Techblog - Aandelen Mark Zuckerberg in één klap 3 miljard dollar minder waard

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Zuckerbergs vermogen geslonken

  Facebooks aankondiging dat het bedrijf zijn nieuwsfeed gaat aanpassen, zorgde vrijdag direct voor een koersdaling. Niet zo vreemd, want Facebook zelf gaf tegelijk met deze mededeling toe dat de aanpassing – minder nieuws, meer persoonlijk contact - op korte termijn tot minder bezoek en activiteit gaat leiden. Volgens Fortune is met deze koersdaling het aandelenpakket van Zuckerberg in één klap meer dan drie miljard dollar in waarde verminderd.

  Dit is een daling op papier: vermoedelijk zullen de aandelen op de langere termijn wel weer stijgen. Maar ook als dat niet het geval is, is het vooral slecht nieuws voor goede doelen. Zuckerberg heeft eerder al beloofd dat hij een groot deel van zijn vermogen gedurende zijn leven wil weggeven. Althans: soort van. (LV)

 2. En daar is de KodakCoin

  Beleggers zijn dol op bedrijven die ‘iets in de blockchain’ doen. Kodak, dat ooit de boot miste bij de komst van de digitale fotografie, snapt dat en heeft een ‘groot blockchain-initiatief’ aangekondigd. Het idee van dit platform is dat de rechten en licenties van fotografen hier eenvoudig op kunnen worden bijgehouden. Op deze manier lost Kodak naar eigen zeggen het voor fotografen ‘onoplosbaar probleem’ van het gebrek aan controle over rechten op. Het netwerk gaat vergezeld van een nieuwe cryptomunt: de KodakCoin. Beleggers zien het verhaal wel zitten: de koers van Kodak explodeerde op het nieuws.

  Overigens hoopt (en verwacht) de medebedenker van ethereum – na de bitcoin de grootste cryptomunt in totale waarde - dat veel van de huidige ruim 1.300 cryptomunten zullen verdwijnen. De overblijvende munten zullen dan volgens hem rap in waarde stijgen. (LV)

 3. Twitter: speciale status wereldleiders

  Wereldleiders hebben een speciale status op Twitter. Dat heeft het sociale mediabedrijf vrijdag uitgelegd in een blogpost. Volgens Twitter is dat de reden dat de Amerikaanse president Donald Trump vrij tweets de wereld in kan sturen, ook al overtreedt hij volgens critici richtlijnen over bedreigingen.

  Afgelopen week gebruikte Trump zijn lievelingsmedium om Noord-Korea te waarschuwen dat hij een veel ‘grotere en krachtigere’ nucleaire knop heeft. Twittergebruikers dienden klachten in omdat Trump daarmee de regel zou overtreden dat er op Twitter geen geweldsbedreigingen mogen worden geplaatst. Afgelopen week werd er bij het hoofdkantoor in San Francisco gedemonstreerd tegen Trumps account.

  Het bedrijf schrijft nu dat ‘een wereldleider’ geen ban krijgt omdat ‘het verwijderen van hun omstreden tweets belangrijke informatie zou achterhouden die mensen moeten kunnen zien en bediscussiëren’. Daarbij, meent het sociale media-kanaal, zou een blokkering een wereldleider niet het zwijgen opleggen.

  In september had Twitter al laten weten dat nieuwswaardigheid en publiek belang ook afwegingen zijn bij het wel of niet verwijderen van accounts of tweets. ‘We werken hard om onbevooroordeeld te blijven.’

  De Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump was in de nacht van donderdag op vrijdag korte tijd niet bereikbaar. Volgens Twitter was @realDonaldTrump elf minuten uit de lucht. Begin november werd Trumps account korte tijd gedeactiveerd. Dat bleek een Twitter-werknemer op zijn laatste werkdag te hebben gedaan. Trump heeft meer dan 46 miljoen volgers op Twitter.

 4. Tesla's Model 3 komt nóg later

  Tesla heeft opnieuw zijn productiedoelstelling gemist. In het vierde kwartaal heeft de producent van elektrische auto’s 2.425 exemplaren afgeleverd van het nieuwe, beter betaalbare Model 3.

  Bij de introductie afgelopen zomer beloofde topman Elon Musk maandelijks 20 duizend exemplaren van het model te produceren. Tesla zegt veel vooruitgang te hebben geboekt bij het oplossen van knelpunten en denkt nu aan het eind van het eerste kwartaal maandelijks 10 duizend auto’s te bouwen. Aan het eind van het tweede kwartaal moeten dat er 20 duizend zijn.

  De productie van de luxemodellen S en X loopt wel goed, daarvan zijn er vorig jaar ruim honderdduizend verkocht, 33 procent meer dan in 2016.

 5. Apple soepel met vervangen batterijen

  Apple vervangt ook de batterij van de iPhone met korting als uit een diagnostische test blijkt dat de batterij nog goed presteert. Medewerkers van alle Apple Stores hebben daar dinsdag een interne memo over gekregen. Dat heeft het concern tegenover de website MacRumors bevestigd.

  Vorige week liet Apple weten dat bezitters van oudere modellen van de iPhone met korting hun batterij konden vervangen. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat Apple toegaf dat het de snelheid van oudere telefoons in sommige gevallen terugschroeft om te voorkomen dat ze uitvallen bij een plotselinge piekbelasting.

  Vanaf januari zou de kortingsactie (25 euro in plaats van de gebruikelijke 75) ingaan, maar het was niet duidelijk wanneer een bezitter recht zou hebben op die korting. Met de memo is daar nu duidelijkheid over. De uitslag van de zogenoemde Genius Bar-test, een test die bij een technisch klantenservicepunt in een Apple Store wordt uitgevoerd, speelt daarbij geen rol. Het gaat om de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

  De excuses en tegemoetkoming van Apple overtuigen overigens niet iedereen. Het bedrijf is zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten door diverse consumentengroepen en individuen aangeklaagd wegens het vertragen van de iPhones. (LV)

 6. Computerstemmen klonken altijd nogal computerstemmerig. Niet langer. Google heeft een nieuwe spraaksynthesizer ontwikkeld die nauwelijks van ‘echt’ te onderscheiden is. De Tacotron 2 herkent interpunctie, weet waar klemtonen moeten liggen en spreekt zelfs woorden vlekkeloos uit die het nooit eerder heeft gehoord. Dit alles – het dreigt saai te worden – dankzij Googles onovertroffen kunstmatige intelligentie. Waar bestaande spraakrobots stukjes menselijke tekst aan elkaar plakken, neemt Tacotron 2 de geschreven tekst als uitgangspunt. Luister hier hoe goed dat gaat.

 7. Excuses en korting van Apple

  Excuses én korting van Apple na een rel over de snelheid - of eigenlijk traagheid - van het besturingssysteem van de iPhone. De overtuiging onder iPhone-bezitters dat oudere toestellen zoals de iPhone 6 of 7 merkbaar trager zijn na een gedwongen update van besturingssysteem iOS, werden bewezen door een onafhankelijke test.

  Volgens critici omdat Apple nieuwe modellen als de 8 en de X wil verkopen, volgens Apple zelf omdat de oudere toestellen niet zijn toegerust op bepaalde taken. Om te voorkomen dat ze zichzelf automatisch uitschakelen als er te veel wordt gevraagd in combinatie met een niet-volle batterij, werd er een trucje ingebouwd: de processorkracht loop automatisch terug om het uitschakelen te voorkomen.

  Zelfs na deze verklaring van het bedrijf hield de kritiek aan: Apple had beter moeten communiceren en bood geen oplossing waar de klanten echt iets aan hebben. Meerdere gebruikers stapten naar de rechter. Het bedrijf probeert de gemoederen nu te sussen met excuses en korting op een nieuwe batterij. Klanten wereldwijd die normaalgesproken 79 dollar neertellen voor een nieuwe batterij, kunnen er tijdelijk een kopen voor 29 dollar, meldt het bedrijf in een open brief aan klanten.

  De kortingsactie loopt van januari tot december 2018. Of er ook een korting in het verschiet ligt voor klanten in bijvoorbeeld Europa, is nog niet bekend.

 8. Topman moederbedrijf Google treedt terug

  Topbestuurder Eric Schmidt van Alphabet, het moederbedrijf van Google, doet een stap terug. Het bedrijf heeft dat donderdag aangekondigd. Schmidt (62) blijft actief in het bestuur van Alphabet. Hij wordt technisch adviseur.

  Schmidt wil meer tijd gaan besteden aan wetenschap, technologie en filantropisch werk. De afgelopen jaren speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van Google tot de technologiereus die het nu is. Tot 2011 was hij bestuursvoorzitter van Google, daarna kreeg hij een andere rol in de top als uitvoerend voorzitter. Die titel had hij ook bij het in 2015 opgerichte moederbedrijf Alphabet.

 9. Zelfherstellend glas

  Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben een nieuw type glas ontwikkeld dat in potentie perfect zou zijn voor het gebruik in mobieltjes. Nu moeten gebroken schermen nog naar de reparateur worden gebracht, waar ze onder hoge temperatuur (en vaak tegen hoge kosten) worden gerepareerd. Door gebruik te maken van een polymeer genaamd polyether thioureas kunnen barsten gewoon worden hersteld door er licht tegenaan te drukken bij kamertemperatuur, zo schrijven de onderzoekers in Science.

  De vinding werd bij toeval ontdekt bij onderzoek naar dit materiaal voor een hele andere toepassing: lijm. Eerdere experimenten met herstellend glas van diverse fabrikanten waren tot nu toe weinig indrukwekkend. Moderne smartphones moeten het doen met versterkt glas, maar zijn kwetsbaar. De iPhone X werd zelfs getest als de breekbaarste iPhone uit de geschiedenis. Het is nog onduidelijk of en wanneer smartphone-bezitters hun beschermhoesjes definitief aan de wilgen kunnen hangen. (LV)

 10. ksssssttttt!!!!

  Dierenbeschermingsorganisatie SPCA mag zijn toezichtrobot niet langer op de stoep voor het kantoor in San Francisco laten patrouilleren. De robot, gemaakt door het jonge bedrijf Knightscope, werd ingezet om daklozen voor de deur weg te jagen. De dierenvrienden huren het apparaat voor 7 dollar per uur, 3 dollar minder dan het minimumloon van een menselijke toezichthouder, aldus het techplatform Quartz.

  Met behulp van lidar, een radarsensor die ook door sommige zelfsturende auto’s wordt gebruikt - maar ook door robotstofzuigers, probeert het apparaat op de stoep te blijven. Dat lukt niet altijd: eerder viel een elektrische toezichthouder in een vijver en reed een ander over de voet van een kind.

  Inmiddels worden de straten zo druk bevolkt door bezorg- en toezichtsrobots, dat San Francisco (het petrischaaltje voor disruptieve ontwikkelingen, aldus The Guardian) een wet heeft aangenomen om hun aantal terug te dringen.[BvdW]