Techblog - Hardware is 'harder' dan software: geld verdienen met Nest blijkt lastig voor Google

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Apple soepel met vervangen batterijen

  Apple vervangt ook de batterij van de iPhone met korting als uit een diagnostische test blijkt dat de batterij nog goed presteert. Medewerkers van alle Apple Stores hebben daar dinsdag een interne memo over gekregen. Dat heeft het concern tegenover de website MacRumors bevestigd.

  Vorige week liet Apple weten dat bezitters van oudere modellen van de iPhone met korting hun batterij konden vervangen. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat Apple toegaf dat het de snelheid van oudere telefoons in sommige gevallen terugschroeft om te voorkomen dat ze uitvallen bij een plotselinge piekbelasting.

  Vanaf januari zou de kortingsactie (25 euro in plaats van de gebruikelijke 75) ingaan, maar het was niet duidelijk wanneer een bezitter recht zou hebben op die korting. Met de memo is daar nu duidelijkheid over. De uitslag van de zogenoemde Genius Bar-test, een test die bij een technisch klantenservicepunt in een Apple Store wordt uitgevoerd, speelt daarbij geen rol. Het gaat om de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

  De excuses en tegemoetkoming van Apple overtuigen overigens niet iedereen. Het bedrijf is zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten door diverse consumentengroepen en individuen aangeklaagd wegens het vertragen van de iPhones. (LV)

 2. Computerstemmen klonken altijd nogal computerstemmerig. Niet langer. Google heeft een nieuwe spraaksynthesizer ontwikkeld die nauwelijks van ‘echt’ te onderscheiden is. De Tacotron 2 herkent interpunctie, weet waar klemtonen moeten liggen en spreekt zelfs woorden vlekkeloos uit die het nooit eerder heeft gehoord. Dit alles – het dreigt saai te worden – dankzij Googles onovertroffen kunstmatige intelligentie. Waar bestaande spraakrobots stukjes menselijke tekst aan elkaar plakken, neemt Tacotron 2 de geschreven tekst als uitgangspunt. Luister hier hoe goed dat gaat.

 3. Excuses en korting van Apple

  Excuses én korting van Apple na een rel over de snelheid - of eigenlijk traagheid - van het besturingssysteem van de iPhone. De overtuiging onder iPhone-bezitters dat oudere toestellen zoals de iPhone 6 of 7 merkbaar trager zijn na een gedwongen update van besturingssysteem iOS, werden bewezen door een onafhankelijke test.

  Volgens critici omdat Apple nieuwe modellen als de 8 en de X wil verkopen, volgens Apple zelf omdat de oudere toestellen niet zijn toegerust op bepaalde taken. Om te voorkomen dat ze zichzelf automatisch uitschakelen als er te veel wordt gevraagd in combinatie met een niet-volle batterij, werd er een trucje ingebouwd: de processorkracht loop automatisch terug om het uitschakelen te voorkomen.

  Zelfs na deze verklaring van het bedrijf hield de kritiek aan: Apple had beter moeten communiceren en bood geen oplossing waar de klanten echt iets aan hebben. Meerdere gebruikers stapten naar de rechter. Het bedrijf probeert de gemoederen nu te sussen met excuses en korting op een nieuwe batterij. Klanten wereldwijd die normaalgesproken 79 dollar neertellen voor een nieuwe batterij, kunnen er tijdelijk een kopen voor 29 dollar, meldt het bedrijf in een open brief aan klanten.

  De kortingsactie loopt van januari tot december 2018. Of er ook een korting in het verschiet ligt voor klanten in bijvoorbeeld Europa, is nog niet bekend.

 4. Topman moederbedrijf Google treedt terug

  Topbestuurder Eric Schmidt van Alphabet, het moederbedrijf van Google, doet een stap terug. Het bedrijf heeft dat donderdag aangekondigd. Schmidt (62) blijft actief in het bestuur van Alphabet. Hij wordt technisch adviseur.

  Schmidt wil meer tijd gaan besteden aan wetenschap, technologie en filantropisch werk. De afgelopen jaren speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van Google tot de technologiereus die het nu is. Tot 2011 was hij bestuursvoorzitter van Google, daarna kreeg hij een andere rol in de top als uitvoerend voorzitter. Die titel had hij ook bij het in 2015 opgerichte moederbedrijf Alphabet.

 5. Zelfherstellend glas

  Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben een nieuw type glas ontwikkeld dat in potentie perfect zou zijn voor het gebruik in mobieltjes. Nu moeten gebroken schermen nog naar de reparateur worden gebracht, waar ze onder hoge temperatuur (en vaak tegen hoge kosten) worden gerepareerd. Door gebruik te maken van een polymeer genaamd polyether thioureas kunnen barsten gewoon worden hersteld door er licht tegenaan te drukken bij kamertemperatuur, zo schrijven de onderzoekers in Science.

  De vinding werd bij toeval ontdekt bij onderzoek naar dit materiaal voor een hele andere toepassing: lijm. Eerdere experimenten met herstellend glas van diverse fabrikanten waren tot nu toe weinig indrukwekkend. Moderne smartphones moeten het doen met versterkt glas, maar zijn kwetsbaar. De iPhone X werd zelfs getest als de breekbaarste iPhone uit de geschiedenis. Het is nog onduidelijk of en wanneer smartphone-bezitters hun beschermhoesjes definitief aan de wilgen kunnen hangen. (LV)

 6. ksssssttttt!!!!

  Dierenbeschermingsorganisatie SPCA mag zijn toezichtrobot niet langer op de stoep voor het kantoor in San Francisco laten patrouilleren. De robot, gemaakt door het jonge bedrijf Knightscope, werd ingezet om daklozen voor de deur weg te jagen. De dierenvrienden huren het apparaat voor 7 dollar per uur, 3 dollar minder dan het minimumloon van een menselijke toezichthouder, aldus het techplatform Quartz.

  Met behulp van lidar, een radarsensor die ook door sommige zelfsturende auto’s wordt gebruikt - maar ook door robotstofzuigers, probeert het apparaat op de stoep te blijven. Dat lukt niet altijd: eerder viel een elektrische toezichthouder in een vijver en reed een ander over de voet van een kind.

  Inmiddels worden de straten zo druk bevolkt door bezorg- en toezichtsrobots, dat San Francisco (het petrischaaltje voor disruptieve ontwikkelingen, aldus The Guardian) een wet heeft aangenomen om hun aantal terug te dringen.[BvdW]

 7. Amazon spreekt geen Nederlands

  Het is nog niet het hele pretpakket, maar het is in ieder geval een stap: de slimme praatpaal van Amazon, de Echo, is nu eindelijk ook rechtstreeks in Nederland leverbaar. Tot nu toe kon de Echo wel in Duitsland worden besteld, maar niet hier. Spreekt-ie dan ook Nederlands: nee, dat nog niet. Tegelijkertijd lanceert Amazon ook zijn muziekstreamingdienst in Nederland. Een ‘Alexa, play rock music’ volstaat dan om een deuntje af te spelen op de Echo.

  De muziekdienst is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Spotify en Apple. Er zijn drie varianten: voor 4 euro per maand mag Amazon Music op één Echo worden afgespeeld. Tien euro geeft toegang tot alle apparaten, terwijl een Family Plan 15 euro kost. Maximaal zes verschillende familieleden kunnen dan tegelijk van de dienst gebruikmaken. Erg veel moeite het de Nederlander naar de zin te maken, heeft Amazon zich overigens niet getroost: de website is in het Engels. (LV)

 8. Nvidia is hot

  Fortune is eruit. Het zakenblad kiest ieder jaar de ceo van het jaar. Geen Mark Zuckerberg, Elon Musk, Tim Cook of Jeff Bezos: dit jaar komt Jensen Huang op plek 1. Wie? Huang is de topman van Nvidia. In het geweld van Facebook, Google of Apple is dit concern relatief onbekend, maar Fortune wijst op de gigantische koerssprong die het aandeel heeft gemaakt. En met een waarde van 130 miljard komt de chipmaker in de buurt van IBM. De groei van Nvidia is voor een belangrijk deel te danken aan de focus van Nvidia op kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld bij autonoom rijden. Verder worden de zogenoemde graphics processing units (gpu’s) van Nvidia gebruikt voor de gewilde mining-computers voor cryptomunten. Gamers kennen Nvidia bovendien van de grafische kaarten. Voor Fortune is het meer dan voldoende om Nvidia ‘the hottest company in silicon valley’ te noemen. Waarvan akte.

  Andere ceo’s in de top-20 zijn onder anderen Jeff Bezos van Amazon, Mark Zuckerberg van Facebook en de eindbazen van Adobe, het Chinese Tencent (eigenaar van de WeChat-app) en softwaremaker Salesforce. De enige Nederlander in de lijst is Frans van Houten van Philips. Fortune waardeert de radicale transformatie die het bedrijf heeft doorgemaakt: van lampen en tv’s naar zeer innovatieve producten in de healthtech. (LV)

 9. De beste apps van 2017

  Na onder andere Spotify, YouTube en Twitter is ook Apple over de brug gekomen met zijn jaaroverzicht van populairste en beste apps. En ook welke song het meest werd gedraaid in Apple Music. Net als bij concurrent Spotify was dat Shape of You van Ed Sheeran. De meest gedownloade iPhone-app was, weinig verrassend, WhatsApp, terwijl de populairste game-app Super Mario Run was. In de Nederlandse lijst bevinden zich lokale successen als HEMA, Marktplaats, Tikkie en ZiggoGo.

  Traditioneel laat Apple ook weten wat volgens het bedrijf zelf de beste apps zijn van het afgelopen jaar: voor de iPhone is dat Enlight Videoleap en voor de iPad de foto-app Affinity Photo. De beste iPhone-app is tot slot Splitter Scritters. (LV)

 10. Schaakmat

  Vier uurtjes, meer had een afstammeling van het kunstmatig intelligente programma AlphaGo niet nodig om ’s werelds beste schaakcomputer te verslaan. De software, ontwikkeld door Google-dochter DeepMind, was de dag begonnen met nul kennis over het schaakspel. Maar nadat het de regels had doorgrond en een paar uur tegen zichzelf had gespeeld, wist AlphaZero, zoals het programma nu heet, het open source schaakalgoritme Stockfish te verslaan.

  Vorige maand had de software zichzelf het spel Go aangeleerd en was in to time beter dan de beste menselijke spelers te wereld. En zichzelf. Nieuw aan de laatste versie is dat het voor een bredere toepassing kan worden ingezet dan één bepaald spel. In een paar uurtjes leerde AlphaZero ook nog de Japanse schaakvariant Shogi.

  Overigens moeten de makers van AlphaGo/Zero zich misschien ook wel zorgen gaan maken over hun baan, want gisteren werd bekend dat een andere Google-dochter (Google Brain) een AI-systeem heeft ontwikkeld dat zelf weer AI-systemen bouwt, en dat klaarblijkelijk beter doet dan mensen bij het herkennen van voorwerpen in afbeeldingen. [BvdW]

 11. Nepvideo's

  U ziet een video van een auto die door een zomers landschap rijdt. Groene bomen, wolkjes in een blauwe lucht. Fake! Nvidia houdt de wereld weer eens (eerder creëerde het nepberoemdheden) voor de gek. In een nieuwe studie legt de fabrikant uit hoe zijn kunstmatige intelligentie in staat is om video’s compleet te veranderen. Winter wordt zomer, dag wordt nacht, zon wordt regen. Het is het volgende hoofdstuk in een aanhoudende reeks waarin AI laat zien dat het in staat is om verontrustend echt lijkende nepvideo’s te maken. Eerder dit jaar presenteerden onderzoekers van de Universiteit van Washington video’s waarin ze bijvoorbeeld Obama dingen laten zeggen die hij nooit heeft gezegd. Ook aan de Universiteit van Amsterdam wordt aan dergelijke software gewerkt. (LV)

 12. Wiedergutmachungsburger

  OK Google! De technologiegigant zet recht wat krom was: in een update van Android die vandaag verschijnt zullen de hamburger- en bieremoji’s zijn aangepast naar de wereldwijde standaardnorm: bij de hamburger zal het plakjes kaas op het vlees liggen, en de schuimkraag zal niet langer als een schapenwolk boven het halflege bierglas drijven. Eerder had Google zich verslikt in deze voedingsemoji's door het plakje kaas ónder het vlees te positioneren. Gevolg: ‘tumult’ op Twitter. De emoji’s liepen zo hoog op dat de hoogste baas van Google zich met burgergate moest bemoeien. Het resultaat van die interventie verschijnt vandaag met versie 8.1 van Android. [BvdW]

 13. Thuisbezorgd

  One giant leap voor Pizza Hut: astronauten aan boord van het ruimtestation ISS hebben voor het eerst in de geschiedenis een pizza gebakken bij microzwaartekracht. Nadat de Italiaan Paolo Nespoli, met 60 jaar Europa's oudste ruimtevaarder, de missieleiding in een tweet terloops had laten weten dat hij de smaak van pizza miste, stuurde aarde een pakket zelfmaakpizza mee met een bevoorradingsschip. Gisteren werden de pizza's bereid en opgegeten. Hoewel ze bijzonder onappetijtelijk ogen, schijnen ze goed te hebben gesmaakt. [BvdW]

 14. 'Slim condoom' houdt alles bij

  Altijd al afgevraagd hoeveel calorieën u tijdens de geslachtsgemeenschap verbrandt? De totale duur van uw sessie? Of hoeveel verschillende posities u gebruikt in vergelijking met andere mensen? Ook dáár is een app voor, in combinatie met wat een ‘slim condoom’ wordt genoemd. British Condoms kondigde deze flexibele ring al een tijdje geleden aan, maar nu is deze dan echt te koop. De 70 euro kostende en ‘extreem comfortabele’ i.Con moet over een condoom worden geschoven waarna hij zijn meetwerk kan verrichten. Alle data worden veilig en anoniem opgeslagen, belooft de fabrikant. Maar de goed presterende eigenaar kan deze desgewenst ook delen met de wereld. Een soort Strava (sportprestatiesapp), maar dan voor seks dus.

  Het is te hopen dat deze mannelijke variant inderdaad veiliger is dan de al langer bestaande We Vibe 4-vibrator. Vorig jaar werd op de hackersconferentie Def Con in Las Vegas aangetoond dat deze slimme vibrator van afstand kon worden bestuurd, ook als dat niet de bedoeling is. De hackers ontdekten ook dat de vibrator informatie over het gebruik naar de fabrikant stuurde. (LV)

 15. Venezuela begint eigen cryptomunt

  De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zondag eigen cryptogeld aangekondigd. Maduro zei dat de nieuwe digitale munt van Venezuela veel waarde heeft door de natuurlijke rijkdommen in het land: olie, gas, goud en diamanten. 'De 21e eeuw is gearriveerd', zei de president in een toespraak op tv, onderdeel van een vijf uur durende show.

  Venezuela verkeert in een diepe economische en sociale crisis. Aan de vrij val van de Venezolaanse munt bolivar lijkt geen einde te komen. Vorige maand daalde de officiële munt 57 procent in waarde ten opzicht van de dollar op de zwarte markt. Voor de bevolking wordt het steeds moeilijker aan eten en medicijnen te komen.

  De socialistische regeringsleider wil met de introductie van de 'petro' de financiële blokkade die is opgeworpen tegen zijn olierijke maar door crises geteisterde land doorbreken. Hij gaf geen logistieke details over het op de markt brengen van de Venezolaanse variant op de succesvolle bitcoin.

  Tegenstanders van Maduro geloven niet dat het gaat lukken de kreupele economie van Venezuela op gang te helpen met cryptovaluta. Deze wordt wereldwijd juist gekenmerkt door het ontbreken van elke invloed door overheden of centrale banken. 'Maduro hangt weer eens de clown uit', reageerde de kritische parlementariër en econoom Angel Alvarado. 'Dit is totaal ongeloofwaardig.'

 16. Netflix zorgt niet voor minder piraterij

  De internetpiraten konden voor hun favoriete films en show simpelweg niet terecht bij het aanbod van de legale videoplatformen en zochten dus hun heil online

  Online videodiensten zoals Netflix hebben maar een minimaal effect op internetpiraterij. Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Carnegie Mellon University en de Portugese Universidade Católica Portugues dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Management Science Journal. De onderzoekers bekeken aan de hand van duizenden participanten of download-gedrag ontmoedigd kan worden met het aanbod van legale alternatieven. Dit bleek niet het geval.

  De prijs van een abonnement en het selecte - en vaak niet up-to-date - beschikbare aanbod op de video-on-demand platformen, bleek gemiddeld niet overtuigend genoeg voor internetpiraten om minder te gaan downloaden uit illegale bron.

  De wetenschappers boden duizenden willekeurige internetpiraten 45 dagen lang een gratis tv-kanalen bundel aan met films en tv-shows die ook te vinden waren op video-on-demand platformen. Het effect: de downloaders gingen niet significant minder downloaden, maar wel meer televisie kijken. De internetpiraten konden voor hun favoriete films en show simpelweg niet terecht bij het aanbod van de legale videoplatformen en zochten dus hun heil online.

  De onderzoekers concluderen dat zowel nieuwe films als televisieseries sneller aangeboden moeten worden wil het downloadgedrag van internetpiraten veranderen - iets wat nog zeer lastig is door verschillende licenties die er op films en televisieseries rusten. Ook zouden de abonnementsprijzen flink naar beneden moeten, aldus de onderzoekers. Dit zou dan wel mogelijk ten koste gaan van inkomsten die anders gebruikt kunnen worden om nieuwe content te produceren. Beide opties zouden tevens maar een klein deel van de piraterij effectief bestrijden.

  Netflix - met ruim twee miljoen abonnementen in Nederland – is voorlopig dus nog niet het antwoord op internetpiraterij. (Joost Mollen)

 17. De man die Trump offline haalde

  Elf minuten lang was de wereld verschoond, of verstoken, van de tweets van Donald Trump. Dit gebeurde een paar weken terug nadat een werknemer van Twitter op zijn laatste werkdag het account van de Amerikaanse president deactiveerde. Dat gaf voeding aan het vermoeden dat dit bewust zou zijn gebeurd.

  Twitter weigerde de naam van de flexwerker te noemen, maar nu blijkt dat het om een twintiger uit Duitsland gaat, genaamd Bahtiyar Duysak. TechCrunch zocht hem op en tekende het verhaal op.

  Het was géén bewuste actie. De man benadrukt niets te hebben gedaan wat niet mocht. Gewoon een stomme fout, daar komt het eigenlijk op neer. Duysak kreeg een melding binnen over Trump en besloot iets in gang te zetten, zonder zich te realiseren dat hij hiermee gelijk het account deactiveerde - waarna de jacht op de 'dader' begon.

  Duysak wil zijn normale leven zo snel mogelijk terug, zo zegt hij. ‘Ik heb geen enkele misdaad of iets slechts gedaan, maar ik voel me als Pablo Escobar. Zo langzamerhand begint het echt vervelend te worden.’ Een baantje in de techindustrie laat hij voorlopig even links liggen. (LV)

 18. Facebook wil zelfmoordgedachten spotten

  Facebook gaat kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om te achterhalen of gebruikers mogelijk suïcidale gedachten hebben. Zodra algoritmen boodschappen markeren die daar mogelijk op duiden, wordt een menselijke moderator gewaarschuwd. Die kan vervolgens hulp organiseren. De dienst is de afgelopen maand getest in de Verenigde Staten en zou al in honderd gevallen alarm hebben geslagen, aldus Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in een post. Of dit ook heeft geleid tot het voorkomen van suïcide wordt niet duidelijk.

  De dienst komt overigens niet in Europa beschikbaar, omdat privacywetgeving bedrijven hier verbiedt data van gebruikers te analyseren op potentieel gevaar van zelfdoding.

  Facebook laat weinig los over de variabelen waarnaar de kunstmatig intelligente software kijkt. De software is getraind met eerdere berichten die op het sociale medium zijn gepost. Een redacteur van technologiesite TechCrunch vroeg Facebook hoe het wil voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van alle verzamelde gevoelige informatie - via 'emotietargeting' bijvoorbeeld - maar daarop geeft het bedrijf vooralsnog geen antwoord. [BvdW]

 19. Android verzamelt altijd locatiegegevens

  Wie zijn locatiegegevens via zijn mobiel niet wil delen, kan deze drie maatregelen treffen: in de instellingen het delen van die gegevens uitzetten, geen apps gebruiken of zelfs de sim-kaart verwijderen. Voor wie een Androidtoestel gebruikt, is dit niet voldoende, zo ontdekte Quartz. Android zou namelijk ook gegevens verzamelen en aan Google verzenden als al deze maatregelen zijn getroffen.

  Dit gebeurde via de exacte locaties van zendmasten waar het toestel in de buurt is. Google zegt in een reactie dat dit de afgelopen elf maanden zou hebben plaatsgevonden. Achterliggend doel zou het verbeteren van pushnotificaties zijn, al is niet duidelijk op welke manier precies. Ook zegt Google dat het de gegevens uiteindelijk niet heeft gebruikt. Eind deze maand moet er een einde zijn gekomen aan deze praktijk, beloofde Google aan Quartz. (LV)

 20. Verdwenen in het digitale niets

  Het klonk allemaal zo mooi wat hippe startup Confido geïnteresseerde beleggers voorhield: een op blockchain gebaseerde app voor betalingen en voor het tracken-en-tracen van bestellingen. Om geld op te halen, maakte Confido gebruik van het even populaire als riskante investeringsmodel van de ICO (Initial Coin Offering).

  Hierbij lanceren bedrijven hun eigen nieuwe cryptomunt waarop beleggers kunnen intekenen. In dit geval haalde Confido hiermee 374.000 dollar aan ethers op, een bestaande cryptomunt. Alles zag er goed uit, totdat alle digitale sporen van Confido op zondag ineens verdwenen. Website, Twitter-account: alles weg. Oprichter 'Joost van Doorn' (onduidelijk of deze man echt bestaat) publiceerde nog wel een korte verklaring waarin hij namens het bedrijf excuses maakt en verwijst naar vage juridische problemen. ‘Het was nooit onze bedoeling om investeerders schade toe te brengen; we zagen dit niet aankomen’, zo schrijft hij. Maar volgens het bedrijf dat Confido met zijn ICO begeleidde zijn het gewoon verdomd goede oplichters, schrijft Motherboard. Onlangs nog waarschuwden de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank nog voor ICO’s omdat hier geen enkele controle op is. (LV)