Techblog - San Francisco verbiedt daklozenverjagende robottoezichthouder

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. ksssssttttt!!!!

  Dierenbeschermingsorganisatie SPCA mag zijn toezichtrobot niet langer op de stoep voor het kantoor in San Francisco laten patrouilleren. De robot, gemaakt door het jonge bedrijf Knightscope, werd ingezet om daklozen voor de deur weg te jagen. De dierenvrienden huren het apparaat voor 7 dollar per uur, 3 dollar minder dan het minimumloon van een menselijke toezichthouder, aldus het techplatform Quartz.

  Met behulp van lidar, een radarsensor die ook door sommige zelfsturende auto’s wordt gebruikt - maar ook door robotstofzuigers, probeert het apparaat op de stoep te blijven. Dat lukt niet altijd: eerder viel een elektrische toezichthouder in een vijver en reed een ander over de voet van een kind.

  Inmiddels worden de straten zo druk bevolkt door bezorg- en toezichtsrobots, dat San Francisco (het petrischaaltje voor disruptieve ontwikkelingen, aldus The Guardian) een wet heeft aangenomen om hun aantal terug te dringen.[BvdW]

 2. Amazon spreekt geen Nederlands

  Het is nog niet het hele pretpakket, maar het is in ieder geval een stap: de slimme praatpaal van Amazon, de Echo, is nu eindelijk ook rechtstreeks in Nederland leverbaar. Tot nu toe kon de Echo wel in Duitsland worden besteld, maar niet hier. Spreekt-ie dan ook Nederlands: nee, dat nog niet. Tegelijkertijd lanceert Amazon ook zijn muziekstreamingdienst in Nederland. Een ‘Alexa, play rock music’ volstaat dan om een deuntje af te spelen op de Echo.

  De muziekdienst is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Spotify en Apple. Er zijn drie varianten: voor 4 euro per maand mag Amazon Music op één Echo worden afgespeeld. Tien euro geeft toegang tot alle apparaten, terwijl een Family Plan 15 euro kost. Maximaal zes verschillende familieleden kunnen dan tegelijk van de dienst gebruikmaken. Erg veel moeite het de Nederlander naar de zin te maken, heeft Amazon zich overigens niet getroost: de website is in het Engels. (LV)

 3. Nvidia is hot

  Fortune is eruit. Het zakenblad kiest ieder jaar de ceo van het jaar. Geen Mark Zuckerberg, Elon Musk, Tim Cook of Jeff Bezos: dit jaar komt Jensen Huang op plek 1. Wie? Huang is de topman van Nvidia. In het geweld van Facebook, Google of Apple is dit concern relatief onbekend, maar Fortune wijst op de gigantische koerssprong die het aandeel heeft gemaakt. En met een waarde van 130 miljard komt de chipmaker in de buurt van IBM. De groei van Nvidia is voor een belangrijk deel te danken aan de focus van Nvidia op kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld bij autonoom rijden. Verder worden de zogenoemde graphics processing units (gpu’s) van Nvidia gebruikt voor de gewilde mining-computers voor cryptomunten. Gamers kennen Nvidia bovendien van de grafische kaarten. Voor Fortune is het meer dan voldoende om Nvidia ‘the hottest company in silicon valley’ te noemen. Waarvan akte.

  Andere ceo’s in de top-20 zijn onder anderen Jeff Bezos van Amazon, Mark Zuckerberg van Facebook en de eindbazen van Adobe, het Chinese Tencent (eigenaar van de WeChat-app) en softwaremaker Salesforce. De enige Nederlander in de lijst is Frans van Houten van Philips. Fortune waardeert de radicale transformatie die het bedrijf heeft doorgemaakt: van lampen en tv’s naar zeer innovatieve producten in de healthtech. (LV)

 4. De beste apps van 2017

  Na onder andere Spotify, YouTube en Twitter is ook Apple over de brug gekomen met zijn jaaroverzicht van populairste en beste apps. En ook welke song het meest werd gedraaid in Apple Music. Net als bij concurrent Spotify was dat Shape of You van Ed Sheeran. De meest gedownloade iPhone-app was, weinig verrassend, WhatsApp, terwijl de populairste game-app Super Mario Run was. In de Nederlandse lijst bevinden zich lokale successen als HEMA, Marktplaats, Tikkie en ZiggoGo.

  Traditioneel laat Apple ook weten wat volgens het bedrijf zelf de beste apps zijn van het afgelopen jaar: voor de iPhone is dat Enlight Videoleap en voor de iPad de foto-app Affinity Photo. De beste iPhone-app is tot slot Splitter Scritters. (LV)

 5. Schaakmat

  Vier uurtjes, meer had een afstammeling van het kunstmatig intelligente programma AlphaGo niet nodig om ’s werelds beste schaakcomputer te verslaan. De software, ontwikkeld door Google-dochter DeepMind, was de dag begonnen met nul kennis over het schaakspel. Maar nadat het de regels had doorgrond en een paar uur tegen zichzelf had gespeeld, wist AlphaZero, zoals het programma nu heet, het open source schaakalgoritme Stockfish te verslaan.

  Vorige maand had de software zichzelf het spel Go aangeleerd en was in to time beter dan de beste menselijke spelers te wereld. En zichzelf. Nieuw aan de laatste versie is dat het voor een bredere toepassing kan worden ingezet dan één bepaald spel. In een paar uurtjes leerde AlphaZero ook nog de Japanse schaakvariant Shogi.

  Overigens moeten de makers van AlphaGo/Zero zich misschien ook wel zorgen gaan maken over hun baan, want gisteren werd bekend dat een andere Google-dochter (Google Brain) een AI-systeem heeft ontwikkeld dat zelf weer AI-systemen bouwt, en dat klaarblijkelijk beter doet dan mensen bij het herkennen van voorwerpen in afbeeldingen. [BvdW]

 6. Nepvideo's

  U ziet een video van een auto die door een zomers landschap rijdt. Groene bomen, wolkjes in een blauwe lucht. Fake! Nvidia houdt de wereld weer eens (eerder creëerde het nepberoemdheden) voor de gek. In een nieuwe studie legt de fabrikant uit hoe zijn kunstmatige intelligentie in staat is om video’s compleet te veranderen. Winter wordt zomer, dag wordt nacht, zon wordt regen. Het is het volgende hoofdstuk in een aanhoudende reeks waarin AI laat zien dat het in staat is om verontrustend echt lijkende nepvideo’s te maken. Eerder dit jaar presenteerden onderzoekers van de Universiteit van Washington video’s waarin ze bijvoorbeeld Obama dingen laten zeggen die hij nooit heeft gezegd. Ook aan de Universiteit van Amsterdam wordt aan dergelijke software gewerkt. (LV)

 7. Wiedergutmachungsburger

  OK Google! De technologiegigant zet recht wat krom was: in een update van Android die vandaag verschijnt zullen de hamburger- en bieremoji’s zijn aangepast naar de wereldwijde standaardnorm: bij de hamburger zal het plakjes kaas op het vlees liggen, en de schuimkraag zal niet langer als een schapenwolk boven het halflege bierglas drijven. Eerder had Google zich verslikt in deze voedingsemoji's door het plakje kaas ónder het vlees te positioneren. Gevolg: ‘tumult’ op Twitter. De emoji’s liepen zo hoog op dat de hoogste baas van Google zich met burgergate moest bemoeien. Het resultaat van die interventie verschijnt vandaag met versie 8.1 van Android. [BvdW]

 8. Thuisbezorgd

  One giant leap voor Pizza Hut: astronauten aan boord van het ruimtestation ISS hebben voor het eerst in de geschiedenis een pizza gebakken bij microzwaartekracht. Nadat de Italiaan Paolo Nespoli, met 60 jaar Europa's oudste ruimtevaarder, de missieleiding in een tweet terloops had laten weten dat hij de smaak van pizza miste, stuurde aarde een pakket zelfmaakpizza mee met een bevoorradingsschip. Gisteren werden de pizza's bereid en opgegeten. Hoewel ze bijzonder onappetijtelijk ogen, schijnen ze goed te hebben gesmaakt. [BvdW]

 9. 'Slim condoom' houdt alles bij

  Altijd al afgevraagd hoeveel calorieën u tijdens de geslachtsgemeenschap verbrandt? De totale duur van uw sessie? Of hoeveel verschillende posities u gebruikt in vergelijking met andere mensen? Ook dáár is een app voor, in combinatie met wat een ‘slim condoom’ wordt genoemd. British Condoms kondigde deze flexibele ring al een tijdje geleden aan, maar nu is deze dan echt te koop. De 70 euro kostende en ‘extreem comfortabele’ i.Con moet over een condoom worden geschoven waarna hij zijn meetwerk kan verrichten. Alle data worden veilig en anoniem opgeslagen, belooft de fabrikant. Maar de goed presterende eigenaar kan deze desgewenst ook delen met de wereld. Een soort Strava (sportprestatiesapp), maar dan voor seks dus.

  Het is te hopen dat deze mannelijke variant inderdaad veiliger is dan de al langer bestaande We Vibe 4-vibrator. Vorig jaar werd op de hackersconferentie Def Con in Las Vegas aangetoond dat deze slimme vibrator van afstand kon worden bestuurd, ook als dat niet de bedoeling is. De hackers ontdekten ook dat de vibrator informatie over het gebruik naar de fabrikant stuurde. (LV)

 10. Venezuela begint eigen cryptomunt

  De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zondag eigen cryptogeld aangekondigd. Maduro zei dat de nieuwe digitale munt van Venezuela veel waarde heeft door de natuurlijke rijkdommen in het land: olie, gas, goud en diamanten. 'De 21e eeuw is gearriveerd', zei de president in een toespraak op tv, onderdeel van een vijf uur durende show.

  Venezuela verkeert in een diepe economische en sociale crisis. Aan de vrij val van de Venezolaanse munt bolivar lijkt geen einde te komen. Vorige maand daalde de officiële munt 57 procent in waarde ten opzicht van de dollar op de zwarte markt. Voor de bevolking wordt het steeds moeilijker aan eten en medicijnen te komen.

  De socialistische regeringsleider wil met de introductie van de 'petro' de financiële blokkade die is opgeworpen tegen zijn olierijke maar door crises geteisterde land doorbreken. Hij gaf geen logistieke details over het op de markt brengen van de Venezolaanse variant op de succesvolle bitcoin.

  Tegenstanders van Maduro geloven niet dat het gaat lukken de kreupele economie van Venezuela op gang te helpen met cryptovaluta. Deze wordt wereldwijd juist gekenmerkt door het ontbreken van elke invloed door overheden of centrale banken. 'Maduro hangt weer eens de clown uit', reageerde de kritische parlementariër en econoom Angel Alvarado. 'Dit is totaal ongeloofwaardig.'