De Drie Apps van de Week: Mutuals, Microsoft Selfie en Whatson Planner
© THINKSTOCK

De Drie Apps van de Week: Mutuals, Microsoft Selfie en Whatson Planner

Volkskrant.nl zet elk weekeinde de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rij. Deze week beginnen we het nieuwe jaar met een potje Wie is het - maar dan op Facebook, maken we wat selfies en plannen we groepsafspraken in.

Wie is het

'Is het een vrouw?' 'Nee.' 'Heeft hij een baard?' 'Ja.' 'Is hij kaal?' 'Ja.' 'Is het Bill?' 'Ja!' Voor wie onder een steen heeft geleefd en niet weet waar dit over gaat: bij het populaire bordspelletje 'Wie is het' is het de bedoeling om er via gerichte vragen zo snel mogelijk achter te komen welk personage je tegenstander in zijn hoofd heeft. Dankzij de Nederlander Joost Lubach
kun je dit spel nu ook online met je Facebookvrienden spelen. Mutuals, heet de app die hij heeft gemaakt.

In plaats van Bill, Joe, Herman, George, Frans en Alex zijn het dit keer je gezamenlijke Facebookvrienden die jullie om de beurt moeten raden. Daarvoor is het dus wel noodzakelijk dat er voldoende gezamenlijke kennissen op Facebook zitten; het minimum is vijf. En uiteraard helpt het
ook als die vrienden een duidelijke profielfoto hebben. Bij het spelen kun je kiezen uit een reeks standaardvragen, maar je kunt ook zelf een vraag verzinnen en intypen ('Is hij/zij lelijker dan ik?'). Je moet de app steeds handmatig verversen om het antwoord te kunnen zien.

Mutuals is simpel maar zeer vermakelijk. Het spel is gratis, maar bevat reclames die je voor 1 euro weg kunt kopen. Lubach hoopt iemand in te kunnen huren om ook een Android-versie te maken.

Mutuals (gratis)
App Store

Vanzelfie

iPhone-bezitters die vaak selfies maken opgelet: Microsoft heeft een iOS-app uitgebracht die je met een paar simpele tikken in staat stelt om al die zelfportretjes nog wat mooier te maken. De app kan je huidskleur, geslacht (als in sekse), leeftijd en de belichting herkennen en zal op basis daarvan automatisch aanpassingen doen zoals ruisonderdrukking, automatische belichting en kleurthema.

Uiteraard heb je zelf ook nog invloed: je kunt zelf desgewenst nog een kleurenfilter instellen. Maar zodra de foto is gemaakt heeft de app al je pukkeltjes weggewerkt en je huid gladder gemaakt. Het resultaat is een selfie die er best wel nep uit ziet. Wil je snel bewerkte selfies kunnen maken waarop je eruit ziet als een filmster, dan is deze app het proberen waard. Maar ben je meer van de realistische selfies, dan kun je 'm beter overslaan.

Microsoft Selfie (gratis)
App Store

Datumprikker

'Kun jij woensdag?' 'Nee, donderdag wel.' 'Hmm, dan kan ik echt niet. Vrijdag dan?' 'Dan kan ik wel, maar Marietje niet.' Met een groep afspreken om met z'n allen iets leuks te doen kan soms een ware beproeving zijn. Maar, u raadt het al, daar zijn appjes voor. De nieuwste (voor Android en iOS) heet Whatson Planner en is gemaakt door een Utrechtse start-up. De app is heel handig, mits jij en je groep bereid zijn wat privacy in te leveren. De app spit namelijk de agenda van alle deelnemers door en komt met de drie beste opties binnen het van te voren aangegeven tijdvak.

Alle deelnemers moeten dus niet alleen de app op hun telefoon hebben geïnstalleerd, ze moeten ook hun agenda's hebben ingevoerd. Bovendien vraagt de app om je telefoonnummer als je je voor het eerst aanmeldt. In ruil daarvoor krijg je wel een verdraaid handige app. Maak je vaak afspraken met dezelfde groep mensen en ben je het eeuwige gehannes in WhatsApp of met datumprikkers zat, dan kan Whatson Planner wellicht de oplossing zijn.  

Whatson Planner (gratis)
App Store
Google Play