Techblog - YouTube verwijst naar Wikipedia bij complottheorieën

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. YouTube roept hulp in van Wikipedia

  De landing op de maan heeft nooit plaatsgevonden. Paul McCartney is dood. De aanslagen op de Twin Towers waren een vooropgezet plan van de Amerikaanse overheid. Kennedy is vermoord in opdracht van de CIA en de overheid houdt de burger dom door de lucht te besproeien met zogenoemde chemtrails. En, o ja, de wereldelite verzamelt zich in allerlei geheime genootschappen, zoals de Illuminati, om snode plannen te smeden. Onder hen bevinden zich ex-president Bush en Beyoncé. Zomaar wat complottheorieën die ook op YouTube welig tieren.

  In de strijd tegen desinformatie gaat YouTube teksten van onder andere Wikipedia plaatsen bij video's die dit soort complottheorieën ondersteunen. Dat maakte directeur Susan Wojcicki dinsdag in Austin bekend. Het videoplatform van Google wil op die manier de kijker een ander perspectief bieden dan wat er in de video wordt verteld. De aankondiging volgt op de groeiende kritiek op onder andere YouTube en Facebook dat deze platformen nepnieuws en extremistische propaganda te veel aandacht geven in hun zucht naar hoge bezoekcijfers. (LV)

 2. Amazon werkt aan kil Alexa-lachje

  Virtuele assistent Alexa blijkt gebruikers af en toe de stuipen op het lijf te jagen. Het apparaatje van Amazon begint soms uit het niets te lachen, met een kil lachje.

  De luidspreker is razend populair in de Verenigde Staten en staat in veel woonkamers continue te luisteren, wachtend op een commando. Maar na de ijzige lach trekken Alexa-gebruikers de stekker eruit. Een gebruiker wist het moment vast te leggen en het filmpje is al meer dan een miljoen keer bekeken. Gewoonlijk heeft Alexa een keurige stem, vergelijkbaar met de digitale Apple-assistent Siri. Maar op dit filmpje komt een ijzige menselijke lach uit de luidspreker.

  Amazon heeft woensdag aan Amerikaanse media laten weten dat het bekend is met het probleem en dat eraan gewerkt wordt. Volgens The Verge wordt het commando ‘lachen’ aangepast. Als iemand de virtuele assistent vraagt of ze kan lachen, zal ze in het vervolg antwoorden: ‘Uiteraard kan ik lachen’, gevolgd door een lach. Alexa kan op commando onder meer het weer vertellen, muziek aanzetten, sportuitslagen melden, moppen tappen en boodschappen bestellen.

 3. Twitterbaas vraagt om hulp

  Het moet beter op Twitter, vindt ceo Jack Dorsey. Beter wil zeggen: transparanter, vriendelijker, beschaafder en meer gestoeld op de waarheid in plaats van geruchten en onjuiste informatie. Dat laat Dosey weten in een serie tweets.

  De oplossing heeft hij nog niet, daarvoor wordt de hulp in het leven geroepen van eenieder die denkt te weten hoe het beter kan. ‘We zijn niet trots op de manier waarop mensen misbruik hebben gemaakt van ons product, en ons onvermogen om hier snel genoeg op te reageren’, aldus Dorsey.

  Twitter heeft net als Facebook en YouTube last van trollen die proberen het debat een bepaalde kant op te duwen. Ook ligt de dienst regelmatig onder vuur omdat onder meer racisme en seksisme niet snel genoeg – of helemaal niet – worden aangepakt.

  Voorstellen voor het verbeteren van Twitter kunnen tot medio april worden ingediend. Het bedrijf is op zoek naar manieren om conversaties beter in de gaten te houden. Op deze manier moet de kwaliteit van Twitter in zijn geheel worden opgekrikt. ‘We kunnen en willen dit simpelweg niet in ons eentje doen’, schrijft Dorsey in zijn oproep.

  Facebookbaas Mark Zuckerberg liet een paar maanden geleden ook al weten dat hij met Facebook een nieuwe weg in wil slaan: in de tijdlijn van gebruikers moet de focus terug naar het sociale aspect (verhalen en foto’s van vrienden en familie). Berichten van bedrijven en de media worden minder belangrijk.

 4. iPhone-inkeping krijgt navolging

  Nee, echt mooi is de zogenoemde ‘notch’ van de iPhone X niet. Maar de hap uit de bovenkant van de scherm – noodzakelijk om onder andere camera en sensoren te kunnen herbergen – is wel heel kenmerkend voor het toestel. Inmiddels krijgt de inkeping navolging. Zo introduceerde Asus in Barcelona zijn nieuwe toestel ZenFone 5. Opvallendste kenmerk: de inkeping. Asus ging tijdens de presentatie zelfs zover om te benadrukken dat de notch 26 procent kleiner is dan die van de iPhone X. De adviesprijs van het toestel komt beneden de 500 euro te liggen, waarvoor de klant overigens ook de beschikking krijgt over zenimoji, Asus’ variant van Apple’s animoji.

  Veel schaamtelozer is de notch-imitatie van het Chinese merk Leagoo, dat eveneens in Barcelona zijn S9 introduceerde, waarmee het in naamgeving knipoogt naar de gloednieuwe Samsung Galaxy S9. De Leagoo S9 moet voor slechts 150 euro van eigenaar kunnen wisselen. (LV)

 5. Raketrecyclen lukt steeds beter

  Het laten terugkeren naar aarde van de eerste trap van zijn raketten, is inmiddels de normaalste zaak van de wereld voor ruimtevaartbedrijf SpaceX. Vandaag werd geprobeerd ook de neuskegel van de raket, de twee beschermkappen boven op de raket die de lading (in dit geval een Spaanse observatiesatelliet) beschermen tijdens de lancering, weer op te vangen. Het lukte bijna.

  Normaal gesproken worden deze kappen afgeworpen zodra de raket de ruimte heeft bereikt, waarna ze verbranden in de atmosfeer. Maar SpaceX wil de neuskegels ook gaan hergebruiken en heeft daartoe een schip gehuurd met een – werkelijk waar – groot vangnet. De kappen sturen zichzelf, hangend aan parachutes, richting het schip. Dit keer landden ze enkele honderden meters naast het doel, meldde SpaceX-baas Elon Musk. De volgende keer zullen ze iets grotere parachutes krijgen, waardoor ze minder snel zullen vallen en makkelijker te vangen zijn, aldus Musk.

  SpaceX probeert door onderdelen te hergebruiken raketlanceringen goedkoper te maken. De neuskegels kosten ongeveer 6 miljoen dollar, en door ze uit de lucht te vissen, kunnen flinke besparingen worden bereikt. [BvdW]

 6. Tand des tijds

  Van politici wordt weleens beweerd dat ze moeite hebben met denken op de lange termijn. Zakenlieden wordt vaak hetzelfde verweten. Maar niet Jeff Bezos. De steenrijke winkeluitbater annex raketbouwer is begonnen met een klok die tienduizend jaar moet blijven tikken. Deze week is de bouw begonnen, kondigde Bezos aan op Twitter, in een berg ergens in het westen van Texas. De klok moet de mensheid helpen herinneren aan de kracht van langetermijndenken. Technologie heeft ons veel gebracht, maar heeft ook problemen bezorgd op een schaal die de hele mensheid betreft. De 150 meter hoge klok die in het binnenste van de berg gebouwd wordt, zal samenlevingen overleven en zal nog tikken als de Verenigde Staten allang niet meer bestaan, aldus Bezos. De raderen zijn gemaakt van roestvast staal en de lagers van keramiek, om te voorkomen dat vuil en corrosie de komende millennia vat op het loopwerk zullen krijgen. De klok krijgt ook een carillon dat volgens de website Engadget dagelijks zal spelen en de komende tienduizend jaar nooit dezelfde melodie ten gehore zal brengen. Bezos heeft 42 miljoen dollar in het project gestoken. [BvdW]

 7. Bond sleept telco's voor de rechter

  De Consumentenbond sleept KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone voor de rechter omdat zij consumenten te weinig zouden compenseren vanwege de misleidende verkoop van abonnementen inclusief 'gratis’ mobiele telefoons. Telecomproviders verkochten jarenlang abonnementen met een zogenaamd gratis telefoon, terwijl consumenten in werkelijkheid via de abonnementsprijs in termijnen voor de telefoon betaalden. De Hoge Raad oordeelde in 2014 en 2016 dat dit niet door de beugel kon. De Consumentenbond wil nu dat de telefoonaanbieders de waarde van het toestel en de betaalde rente terugbetalen aan consumenten die zich hierdoor gedupeerd voelen.

 8. Chrome blokkeert (een paar) advertenties

  De meest gebruikte browser ter wereld – Google Chrome – blokkeert met ingang van deze week een aantal irritante advertenties. Uitingen die niet voldoen aan een lijst standaarden die Google samen met de advertentie- en mediabranche heeft opgesteld, zullen zowel op mobiele toestellen als op grotere schermen geen genade vinden. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld video-advertenties die automatisch afspelen met geluid, popup-advertenties of om grote uitingen die onderaan het scherm blijven staan.

  Verschil met bestaande adblockers is dat Google verreweg de meeste advertenties nog wel doorlaat. Logisch ook, want Google zelf is afhankelijk van advertentie-inkomsten. Volgens Google hebben veel sites de afgelopen maanden al beterschap getoond. Van alle honderdduizend geteste sites zou slechts een kleine 1 procent niet voldoen aan de eisen. Overigens kan Chrome ook gewoon in combinatie met agressievere advertentieblokkades zoals AdBlock Plus blijven worden gebruikt, al hoopt Google ongetwijfeld dat zijn eigen milde blokkade voortaan voldoende is om de populaire alternatieven zoals AdBlock Plus links te laten liggen. (LV)

 9. Overtuigende robothond

  Robotmaker Boston Dynamics heeft zijn vierpotige robothond een nieuw trucje aangeleerd: het kan perfect deuren openen. Een filmpje laat zien hoe een exemplaar een deur opent voor een soortgenoot waarna beiden de andere ruimte bezoeken.

  De bewegingen van de gele gevaarten – die met een beetje goede wil evengoed voor gigantische robotinsecten zouden kunnen doorgaan – komen heel wat overtuigender over dan het gros van de ski-robots die in Korea aan een toernooitje meededen. Lang niet allemaal slaagden die erin het parcours foutloos af te leggen. (LV)

  En Twitter zou Twitter niet zijn, als er geen parodie op de honden-act zou verschijnen. In een filmpje dat gisteren als reactie werd geplaatst, houden twee mensen de deur voor elkaar open op dezelfde wijze als de robothonden dat doen. Ineens ziet het er maar vreemd uit. De begeleidende tekst: 'Goed gedaan, Boston Dynamics. Het is jullie gelukt een ruimte binnen te gaan zoals ik dat als normaal mens ook altijd doe.'

 10. één piloot in de cockpit

  Vliegtuigbouwer Boeing onderzoekt of het aantal piloten op verkeersvliegtuigen kan worden teruggebracht tot één. Nu zitten op de meeste toestellen nog twee menselijke piloten (op lange-afstandsvluchten vier of zelfs meer), maar die zijn door technologische innovaties steeds minder noodzakelijk: vliegtuigen kunnen een groot deel van een vlucht al zelfstandig uitvoeren.

  Door het aantal piloten te halveren, kunnen luchtvaartmaatschappijen miljarden euro’s aan besparingen boeken op salarissen en opleidingskosten, schrijft persbureau Reuters. ‘We bestuderen deze mogelijkheid, die vermoedelijk het eerst zichtbaar zullen worden in het vrachtvervoer’, zei directeur R&D CharlesToups bij Boeing. Voor passagierstoestellen aan de beurt komen, zijn we ‘enkele decennia’ verder, verklaarde Toups tijdens de luchtshow van Singapore. Boeing werkt samen met autofabrikant General Motors aan software die autonome vliegtuigen mogelijk maakt.

  Met maar een piloot aan boord moeten vliegeniers op de grond de besturing van het toestel kunnen overnemen als er iets met de piloot in de cockpit gebeurt. De cockpits van volgende generaties vliegtuigen van Boeing en Airbus zullen hierop aangepast moeten worden, aldus Reuters.

  Of er passagierstoestellen komen met een piloot, lijkt niet waarschijnlijk. Mogelijk is het veiliger direct naar nul te gaan. De tragische crash van een toestel van Germanwings in 2015, waarbij een piloot zich van het leven beroofde door zijn toestel opzettelijk te laten neerstorten, laat zien dat cockpits met maar een piloot een risico in zich dragen. Luchtvaartmaatschappijen staan niet te springen: directeur Alan Joyce van het Australische Qantas Airways zei tegen Reuters dat zijn bedrijf geen plannen heeft. [BvdW]