Zwitserland: Platini ook deels verdachte

De belaagde UEFA-voorzitter Michel Platini wordt in het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de wereldvoetbalbond FIFA wel degelijk voor een deel als verdachte behandeld. Dat heeft de Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber dinsdag tegen verslaggevers gezegd.

Michel Platini. Beeld afp

'Het is onwaar dat we meneer Platini afgelopen vrijdag alleen hebben gehoord als getuige. We doen onderzoek naar hem als een persoon die tussen getuige en verdachte instaat.'

Platini heeft de afgelopen dagen meer dan eens benadrukt dat hij geen verdachte is in het meest recente onderzoek van de Zwitserse justitie naar omkoping en corruptie binnen de FIFA-top. De Zwitsers begonnen vrijdag een strafzaak tegen FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

De 79-jarige Zwitser wordt verdacht van verduistering van FIFA-gelden en van wanbeleid als baas van de wereldvoetbalbond. Blatter gaf sinds 1998 leiding aan de FIFA. Platini is in opspraak gekomen door een verdachte betaling aan hem.

Platini (links) en Blatter in 2007. Beeld afp

Platini: FIFA had niet genoeg geld beschikbaar

FIFA-baas Blatter zou in februari 2011 namens de FIFA een bedrag van 2 miljoen Zwitserse francs (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan zijn collega van de Europese voetbalbond, Platini.

Blatter ontkende bij monde van zijn advocaat dat hij zijn functie heeft misbruikt. Ook Platini benadrukte na het verhoor dat er niets mis was met het geld dat hij ontving van de FIFA-voorzitter. Hij zei dinsdag nog maar eens dat hij vastbesloten is om in de race voor het voorzitterschap van de FIFA te blijven.

Platini gaf een opvallende verklaring gegeven voor de zeer late betaling aan hem. Er zat negen jaar tussen de vermeende werkzaamheden en de overschrijving van de riante geldsom (in 2011). 'FIFA liet mij destijds weten dat niet al het geld beschikbaar was om mij in één keer te betalen. Daarna hebben we voor deze constructie gekozen. We hebben alle overschrijvingen aangemeld bij de Zwitserse autoriteiten', legde Platini uit.

Het geld was bedoeld voor 'werk uitgevoerd tussen januari 1999 en juni 2002', aldus de Zwitserse aanklager die de betaling als 'onrechtmatig' kwalificeert. Blatter zou te kwader trouw hebben gehandeld en de belangen van de FIFA hebben genegeerd.

Haalt Blatter de eindstreep nog?

Sepp Blatter (79) leek als FIFA-voorzitter het eeuwige leven te hebben. Nu de Zwitserse justitie een strafzaak tegen hem is begonnen is het de vraag of hij bij de bond de eindstreep haalt, schrijven Mark Misérus en Willem Feenstra in de Volkskrant.

Grote gevolgen

De zaak kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van zowel Blatter als Platini. Blatter heeft al gezegd dat hij zijn mandaat neerlegt op 26 februari 2016, als zijn opvolger wordt gekozen. Niet valt uit te sluiten dat hij eerder opstapt, vanwege de zaak waarin hij nu verwikkeld is geraakt. De FIFA zette vorige week zijn secretaris-generaal Jérôme Valcke aan de kant, na beschuldigingen dat hij onderhands heeft verdiend aan de verkoop van wedstrijdkaarten bij het vorige WK.

Platini geldt als voornaamste kandidaat om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter.

Blatter. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden