Techblog - Drones ingezet in strijd tegen paardenbeulen

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Een nieuw wapen in de strijd tegen de vele paardenmishandelingen van de laatstejaren: een drone. Henk ten Napel, voorzitter van de landelijke stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, denkt dat extra aandacht vanuit de lucht kan helpen om de dierenmishandelingen te stoppen.

  Alleen dit jaar al zijn er ruim 100 paarden mishandeld door één of meer paardenbeulen in Drenthe, Utrecht, Noord-Holland, Brabant, Gelderland en Limburg. In de meeste gevallen waren de dieren gestoken in de schaamstreek.

  Ten Napel wil met de drone, een quadcopter van het type Yuneec Q500 en voorzien van een camera, boven weilanden vliegen om zo te zoeken naar mogelijke overeenkomsten tussen de velden waar paarden zijn mishandeld. Ook wil hij samen met vrijwilligers via videobeelden en foto’ omliggende bossen en toegangswegen in kaart brengen.

 2. 20 Jaar terug

  Nu we toch bezig zijn met de viering van Windows 95 (zie hieronder): hoe schreef de Volkskrant in augustus 1995 over de introductie van dit nieuwe systeem? Correspondent Oscar Garschagen deed verslag van een 'verbijsterend spektakel', 'de absolute heerschappij op de softwaremarkt' en 'de eerste stappen op de elektronische snelweg'. (lv)

 3. Lekker ambient met Windows 95

  Wie kent het opstartriedeltje van Windows 95 niet? Generaties zijn er mee opgegroeid. Om het twintigjarige bestaan van het besturingssysteem te vieren, heeft geluidskunstenaar Daniel Jones het muziekje door de digitale mangel gehaald door het met 4000 procent te vertragen. Het resultaat: deep ambient. Niets meer aan doen.

  Voor de liefhebber heeft Jones ook de introductiemuziekjes van Windows 98 en Windows 2000 aangepakt. Meer over Windows 95 en de introductie destijds vindt u hier. (lv)

 4. Autoriteiten in Noorwegen hebben Popcorn Time-gebruikers in het land gewaarschuwd dat ze binnenkort post krijgen van de Rettighets-Alliansen (RA), vergelijkbaar met stichting Brein in Nederland. RA zegt tussen de 50.000 en 75.000 IP-adressen te hebben verzameld van mensen die zich, door naar Popcorn Time te kijken, schuldig hebben gemaakt aan het bekijken en verspreiden van met auteursrechten beschermd materiaal.

  Het is niet duidelijk wat de Noorse Popcorn Time-gebruikers precies boven het hoofd hangt. RA heeft het recht om IP-adressen van copyrightschenders te vergaren, maar alleen een rechter kan providers dwingen om de NAW-gegevens achter die IP-adressen vrij te geven. Of dat in dit geval gebeurd is, is niet bekend.

  Popcorn Time bestaat nu iets meer dan een jaar en in die periode heeft de 'illegale Netflix-concurrent' de nodige vijanden gemaakt. Recent nog opende Hollywood de aanval op gebruikers. En eerder werden twee Denen al gearresteerd omdat ze een handleiding hadden gepubliceerd over Popcorn Time. Anders dan bijvoorbeeld Netflix betaalt Popcorn Time geen rechten over de films en series die het zichtbaar maakt. Omdat de dienst werkt via het BitTorrent-protocol zijn gebruikers van Popcorn Time niet alleen materiaal aan het downloaden, maar ook aan het uploaden.

  Op die manier zijn ze, vaak onbewust, actief betrokken bij de verdere verspreiding van met auteursrechten beschermde series en films. (BuzzT)

 5. Samsung Galaxy S6 laadt snel op

  De Zenfone 2 van Asus en de Samsung Galaxy S6 laden het snelste op. Dat blijkt althans uit onderzoek van Tom's Guide, waarin meerdere smartphones met elkaar werden vergeleken.

  Het Asus-apparaat wist binnen vijf minuten al 17 procent van de batterij op te laden en liefst 32 procent binnen een kwartier. De Samsung Galaxy S6 komt na een kwartier op de tweede plaats met 27 procent en bereikte het allersnelst 80 procent en een volle batterij, na een uur en 22 minuten. De Asus Zenfone 2 bereikte pas na een uur en 49 minuten een volle batterij, net als de Google Nexus 6 en na de Motorola Droid Turbo en de LG G4.

  De iPhone 6 komt er slecht vanaf. Deze was pas na 2 uur en 35 minuten opgeladen en bereikte na een kwartier pas 20 procent. Ook de OnePlus 2 scoort slecht in de test. (BuzzT)

 6. Sony gaat in drones

  Sony wil zich vanaf volgend jaar gaan richten op het maken van drones voor gebruik in de bouw, logistiek en landbouw. Dat maakte het Japanse elektronicaconcern maandag bekend.

  Reden voor de stap richting de onbemande vliegtuigjes is de tegenvallende verkoop van Sony's Xperia smartphones. Het bedrijf zoekt daarom naar andere mogelijkheden om zijn mobiele technologieën in kwijt te kunnen. De dronemarkt maakt de afgelopen jaren een snelle groei door en trok eerder al de interesse van onder meer Google.

  De drones die Sony gaat maken, kunnen haarscherpe beelden maken die automatisch naar een clouddienst worden verstuurd. De productie komt in handen van Sony's dochterbedrijf Aerosense, dat verwacht in 2020 voor 10 miljard yen (72 miljoen euro) van de vliegtuigjes te verkopen. (BuzzT)

 7. Nintendo-console zonder schijfjes

  Nintendo heeft een octrooi aangevraagd op een gamesysteem dat werkt met een harde schijf en geen optische schijfjes meer gebruikt. Het systeem lijkt games van via een netwerkverbinding op te halen en vervolgens lokaal op te slaan.

  Dat valt op te maken uit gegevens die zijn verschenen op het NeoGAF-forum, een website voor gamefanaten waar vaker aangevraagde patenten opduiken. Nintendo heeft het patent in februari aangevraagd in de Verenigde Staten, maar pas deze week werd die aanvraag publiekelijk bekend.

  Het gamesysteem lijkt de spellen via een netwerkverbinding binnen te halen. Daarnaast beschikt het apparaat dat Nintendo beschrijft over de mogelijkheid om inhoud van geheugenkaartjes te lezen en te schrijven. Het is niet bekend om welk type het gaat, maar mogelijk gaat het om sd-kaartjes.

  Behalve het gamesysteem dat zonder optische schijfjes lijkt te werken, houdt Nintendo zich mogelijk ook bezig met de ontwikkeling van een nieuw type controller. De controller beschikt over een scherm en over een techniek die formeel Speed Control Processing heet. Die zou berekenen met welke snelheid een spel gespeeld kan worden. (Tweakers.net)

 8. 'Chinezen investeren miljoenen in Uber'

  Een fondsbeheerder van het Chinese Citic Group China is van plan 100 miljoen dollar (88,6 miljoen euro) te steken in Uber Technologies het bedrijf achter de bekende onlinetaxidienst Uber. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden.

  Van het totaalbedrag zou volgens de bronnen 20 miljoen dollar in de ontwikkeling van het bedrijf in China moeten worden gestoken.
  Uber schroefde de investeringen in China eerder al op tot een totaal van 1,1 miljard dollar, waardoor het bedrijf in circa vijftig grote tot middelgrote steden actief wordt. Een tijdspanne over die plannen is overigens niet bekend. Ook zijn er geruchten over een beursgang van Uber in China.

  Uber kampt in het Aziatische land met concurrentie van Didi Kuaidi, dat onder meer de steun heeft van internetgigant Alibaba en Tencent Holding. (BuzzT)

 9. 'Gratis Samsung voor eigenaren iPhone'

  Samsung biedt eigenaren van een iPhone de mogelijkheid de nieuwste Samsung-smartphones gratis te testen. Het aanbod geldt voor dertig dagen en is inclusief belminuten en data, zo is the lezen op de promotiewebsite van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

  Om mee te doen aan wat Samsung de 'ultieme test' noemt moeten iPhone-gebruikers vanaf hun iPhone-browser Safari naar de promotiesite van Samsung surfen. Vervolgens kan gekozen worden tussen de Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge en de Galaxy S6 edge+. De smartphone wordt dan thuisbezorgd met een geactiveerde simkaart en een kabeltje waarmee je makkelijk data kan overplaatsen naar de nieuwe telefoon.

  Testers moeten wel administratiekosten van 1 dollar betalen. De test is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. (BuzzT)

 10. Cloudopslag Google niet bliksembestendig

  Wie zijn gegevens opslaat in de cloud, zou toch verwachten dat die data niet naar de bliksem gaat. Dat is echter wel wat er vorige week donderdag gebeurde in het datacentrum van Google in België (in Saint-Ghislain bij Bergen). Nadat tijdens een flinke onweersbui de bliksem er maar liefst vier keer was ingeslagen, verloor een aantal gebruikers een flinke hoeveelheid aan opgeslagen gegevens, meldt De Morgen. Ongeveer vijf procent van de disks in het datacenter had problemen met het lezen of schrijven van data.

  Volgens Google kon de overgrote meerderheid van de data worden hersteld, maar 0,000001 procent van de gegevens is verloren gegaan door deze 'stroompanne'. Die gegevens zullen niet volledig kunnen worden hersteld.

  Google zegt geleerd te hebben van deze ervaring en gaat maatregelen nemen om de datacentra meer bliksembestendig te maken. (tvdk)