Techblog - Vinden we bitcoin moeilijk? Wat dachten we van twee bitcoins?

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Bitcoin in tweeën gesplitst

  De markt voor cryptovaluta heeft er sinds dinsdag een nieuwe speler bij: Bitcoin Cash. De nieuwe digitale munt is gecreëerd om de bitcoin op te kunnen splitsen. De noodzaak daartoe is ontstaan omdat er in de bitcoingemeenschap al langer onenigheid heerst over de toekomst van de cryptomunt.

  Een belangrijk kritiekpunt van de oprichters van Bitcoin Cash is dat bitcointransacties erg traag verlopen: via de zogenaamde blockchaintechnologie kunnen er ongeveer drie bitcoinbetalingen per seconde worden verwerkt. Volgens CNN zouden transacties met Bitcoin Cash acht keer sneller gaan.

  De nieuwe valuta is nog minder waard dan een ‘echte’ bitcoin: een bitcoin cash kost momenteel zo’n 400 euro, terwijl voor een bitcoin 2.300 euro neergeteld moet worden.

 2. Huisrobot Kuri maakt homevideo's

  Niet alle robots hebben dezelfde aaibaarheidsfactor als de hierboven genoemde Kuri, maar dat maakt ze niet minder nuttig. Zo wordt de ESPniagara sinds dinsdag dagelijks ingezet om de waterkwaliteit van het Eriemeer tussen Canada en de Verenigde Staten te meten. Op de bodem van het westelijke bassin van het meer verzamelt de robot algen en test deze op giftige stoffen. Aangezien wateralgen sterk kunnen groeien tijdens de zomer, moeten wetenschappers goed in de gaten houden of de algen de watervoorziening niet vergiftigen. Doordat de ESPniagara regelmatig de concentratie giftige algen meet en de data doorstuurt naar de wetenschappers, kunnen zij bepalen op welke plekken het water veilig is zonder zelf in een bootje monsters te hoeven verzamelen.

  Het robotje Kuri, dat momenteel ontwikkeld wordt door het Amerikaanse Mayfield Robotics, moet meer dan alleen een schattig huisgenootje worden. Kuri zal namelijk in staat zijn automatisch korte video’s te maken van wat er in een huishouden gebeurt. Dankzij kunstmatige intelligentie kan Kuri de ‘beste’ acht filmpjes selecteren en uploaden naar de cloud. Eigenaren die bang zijn dat de robot genante momenten vastlegt, kunnen de videofunctie uitzetten. Naast filmen en zijn eigenaars gezelschap houden, kan Kuri ook reageren op gesproken commando’s en obstakels in huis ontwijken. Het robotje moet vanaf december in de winkels liggen, al is het nog niet bekend of Kuri ook in Europa verkrijgbaar zal zijn.

 3. Take on Me-app

  Natuurlijk was Take on Me van de Noorse formatie A-ha in 1985 bepaald niet het coolste nummer dat op de radio werd gedraaid, maar hé, die clip: die sloeg in als een bom. De zwart-witstrip die tot leven komt en zich vermengt met echte beelden geldt inmiddels als een jarentachtig-icoon. En eigenlijk is het augmented reality avant la lettre: het mixen van echte beelden met een virtuele laag. Dat moet althans ook Trixi Studios hebben bedacht. Dit bedrijf komt met een app waarin iedereen zelf in de spreekwoordelijke handomdraai zelf zijn huiskamerfeestje in een Take on Me-clip kan veranderen. De studio maakt hiervoor gebruik van Apple’s ARKit-software, waarmee dit relatief gemakkelijk is. Dertig jaar geleden kostte het origineel vele, vele weken handwerk om tot hetzelfde resultaat te komen.

  De promovideo is veelbelovend, maar de app is helaas nog niet op de markt. Als dat eenmaal het geval is, kan iedereen aan de slag. Take on me! (Laurens Verhagen)

 4. Bezos even nr 1 op Forbes-lijst

  De topman van webwinkel Amazon Jeff Bezos heeft Bill Gates korte tijd ingehaald als rijkste man ter wereld. Zakenblad Forbes maakte de verandering in de miljardairsindex donderdag bekend. Een aantal uur later raakte Bezos zijn koppositie alweer kwijt toen de Amazon-aandelen daalden.

  De webwinkel en technologiegigant zag de winst in het tweede kwartaal scherp dalen, vooral door hogere uitgaven, zo bleek donderdag in een tussentijds handelsbericht. De winstval zette het aandeel Amazon flink onder druk in de nabeurshandel. Het aandeel Amazon koerste eerder deze week op het hoogste niveau ooit.

  Dure investeringen
  Voormalig Microsoft-baas Gates voert de Forbes-lijst al sinds mei 2013 aan. Bezos zat hem de laatste maanden echter op de hielen, mede omdat de beurskoers van Amazon is opgelopen. Daardoor groeide ook het vermogen van Bezos, die veel aandelen heeft. De 53-jarige Bezos was donderdagmiddag in totaal goed voor 90,9 miljard dollar. Dat is omgerekend bijna 78 miljard euro. Gates, die 61 is, moest het doen met een nettowaarde van 90,7 miljard dollar.

  Bezos begon in 1994 de webwinkel Amazon.com. Hij is ook de eigenaar van ruimtevaartbedrijf Blue Origin en van de grote krant The Washington Post. Verder heeft hij geïnvesteerd in bedrijven als Airbnb, Twitter en Uber. In 1998 stak hij een kwart miljoen dollar in de toen nieuwe zoekmachine Google. Het aandelenpakket dat hij in ruil kreeg, is nu miljarden waard.

  Amazon rapporteerde donderdag een winst van 197 miljoen dollar, of 0,40 dollar per aandeel. Dat is maar liefst 77 procent minder dan een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een winst per aandeel van 1,41 dollar. De omzet kwam uit op 38 miljard dollar. Het bedrijf is veel kwijt aan investeringen in het videosegment en aan opkomende markten als India. (ANP)

 5. Omzet en winst Facebook flink gestegen

  Het regent weer cijfers. Onder de bedrijven die hun cijfers presenteren, zit ook Facebook. En dat gaat allemaal prima. Wat te denken van een kwartaalomzet van 9,3 miljard dollar en een winst van 3,9 miljard? Beide stegen in een jaar tijd ook nog eens flink: met respectievelijk 45 procent en 71 procent. Is er dan helemaal niets vervelends te noemen? Toch wel. Een jaar geleden steeg de omzet nog harder.

  Goed, nog meer cijfers dan: het aantal gebruikers. Ook dat gaat lekker. Dagelijks zitten ruim 1,3 miljard mensen op Facebook. Bij dochter WhatsApp is dat 1 miljard. In de nabije toekomst hoopt Facebook meer geld te kunnen verdienen met advertenties in zowel WhatsApp als Messenger.

  Nu al haalt Facebook het overgrote merendeel van zijn omzet uit mobiel. Van alle advertentie-euro's die online worden uitgegeven gaat inmiddels 70 procent naar Google en Facebook. De overgebleven taartpunten worden verdeeld over al die andere techbedrijven, zoals Twitter of Snapchat. De kruimels gaan naar de uitgevers. En nee, dat vinden ze niet leuk. (Laurens Verhagen)

 6. Flash houdt er mee op

  Het is de week van afscheid en wederkeer. Met Paint kwam het uiteindelijk allemaal nog goed, maar voor Flash is echt geen hoop meer. En daar zal niemand rouwig om zijn. Flash is de technologie van Adobe waarmee het lange tijd mogelijk was om binnen de browser filmpjes te kijken en games te spelen. Je merkte pas dat je het nodig had als je een waarschuwing kreeg. Zoiets als olie in een auto, zeg maar.

  Maar Flash kwam in het verdomhoekje vanwege veiligheidsproblemen. Steve Jobs deed de technologie zelfs in de ban voor de iPhone. Bovendien is Flash inmiddels helemaal niet meer nodig; nieuwe technieken als html5 kunnen het trucje ook. Adobe heeft nu aangekondigd dat Flash vanaf 2021 niet meer wordt bijgehouden. Google, Microsoft en Mozilla - makers van respectievelijk Chrome, Edge en Firefox - zullen Flash vanaf dit jaar helemaal niet meer ondersteunen. Apple zal met Safari vermoedelijk dezelfde stap volgen. Flash zag in 1996 het licht. (Laurens Verhagen)

 7. Microsoft: Paint blijft

  Ineens was daar maandag overal het verschrikkelijke nieuws: Paint gaat verdwijnen. De onheilstijding kwam bovenborrelen op basis van een lijstje met verouderde producten dat door Microsoft zelf naar buiten was gebracht. Maar Microsoft kon in eerste instantie nog niet vertellen wat er nou precies met het stokoude en blijkbaar erg geliefde tekenprogramma zou gaan gebeuren.

  Tot maandagavond. Microsoft voelde zich genoodzaakt een liefdesbetuiging uit te vaardigen: we houden nog steeds van Paint. 'Vandaag hebben we een ongelofelijke uitbarsting van steun en nostalgie rondom Paint mogen meemaken', zo schrijft Microsoft op zijn blog.

  Inmiddels is duidelijk wat de toekomst van Paint is. Inderdaad verdwijnt het uit de standaardinstallatie van een volgende versie van Windows. Maar wie geen afscheid kan nemen van Paint, zal het programma gewoon als losse gratis app kunnen blijven downloaden. Een andere mogelijkheid is om het moderne Paint 3D te gebruiken. Binnen dit programma kunnen ook gewoon wat 2D-lijnen worden getrokken. Iedereen tevreden. (Laurens Verhagen)

 8. Aardverschuiving plaagt virtuele trucker

  Hij heeft vele namen, zoals de California State Route 1, de Pacific Coast Highway (PCH), de Cabrillo Highway, de Shoreline Highway en de Coast Highway. Er zijn liefst vijf songs aan gewijd.

  Maar de jongste wetenswaardigheid over deze iconische snelweg van ruim duizend kilometer is dat-ie sinds twee maanden een stuk korter is. Op 20 mei schoof er 800 Olympische zwembaden aan puin en modder van de berg waarlangs de State Route 1 voert. Dat stuk, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Monterey (Californië), werd daarmee 'voorlopig' onbegaanbaar.

  En niet alleen voor weggebruikers in het echt. Ook voor de bezitters van American Truck Simulator, een realistische game waarin je het leven van een vrachtwagenchauffeur kunt beleven zonder de deur uit te gaan. Ontwikkelaar SCS Software heeft aangekondigd dat bij de eerstvolgende update het bedolven deel van State Route 1 ook niet meer virtueel valt te berijden.

  Niet iedereen is daar blij mee. 'Ladingen vervoeren door Californië kan vaak zo saai zijn omdat je dan meestal op en neer over de I-5 moet rijden', klaagt Reddit-gebruiker APeacefulWarrior. 'Een alternatieve route kiezen via een deel van de Pacific Coast Highway scheelde enorm in de verveling.' Voorlopig gaat de vlam even niet meer in de pijp. (Peter van Ammelrooy)

 9. Washingtonse surveillancerobot te water

  Goed nieuws voor iedereen met robotvrees: afgaande op een incident in de VS zullen deze mechanische hulpen ons voorlopig nog niet overheersen zoals in de Terminator-films. Een surveillancerobot die in Washington deels het werk van de politie moest overnemen is van een trap gevallen en in een vijver beland.

  De politie van Washington - die van vlees en bloed - gaat er voorlopig vanuit dat de verdrinking het gevolg is van een ongeval. Ook de maker van K5-robot, het Amerikaanse bedrijf Knightscope, spreekt van een ‘geïsoleerd incident’ en zegt ‘dat er geen schade is berokkend aan mensen of dat die op enigerlei wijze hierbij betrokken zijn’. De robot is vermoedelijk door zijn eigen onhandigheid in de problemen geraakt. De robot rijdt rond op basis van een elektronische plattegrond. De software had K5 moeten weghouden van de trappen bij de vijver. Hij kan niet traplopen.

  De Knightscope K5 is een volledig autonoom opererende robot van anderhalve meter hoog en weegt tegen de 140 kilogram. Hij oogt als een kruising tussen een pinguïn en een robotstofzuiger zoals de Roomba.

  Sensoren slaan alarm bij harde geluiden en veranderingen in temperatuur, als aanwijzingen voor ongeregeldheden of brand. De K5 is verder in staat om kentekenplaten te lezen en kan de gezichten herkennen om te zien of die overeenkomen met foto’s van geregistreerde criminelen.

  De K5 bevindt zich nog in de ontwikkelfase en wordt op enkele locaties in de VS getest. Een proef in Palo Alto (Californië) werd vorig jaar korte tijd stilgelegd toen een robot over het voetje van een peuter van 16 maanden was gereden. Ook hebben inwoners omwille van hun privacy zorgen geuit.

  Niet iedereen is bang voor de K5: onderhoudsmonteurs moeten regelmatig lipstickvegen van de ‘robocop’ afpoetsen. (Peter van Ammelrooy)

 10. Game of Thrones hapert bij Ziggo

  De eerste aflevering van het zevende seizoen van Game of Thrones was maandagavond later dan gepland te bekijken bij Ziggo. Dat heeft het mediabedrijf gemeld. Twee uur later dan de verwachte lancering van het nieuwe seizoen konden alle abonnees van het Ziggo-pluspakket de populaire serie bekijken.

  De aflevering, die zondagavond al in de VS werd uitgezonden, zou maandag vanaf 21.00 uur online staan voor de abonnees van Movies&Series Xl, maar door nog onbekende oorzaak was dat bij een aantal aansluitingen niet het geval. Dit leidde tot boze reacties op sociale media. ‘We werken hard aan een oplossing’, beloofde Ziggo op Twitter. ‘Onze excuses!’ Toen de problemen waren opgelost meldde het bedrijf: ‘Jullie wachtten op de winter, maar wij lieten jullie in de kou staan. Sorry!’

  De serie kan alleen worden gezien door abonnees die extra betalen voor een zogenoemd plus-abonnement. Eerder was de serie op HBO Nederland te zien, maar deze zender hield in januari op met bestaan. Ziggo onderzoekt wat de problemen heeft veroorzaakt, in de hoop een zelfde euvel volgende week bij aflevering twee te voorkomen. De Amerikaanse tak van HBO had zondagavond problemen met overbelaste servers toen de eerste aflevering van het nieuwe seizoen werd uitgezonden. Ook fans in Mexico, Brazilië en Argentinië hadden moeite om verbinding te maken met HBO. (Laurens Verhagen)