Techblog - Hippe start-up Confido verdwijnt met op blockchain gebaseerde app plots in digitale niets

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Verdwenen in het digitale niets

  Het klonk allemaal zo mooi wat hippe start-up Confido beleggers voorhield: een op blockchain gebaseerde app voor betalingen en voor tracking en tracing van bestellingen. Om geld op te halen maakte Confido gebruik van de even populaire als riskante Initial Coin Offering. Hierbij lanceren bedrijven hun eigen nieuwe cryptomunt. In dit geval haalde Confido hiermee 374 duizend dollar aan ethers op, een bestaande cryptomunt. Alles zag er goed uit, totdat alle digitale sporen van Confido op zondag ineens verdwenen. Website, Twitter-account: alles weg. Oprichter Joost van Doorn publiceerde nog wel een korte verklaring waarin hij namens het bedrijf excuses maakt en verwijst naar vage juridische problemen.

 2. Enge killerdrones in gelikte film

  ‘Deze drones kunnen een halve stad uitmoorden. De bad guys!’ Aan het woord is de enthousiaste baas van een bedrijf dat minuscule drones op de markt brengt, voorzien van gezichtsherkenning en explosieven. Ter geruststelling: het filmpje is in elkaar gezet door het Future of Life Institute, de invloedrijke denktank die de belangrijkste ondernemers en denkers op het gebied van kunstmatige intelligentie verbindt. Op deze manier waarschuwt het instituut voor de gevaren van autonome wapens, iets wat het eerder dit jaar ook al deed via een open brief die onder andere door Elon Musk en Stephen Hawking werd ondertekend. Het filmpje schetst in Black Mirror-achtige stijl een nabije toekomst waarin de akelig effectieve killer-hommels in verkeerde handen vallen. De film werd in Genève gepresenteerd, waar de Verenigde Naties bij elkaar kwamen om te praten over autonome wapens.

  Zaterdag in Sir Edmund: een interview met Max Tegmark, oprichter van het Future of Life Institute. Over killerdrones en bewustzijn bij machines. (LV)

 3. Laks gebruik wachtwoorden

  Wachtwoordtips van meesterhacker

  Goede veiligheid op internet begint met goede wachtwoorden, maar u wordt gek van al die wachtwoorden die u moet onthouden. Meesterhacker Rickey Gevers geeft tips uit eigen keuken (+). Vergeet de verplichte ingewikkelde tekens en cijfers. 'Totale onzin.'

  Meer dan de helft van de Nederlanders bewaart hun wachtwoord op een onveilige manier. Dit blijkt uit onderzoek van internetprovider BIT onder meer dan duizend Nederlanders met een kantoorbaan. Zo zegt maar liefst 38 procent wachtwoorden op papier te schrijven en mailt 18 procent wachtwoorden naar zichzelf om ze niet te vergeten. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat er nog weinig hulpmiddelen worden ingezet om wachtwoorden te genereren of op te slaan, terwijl deze door experts worden gezien als de veiligste methode. Slechts 14 procent maakt gebruik van een wachtwoordgenerator. Een wachtwoordmanager zoals LastPass wordt door 17 procent van de ondervraagden gebruikt. Het gebruik van dit soort handige hulpmiddelen onder jongeren is overigens iets hoger dan gemiddeld. Tot slot zeggen veel mensen hun wachtwoord regelmatig te veranderen, maar in de praktijk past slechts de helft het wachtwoord één keer per kwartaal aan. (LV)

 4. Slaaprobot van Nederlandse bodem

  Somnox, opgericht door studenten van de TU Delft, heeft al binnen vier dagen op crowdfundingplatform Kickstarter het doelbedrag van 100.000 dollar opgehaald voor zijn slaaprobot. Het robotkussen simuleert menselijke ademhaling, waardoor de gebruiker zijn ademhaling onbewust aanpast aan het ademhalingsritme van de slaaprobot. De juiste ademhaling verlaagt de natuurlijke stress en verhoogt de ontspanning, zo is het idee.

  Somnox ontving feedback van ruim 5000 testpersonen, wat tot honderden prototypes leidde. De initiatiefnemers hopen dat de slaaprobot een natuurlijk alternatief is voor (verslavende) slaaptabletten. De robot heeft verschillende geluiden in zijn arsenaal, van hartslagen, meditaties tot slaapliedjes. Ook kan de slaper eigen audiofragmenten uploaden. Het kussen wordt samen met matrassenfabrikant Auping ontwikkeld en moet uiteindelijk 589 euro gaan kosten.

  Mocht het kussen zo goed werken dat de eigenaar in diepe slaap snurkgeluiden gaat profiteren, dan heeft Bose overigens weer een oplossing voor de bedpartner: speciale antisnurk-oordopjes. (LV)

 5. Tesla presenteert vrachtwagen

  Tesla heeft donderdagavond in Californië een prototype van een elektrische vrachtwagen gepresenteerd. Eigenaar en oprichter Elon Musk stelde het prototype van de Tesla Semi voor door zelf met de vrachtwagen een grote vliegtuighangar vol publiek binnen te rijden. Tesla verwacht in 2019 met de productie van de vrachtwagen te kunnen beginnen.

  De vrachtwagen is een nieuwe poging van Tesla om de economie weg te halen bij de fossiele brandstoffen.

  De nieuwe vrachtwagen heeft een bereik van 800 kilometer (500 mijl) bij een maximale belading, zo liet Tusk weten. Daarnaast kan de vrachtwagen in dertig minuten tijd opgeladen worden om weer een afstand van ruim 600 kilometer te rijden. ,,Hij kan opladen terwijl je de vrachtwagen uitlaadt", zei Musk.

 6. Twitter verwijdert verificatievinkje

  Twitter heeft het verificatievinkje verwijderd bij een aantal prominente extreemrechtse gebruikers. Met het blauwe vinkje geeft het bedrijf aan dat de identiteit van de gebruiker gecontroleerd is. 'Omdat ze racistische, homofobe of anderszins discriminerende berichten hebben geplaatst of hebben opgeroepen tot geweld, hebben de extreemrechtse figuren de voorwaarden geschonden', aldus Twitter. Hierdoor hebben ze geen recht meer op wat sommigen zien als een teken van goedkeuring.

  Tot de gebruikers die hun blauwe vinkje hebben verloren, horen Richard Spencer, een pleitbezorger van de superioriteit van het blanke ras, en Jason Kessler, verantwoordelijk voor de protestmars van neonazi’s in Charleston afgelopen zomer. Daarbij viel een dode toen een sympathisant van de blanke nationalistische beweging met een auto inreed op betogende tegenstanders.

  Zo omstreden als de toekenning van het blauwe vinkje aan rechtse radicalen was, zo omstreden is Twitters besluit om die weer terug te draaien. ‘Dit is niet het juiste antwoord’, schrijft de hoofdredacteur van de techsite The Verge.

  Het verificatievinkje werd in 2009 ingevoerd omdat er steeds meer accounts verschenen op Twitter van mensen die zich voordeden als politicus, popster, filmster, sporter of beroemdheid. Na alle ophef van de laatste dagen worden de procedures voor het toekennen van de vinkjes herzien. (Peter van Ammelrooy)

 7. Eerste persbericht cassettespeler

  ‘Philips brengt op de Firato een bandrecorder van een volkomen nieuw type. Het apparaat is 20 centimeter lang, 11 centimeter breed en 6 centimeter hoog. Dat zijn zo ongeveer de afmetingen van een kistje sigaren van 25 stuks.’ Zie hier het persbericht van Philips waarin de komst van de cassettespeler wordt aangekondigd. Voor die tijd moesten muziekliefhebbers nog in de weer met twee grote spoelen, iets wat met de komst van het cassettebandje tot de verleden tijd behoorde. ‘De cassette wordt in één hand genomen, in de daarvoor bestemde ruimte op de recorder gedrukt en zij zit klaar om op te nemen óf om beluisterd te worden wanneer er al iets op de band staat.’ (LV)

 8. Ah-noo!

  Furby is gehackt! (misschien net zo opmerkelijk: Furby bestaat nog steeds!)

  Al is gehackt een groot woord: de fabrikant heeft het apparaat een draadloze verbinding gegeven en verzuimde deze te beveiligen. Hierdoor kunnen snoodaards boodschappen sturen naar het spelende kind, ontdekten een Duitse en Britse consumentenorganisatie deze week. Furby is niet de enige: vier van de zeven onlinekinderspeeltjes bleken lek.

  Het probleem zit hem in de bluetoothverbinding, die niet is voorzien van een wachtwoord of beveiligingscode, waardoor iedereen er vanaf een meter of tien tot dertig op kan inloggen. De consumentenorganisaties willen dat de speeltjes van de markt worden gehaald, fabrikanten spreken de gebruikelijke sussende woorden. (BvdW)

 9. 'Onweerlegbaar bewijs' uit game

  Het Russische ministerie van Defensie is op wel erg knullige wijze de mist ingegaan in zijn poging ‘onweerlegbaar bewijs’ te presenteren dat de Verenigde Staten er alles aan doen om IS te steunen. Het ministerie publiceerde dinsdagochtend foto’s op zijn officiële Facebookkanaal die moesten aantonen dat de Amerikanen luchtsteun zouden geven aan IS in Syrië. Eén probleem: een van de foto’s was afkomstig van een mobiele game genaamd AC-130 Gunship Simulator. De andere vier komen volgens Conflict Intelligence Team (een Russische onderzoeksgroep) van foto’s uit 2016 van het Iraakse ministerie van Defensie.

  Nadat dit geblunder aan het licht kwam, pasten de Russen hun post op Facebook snel aan en vervingen ze de oorspronkelijke foto’s door nieuwe. Bovendien werden tweets gewist. De oude Facebookpost is echter nog wel gearchiveerd. (LV)

 10. Masker fopt Face ID

  Daar kon je natuurlijk op wachten: onderzoekers claimen Apple’s Face ID te hebben gekraakt. De bewering is afkomstig van het Vietnamese beveiligingsbedrijf Bkav. Kosten: 150 dollar. Voor dit geld maakte Bkav een 3d geprint masker. In combinatie met wat make-up, siliconen voor de neus en gewone platte afbeeldingen voor de ogen zou zo Face ID kunnen worden gefopt op een iPhone X te ontgrendelen.

  De boodschap van de firma: Apple heeft zijn werk niet zo goed gedaan. De claim is opvallend, want uitgebreide pogingen van Wired om hetzelfde te bewerkstelligen via maskers mislukten eerder. De beweringen roepen dan ook veel vragen op bij experts. Het is vooral onduidelijk hoe Bkav Face ID heeft getraind. Sowieso hoeft de doorsneegebruiker zich geen zorgen te maken: een masker van de rechtmatige eigenaar is natuurlijk niet 1, 2, 3 gemaakt. (LV)