De Drie Apps van de Week: Flo, Beme en Nono Islands
© THINKSTOCK

De Drie Apps van de Week: Flo, Beme en Nono Islands

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: een kritische bijrijder, een sociaal netwerk zonder opsmuk en een kleurrijk spelletje.

Kritische bijrijder

Irritant hè, zo'n bijrijder die telkens commentaar levert op je rijstijl. Je zou zeggen dat je een app die hetzelfde doet beter links kunt laten liggen. Maar niets blijkt minder waar als het om de app Flo gaat. Die app, van Nederlandse makelij, slaagt er zelfs in om je nieuwsgierig
te maken naar wat het oordeel over je manier van autorijden is. Flo is een activiteitentracker die op basis van de bewegingssensoren in je telefoon meet hoe je optrekt, bochten neemt, hoe snel je rijdt, wanneer je remt en hoe hard. Doe je dat netjes, dan verdien je punten; bij slordig rijden worden er punten afgetrokken.

Al die informatie wordt op een kaart weergegeven, zodat je achteraf kunt zien waar je goed hebt gereden en waar je nog kunt verbeteren. Ja, het is de bedoeling dat je pas achteraf kijkt hoe je het gedaan hebt - de makers willen natuurlijk geen ongelukken veroorzaken. Maar omdat je prestaties live worden bijgehouden is de verleiding groot om tijdens het rijden al te kijken wat Flo vindt van die bocht die je zojuist nam of van de manier waarop je net optrok. En die afleiding wil de app nou juist voorkomen - zij is bedoeld om je rijstijl te verbeteren.

Weet je die verleiding te weerstaan en sta je open voor kritiek, dan is Flo een prima en originele activiteitentracker. Je kunt jezelf ook doelstellingen geven om bij je volgende rit een nog betere automobilist te worden. De app is al sinds eind vorig jaar op Android te verkrijgen, en is sinds deze week ook voor de iPhone te downloaden. Rij veilig!

Flo (gratis)
App Store
Google Play

Saaie werkelijkheid

De nieuwste hype in appland heet Beme (spreek uit als 'beam'). Het is het zoveelste sociale medium dat zich met een twist probeert te onderscheiden van zijn talloze soortgenoten. De twist is deze keer dat Beme je de werkelijkheid wil laten zien zoals die is. Want op Facebook plaatsen mensen doorgaans alleen de leuke dingen, de mooiste foto's en de coolste feesten, waardoor zij (en hun leven) mooier lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Niets van dat alles in Beme. De app richt zich alleen op video's en laat je alleen een filmpje schieten als je de camera aan de voorkant afdekt, zodat je niet zelf ziet wat je maakt. Je krijgt het resultaat ook niet te zien, want je video wordt meteen het net op geslingerd. Zo krijg je dus alleen 'de werkelijkheid' te zien. Maar 'de werkelijkheid' blijkt nogal saai: we zien vooral lege gangen en nietszeggende hoofden.

Bovendien zitten er nog flink wat bugs in de app, en is het aanmeldproces omgeven met onduidelijkheid. De ontwikkelaar geeft toe dat de app een 'hot mess' is en belooft spoedig beterschap. Dat de app toch al enorm populair is komt doordat hij volop wordt gepromoot. Beme is leuk bedacht, slordig uitgevoerd en of er echt behoefte is aan deze manier van filmpjes maken zullen we moeten afwachten. Je kunt de app in elk geval nu al uitproberen.

Beme
App Store (gratis)

Valstrikken

Op het eerste gezicht lijkt Nono Islands de zoveelste 'endless runner': een spelletje waarbij de hoofdpersoon vanzelf vooruit rent en de speler hem door te tikken en te swipen vallen moet laten ontwijken. Maar wie begint met spelen zal meteen merken dat Nono Islands toch een ander soort spel is. De hoofdpersoon (een avonturier) beweegt zich voort over een smal pad bestaande uit achthoekige tegels. Elke tegel is een stap, en elke stap is een tik op het scherm. En een afslag nemen doe je met een veeg.

Het belangrijkste verschil met eerdergenoemde 'endless runners' is dat rennen hier lang niet altijd de slimste tactiek is. Om het einde van een level te halen zul je namelijk allerlei valstrikken maar ook gevaarlijke wezens moeten ontwijken. En dat wordt steeds moeilijker, en de levels worden gaandeweg steeds ingewikkelder. De game is gratis te spelen, maar al snel zul je tokens willen kopen. Die zorgen er namelijk voor dat je het level niet opnieuw hoeft te spelen als je af gaat en het level bij een 'checkpoint' kunt hervatten. Een vermakelijk en kleurrijk spelletje.

Nono Islands (gratis, met in-app aankopen)
App Store