Techblog - Netflix breekt records, maar schrijft 39 miljoen af door #MeToo

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. De lieve som van 39 miljoen dollar. Zoveel heeft Netflix moeten afboeken op series en films die uiteindelijk niet werden uitgebracht. Acteur Kevin Spacey wordt niet met name genoemd, maar volgens ingewijden zou het hele bedrag op zijn conto komen. Meer succes had het bedrijf met eigen series als The Crown en Stranger Things.

  Uiteindelijk wist Netflix het vierde kwartaal maar liefst 8,3 miljoen nieuwe abonnees bij te schrijven tot een totaal van 117,6 miljoen. Critici die vreesden voor teruglopende abonnee-aantallen als gevolg van de verhoogde abonnementsprijzen kregen dus ongelijk. De omzet steeg de afgelopen drie maanden met eenderde tot bijna 3,3 miljard dollar, terwijl de nettowinst verdrievoudigde tot 185,5 miljoen dollar.

 2. Nederland laks met digitale veiligheid

  Het afgelopen jaar werd in totaal 1,3 miljard euro gestolen van meer dan drie miljoen consumenten in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 21 duizend consumenten van beveiliger Symantec. De gemiddelde kosten van de gevolgen van cybercrime waren 140 euro. Daarbovenop waren slachtoffers ook nog eens 5,6 uur bezig de problemen op te lossen.

  Het doorsneeslachtoffer heeft vertrouwen in zijn eigen beveiligingscapaciteiten en gebruikt meerdere apparaten. Gevolg is dat het slachtoffer zijn basisveiligheid niet op orde heeft door bijvoorbeeld vaak hetzelfde wachtwoord te gebruiken. ‘Mensen zijn online niet zo goed als ze denken’, concluderen de onderzoekers dan ook. De meest voorkomende vorm van cybercrime in Nederland is phishing. Daarbij worden mensen door oplichters aangespoord om ergens hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. (LV)

 3. gezichtsherkenning

  Amazon heeft in Seattle zijn eerste supermarkt geopend waar klanten boodschappen kunnen doen zonder langs de kassa te lopen of met een scanner in de weer te moeten. Het nog wel aanwezige personeel houdt zich bezig met het bereiden van verse maaltijden of broodjes. Het enige wat de klant hoeft te doen, is zijn Amazon-app bij de ingang voor een scanner te houden.

  Hierna gaat alles vanzelf in deze Amazon Go-winkel. Als de klant een product van de schappen pakt, wordt dit automatisch afgerekend via zijn Amazon-account. Als het product toch niet nodig blijkt, wordt het weer afgeboekt. Sensoren en gezichtsherkenning zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Het internetbedrijf testte al een tijdje met de geheel nieuwe techniek, maar wil nog niet zeggen of er meer supermarkten met dit concept worden geopend. Ook wil Amazon nog niet zeggen of de technologie aan andere supermarktketens wordt verkocht. (LV)

 4. Facebook in actie tegen 'sensatiezucht'

  Facebook gaat prioriteit geven aan 'betrouwbaar' nieuws in de stroom berichten die worden geplaatst. Topman Mark Zuckerberg kondigde dat voornemen aan om 'sensatiezucht' en 'desinformatie' in de sociale media te bestrijden. Zijn bedrijf, dat meer dan twee miljard maandelijkse gebruikers kent, gaat taxatiemethodes gebruik om te bepalen hoe integer de geleverde informatie is.Zuckerberg liet in een post op Facebook weten dat de reorganisatie volgende week in gang wordt gezet. De News Feed gaat dan als centraal uithangbord voorrang geven aan 'berichtgeving van hoge kwaliteit' boven nieuws dat afkomstig is uit dubieuze bronnen.

  'Er is tegenwoordig te veel effectbejag, verkeerde informatie en polarisatie in de wereld. De sociale media stellen mensen in staat sneller dan ooit tevoren nieuws te verspreiden. Als we de specifieke problemen niet aanpakken, dan vermeerderen we ze uiteindelijk', aldus Zuckerberg. Hij denkt dat door de ingreep nieuws in woord en beeld op Facebook zal slinken tot 4 procent van de content. Nu is dat ongefilterd nog 5 procent.

 5. Accu-gate iPhone ten einde?

  Bezitters van een iPhone met een verouderde accu krijgen binnenkort de keuze of hun telefoon in een lagere versnelling gaat draaien of niet. Apple-topman Tim Cook belooft dat deze optie wordt ingebouwd bij een volgende update van het besturingssysteem iOS. Het concern kwam onlangs negatief in het nieuws omdat het de processor trager liet draaien bij oudere telefoonmodellen waarvan de accu minder goed presteert. Apple zei dit te doen om te voorkomen dat het toestel onverwacht crasht tijdens zware werkzaamheden, als de processor veel energie van de accu vraagt. Critici verweten het concern zijn telefoons opzettelijk trager te maken, zodat klanten eerder een nieuwe kopen. Apple ontkent met klem dat dit de reden is voor de ingreep, en zegt nu met een ‘transparante’ oplossing te komen. Het concern biedt klanten van een iPhone 6 of 7 ook de mogelijkheid hun accu te laten vervangen tegen een gereduceerd tarief. [BvdW]

 6. Zuckerbergs vermogen geslonken

  Facebooks aankondiging dat het bedrijf zijn nieuwsfeed gaat aanpassen, zorgde vrijdag direct voor een koersdaling. Niet zo vreemd, want Facebook zelf gaf tegelijk met deze mededeling toe dat de aanpassing – minder nieuws, meer persoonlijk contact - op korte termijn tot minder bezoek en activiteit gaat leiden. Volgens Fortune is met deze koersdaling het aandelenpakket van Zuckerberg in één klap meer dan drie miljard dollar in waarde verminderd.

  Dit is een daling op papier: vermoedelijk zullen de aandelen op de langere termijn wel weer stijgen. Maar ook als dat niet het geval is, is het vooral slecht nieuws voor goede doelen. Zuckerberg heeft eerder al beloofd dat hij een groot deel van zijn vermogen gedurende zijn leven wil weggeven. Althans: soort van. (LV)

 7. En daar is de KodakCoin

  Beleggers zijn dol op bedrijven die ‘iets in de blockchain’ doen. Kodak, dat ooit de boot miste bij de komst van de digitale fotografie, snapt dat en heeft een ‘groot blockchain-initiatief’ aangekondigd. Het idee van dit platform is dat de rechten en licenties van fotografen hier eenvoudig op kunnen worden bijgehouden. Op deze manier lost Kodak naar eigen zeggen het voor fotografen ‘onoplosbaar probleem’ van het gebrek aan controle over rechten op. Het netwerk gaat vergezeld van een nieuwe cryptomunt: de KodakCoin. Beleggers zien het verhaal wel zitten: de koers van Kodak explodeerde op het nieuws.

  Overigens hoopt (en verwacht) de medebedenker van ethereum – na de bitcoin de grootste cryptomunt in totale waarde - dat veel van de huidige ruim 1.300 cryptomunten zullen verdwijnen. De overblijvende munten zullen dan volgens hem rap in waarde stijgen. (LV)

 8. Twitter: speciale status wereldleiders

  Wereldleiders hebben een speciale status op Twitter. Dat heeft het sociale mediabedrijf vrijdag uitgelegd in een blogpost. Volgens Twitter is dat de reden dat de Amerikaanse president Donald Trump vrij tweets de wereld in kan sturen, ook al overtreedt hij volgens critici richtlijnen over bedreigingen.

  Afgelopen week gebruikte Trump zijn lievelingsmedium om Noord-Korea te waarschuwen dat hij een veel ‘grotere en krachtigere’ nucleaire knop heeft. Twittergebruikers dienden klachten in omdat Trump daarmee de regel zou overtreden dat er op Twitter geen geweldsbedreigingen mogen worden geplaatst. Afgelopen week werd er bij het hoofdkantoor in San Francisco gedemonstreerd tegen Trumps account.

  Het bedrijf schrijft nu dat ‘een wereldleider’ geen ban krijgt omdat ‘het verwijderen van hun omstreden tweets belangrijke informatie zou achterhouden die mensen moeten kunnen zien en bediscussiëren’. Daarbij, meent het sociale media-kanaal, zou een blokkering een wereldleider niet het zwijgen opleggen.

  In september had Twitter al laten weten dat nieuwswaardigheid en publiek belang ook afwegingen zijn bij het wel of niet verwijderen van accounts of tweets. ‘We werken hard om onbevooroordeeld te blijven.’

  De Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump was in de nacht van donderdag op vrijdag korte tijd niet bereikbaar. Volgens Twitter was @realDonaldTrump elf minuten uit de lucht. Begin november werd Trumps account korte tijd gedeactiveerd. Dat bleek een Twitter-werknemer op zijn laatste werkdag te hebben gedaan. Trump heeft meer dan 46 miljoen volgers op Twitter.

 9. Tesla's Model 3 komt nóg later

  Tesla heeft opnieuw zijn productiedoelstelling gemist. In het vierde kwartaal heeft de producent van elektrische auto’s 2.425 exemplaren afgeleverd van het nieuwe, beter betaalbare Model 3.

  Bij de introductie afgelopen zomer beloofde topman Elon Musk maandelijks 20 duizend exemplaren van het model te produceren. Tesla zegt veel vooruitgang te hebben geboekt bij het oplossen van knelpunten en denkt nu aan het eind van het eerste kwartaal maandelijks 10 duizend auto’s te bouwen. Aan het eind van het tweede kwartaal moeten dat er 20 duizend zijn.

  De productie van de luxemodellen S en X loopt wel goed, daarvan zijn er vorig jaar ruim honderdduizend verkocht, 33 procent meer dan in 2016.

 10. Apple soepel met vervangen batterijen

  Apple vervangt ook de batterij van de iPhone met korting als uit een diagnostische test blijkt dat de batterij nog goed presteert. Medewerkers van alle Apple Stores hebben daar dinsdag een interne memo over gekregen. Dat heeft het concern tegenover de website MacRumors bevestigd.

  Vorige week liet Apple weten dat bezitters van oudere modellen van de iPhone met korting hun batterij konden vervangen. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat Apple toegaf dat het de snelheid van oudere telefoons in sommige gevallen terugschroeft om te voorkomen dat ze uitvallen bij een plotselinge piekbelasting.

  Vanaf januari zou de kortingsactie (25 euro in plaats van de gebruikelijke 75) ingaan, maar het was niet duidelijk wanneer een bezitter recht zou hebben op die korting. Met de memo is daar nu duidelijkheid over. De uitslag van de zogenoemde Genius Bar-test, een test die bij een technisch klantenservicepunt in een Apple Store wordt uitgevoerd, speelt daarbij geen rol. Het gaat om de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

  De excuses en tegemoetkoming van Apple overtuigen overigens niet iedereen. Het bedrijf is zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten door diverse consumentengroepen en individuen aangeklaagd wegens het vertragen van de iPhones. (LV)