bril op de markt brengen, vergelijkbaar met de (inmiddels geflopte) Google Glass. De bril wordt dan aangedreven door Alexa, de spraaksoftware van Amazon die ook in zijn populaire Echo-speakertjes zit. Dit meldt althans de Financial Times op basis van bronnen.

  Als het klopt, betekent dit dat Amazon weer een nieuwe markt betreedt, die van de zogenoemde wearables. Het moet een belangrijk probleem van het bedrijf oplossen. Amazon heeft namelijk geen smartphones om Alexa op te zetten. Concurrenten Apple en Google hebben wél eigen telefoons om hun respectieve spraakassistenten mee aan te drijven. Ondertussen wordt Alexa wel op steeds meer apparatuur van andere fabrikanten gezet. (LV)