Techblog - Wilmaaaa! Kunstmatige intelligentie maakt zelf Flintstones-clips

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Wat gebeurt er als je zelflerende algoritmes loslaat op de steentijd? Nieuwe clipjes van de Amerikaanse animatieserie The Flintstones. Onderzoekers van onder andere het Allen Institute for Artificial Intelligence zijn erin geslaagd om machines met behulp van kunstmatige intelligentie korte video’s van de populaire serie uit de jaren 60 te maken. Dit gebeurt op basis van een netwerk dat met 25 duizend video's van The Flintstones is getraind en een omschrijvingen per scene. De onderzoekers kunnen nu een beschrijving geven (bijvoorbeeld ‘Fred loopt met een rode hoed op door de huiskamer’) waarna de machinerie zelf het korte clipje maakt. (LV)

 2. Alleen goed volk bij Nest

  Nest heeft aan zijn imposante lijn van beveiligingscamera’s een nieuwe buitencamera toegevoegd: de Nest Cam IQ Outdoor. Het apparaat heeft onder meer een beeldsensor met meer beeldpunten. Dat levert geen scherpere video op (bewegend beeld wordt geregistreerd in reguliere high definition), maar biedt wel de mogelijkheid digitaal in te zoomen, tot twaalf keer. Algoritmes die personen herkennen laten de camera automatisch inzoomen op iedereen die in beeld komt, zodat de eigenaar op zijn smartphone direct kan zien wie er door zijn tuin struint. De camera is weerbestendig en blijft dankzij een ingebouwd warmte-elementje werken tot min 40 graden Celsius, zegt het hoofd productmarketing van Nest Europa, Lionel Guicherd-Callin. Verder zijn de speaker verbeterd (die kan luider) en kan de camera nu blind worden gemonteerd aan de buitenmuur, waardoor de kwetsbare stroom- en internetkabel onzichtbaar blijft.

  Het apparaat kan verder een kat van een mens onderscheiden, waardoor het aantal valse meldingen beperkt moet blijven. Wie een abonnement neemt op de onlinedienst Nest Aware, krijgt bovendien gezichtsherkenning, waardoor de camera bekend volk kan onderscheiden van vreemden. Wie al de binnenshuisversie heeft, hoeft de buitencam niet te trainen, want beide maken gebruik van dezelfde gezichtsbibliotheek. Nest Aware kan ook een seintje geven als de hond blaft, al kan hij de privéblaffer nog niet onderscheiden van die van de buren. De functie kan ook uit.

  De prijs van het abonnement is verlaagd tot vijf euro per maand en biedt dan vijf dagen video-opslag, in plaats van tien (deze variant is ook nog beschikbaar). Het apparaat neemt 24 uur per dag op. De nieuweling kost 379 euro. [BvdW]

 3. Nog meer databedrijven in opspraak

  Facebook is opnieuw genoodzaakt de banden met een datagraaier door te snijden. Dit keer gaat het om Cubeyou dat op de zwarte lijst komt. Volgens CNBC zou Cubeyou zich van vergelijkbare tactieken bedienen als Cambridge Analytica. Ook bij Cubyou werden online vragenlijsten gebruikt, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. Maar net als bij Cambridge kwamen de gegevens uiteindelijk bij commerciële marketingpartijen terecht. Vrijdag kwam het Canadese databedrijf AggregateIQ al in opspraak vanwege vergelijkbare praktijken.

  Deze week verschijnt Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres om uitleg te geven over het privacyschandaal. Naar verwachting zal hem onder meer gevraagd worden wat Facebook doet om privacy van gebruikers te verbeteren. Facebook heeft hier al verbetering beloofd. Facebook gaat vanaf vandaag de 87 miljoen gebruikers die slachtoffer zijn geworden van het schandaal met Cambridge Analytica op de hoogte te stellen van de zaak, onder wie mogelijk 89 duizend Nederlanders. Volgens klokkenluider Wylie zou het overigens over nog veel meer dan 87 miljoen gebruikers kunnen gaan. Ook zegt hij dat de gegevens in Rusland zouden kunnen zijn opgeslagen. (LV)

 4. Populaire fitnessapp gehackt

  Gegevens van zo'n 150 miljoen gebruikers van de voedings- en fitnessapp MyFitnessPal zijn door hackers gestolen.

  Under Armour, het bedrijf achter de app, bracht maakte donderdag bekend dat eind februari door een onbekende partij data van de accounts is buitgemaakt. Deze week kwam het bedrijf achter het lek en heeft gebruikers geïnformeerd.

  Onder de gestolen gegevens zijn gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden. Gevoeligere informatie als creditcardgegevens en burgerservicenummers zouden volgens Under Armour niet zijn ontvreemd. Het bedrijf adviseert gebruikers om hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen.

  Via de app MyFitnessPal kunnen gebruikers hun calorieën, dieet en bewegingsactiviteit bijhouden. Het bedrijf heeft beveiligingsdiensten in de hand genomen om te helpen met het onderzoek en werkt daarnaast mee met de politie.

 5. Playboy zegt Facebook vaarwel

  Na onder andere Tesla, acteur Jim Carrey en WhatsApp-oprichter Brian Acton heeft nu ook Playboy besloten te stoppen met Facebook. De recente data-rel met Cambridge Analytica heeft bijgedragen aan het besluit. Playboy wil zijn ‘meer dan 25 miljoen fans’ op Facebook niet langer blootstellen aan privacyrisico’s. Het moederbedrijf van het blootblad erkent overigens ook eerlijk dat Facebook sowieso geen optimale etalage is voor blootplaatjes vanwege de ‘strenge content- en beleidsrichtlijnen'.

  Facebook zelf ligt nog altijd in de vuurlinie en moet zich bij verschillende overheden verantwoorden om tekst en uitleg te geven terwijl gebruikers naar de rechter stappen. Een introductie van een eerste slimme praatpaal lijkt te midden van al dit rumoer niet het optimale moment. Volgens persbureau Bloomberg zou het geplaagde bedrijf besloten hebben de komst van zijn eerste slimme speaker nog even op de lange baan te schuiven. (LV)

 6. Goedkopere iPad met pennetje

  Om te onderstrepen dat onderwijs belangrijk is, heeft Apple - niet op zijn thuisbasis, maar op een school in Chicago - de nieuwste versie van de iPad onthuld. Apple wil de strijd aangaan met Google, dat met zijn Chromebooks steeds dominanter wordt in het onderwijs. De nieuwe iPad is vanaf 359 euro verkrijgbaar en werkt samen met de Apple Pencil. Eerder was deze pen alleen bij de duurdere pro-modellen te gebruiken. Scholen krijgen korting.

  De concurrentie zit ondertussen niet stil: Acer onthulde deze week ook de eerste tablet die draait op Chrome OS. De fabrikant richt zich met deze Chromebook Tab 10 ook op het onderwijs. (LV)

 7. 'Antibotssystemen uitgeschakeld'

  Uber heeft de standaardsystemen in de zelfrijdende Volvo uitgeschakeld die waarschuwen voor een botsing. Dat stelt de maker van de apparatuur in de Los Angeles Times. Het bedrijf Aptiv zegt dat zijn apparatuur op geen enkele wijze geassocieerd mag worden met het ongeval. De Volvo reed vorige week een overstekende voetganger dood.

  Uber heeft nog niet gereageerd op het bericht, maar het lijkt aannemelijk dat veiligheidssystemen die standaard zijn gemonteerd op de Volvo waren uitgeschakeld om te voorkomen dat verschillende systemen met elkaar zouden interfereren. Kort nadat de Amerikaanse politie beelden had vrijgegeven die een dashcam van de aanrijding heeft gemaakt, stelden diverse experts al dat de kans groot is dat ook de lidar niet heeft gewerkt. Deze laserradar zijn de belangrijkste ogen van een zelfstandig rijdende auto en hadden de vrouw in principe moeten detecteren.

  Uber is inmiddels verboden nog langer te testen met zelfrijdende auto's in Arizona. De gouverneur van de staat kwam tot zijn besluit na het zien van de ‘zorgwekkende’ beelden. [BvdW]

 8. Politie geeft beelden Uber-crash vrij

  De politie van de plaats Temple in de staat Arizona heeft de beelden vrijgegeven waarop een zelfrijdende Uber-auto een overstekende vrouw met een fiets aan de hand aanreed. Zij kwam daarbij om het leven. In de op Twitter gepubliceerde video van de politie is te zien dat de vrouw plotseling vanuit het donker voor de auto opduikt. De bestuurder is in de seconden voor het ongeluk ook gefilmd. Het is duidelijk dat ze haar ogen niet constant op de weg heeft en pas op het laatste moment opkijkt.

  Het valt te bezien of een menselijke bestuurder een aanrijding had kunnen voorkomen, maar de grote vraag is hoe het kan dat de Volvo helemaal niet heeft afgeremd. Eerder verklaarde de politie al dat de Uber-auto geen snelheid minderde, wat door de beelden lijkt te worden bevestigd. Het systeem lijkt de vrouw dus helemaal niet te hebben gedetecteerd, ondanks de aanwezigheid van diverse sensoren. Het politieonderzoek naar de toedracht wordt vervolgd. Het voorlopige onderzoek wees al uit dat de auto 61 kilometer per uur reed waar 56 mocht worden gereden. Uber staakte na het ongeluk al zijn proeven met zelfrijdende auto's.

 9. YouTube roept hulp in van Wikipedia

  De landing op de maan heeft nooit plaatsgevonden. Paul McCartney is dood. De aanslagen op de Twin Towers waren een vooropgezet plan van de Amerikaanse overheid. Kennedy is vermoord in opdracht van de CIA en de overheid houdt de burger dom door de lucht te besproeien met zogenoemde chemtrails. En, o ja, de wereldelite verzamelt zich in allerlei geheime genootschappen, zoals de Illuminati, om snode plannen te smeden. Onder hen bevinden zich ex-president Bush en Beyoncé. Zomaar wat complottheorieën die ook op YouTube welig tieren.

  In de strijd tegen desinformatie gaat YouTube teksten van onder andere Wikipedia plaatsen bij video's die dit soort complottheorieën ondersteunen. Dat maakte directeur Susan Wojcicki dinsdag in Austin bekend. Het videoplatform van Google wil op die manier de kijker een ander perspectief bieden dan wat er in de video wordt verteld. De aankondiging volgt op de groeiende kritiek op onder andere YouTube en Facebook dat deze platformen nepnieuws en extremistische propaganda te veel aandacht geven in hun zucht naar hoge bezoekcijfers. (LV)

 10. Amazon werkt aan kil Alexa-lachje

  Virtuele assistent Alexa blijkt gebruikers af en toe de stuipen op het lijf te jagen. Het apparaatje van Amazon begint soms uit het niets te lachen, met een kil lachje.

  De luidspreker is razend populair in de Verenigde Staten en staat in veel woonkamers continue te luisteren, wachtend op een commando. Maar na de ijzige lach trekken Alexa-gebruikers de stekker eruit. Een gebruiker wist het moment vast te leggen en het filmpje is al meer dan een miljoen keer bekeken. Gewoonlijk heeft Alexa een keurige stem, vergelijkbaar met de digitale Apple-assistent Siri. Maar op dit filmpje komt een ijzige menselijke lach uit de luidspreker.

  Amazon heeft woensdag aan Amerikaanse media laten weten dat het bekend is met het probleem en dat eraan gewerkt wordt. Volgens The Verge wordt het commando ‘lachen’ aangepast. Als iemand de virtuele assistent vraagt of ze kan lachen, zal ze in het vervolg antwoorden: ‘Uiteraard kan ik lachen’, gevolgd door een lach. Alexa kan op commando onder meer het weer vertellen, muziek aanzetten, sportuitslagen melden, moppen tappen en boodschappen bestellen.