EU steekt 450 miljoen in bestrijden cybercriminaliteit
© ANP

EU steekt 450 miljoen in bestrijden cybercriminaliteit

De Europese Unie heeft een samenwerkingsverband aangekondigd tussen publieke en particuliere organisaties, waarmee onderzoek en innovatie in internetbeveiliging mogelijk gemaakt moet worden. Een eerste investering door de EU bedraagt 450 miljoen euro.

De Europese Commissie verwacht dat partijen op de markt voor internetbeveiliging deze eerste investering op den duur zullen aanvullen tot een bedrag van 1,8 miljard euro. Het samenwerkingsverband bestaat verder uit nationale en regionale overheidsorganen, in combinatie met onderzoeksinstellingen en andere wetenschappelijke organisaties.

Het doel van het verband is om samenwerking te stimuleren als het gaat om onderzoek en vernieuwing op het gebied van beveiligingsproducten. Deze kunnen vervolgens ingezet worden in sectoren zoals gezondheid, energie, transport en financiën. De Commissie onderstreept de noodzaak van dergelijke producten door te stellen dat bij tachtig procent van Europese bedrijven in het afgelopen jaar een beveiligingsincident heeft plaatsgevonden.

Het geld voor de investering van de EU komt voort uit het Horizon 2020-onderzoeksprogramma. Naast deze maatregel wil de Commissie ook de fragmentatie op de markt voor beveiligingsproducten aanpakken. Op dit moment zou een bedrijf namelijk verschillende certificeringsprocedures moeten doorlopen om zijn beveiligingsproducten in verschillende lidstaten te kunnen verkopen. Als mogelijke oplossing onderzoekt de Commissie de mogelijkheid van een Europees stelsel voor certificering.