Techblog - Anonieme communicatiesoftware Tor deze week 15 jaar oud

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Tor is deze week vijftien jaar oud

  'Het onion-routingnetwerk is functioneel en ontplooid. Het is nog niet verschrikkelijk divers, maar hé, het is nu nog slechts voor de show.'

  Dat schreef de Amerikaanse computerwetenschapper Roger Dingledine in 2002 toen de anonieme communicatiesoftware Tor voor het eerst online ging. Tor is daarmee deze week vijftien jaar oud. De voormalig MIT-student maakte Tor samen met medestudent Nick Mathewson in opdracht van het Amerikaanse Naval Research Laboratory.

  Tor stelt de gebruiker in staat om anoniem op het internet te browsen en berichten te ontvangen en versturen. Tevens kan een gebruiker van Tor websites bezoeken die gebruikers van reguliere webbrowsers niet kunnen zien; het zogenoemde dark web.

  Tor is de afgelopen vijftien jaar geregeld het onderwerp van discussie in kwesties over privacy, criminaliteit en vrijheid van meningsuiting. De anonimiteit die Tor biedt, kan namelijk voor zowel voor legale als illegale doeleinden worden gebruikt. Het biedt toegang tot onlinemarktplaatsen waar bijvoorbeeld drugs, wapens en kinderporno worden verkocht, maar biedt ook een anoniem communicatiemiddel voor journalisten, politieke activisten en critici in landen met strenge censuur en een autoritaire overheid. Daarnaast is Tor een platform voor mensen met gevoelige informatie, die willen voorkomen dat zij worden gearresteerd. Zo gebruikte bijvoorbeeld de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in 2013 het platform om geheime informatie van de Amerikaanse overheid te lekken naar de media.

  Tor wordt dagelijks meer dan 100 duizend keer gedownload en dagelijks door meer dan twee miljoen mensen gebruikt. (LV)  Ross Ulbricht zit een levenslange celstraf uit. Samen met handlanger Blake B. (ook opgepakt) beheerde hij de anonieme digitale drugsmarktplaats Silk Road. Hoe ging die te werk? En wat moest de FBI doen om deze digitale slimmeriken achter slot en grendel te krijgen?

 2. Wel wifi, geen Flappy Bird

  En zo is er toch nog wat commotie rondom Apples grote software-update van deze week. Wat blijkt? Het nieuwe bedieningspaneel in iOS 11 blijkt wifi en bluetooth niet daadwerkelijk uit te zetten als je op de knoppen drukt. In de praktijk worden alleen veel van de huidige verbindingen verbroken, terwijl andere gewoon blijven werken. Denk hierbij aan de verbinding met een Apple Watch, of AirDrop voor het makkelijk delen van bestanden. Dat is handig natuurlijk, maar soms willen mensen écht alle wifi en bluetooth uitschakelen, bijvoorbeeld om de batterij te sparen. Wie dit wil, zal in de instellingen moeten duiken en daar de knoppen moeten schuiven.

  Is dat alles? Nee, de liefhebber kan met iOS 11 geen Flappy Bird meer spelen. (LV)

 3. Nest komt met deurbel

  Nest, maker van slimme thermostaten en rookalarms, heeft woensdagavond in San Francsico een onlinedeurbel annex bewakingscamera gepresenteerd. De smartphone van de huiseigenaren dient als centraal communicatiemiddel; wanneer een bezoeker aan de deur staat, gaat er geen bel af, maar wordt een alert naar de smartphone verstuurd. Via een app kan vervolgens met de bezoeker worden gecommuniceerd voor er wordt open gedaan.

  Nest, dat in 2011 is opgericht, werd drie jaar geleden gekocht door Google voor 3 miljard dollar. Het bedrijf ontwikkelt apparaten voor het slimme huis, zoals een zelflerende thermostaat en rookmelders die in gewone taal vertellen wat er aan de hand is in huis. Ook heeft het diverse beveiligingscamera’s voor binnen en buiten in het assortiment.

  De nieuwe slimme deurbel heet Nest Hello en komt in november op de Amerikaanse markt. Europa volgt later dit jaar, aldus Nest. De deurbel werkt samen met de andere beveiligingscamera’s van het concern, die in een pakket worden verkocht als Nest Secure. Met een dongel kan het systeem worden geactiveerd als de bewoner zijn huis verlaat. Het systeem kan ook met een code op een toetsenbord worden ingeschakeld of gedeactiveerd. Nest Secure wordt volgend jaar op de Europese markt gebracht. Prijzen zijn hier nog niet bekend. [BvdW]

 4. Je eigen berg projecteren

  De veranderingen in iOS op een rij

  Apple gaf in juli al een publieke bètaversie van zijn nieuwe besturingssysteem voor mobieltjes en tablets vrij, maar nu is iOS 11 beschikbaar voor iedereen. Vooral de iPad is daarmee ineens een heel ander apparaat (+) geworden.

  De grote iOS11-update van deze week heeft tot weinig grote problemen geleid. Zo’n 190 duizend verouderde 32 bit-apps (zoals de game Infinity Blade) werken niet meer en er is een dingetje met Microsoftmail in het nieuwe systeem van Apple. Kunnen we ons concentreren op de leuke dingen. Een daarvan is 'augmented reality'. Door gebruik te maken van Apples AR-gereedschapskist komen ontwikkelaars nu met leuke nieuwe apps die telkens virtuele objecten in de echte wereld plaatsen.

  Die van Ikea bijvoorbeeld (binnenkort in de Nederlandse appstore), die meubels uit de catalogus in je woonkamer plaatst. Een andere is Fitness AR. Deze (betaalde) app maakt gebruik van de populaire fietsapp Strava. Gereden trajecten worden in 3D geprojecteerd op bijvoorbeeld een tafel. Zo kan nog meer indruk gemaakt worden met dat ritje naar de top van de Alpe d’Huez. Meer nieuwe AR-apps voor iPhones en iPads bij the Verge. (LV)

 5. Avril Lavigne + free mp3

  De carrière van Avril Lavigne heeft weleens een stijgender lijn gekend. Maar, niet getreurd, de Canadese zangeres prijkt weer eens bovenaan een lijst. McAfee houdt jaarlijks bij welke zoekopdracht op Google het meeste kans maakt om uiteindelijk op dubieuze sites te komen waar cybercriminelen rommel op uw pc of mobiel willen plaatsen. De zoekopdracht ‘Avril Lavigne + free mp3’ is volgens McAfee het riskantst.

  De reden achter deze twijfelachtige nummer 1-positie? Lavigne komt dit jaar met een nieuwe plaat uit. En verder wijst McAfee er fijntjes op dat een hardnekkige samenzweringstheorie melding maakt van het vermeende feit dat de echte Avril dood is en is vervangen door een nieuwe mevrouw Lavigne. Een soort Paul McCartney dus. En ook dat levert veel zoekopdrachten op, iets wat cybercriminelen haarfijn doorhebben. (LV)

 6. Nog een slimme bril

  Amazon wil een slimme bril op de markt brengen, vergelijkbaar met de (inmiddels geflopte) Google Glass. De bril wordt dan aangedreven door Alexa, de spraaksoftware van Amazon die ook in zijn populaire Echo-speakertjes zit. Dit meldt althans de Financial Times op basis van bronnen.

  Als het klopt, betekent dit dat Amazon weer een nieuwe markt betreedt, die van de zogenoemde wearables. Het moet een belangrijk probleem van het bedrijf oplossen. Amazon heeft namelijk geen smartphones om Alexa op te zetten. Concurrenten Apple en Google hebben wél eigen telefoons om hun respectieve spraakassistenten mee aan te drijven. Ondertussen wordt Alexa wel op steeds meer apparatuur van andere fabrikanten gezet. (LV)

 7. Twitter schrapt 300 duizend profielen

  Twitter heeft in de eerste helft van dit jaar bijna 300 duizend profielen afgesloten omdat de twitteraars terroristisch gedachtengoed verheerlijkten. Kunstmatige intelligentie wordt daarbij steeds belangrijker: 95 procent van de opgeschorte Twitterprofielen werd opgespoord door algoritmes. In de tweede helft van 2016 was dat nog 74 procent. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gemeld in een transparantierapport. Elfhonderd van de verwijderde profielen verdwenen na een verzoek vanuit een overheid. Ook ontvangt Twitter regelmatig verzoeken van overheden om informatie over accounts te leveren. Wereldwijd gebeurde dat in de eerste helft van 2017 meer dan zesduizend keer. Vanuit Nederland werd informatie opgevraagd over 51 profielen. Twitter ging op iets minder dan de helft van die verzoeken in.

 8. QR-code in het landschap

  Om het toerisme een impuls te geven heeft een plaats in het noorden van China een gigantische QR-code gemaakt door bomen en struiken in een parkachtig landschap vakkundig te snoeien. De zijdes van het vierkant zijn 227 meter lang. Het resultaat vanuit de lucht is indrukwekkend: techsite Mashable slaagde erin de code daadwerkelijk te ontcijferen. Deze leidt naar de officiële toerismesite van de stad. Missie geslaagd. (LV)

 9. Aanpak van cybercrime

  Om zich te weren tegen de grote stijging van het aantal cyberaanvallen, moeten de EU-landen veel nauwer gaan samenwerken. De Europese Commissie presenteerde dinsdag plannen om de digitale veiligheid te waarborgen. 'Geen land kan de uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid alleen aan', zei vicevoorzitter Andrus Ansip (Digitale Markt). Datadiefstal, gijzelingssoftware en fraude met creditcards en digitale betaalmiddelen komen steeds vaker voor en moeten harder worden aangepakt als het aan Brussel ligt. Schattingen over de schade van digitale misdaad lopen op tot 265 miljard euro per jaar.

  Enisa, het Europese agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging op Kreta, wordt daarom versterkt en omgevormd tot een dienst die de Europese cyberveiligheid robuust moet maken. Dit agentschap voor cyberbeveiliging moet kennis uitwisselen maar ook zorgdragen voor certificaten voor veilige apparaten, zodat consumenten weten of bijvoorbeeld hun internetbroodrooster wel veilig is.

  Ondertussen trekt ook Nederland meer geld uit voor cyberveiligheid, zo werd duidelijk tijdens de troonrede. Het gaat om structureel 25 miljoen extra. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de aanpak van cybercriminaliteit door politie en Openbaar Ministerie. (LV)

 10. Hall of Fame van internet

  De Nederlandse internetpionier Jaap Akkerhuis is opgenomen in de Internet Hall of Fame. Deze in 2012 opgerichte oeuvreprijs wordt toegekend aan individuen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en vooruitgang van het Internet. Tot de eerdere – in totaal 91 - gelauwerden behoren onder meer Vint Cerf, Tim Berners-Lee en Linus Torvalds, kortom de internetgrootheden van deze wereld. Akkerhuis speelde een belangrijke rol bij het leggen van de eerste dataverbindingen in Nederland en bij NLnet, de eerste internetaanbieder. Hier is hij nog steeds werkzaam.

  Al eerder werden zijn voormalige collega's bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica en NLnet Daniel Karrenberg en Teus Hagen, samen met SURFnet-kopstukken Kees Neggers en Erik Huizer in de eregalerij opgenomen. (LV)