Zwolle heeft langste adem in spektakelstuk

Van hoogstaand spel was bij de volleyballers van Kuipers/Zwolle geen sprake, maar enerverend was wel de manier waarop zij favoriet Alcom/Capelle met 3-2 versloegen....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

NIEUWEGEIN

De ontgoocheling bij de ploeg uit Capelle was groot. In de halve finale was het team van Pieter Jan Leeuwerink nog twee keer te sterk geweest voor regerend landskampioen Dynamo. Met Zwolle, een team dat bestaat uit spelers met een gemiddelde leeftijd van meer dan dertig jaar, moest het daarom niet al te veel moeite hebben.

De realiteit was anders. In Nieuwegein trof Capelle een team dat qua vechtlust ver boven zichzelf uitsteeg. Met behulp van de meegereisde supporters, die hun ploeg door diepe dalen sleepten, werd de opponent in vijf sets bedwongen.

'Als Dynamo hier had gespeeld was er nooit zoveel publiek op de bekerfinale afgekomen', zei Gerbrands, tot het eind van het seizoen nog coach van de Apeldoornse club. 'Capelle wint van ons, Zwolle wint van Capelle. Niemand kan nu nog voorspellen wie er kampioen van Nederland wordt. Een betere promotie voor het volleybal kon deze finale niet zijn.'

Tot in de laatste minuut was het onvoorspelbaar wie er aan het langste eind zou trekken. Daarvoor wisselden de krachtsverhoudingen te vaak. Bij de start zag het er naar uit dat Zwolle op eenvoudige wijze de beker uit Nieuwegein zou wegslepen, maar gaandeweg het duel werd Capelle wakker. Toch was het te laat om nog werkelijk iets aan de score te kunnen doen.

Capelle begon ongeconcentreerd en kreeg geen grip op de sprongserve van Jacco Albers. Binnen twee minuten keek de ploeg al tegen een achterstand van 5-0 aan. Het vijftiende punt, via de blokkering van de kleine spelverdeler Hansma, was veelzeggend voor die fase van de strijd. Capelle maakte onnodige fouten, terwijl bij Zwolle alles leek te lukken.

Toch herstelde Capelle zich goed. De servicedruk werd opgevoerd, de blokkering van Patrick de Reus draaide beter en de Canadees Jules Martens, de best scorende aanvaller bij Capelle, werd steeds vaker aangespeeld. Door fouten aan de kant van Zwolle werd vervolgens de tweede en derde set binnengesleept.

Daarmee leek de wedstrijd bloedeloos te eindigen. De 15-3 score in de derde set gaf aan dat Zwolle, dat inmiddels alle basisspelers op de bank had zitten, niets meer had in te brengen. In plaats van het snel af te maken, liet Capelle het echter afweten. Fouten in de service en een stokkende aanval van Martens, brachten de ploeg weer in verwarring. Daar tegenover stond de opmerkelijke wederopstand van Zwolle dat aan de hand van vooral Galatenko terugkeerde in de wedstrijd.

De tactiek van Zwolle-coach Gert Timmer had een uitstekende werking op de ploeg. Hij had zijn voltallige basisteam een setje rust gegeven om in de vierde set weer keihard terug te slaan. Met 15-12 ging de vierde set daardoor toch weer naar Zwolle.

Het supporterslegioen, tweederde van het publiek was op de hand van de underdog, had daar zeker zoveel aandeel in als de coach. Maar liefst vijf trommelaars waren meegereisd en het kabaal verstomde zelden. Het clublied, vlak voor de vijfde set nog één keer massaal ingezet, deed wonderen.

Ik ben een Zwollenaar

Ik doe niet vaak zo raar

in Zwolle openbaar

Onder de peperbus

is het leven altijd knus

Bekijk mijn vingers maar

Ik ben een Zwollenaar

En al was de tekst net zo onbegrijpelijk als het wisselvallige spel van de club, het bracht de ploeg opnieuw naar een veilige voorsprong van 10-4. Dat Capelle met een laatste krachtsinspanning nog terug kon komen tot 11-11 was tekenend voor de wedstrijd, maar het was te laat om nog iets aan de stand te doen.

'Clubvolley leeft', stelde Gerbrands na afloop tevreden vast. 'Dat worden mooie tijden de komende maand. Het wordt bloedserieus. Wij weten nu ook wat verliezen is en zullen alle zeilen moeten bijzetten om van deze ploegen te winnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden