Dat een tv met twintig zenders nog altijd minder tijd opeist dan een smartphone waarop je elke dag Facebook- en Instagramtuintjes moet bijwerken, dat snapt iedere adolescent.
Dat een tv met twintig zenders nog altijd minder tijd opeist dan een smartphone waarop je elke dag Facebook- en Instagramtuintjes moet bijwerken, dat snapt iedere adolescent. © ANP

De Bewust digibete burger

Tijdverdrijf

Je moet op deze pagina niet in het vaarwater gaan zitten van de Seksrabbijn, maar ik wil toch graag kort aandacht vragen voor dat onderzoek waaruit blijkt dat jongeren door toedoen van de smartphone steeds later met seks beginnen - en er steeds minder minuten voor ter beschikking hebben.

Van dit fenomeen bestaat volgens mij een historisch precedent. Ik kwam daar min of meer ongevraagd achter, want ik informeer nooit hoeveel minuten mensen 'er' voor inruimen. Als er echter twéé onderwerpen zijn waarover mensen graag uit eigen beweging uitweiden, dan politiek en seks. Derhalve werd mij toen ik nog correspondent was in Oost-Europa regelmatig ongevraagd uitgelegd dat er door toedoen van het kapitalisme de klad zat in menig seksleven, en dat die socialistische dictaturen van voor 1989 hun erotische merites hadden.