Ecuador wil dat Assange uitgeleide krijgt na intrekken aanklacht door Zweden
© REUTERS

Ecuador wil dat Assange uitgeleide krijgt na intrekken aanklacht door Zweden

Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite WikiLeaks, wordt niet langer vervolgd voor mogelijke verkrachting. De Zweedse justitie heeft het internationale arrestatiebevel ingetrokken tegen de 45-jarige Assange die zich sinds vijf jaar schuilhoudt in de ambassade van Ecuador in Londen. Ecuador heeft hierop de Britten gevraagd om hem een vrijgeleide te geven.

De Australiër zou vervolgens asiel kunnen krijgen in Quito. Maar Assange zelf liet via zijn advocaat weten politiek asiel te willen vragen in Frankrijk.

Hij noemde het Zweedse besluit 'een belangrijke overwinning''. Vanaf het balkon van de ambassade riep hij echter: 'Maar de echte oorlog is nog maar net begonnen'. Assange zei dat hij degenen die achter het Zweedse verkrachtingsonderzoek tegen hem zitten niet zal vergeven of vergeten.

Door het onderzoek kon hij zijn opgroeiende kinderen nooit zien, verklaarde hij. 'Gevangen voor zeven jaar zonder aanklacht, terwijl mijn kinderen opgroeiden en mijn naam werd belasterd', zei hij op Twitter. 'Ik zal het niet vergeven of vergeten.' 

Het is niet waarschijnlijk dat Assange nu de ambassade kan verlaten. Ook de VS hebben om zijn uitlevering gevraagd vanwege het verspreiden van duizenden geheime Amerikaanse documenten via WikiLeaks. In de VS loopt hij het risico de doodstraf te krijgen voor het lekken van de geheime staatsdocumenten. De nieuwe Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sessions, heeft vorige maand nog gezegd dat de arrestatie van Assange 'topprioriteit' is.

Arrestatiebevel

De Zweden hebben het arrestatiebevel ingetrokken omdat de hoofdklager Marianne Ny er geen heil meer in ziet het onderzoek voort te zetten. Een tweede aanklacht tegen Assange wegens verkrachting was in 2015 al ingetrokken omdat deze verjaard zou zijn.

De Britse politie verklaarde vrijdag dat Assange gearresteerd zal worden zodra hij een voet buiten de ambassade zet. In Groot-Brittannië wordt hij opgepakt omdat hij destijds niet heeft meegewerkt aan zijn uitlevering naar Zweden en zijn borgsom zou hebben ontlopen. Of de Britten een uitleveringsverzoek van de Amerikanen hebben ontvangen is nog niet bekend.