Techblog - Nieuwe versie Android voor smartphones: betere beveiliging en chatten zonder wifi

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nieuwe versie Android heet Oreo

  De koekjesfabriek bij Google draait op volle toeren: na Android Kitkat is er nu Android Oreo, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor smartphones. Volgens de website The Tech Crunch ‘waarschijnlijk een van de minst opwindende updates in de recente geschiedenis van besturingssystemen’. De site besteedt welgeteld één alinea aan de aankondiging van het nieuwe systeem (en, eerlijk is eerlijk, verderop nog enkele stukjes).

  Dat het besturingssysteem naar een koekje wordt genoemd, is dus niet nieuw. Het is zelfs 'traditie': Google vernoemt elk besturingssysteem naar zoetigheden. Zo was er eerder Nougat. Het technologieconcern heeft naar eigen zeggen niet betaald voor de naam. Volgens een woordvoerster in de Washington Post gaat het om een 'co-branding partnership'.

  Google onthulde versie 8 van zijn besturingssoftware maandagavond tijdens de zonsverduistering. Onder meer de beveiliging van het systeem is verbeterd en er zijn nu betere mogelijkheden voor gebruikers om meldingen te beheren. Zo kan nu worden aangegeven welk type waarschuwing de nachtstand mag negeren. Ontwikkelaars kunnen aangeven hoe belangrijk hun bericht is, op een schaal van nul tot vier (aan standje elf wordt gewerkt). Daarnaast is er een functie die wifi-aware heet, waarmee gebruikers onderling kunnen chatten, ook als er geen wifistation in de buurt is.

  Oreo komt vermoedelijk eerst beschikbaar op de nieuwe telefoons van Google zelf. Wanneer andere telefoonfabrikanten volgen, zoals Samsung en HTC, is nog niet duidelijk. 'Binnenkort' vat de meeste antwoorden het beste samen. [BvdW]

 2. Eindelijk: het VW-busje rookt niet meer

  We kunnen ons geen auto herinneren die vaker is aangekondigd: het ‘nieuwe’ Volkswagenbusje. Al in 2001 werd de opvolger van de ‘iconische hippiebus’ uit de jaren zestig aangekondigd als concept. Hij werd geannuleerd, weer tot leven gewekt en wederom opgedoekt, maar nu; dit keer gaat het echt gebeuren: de hippiebus is terug en hij wordt elektrisch. In 2022 moet hij op de markt komen en krijgt hij een accu die groter is dan die van de grootste Tesla nu, waarmee het busje verder dan 400 kilometer ver komt op één lading. Of de accu van 111 kWh ook een elektrische douche aandrijft, is nog niet bekend. Wel dat het busje vanaf 2025 autonoom wordt. De elektrische VW-bus is ook een wiedergutmachung voor het dieselschandaal, zegt VW-topman Herbert Diess. De elektrische versie moet de Amerikaanse liefde voor het merk Volkswagen weer nieuw leven in blazen, stelt hij in het persbericht. [BvdW]

 3. Conan met piemel in EU, zonder in de VS

  In Amerikaanse films en tv-series komen mensen op de vreselijkste manieren om het leven. Dat wordt zonder scrupules in beeld gebracht. Maar stappen personages na een woeste vrijpartij het bed uit, dan hebben ze een broek aan of houden ze een laken voor.

  In games is het niet anders. Conan Exiles, een spel dat vanaf vandaag in een previewversie is te downloaden voor de Xbox One-spelcomputer, wijkt in de Europese versie af van de uitvoering voor de Amerikaanse markt. Want de Amerikanen krijgen een deels aangeklede Conan, terwijl de Europeanen de barbaar in volle glorie kunnen bewonderen.

  Op zich vreemd, omdat de game voor beide markten het predicaat 18+ heeft gekregen - dus een doelgroep die wel tegen een blote piemel zou moeten kunnen. 'De reden hiervoor is dat we als we volledig naakt in Conan Exiles hadden toegepast dit zou hebben geresulteerd in een veel strengere rating in de VS', zegt community manager Jens Erik. Dat zou de weg naar een groot deel van de markt hebben afgesneden, zo haalt de website Eurogamer Jens aan. Vooral grote supermarktketens in de VS zijn nogal preuts aangelegd.

  Conan Exiles is al een tijdje uit voor gewone pc's, hoewel het spel nog niet zo'n definitieve vorm heeft gekregen. Gamers maken zich al maanden vrolijk over de anatomisch correcte verschijning van personages, omdat je het formaat van de edele delen van Conan en anderen met een schuifregelaar kunt aanpassen.

  Conan Exiles is gebaseerd op het personage Conan The Barbarian, bedacht door de schrijver Robert E. Howard in 1932, maar is toch vooral bekend van de speelfilms uit 1982 en 1984 waarin de voormalige gouverneur van Californië de hoofdrol op zich nam. Arnold Schwarzenegger hield daarin keurig een lapje voor zijn kruis. (Peter van Ammelrooy)

 4. LinkedIn mag 'schraper' niet blokkeren

  Hoe weet je werkgever dat je overweegt om je ontslag te nemen?

  Misschien heeft hij wel een contract gesloten met HiQ Labs. Dit bedrijf uit San Francisco kwam maandag als overwinnaar uit de bus in een rechtszaak die was aangespannen door LinkedIn (een onderdeel van Microsoft).

  De loopbaansite wilde verhinderen dat HiQ Labs publieke (openbare) profielen 'afgraast' met een algoritme dat voorspelt of werknemers van plan zijn om de benen te nemen bij hun huidige werkgever.

  Een rechter verwierp het argument van LinkedIn dat de handelwijze van HiQ Labs de privacy van zijn 467 miljoen gebruikers schendt. LinkedIn wil gewoon een concurrent dwarsbomen, luidde zijn vonnis. De dienst verdient immers geld door het gedrag van zijn gebruikers te analyseren.

  Betere reclame kan HiQ Labs zich niet wensen.

  Zo maak je in elk geval je openbare profiel (deels) onzichtbaar. En kijk even naar de haiku die de immer creatieve Britse website The Register van het nieuws maakte. (Peter van Ammelrooy)

 5. Google viert 44 jaar hiphop met Doodle

  Google viert wat officieus de 44ste verjaardag is van hiphop met een Doodle die bestaat uit twee platenspelers waarop loops draaien van bekende hiphoptracks. Klik op de Doodle en volg de instructies hoe te mixen en scratchen. En besteed de rest van deze vrijdag aan de groove.

  Helemaal in de mood? Lees dan hier nog eens het verhaal dat verslaggever Toine Heijmans in 2008 schreef over het allereerste hiphopfeest in de Bronx op 11 augustus 1973: 'Een back to school jam was het, gegeven door dj Kool Herc. Entree: ladies 25 cent, fellas 50 cent.' [BvdW]

 6. Disney stopt met films op Netflix

  Entertainmentconcern Walt Disney zag de inkomsten uit zijn filmdivisie het afgelopen kwartaal zo sterk afnemen dat het bedrijf een radicaal andere strategie aanneemt. Het begint in 2019 een eigen streamingdienst en stopt dan ook de samenwerking met Netflix, zo maakte het animatiebedrijf dinsdagavond bekend.

  Hierdoor zijn nieuwe Disney- en Pixarfilms vanaf 2019 niet langer bij Netflix te zien. 'Voor ons is dit een extreem belangrijke, zéér significante strategiewissel', aldus directeur Robert Igor in een verklaring. Door Disney's beslissing zijn films als Frozen 2 en Toy Story 4 straks alleen nog te bekijken via deze nieuwe, nog naamloze streamingdienst. Of het besluit ook voor films van Disney's Marvel- en Star Wars-labels geldt is nog niet bekend.

  Volgens Netflix zullen oudere Disneyklassiekers en films die het komende anderhalf jaar op Netflix zouden verschijnen tot het einde van 2019 in het aanbod blijven. Hierover lopen nog contracten.

  Desgevraagd laat Netflix weten dat in andere landen dan de VS weer andere afspraken met Disney gelden, en dat deze deals voorlopig blijven staan. Wel gaat Disney afspraken met andere Netflix-landen eind 2019 evalueren. (Lisa van der Velden)

 7. PlayerUnknown's Battleground

  Wie niet sterk is moet slim zijn.

  Dat geldt zeker voor spelers van PlayerUnknown’s Battleground, een zeer populair en gewaardeerd online-schietspel waarbij tot honderd gamers per parachute afdalen op een virtueel eiland en elkaar afmaken. De solospeler of het team van vier man dat als laatste overblijft, wint - een fenomeen dat een last man standing deathmatch heet.

  Bijzonder aan PlayerUnknown’s Battleground is dat het slagveld elke zoveel minuten krimpt: spelers die zich buiten de nieuwe grenzen staan lopen schade op of worden geëlimineerd. Sommige stukken worden ook om de zoveel tijd gebombardeerd: die plekken op de kaart lichten dan rood op. Een ronde knokken duurt ongeveer een half uur.

  Het spel is nog in ontwikkeling, maar werd zes miljoen keer gekocht in de eerste vier maanden na de introductie in maart van dit jaar.

  Nu dan de niet zo sterke spelers. Sommigen hebben besloten dat ze de sterspelers weliswaar niet kunnen verslaan, maar wel enorm kunnen hinderen. Dus stappen ze in een virtuele auto en rijden luid toeterend rond - tot groot chagrijn van de gamers die hun verrichtingen live uitzenden op Twitch. Hoe die over de rooie gaan kan iedereen op YouTube bekijken. (Peter van Ammelrooy)

 8. Eerdere aflevering techblog

  Eerdere afleveringen van het techblog vindt u hier.